Jump to content

STC 1000 VS ELIWELL 915, γιατί αυτή η εμμονή με τον STC;


Recommended Posts

Εδώ και ένα χρόνο που αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το χόμπι του ενυδρείου, η εγγραφή στα ενυδρειακά φόρουμ ήταν αναπόφευκτη αν ήθελα πραγματικά να αποκομίσω πληροφορίες χρήσιμες που να με κατευθύνουν στα πρώτα μου βήματα. Ετσι λοιπόν βρήκα στο διαδίκτυο 3 απ τα πιο γνωστά κι έκανα την εγγραφή μου. 

Στην πορεία μου όλο αυτό το διάστημα και στα 3 αυτά φόρουμ, διάβασα όλα τα θέματα που με αφορούσαν προσωπικά για το δικό μου ενυδρείο κι έτσι κάποια στιγμή έφτασα και στο θέμα της ψύξης του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα λόγω της γεωγραφική μας θέσης και κατά συνέπεια και τους κατοίκους του ενυδρείου μας, άλλους περισσότερο άλλους λιγότερο. Αυτό λοιπόν που παρατήρησα και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, μιας και στα αντίστοιχα ξένα φόρουμ συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο προτίμηση στον stc 1000 ως ελεγκτή ανεμιστήρων ψύξης του νερού. Ομολογώ ότι δεν είχα ποτέ στο παρελθόν επαφή με τον συγκεκριμένο ελεγκτή, τυχαίνει όμως λόγω του επαγγέλματός μου (ψυκτικός – ηλεκτρολόγος βιομηχανικής ψύξης εφαρμογών νέας τεχνολογίας) να έχω επαφή με άλλες εταιρίες και συγκεκριμένα την eliwell, dixell, carell και κάποιες άλλες λιγότερο γνωστές. 
Όπως καταλαβαίνετε θες δε θες κάποια στιγμή αναπόφευκτα κάποιο απ αυτά θα έπεφτε στα χέρια μου είτε για δοκιμή, είτε επειδή θα περίσσευε είτε για  διάφορους άλλους λόγους, έτσι λοιπόν στην ηλεκτρολογική μου τσάντα είχε ξεμείνει ένα eliwell 915 το οποίο βέβαια επ ευκαιρίας της πιο σοβαρής μου ενασχόλησης πλέον με το χόμπι, πήρε τη θέση του κάτω απ το ενυδρείο μου και συνδέθηκαν πάνω του 3 ανεμιστήρια και φυσικά το θερμαντικό σώμα.  Ένα χρόνο τώρα συνδεδεμένο δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα, αντ αυτού μου έλυσε τα χέρια όσον αφορά τις θερμοκρασίες χειμώνα - καλοκαίρι. Πρόσφατα λοιπόν, φίλος που είχα την τύχη και την τιμή να αποκτήσω μέσα εδώ στο φόρουμ και που χαίρομαι πολύ γι αυτή τη γνωριμία (avraamp), που ήξερε την ιδιότητά μου, μου ζήτησε να τον βοηθήσω με τη σύνδεση και ρύθμιση του stc 1000 που απόκτησε απ το ebay κι έτσι ένα απόγευμα με τα απαραίτητα εργαλεία – υλικά πήγα για να τον εξυπηρετήσω. Αφού λοιπόν το σύνδεσα, δώσαμε ρεύμα και παίρνω στα χέρια μου το εγχειρίδιο χρήσης μιας και δεν είχα προηγούμενη επαφή όπως είπα πιο πάνω με τον συγκεκριμένο ελεγκτή (των άλλων εταιριών τα όργανα ξέρω απ έξω όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και λειτουργίες) και ξεκινάω να το ρυθμίσω και ανακαλύπτω ότι έχει δύο διαφορές πολύ σημαντικές σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων εταιριών και συγκεκριμένα του eliwell 915. Με μία επιφύλαξη, επειδή δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μοντέλο του Μάκη είναι έτσι ή όλα τα stc, ό,τι πω θα θελα να με διορθώστε αν κάνω λάθος. 
Απ ό,τι κατάλαβα λοιπόν, ο συγκεκριμένος ελεγκτής έχει μόνο ένα set point και  ένα διαφορικό. Δηλαδή αν το σετάρουμε στους 25 βαθμούς και του δώσουμε ένα βαθμό διαφορικό, τότε αν πάει στους 24 θα πάρει μπροστά η θέρμανση και αν πάει στους 26 θα πάρει μπροστά η ψύξη. Ισχύει αυτό; Τουλάχιστον στου Μάκη απ τους πειραματισμούς που κάναμε έτσι λειτουργούσε. Ρωτάω τώρα λοιπόν εγώ, δεν είναι λάθος αυτό το πράγμα σε σχέση με τον 915;  Αν θέλω τα ψάρια μου να καταλάβουν εποχές, θα πρέπει στη διάρκεια του χρόνου να πειράζω το όργανο και να του κατεβάζω σταδιακά θερμοκρασία. Επίσης με το ένα διαφορικό που διαθέτει, θα πρέπει το καλοκαίρι να του δίνουμε μικρές τιμές γιατί ως γνωστόν λόγω του φυσικού φαινομένου της αδράνειας, η θερμοκρασία αργεί να πέσει κι όσο μεγαλύτερο το ενυδρείο τόσο χειρότερο, άρα με 0,5 διαφορικό κι αν έχουμε μια απότομη μεταβολή στις καιρικές συνθήκες δεν είναι διόλου απίθανο ξαφνικά να δούμε να παίρνει μπροστά κι ο θερμαντήρας! Θα μου πείτε το καλοκαίρι θα τον βγάζετε απ την πρίζα για να μη ρισκάρετε, δεν είναι κουραστικό αυτό; Στον 915 αυτό δε συμβαίνει, ο eliwell έχει δύο διαφορετικά set point και δύο διαφορετικά διαφορικά παρακαλώ! Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση που το εύρος των ψαριών μου είναι από 20 έως 27 μπορώ να σετάρω ξεχωριστά τη θέρμανση στους 22,5 με διαφορικό τους 0,5 ώστε να παίρνει μπροστά στους 22 ακριβώς και στους 22,5 να σβήνει ενώ την ψύξη την σετάρω στους 26,7 με διαφορικό τους 0,3 βαθμούς, έτσι στους 27 παίρνουν μπροστά τα ανεμιστήρια και στους 26,7 κόβουν. Το διάστημα απ τους 22,5 βαθμούς έως και τους 27 δεν λειτουργεί τίποτα απ το όργανο, ούτε θέρμανση ούτε ψύξη κι έτσι η θερμοκρασία του νερού ακολουθεί τη φυσική άνοδο ή κάθοδο στο πέρασμα των εποχών το οποίο το βρίσκω μακράν καλύτερο και πιο φυσικό για τα ψάρια αλλά και τα φυτά και το κυριότερο, εγώ απ την πρώτη φορά που εγκατέστησα τον 915, δεν τον έχω ξανακουμπήσει! Φέτος για παράδειγμα, η τελευταία φορά που πήρε μπροστά η αντίσταση ήταν προς τα τέλη Μαρτίου και μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν για πρώτη φορά οι ανεμιστήρες. Με τον stc θα πρεπε κάθε λίγο και λιγάκι να ανεβάζω το set point μέχρι να πιάσουμε καλοκαίρι και αντίστοιχα απ τον Σεπτέμβρη και μετά σταδιακά να το κατεβάζω για να νιώθουν και τα ψαράκια τις αλλαγές. 
Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς, θα ήθελα τις απόψεις σας περί του θέματος, θα θελα να ήξερα αν όλοι όσοι έχετε stc έχει αυτές τις ρυθμίσεις και αν κάνετε αυτή τη διαδικασία ή κάτι άλλο, επίσης θα ήθελα να ξέρω αν τίθεται απλά θέμα οικονομικού ή αξιοπιστίας αν και για το δεύτερο αμφιβάλλω μιας και όντας 20 χρόνια πλέον στον χώρο της βιομηχανικής ψύξης, ακόμα stc δεν έχω δει σε πίνακα και έχω περάσει χιλιάδες εγκαταστάσεις όπως επίσης ακόμα κι ο προμηθευτής μας σε πίνακες απ τους μεγαλύτερους στο χώρο δεν τον έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, αντιθέτως αυτά που δουλεύονται πολύ είναι όπως είπα και πιο πάνω η eliwell, dixell και carell.  Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το σεντόνι και ευχαριστώ όσους μπήκαν στον  κόπο να το διαβάσουν, θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις σας επί του θέματος. 
Έγινε επεξεργασία - Ρομποτής Κωνσταντίνος
Link to comment
Share on other sites

Το κειμενο αφαιρεθηκε!!

Θα σε παρακαλουσα να εισαι πιο προσεκτικος με τις δημοσιευσεις σου!!

Ο δικός μου stc 1000 δέχεται όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις ....δηλαδή έχει "διαφορικό" όπως το είπες κ χρονοκαθυστέρηση στην ψύξη μόνο...με το διαφορικό μπορείς να διαμορφόσεις το ευρύ φάσμα που ψάχνεις .... Για να μην παρεξηγηθώ ολο το παραπάνω κείμενο της ρύθμισης είναι μετά απο γκουγκλάρισμα κ βρέθηκε σε άλλο ενυδρείακό φόρουμ(δουλειά αλλου παιδιού) .... Δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται η δημοσίευση του εδώ... Αν δεν επιτρέπεται παρακαλώ πείτε μ να το σβήσω....

Έγινε επεξεργασία - rastaman
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δε ρώτησα για τη ρύθμιση, πλέον την ξέρω, εγώ ρωτάω ισχύει αυτό με το ένα set point και το ένα διαφορικό έναντι των δύο set point και των δύο διαφορικών που έχει ο eliwell? Υπάρχει τέτοιος stc?

Έγινε επεξεργασία - Ρομποτής Κωνσταντίνος
Link to comment
Share on other sites

Έχει ρύθμιση για ένα set point και ρύθμιση για ένα διαφορικό ....Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος (stc) να δέχεται 2 set points

Έγινε επεξεργασία - Μήτσος
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, έτσι λοιπόν όπως σου περιέγραψα ότι δουλεύει ο 915 εσύ τι πιστεύεις ότι είναι καλύτερο;

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα ο 915 σε αφήνει να "παίξεις" παραπάνω..... Και έτσι όπως είπες διαμορφώνεται ποιο ομαλά η θερμοκρασία ανάλογα τις εποχές ... Δεν θυμάμαι όμως ποσό είναι το max του διαφορικού στον stc διότι άμα είναι μεγάλο μπορείς να βάλεις την μέση θερμοκρασία που ζουν τα ψαράκια σου κ βάζοντας μεγάλο διαφορικό να παίξεις κοντά στα όρια τους ..... Δεν ξέρω αν με κατάλαβες ....

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την δημοσίευση αλλά κάτι που είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο ( δεν είμαι μέλος σε άλλο φόρουμ ) και είναι απλά μετάφραση μιας ρύθμισης controller δεν γνώριζα ότι απαγορεύεται ... Γιαυτο ρώτησα άλλωστε ...

Έγινε επεξεργασία - Μήτσος
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη γιατι δημοσίευση αλλά κάτι που είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο ( δεν είμαι μέλος σε άλλο φόρουμ ) δεν γνώριζα αν απαγορεύεται ... Γιαυτο ρώτησα άλλωστε ...

Γενικοτερα αναρτησεις αρθρων χωρις την δημοσιεση της πηγης απαγορευονται.

Ειδικοτερα και συμφωνα με τους κανονες που αποδεχτηκες κατα την εγγραφη σου,απαγορευονται links,αναρτησεις κλπ απο αλλα Ελληνικα φορουμ παρομοιου ή ιδιου περιεχομενου .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε σιγουρα ο 915 ειναι καλυτερος controller με περισσότερες ρυθμισεις. Απλα οι περισσότεροι χρησιμοποιουν τον STC για 2 λογους: ειναι αξιοπιστος κ τον εχεις στην πορτα σου με 10 ευρω κ 2 κλικ στο ebay.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγω stc εχω. Ο λογος που προμηθευτηκα αυτον και οχι κατι αλλο, ειναι πρωτιστος ο οικονομικος. Δηλαδη με 20 ευρω πηραμε 2 εγω και ο κουμπαρος μου!

Εγω ομως εχω ψαρια τα οποια δεν νοιωθουν απο την ζεστη των 31 βαθμων που πιανει το ενυδρειο κι ετσι δεν εχω και ανεμιστηρια οποτε δεν με απασχολησε ιδιαιτερα η λειτουργια της ψυξης.

Send from the heart of the Amazonas

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα @Ρομποτής Κωνσταντίνος...κάτι έψαχνα στο φόρουμ και έπεσα πάνω στο θέμα....όντας ένας απο τους τρεις πρώτους χομπιστες που πρωτοχρησιμοποίησαν eliwell στην ελλάδα    και απο τους πρώτους όταν μας χτύπησε ο πυρετος των stc εχω να πώ τα εξής....o eliwell ειναι ποιοτικά ανώτερος με περισσότερες ρυθμίσεις και φυσικά με μία άψογη αντιπροσωπία που αναπάσα ώρα και στιγμή μπορείς να πάς και να σε εξυπηρετήσουν....οι stc προέκυψαν απο "τσιπιά" καλού μου φίλου που δεν ήθελε να δώσει τα χρήματα ενός eliwell και βρήκε τον πρώτο stc στο ebay....

 

Εχω και τους δύο φυσικά και πολλούς απο την κάθε μάρκα....πρόβλημα;ποτέ και απο κανέναν....ούτε των 15€ ούτε των 60€....αν όμως γίνει η στραβή και γίνει σε αυτόν των 15€ σαν χαρακτήρας θα χτυπάω περισσότερο το κεφάλι μου στον τοίχο απο το να γίνει η στραβή σε αυτόν των 60€....και εγω τους έχω όλους πάνω σε θερμαντήρες τιτανίου schego που αν μείνουν ανοικτοί το μόνο που θα μπορέσω να κάνω είναι να προσθέσω ρύζι για την σούπα και άν στο τέλος την αυγοκόψω ή όχι.... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχα την ευκολία απ τη δουλιά μου να έχει ξεμείνει ο συγκεκριμένος ελεγκτής το πιο πιθανό είναι να είχα κι εγώ stc, πάλι όμως λόγω αυτής της λεπτομέρειας που έχει με τα δύο ξεχωριστά ρελαί έναντι ενός του stc θα μου έβαζε πονοκέφαλο όσον αφορά στην επιλογή. Με αυτή τη λεπτομέρεια έχω μια φυσική μετάβαση θερμοκρασίας από χειμώνα > καλοκαίρι και το αντίστροφο αφού με τα δύο ξεχωριστά set point δε χρειάζεται να το  "πειράζω" κάθε φορά όπως με τον stc. Ετσι για παράδειγμα εγώ στον 915 έχω θέσει για χειμώνα set point τους 24 με διαφορικό 0,3 οπότε στους 23,7 δίνει ρεύμα στην αντίσταση, όσο πάει προς καλοκαίρι για αρκετό διάστημα απ τους 24 έως και τους 27 βαθμούς δεν θα ενεργοποιήσει κανένα ρελαί και φυσικά δεν χρειάζεται κι εγώ να πειράξω τα set point, έτσι όταν πιάσει καλοκαίρι καλό και φτάσεις στους 27 τσουπ! Δίνει εντολή και παίρνουν οι ανεμιστήρες, μέχρι και το χειμώνα και να πέσει πάλι η θερμοκρασία στους 23,7 εγώ ξεχνάω ότι έχω όργανο συνδεδεμένο, κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια αυτό το όργανο, πολύ πρακτικό τόσο που και πλέον να μου χαλάσει θα τα σκάσω τα 60 να το πάρω και μη ξεχνάμε ότι έχει και ξεχωριστό εύρος λειτουργίας, μπορώ δηλαδή στη θέρμανση να δώσω το διαφορικό 0,5 ενώ στην ψύξη 0.2, μεγάλη υπόθεση. Στον stc είσαι υποχρεωμένος κάθε μήνα να ανεβάζεις ή κατεβάζεις το set point ώστε να δώσεις μία ψευδαίσθηση μεταβολής εποχής στα ψάρια άσε που στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να δεις τη μία να παίρνει ο θερμαντήρας και μετά από λίγο τα ανεμιστήρια, αυτό στον eliwell δεν θα το δεις ποτέ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι θεμα "τιμης" απλα!

Εχω eliwell απο το 2005 δουλευει ασταματητα.........σε γλυκο θαλασσινο

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

πριν 35 λεπτά, το μέλος vasilis4x4 έγραψε:

Ειναι θεμα "τιμης" απλα!

Εχω eliwell απο το 2005 δουλευει ασταματητα.........σε γλυκο θαλασσινο

+1

Εκεί είναι η διαφορά. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος vasilis4x4 έγραψε:

Ειναι θεμα "τιμης" απλα!

Εχω eliwell απο το 2005 δουλευει ασταματητα.........σε γλυκο θαλασσινο

 

εχω 2 eliwell απο το 2006. το μονο που αλαξα ειναι το ηλεκτροδιο για προληπτικους λογους αλλωστε 3 ευρω κανει. εδω να ευχαριστησω και το μελος stanisalus18 http://www.aquazone.gr/forums/profile/50299-stanisalus18/ που μου τους εστειλε με ελτα.

 

το 2006 δεν υπηρχε stc

αν αγοραζα τωρα θα αγοραζα stc γιατι οσα παιδια τους δουλευουν δεν εβγαλαν προβληματα.

Ειναι θεμα "τιμης" απλα! 

με τα περισια 40 ευρω θα επαιρνα κατι αλλο 

Έγινε επεξεργασία - alan boy
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μιας και λετε για  τους κοντρολερ... πλαστικους αισθητήρες απο που μπορω να παρω απο Ελλάδα... δεν εχω PayPal οποτε.... ψαχνω ελλαδα...

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος Irakles έγραψε:

Μιας και λετε για  τους κοντρολερ... πλαστικους αισθητήρες απο που μπορω να παρω απο Ελλάδα... δεν εχω PayPal οποτε.... ψαχνω ελλαδα...

 

ΕΨΕΜ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και το λίνκ...

 

http://www.epsem.gr/contactus.htm

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...