Jump to content

Πρώτη επαφή με κιχλίδες αφρικής


christos efthimiou

Recommended Posts

Αφού έχω σχεδόν ξεστήσει το φυτεμένο μου, σκέφτομαι να το φτιάξω ενα 450 λτ ενυδρείο με κιχλίδες. Πολύ πολύ λίγο που κοίταξα λογικά θα πάω προς τανγκανίκα και ίσως μαλάουι..θα δω.
Θέλω την βοήθειά σας από την αρχή μιας και έχω ασχοληθεί πολύ λίγο με νταμάρια.
το νερό της βρύσης έχει αυτά τα στοιχεία:
GH:13
ΚΗ: 9-10
Άσχετο αλλά όπως μέτρησα νερό από την βρύση βρήκα λίγα No3 και το PH στο 7,5..είναι φυσιολογικό? ή είχε ξεμείνει στα ποτηράκια νερό από το ενυδρείο?


Οι ερωτήσεις μου...
Βλέπω σχεδόν σε όλα τα νταμάρια λευκή άμμο (λογικά νεκρός αραγωνίτης)...Με τις σκληρότητες του νερού που έγραψα είμαι καλυμμένος ή πρέπει να τις ανεβάσω και άλλο και να αγοράσω αραγωνίτη? Αν είμαι οκ..μπορώ να χρησιμοποιήσω το υπόστρωμα που έχει το φυτεμένο μου? Πέρα από το αισθητικό κομμάτι (μαύρο με κιχλίδες) ανάλογα τα ψάρια χρειάζεται λεπτή ή χοντρή άμμοςκαι οι άλγες από το λίπασμα στο υπόστρωμα θα κάνουν πάρτυ τώρα που δεν θα υπάρχουν φυτά? Θα μπορώ να το παλέψω ή θα γεμίσει το ενυδρείο?
Αυτές για αρχή και έπονται και άλλες..χεχε

Καλή μου αρχή !!!

Όλες μα όλες οι γνώμες καλοδεχούμενες μιας και δεν έχω ιδέα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή φίλε μου . Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο?

Ποια πλευρά θα επιλέξεις? Taganika Malawi?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει λεπτοκοκη άμμο ο αραγονιτης είναι ιδανικός για το λόγο ότι την χρησιμοποιούν για να καθαρίζουν τα βρανχια τους.

Link to comment
Share on other sites

είναι 1,5 Χ 0,50 Χ 0,60 οπότε 400 λτ καθαρά λογικά. Σκέφτομαι προς τανγκανίκα αν δεν είναι πολύ ακριβά τα ψάρια.Νόμιζα ο αραγωνίτης είναι μόνο για τις σκληρότητες και το οπτικό..Άρα το υπόστρωμα δεν κάνει γιατί πάνω από το λίπασμα έχω χαλίκι. Και από την τανγκανικά θέλουν να σκάβουν?

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στα νερα μας!

Πολυ καλες διαστασεις για να κανεις κατι ομορφο!

 

Οι περισσοτερες αφρικανες (για να μην πω ολες) σκαβουν.Οποτε θα προτεινα λεπτη αμμο,το αν θα ειναι αραγωνιτης,ασβεστολιθικη ή χαλαζιακη νομιζω δεν εχει διαφορα στην περιπτωση την δικη σου γιατι οι σκληροτητες φαινονται μια χαρα.Το υποστρωμα και το χαλικι θα ελεγα οτι μονο προβλημματα μπορει να προκαλεσουν στο μελλον σε ενα αφρικανικο ενυδρειο.Το ph με καλη οξυγονοση πιστευω θα ανεβει,μπορεις να το δοκιμασεις απο τωρα αν θελεις.Αυτο που με προβλημματιζει λιγο ειναι τα νιτρικα που λες οτι ειναι μετρησιμα στην βρυση,περιπου ποσο ειναι?

Η τανγκανικα εχει φοβερα ψαρια αλλα δυστυχως ειναι λιγο ακριβα (αναλογα την τσεπη του καθε ενος βεβαια).Καποια ειδη που θα μπορουσες να βρεις σε καλες τιμες και απο χομπιστες.

Σκεφτεσαι να εχεις ενα ειδος μεσα ή με περισσοτερα (κοινωνικο)?

Link to comment
Share on other sites

τεστάκι της ΑPI : NO3=5(η 2η ένδειξη), τεστάκι της sera : NO2=0, τεστάκι της JBL : NH4 <0,05 (η πρώτη ένδειξη, δεν έχει 0), test salifert: PO4=0,03

 

Δυστυχώς και εγώ σε κάτι pet shop είχα δει κάτι 15-25 ευρώ το ψάρι για αυτό φοβάμαι να πάω προς τα έκει..και το γεγονός ότι τα είχα δει αθήνα ενώ εδώ λάρισα μόνο μαλάουι έχω δει, οπότε αναγκαστηκά παραγγελία ή αυθημερόν ταξίδι κάπου κοντά, λογικά θεσαλλονίκη.

 

Σκέφτομαι 1 το πολύ 2 είδη..ποτέ δεν με τρέλανε η πολυποικιλία..βέβαια προσωπικά γούστα είναι αυτά

Link to comment
Share on other sites

Η λεπτοκοκκη αμμος εξυπηρετει σε πολλα τα συγκεκριμενα ειδη...

Τα βοηθαει να σκαβουν λαγουμια...

Τα βοηθαει στο να κανουν περισυλλογη της τροφης...

Τα βοηθαει ακομα και στην επιδειξη δυναμης οταν τα κυριαρχα αρσενικα την φτυνουν με δυναμη για να δειξουν μεχρι που ειναι το οριο των περιοχων τους..

Ο καθαρισμος των βραχιων μαλλον ειναι συναρτηση των παραπανω και γινεται αθελα τους....

Το υποστρωμα ομως ειναι προβλημα γιατι κραταει εκτος απο τα υπολοιπα στοιχεια και φωσφορικα που ειναι επικινδυνα για δηλητηριασεις...

Και το χαλικι εξισου επικινδυνο γιατι δεν τους επιτρεπει ολα τα παραπανω....

Καλη αρχη...

Link to comment
Share on other sites

ωραία οπότε πάμε σίγουρα σε λεπτόκοκκο υπόστρωμα και βλέπουμε σε τι αργότερα μαζι με την επιλογή των ψαριών..Για να δω αν θα με επηρεάσει καθόλου στην επιλογή ψαριών μπορώ να κρατήσω τίποτα από το παλιό μου ενυδρείο?θα φύγουν όλα τα ψάρια απλά ρωτάω για το SAE,το Golden algae eater και κάτι γατόψαρα που έχω και είναι αρκετά μεγάλα θα την παλέψουν με τις κιχλίδες? μήπως με της τανγκανίκας που είναι πιο μικρές?

Link to comment
Share on other sites

με το Golden sae eater λέω τον χρυσό οτόκυκλο...δεν ξέρω αν το είπα σωστά

Link to comment
Share on other sites

Άλλο οτοκυκλος, άλλο το sae. Βάλε φώτο να δούμε

Αν καταλήξεις σε λίμνη, βάλε ψάρια μόνο από εκεί.

Κ η άμμος δεν χρειάζεται να είναι λευκή, αντίθετα θα έλεγα, σπαστην στο χρώμα του τσιμέντου πχ,τα χρώματα θα δείξουν καλύτερα κ τα ψάρια θα είναι πιο ήρεμα.

Μπορείς να κάνεις κ ανάμειξη με αραγωνιτη.

7.5 ph για ψάρια εκτροφής είναι καλά κ για τανγκανικα. Δεν λέω, στην λίμνη παίζει ψηλότερα, αλλά είσαι οκ. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έπειδή τα φώτα θα ανοίξουν σε λίγο έβαλα από το seriously τα ψάρια

 

το ΣΑΕ http://www.seriouslyfish.com/species/crossocheilus-langei/

 

και ο ίδιος αλλά σε κίτρινος (είναι η 3η και 4η φωτο στα δεξια αν πατήσεις στο μεγάλωμα) : http://www.seriouslyfish.com/species/gyrinocheilus-aymonieri/

 

Πρέπει και τα 2 να είναι σε τελικό μέγεθος

Έγινε επεξεργασία - christos efthimiou
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα μια μεγάλη ομάδα tropheus η μερικούς καλβους μαύρους που είναι πανέμορφα ψάρια μαζί με τίποτα λελεουπι η brihardi

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στην αφικη φιλε!Εχεις ικανοποιητικα λιτρα οποτε θα χεις κ πολλες επιλογες σε ψαροσυνθεσεις σε οποια λιμνη κ αν πας.Υπ οψιν υπαρχει κ μια τριτη λιμνη,η Βικτωρια.

Link to comment
Share on other sites

βικτώρια πρέπει να είναι ακόμη πιο δύσκολα στο να βρω ψάρια στην λάρισα...σίγουρα μόνο από παραγγελία...παλιά μόνο κάτι juwel είχα δει αν τα λέω σωστά...όλο κοιτάω τι ψάρια ώστε να σας κατευθύνω κάπως αλλά είναι πάρα πολλά

Link to comment
Share on other sites

Βασικα μην τα κοιτας ολας γιατι αυτα που ερχονται Ελλαδα ειναι ενα πολυ μικρο μερος απ τα υπαρχοντα στις λιστες που ζουν στις λιμνες κ πανω κατω ειναι τα ιδια.Λογο της μικρης αγοραστικης δυναμης της χωρας μας αυτα που φερνουν τα καταστηματα ειναι πανω κατω τα ιδια κ οσα θεωρουν οι καταστηματαρχες πιο εμπορικα.Το ιδανικο θα ηταν να βγει απο καποιο ξαταστημα προοαραγγελια ψαριων,οπου εκει εχεις παρα πολλες επιλογες αλλα κατι τετοι εχει καιρο να γινει.Προσπαθισε να κατασταλαξης σε λιμνη πρωτα κ μετα βλεπεις τα ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

μιας και 1η φορά σε αυτη την ήπειρο έγραψα και αλλού να πάρω και άλλες απόψεις και μου είπαν ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και άμμο θαλάσσης για οικονομία μαις και έχω σχετικά καλή σκληρότητα για κάποιες αφρικάνες και να γλυτώσω τον αραγωνίτη..ξέρετε κάτι?το προτείνετε?ρωτάω γιατί θα μπορέσω να πάω παραλία το Σ/Κ, οπότε να πάρω άμμο, αυτή που βαράει το κύμα? Μετά θα την βράσω για κάποια ώρα ή όταν θα ξεκινήσω το ενυδρείο

Link to comment
Share on other sites

Εννοειτε οτι μπορεις να βαλεις θαλασσης.Διαλεξε μια καθαρη παραλια κ παρε απ οπου θες αρκει να σε βολευει η κοκομετρια.Αν ειναι παντου τα ιδια παρε απο κει που σκαει το κυμα μιας κ δεν θα χει σκονη κ θα γλιτωσεις ωρα στο πλυσιμο.Βρασιμο δεν χρειαζεται.Θα γεμιζεις μισο κουβα κ μ ενα λαστιχο μεσα θα την ανακατεβεις μεχρι να τη βλεπεις μεσα πεντακαθαρα.Πλυνε την την μερα που θα στισεις το ενυδρειο.Πρωτα στυσε το νταμαρι σου ωστε να παταει γερα κατω κ μετα προσθεσε την αμμο.Δεν χρειαζεται να προσθεσεις κατι αναμεσα στο τζαμι κ τις πετρες αρκει να μην πεφτουν οταν θα σκαβουν οι αρσε ικοι για τα λαγουμια τους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ή καλύτερα στείσε μερικές πέτρες πριν ρίξεις άμμο, τις μεγάλες κάτω. Και προσθέτοντας άμμο ανεβάζεις και τις πέτρες.... Καλή αρχή!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τελικά μου άρεσαν τα aulonacara. Απλά επειδή στο  seriously fish δεν βγάζω άκρη μιας και δεν έχει πολλά είδη ούτε λεπτομέρειες μπορείτε να με βοηθήσετε? Παίζει ρόλο το είδος των peacock για την ποσότητα-αναλογία?Σε κάποια είδα να γράφουν τα γράμματα Sp. πριν την ονομασία, όπως π.χ. aulonacara Sp red dragon Firefish, τι σημαίνει το Sp.? Είδα παραμέτρους νερού απλά γράφει στο seriously για τις aulonacara αυτό :

A relatively peaceful? species? although males tend to act aggressively towards? any fish with a similar colour pattern, so take care when selecting tankmates. Possibilities could include differently-patterened? Copadichromis,? Placidochromis,? Otopharynx lithobates? and peaceful Mbuna such as? Labidochromis caeruleus. Other? Aulonocara? species are best avoided as most are able to hybridise, however, and the majority of Mbuna are excessively boisterous and thus unsuitable
In all but the largest aquaria? it’s best to maintain just a single male alongside 4-6 females.

τι εννοεί ο ποιητής? Πρέπει να βάλω διαφορετικά είδη aulonacara?

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλε μου! Νεος και εγω αφρικανος οποτε θα προσπαθησω να σου εξηγησω βαση διαβασματος και οχι εμπειριας.SP σημαινει οτι ειναι καποιο ειδος που δεν εχει ταξινομηθει ακομα ωστε να του δωσουν το τελικο ονομα.Οι αυλονακαρες ειναι σχετικα πιο ειρηνικα ψαρια απο τα mbuna αλλα υβριδιζουν πολυ ευκολα μεταξυ τους αλλα και με αλλα ειδη που μπορει να μοιαζουν χρωματικα.Γι'αυτο αποφευγουμε να βαζουμε πανω απο ενα χαρεμι .Συνηθως τα συνδιαζουμε με καποια φιλησυχα Haps ή πολυ ησυχα mbuna οπως labid.caeruleus.Xαρεμι 1 αρσενικο και 4-6 θηλυκα

Παρακαλω αν ειπα καμμια μ@λ@κια να με διορθωσουν οι εμπειροι.

Link to comment
Share on other sites

Sp. δε γνωριζω τι σημαινει.Λεει οτι τα αυλονακαρα ειναι σχετικα ηρεμα για κιχλιδες αλλα τεινουν να γινονται επιθετικα σε ψαρια παρομοιου χρωματος κ αν καταλαβα σωστα οτι θα μπορουν να συγκατοικισουν με αλλα χαπς οπως κοπαντιχρωμις λιθομπατες κλπ που ειναι διαφορετικα χρωματικα αλλα κ μορφολογικα.Επισης οτι μπορουν να συμβιωσουν με καποια ηρεμα ηδη ςπ τα μπουνα οπως τα λαμπιντοχρωμις τα ασει κλπ.Ακομη αναφερει οτι υβριδιζουν ευκολα κ ειναι καλο να αποφευγεται η συγκατοικιση μεταξυ των αυλονακαρα κ οτι τα περισσοτερα ηδη μπουνα ειναι ζορικα.Καταληγει στο συμπερασμα οτι καλυτερα ειναι να κρατειται ενας αρσενικος με 4 εως εξι θηλυκα.

Αυτο ειναι σιγουρα το ιδανικο κ θα το εκανε καποιος πολυ οριμος/εγκρατης χομπιστας αλλα ποσοι απο μας ειμαστε ωστε να αφιερωσουμε ενα 450λιτρό σε ενα μονο πανεμορφο ψαρι κ 4-6 αχρωμα θηλυκα???.Επιση πιστευω οτι με τα χαπς αλλα κ με τα μπουνα τα "ευγενικα" αυλονάκαρα θα τα βρουν σκουρα.Για μενα το ιδανικο στα λιτρα σου θα ηταν να παρεις δυο τρεις αρσενικους κ απο δυο τρια θηλυκα στον καθενα αρκει να ειναι σχετικα ιδιου μεγεθους/ηλικιας οταν θα μπουν στο ενυδρειο κ εννοειται να ειναι κ διαφορετικων χρωματων οι αρσενικοι.Ετσι μεγαλωνοντας κ οι τρεις ταυτοχρονα θα μπορουν να κρατησουν τις ισσοροπιες τους στο χωρο κ να διατηρησουν τα χρωματα τους ωστε ο καθενας να προσελκυει ο καθενας τα δικα του θηλυκα.Θα πρεπει βεβαια αν με το καλο βγαλεις γεννες να εισαι προσεκτικος που θα διαθεσεις τα μικρα γιατι δεν ξερω αν με βεβαιοτητα θα γνωριζεις αν ειναι ή οχι υβριδια.Ολα οσα σου γραφω ειναι υποθετικα.Δεν εχω επιχειρισει ποτε αναλογο ενχειρημα.Πιστευω αν εισαι υπομονετικος κ ψαχτεις θα μπορεσεις να βρεις δυο τρια ειδη αυλονακαρα ιδιου μεγεθους ωστε να τα βαλεις ταυτοχρονα.Ο διαχωρισμος του φυλλου ειναι σχετικα ευκολος σε αυτα κ απο πιο μικρες ηλικιες.Αν το καταφερεις κ το στησεις θα ναι ενα πραγματικα ενδιαφερον ενυδρειο!

Link to comment
Share on other sites

Οπότε για να καταλάβω... Ας υποθέσουμε οτι τα ψάρια έχουν ίδιες απαιτήσεις νερού και ίδια μεγέθη..θα πάρω 1 αρσενικό και 3 θηλυκά...μπορώ να βάλω μαζί Aulonocara ethelwynnae + Aulonocara sp. 'stuartgranti maleri' + Aulonocara sp red dragon firefish επειδή έχουν διαφορετικά χρώματα (μπλε + κίτρινο + κόκκινο)
ενώ δεν μπορώ να βάλω μαζί
Aulonocara stuartgranti + Aulonocara sp. 'walteri' επειδή είναι και τα 2 μπλέ?

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα είναι καλύτερα έτσι όπως λες αλλά φυσικά Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτι ούτε αυτά θα υβριδίσουν φίλε Χρήστο. 

 

Ένα άλλο είδος ενυδρείου είναι το all male. Αυτό θα διασφαλίσει οτι δεν θα υπάρχουν υβρίδια, απλά θελει λίγο περισσότερο προσοχή μέχρι να βρεις την ισορροποία μεταξύ των αρσενικών.

Ένας άλλος συνδιασμός είναι μεταξύ ενός χαρεμιού Aulonocara  και 2 χαρεμιών mbuna. Κατά προτιμιση παμφάγα, όπως τα caeruleus. 

Link to comment
Share on other sites

άρα πάμε είτε μόνο σε αρσενικά (χωρίς αναπαραγωγή) και με το σταυρό στο χέρι μην σκωτόνονται ή πάμε σε συνδυασμό με mbuna (με αναπαραγωγή) αλλά παμφάγα λόγω διατροφής? Τα mbuna το ίδιο μέγεθος με τις aulonocara ή θα αντέξουν και πιο μικρές? πρέπει τα τελιικά τους μεγέθη να μοιάζουν?Τα mbuna φαντάζομαι και αυτά αναλογία αρσενικών - θηλυκών σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Αν και υπαρχουν all male ενυδρεια εγω δεν θα το προτεινα.Δεν υπαρχει λογος να στερησεις απο τα ψαρακια την αναπαραγωγικη τους διαδικασια.Ολα τα malawi πρεπει να ειναι σε χαρεμια με 1 αρσενικο και 3,4 θηλυκα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...