Jump to content

Diy κοινωνικό φυτεμένο Nature Style 120 λίτρα.


Recommended Posts

Εντάξει ίσως ο τίτλος να είναι αισιόδοξος ως προς το nature, ήθελα όμως κάτι που να προσεγγίζει όσο γίνεται ένα φυσικό κομμάτι ενός υδροβιότοπου με την παρουσία ρίζας και πετρών ώστε να προσφέρει ένα άνετο περιβάλλον για τα ψάρια και ταυτόχρονα πλούσια φυτεμένο με χρώματα για να ικανοποιείται και το μάτι μας. Το παρόν ενυδρείο είναι φτιαγμένο από μένα όσον αφορά το κόλλημα κι υπό την αυστηρή επίβλεψη του Στάθη (Stathis Spithas) με ultra clear glass πάχους 0,8 και διπλό πάτο για κόντρα αλλά και ως οδηγό για τα περιφερειακά τζάμια, είναι συνέχεια όσον αφορά την ψαροφυτοσύνθεση, του juwel 100 λίτρων που είχα κι ο σκοπός μου ήταν να μεγαλώσω το πλάτος απ τα 30 που ήταν το juwel στα 40 εκατοστά και να απαλλαγώ απ το εσωτερικό φιλτροκούτι που με χάλαγε αισθητικά κι έτρωγε και πολύτιμο χώρο από φυτά και ψάρια στήνοντάς το έτσι ώστε να γίνει η μία πλευρά (δεξιά) ζούγκλα για κρυψώνες κι η άλλη ελεύθερη για κολύμβηση. Δυστυχώς παρά τα πολλά πλυσίματα η άμμος ακόμα θολώνει το νερό, βγάζω κυριολεκτικά χώμα απ τον κάδο του φίλτρου και τον υαλοβάμβακα οπότε λίγη επιείκεια ως προς τις φωτό αν και δεν φαίνεται τόσο έντονα σ αυτές όσο από κοντά κι αφού για τη συγκεκριμένη μέρα χρησιμοποίησα το jbl clearol που δυστυχώς κράτησε για μία μέρα, φανταστείτε ότι ένα μήνα μετά και το ενυδρείο είναι ομιχλιασμένο τοπίο. Εννοείται δεκτές καλοπροαίρετες παρατηρήσεις – προτάσεις - συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα τώρα που είναι νωρίς κι εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Ακολουθούν φωτό όχι μόνο απ το ενυδρείο αλλά και κάποιες απ τους χώρους που φυλάω ενυδρειακό εξοπλισμό με την ευγενική πάντα συγκατάθεση της απίστευτης συζύγου που τα υπομένει όλα αυτά. Ευχαριστώ το φόρουμ αυτά τα δύο χρόνια για τη βοήθεια και συμβολή στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, μ έκαναν να αγαπήσω τον κόσμο των ενυδρείων και φαίνεται αυτό σε κάποιες φωτό παρ όλη την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζω αφού δυστυχώς δουλεύω εκ περιτροπής κι ελπίζω να είμαι υγιής να συνεχίσω να απορροφώ γνώση κι εμπειρίες. 


Γενική κατηγορία ενυδρείου 
Κοινωνικό φυτεμένο

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 100χ40χ42
Συνολικά Λίτρα: 160 μεικτά, 120 καθαρά. 
Sump (λίτρα):

Οργανισμοί
Φυτά: java moss, microsorum pteropus,  microsorum pteropus trident, cryptocorine green, lobelia cardinalis, lobelia cardinalis mini,  ludwigia glandulosa, ludwigia repens, altenanthera reinecki mini, staurogyne repens, cabomba caroliniana, pogostemon erectus, Pogostemon Stellatus, Proserpinaca Palustris ‘Cuba’, hydrocotyle leucocephala. 
Ψάρια: 25 cherry barbs, 7 corydoras aeneus (bronze), 3 ancistrus. 
Άλλα είδη: Οχι

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: Μαύρη αφίσα
Πέτρες: Ναι σιδηρόπετρες.
Ξύλα: Ναι driftwood
Άλλα διακοσμητικά : Οχι
Υπόστρωμα: Οχι
Βυθός: Αμμο 30 κιλά χαλαζιακή κοκκομετρίας 0,4 – 0,7 μπεζ χρώματος εμπλουτισμένη με ταμπλέτες jbl 7+13 Kugen balls. 

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): 2 φωτιστικά glo, συνολικά 4χ39watt  2 Χ Τ5 sylvania grolux, 2 Χ Τ5 osram HO 865 εναλλάξ σε κάθε φωτιστικό με τις grolux μπροστά στο κάθε ένα απ αυτά. 
Διάρκεια φωτισμού: 9 ώρες το ένα φωτιστικό με σύστημα ανατολής - δύσης και διάρκεια εφέ στα 30 λεπτά και προς το παρόν 1 ώρα το δεύτερο φωτιστικό με τελικό στόχο το πολύ 4 ώρες γιατί είναι πολύς ο φωτισμός για τα λίτρα αυτά και με καθαρό ύψος βυθού τα 33 εκατοστά.  

Υποστήριξη οργανισμών 
Φίλτρανση: Eheim eco pro 200 απ το οποίο κατάργησα τις βιόμπαλες της eheim που είχε για μηχανικό φιλτράρισμα και στη θέση τους μπήκε sera siporax. 
Θέρμανση/ Ψύξη: Αντίσταση Dophin 200watt ελεγχόμενη απ τον Εliwell 915 ρυθμισμένη μόνιμα στους 23,5 – 24.0 βαθμούς το χειμώνα, την υπόλοιπη περίοδο αφήνω τις φυσικές μεταβολές της θερμοκρασίας μέχρι τους 27 βαθμούς οπότε επεμβαίνει η ψύξη η οποία είναι ρυθμισμένη στους 27.0 με 26.7 κι είναι diy κατασκευή με 3χφ80mm ανεμιστήρες. 
Λίπανση: Estimative Index με diy τα macro και flourish για έξτρα σίδηρο και ιχνοστοιχεία. 
Παροχή CO2: Ναι 2kgr. μπουκάλα με εξωτερικό ριάκτορα για τη διάχυση και ηλεκτρομαγνητική βάνα που ανοίγει 2 ώρες πριν τα φώτα και κλείνει μ αυτά. 
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Eheim skimmer 350 για το πρωτεϊνικό φιλμ, κάνει καταπληκτική δουλιά το συνιστώ ανεπιφύλακτα για πολλούς λόγους.
Διατροφή: Tetra mini granules, sera flakes, sera vipachips, sera wels chips, dafnia, κατεψυγμένη brine shrimp σπιρουλίνα και από μία φορά την εβδομάδα αγγουράκι και κολοκυθάκι για τα ανκίστρους που τρελαίνονται. 


Παράμετροι
pH: 6.6 στη φωτοπερίοδο 7.2 με σβηστά τα φώτα, (χωρίς τη μαγνητική έπεφτε το βράδυ στο 6.3).
Γενική σκληρότητα (GH): 6
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 4,5
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 10-15 λίγο πιο χαμηλά απ ό,τι συστήνει η Ε.Ι. αλλά θέλω να καλύψω κάποιες ιδιαίτερες  απαιτήσεις από δύο φυτά.
Φωσφορικά (PΟ4): 1,5
Μέση Θερμοκρασία (°C): 25 αυτή την εποχή. 

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 50% εβδομαδιαίως βάσει Ε.Ι. 
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: 50% (60 λίτρα) εβδομαδιαίως βάσει Ε.Ι. από βαρέλι 60 λιτρο με προετοιμασμένο νερό βρύσης και όσμωσης και seachem prime με αναλογία 42 λίτρα βρύσης και 18 όσμωσης.
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: 

Φωτογραφίες:

5IrH2Ix.jpg

 

phNf2Ke.jpg

ryGDt5L.jpg

m1ILqOb.jpg?1

OwFBXAV.jpg?1

OUCnk7W.jpg

2mOqs8t.jpg

ocfCdlZ.jpg

KCq8HO2.jpg

AUvfTOE.jpg?1

Xq9ptVc.jpgRq9mrDP.jpg

blu7lJY.jpg

qHbwqoz.jpg

VvHsFkc.jpg?12fJGhhq.jpg

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο αποτέλεσμα και σωστή οργάνωση... ;)

 

Το τζάμια από πού το πήρατε?Τί σιλικόνη χρησιμοποιήσατε?

Link to comment
Share on other sites

Όμορφο και πολλά υποσχόμενο!!

Αν κρίνω από το προηγούμενο ενυδρείο σου αλλά και το μεράκι σου είμαι σίγουρος πως

έχουμε να δούμε πάρα πολλά και εδώ !!

Καλή αρχή φίλε :D:D

 

ps Μεταφέρω το θέμα σου στα ενυδρεία μελών.... ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω τι να πω μαστοκωστα;;;

Τελειομανης και με χερια αλφαδι οποτε το αποτελεσμα μονο καλο μπορει να ειναι!!

Θα παρακολουθω στενα και θα περιμενω πως και πως την εξελιξη του οπως με οτι εχω την ευκαιρια και αφορα εσενα....:bigemo_harabe_net-122:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπραβο κωνσταντινε πολυ ωραιο ενυδρειο και πολυ προσεχτικη δουλεια.

 

Αυτος ο σταθης οπου βαζει το χερι του κανει θαυματα:P

 

Αν κρινω απο το δικο μου για να εβαλε και σε σενα διπλο πατο παλι μπυρες ειχε πιει χαχαχα:kookoo:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πανέμορφο Κώστα, όπως και το προηγούμενο άλλωστε...:bowdown::bowdown:

Υγιέστατα φυτά με πανέμορφα χρώματα και τα ψάρια όπως πάντα άψογα.

Περιμένω όταν πυκνώσουν λίγο τα φυτά για να δείξει και αυτό τα δόντια του....:2guns::2guns:

Αναμένουμε την εξέλιξή του!!!:bigemo_harabe_net-66:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ωραία γυάλα παιδιά! Μπράβο Κώστα και σε σένα και στο Στάθη για τη δουλειά που κάνατε.

Καλή αρχή και πάλι και περιμένουμε μ' ενδιαφέρον τις ενημερώσεις.:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ, βασικά δεν θα γίνει κάποια τρελλή αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο γιατί θέλω να κρατήσω άλλη μία χρονιά την ίδια ψαροσύνθεση, του χρόνου όμως θα πειραματιστώ με τα aquascape, να αλλάξω ψαροσύνθεση και γενικά να κάνω διάφορα πράγματα. Τα τζάμια τα πήρα από κατάστημα της γειτονιάς, είναι ultra clear ρονταρισμένα και άριστης ποιότητας και το γυαλί αλλά και τα κοψίματα ήταν ακριβέστατα, στοίχισαν 110 ευρώ κι άλλα 10 ευρώ η σιλικόνη και οι χαρτοταινίες και διάφορα περιφερειακά κι εργαλεία, η πλάκα ήταν ότι μου ζήταγαν 450 ευρώ τα καταστήματα για να το φτιάξουν, η κλοπή της κλοπής ω κλοπή, τέλος πάντων,  η σιλικόνη που χρησιμοποίησα ήταν  η Elastotet S100 http://www.electrotools.gr/elastotet/1105-elastotet-s100-5203024010016.html και το ενυδρείο το κόλλησα αφότου είχα δει αρκετά βίντεο, τα χέρια μου πιάνουν μιας κι ασχολούμαι με τεχνικές δουλιές από 12 χρονών οπότε δεν ήταν δύσκολο, για το Στάθη φυσικά κρίθηκε απαραίτητη η βοήθειά του και παρουσία του ως πνευματικός οδηγός και τον ευχαριστώ κι εδώ για την πολύτιμη βοήθειά του. Ο διπλός πάτος ήταν δική μου ιδέα κι όχι του Στάθη που αμέσως τον πήρατε με τις πέτρες τον κακομοίρη :hehe κι ούτε μπύρες είχε πιει γιατί η δουλιά έγινε στις 10 το πρωί, βασικά ήθελα να έχω μία παραπάνω ασφάλεια αλλά κι οδηγό για τα περιφερειακά τζάμια. 

Έγινε επεξεργασία - Ρομποτής Κωνσταντίνος
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Απο τα cherry barb έχεις πάρει κάποια γέννα;Είναι υπέροχα ψαράκια!

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος Husky_Jim έγραψε:

Απο τα cherry barb έχεις πάρει κάποια γέννα;Είναι υπέροχα ψαράκια!

 

Οχι δυστυχώς, με γατόψαρα, ανκίστρους αλλά και σαλιγκάρια που είχα που να σωθεί αυγό. Εδώ τα βλέπω κάθε μέρα να γεννάνε και τα αυγά πέφτουν και τα τρώνε τα ίδια, θέλουν ελεγχόμενο περιβάλλον για να βγει ψάρι από αυγό, για να δω τώρα που δεν έχω σαλιγκάρια σ αυτό το ενυδρείο αλλά και πάλι και τα γατόψαρα και τα ανκίστρους άμα βρουν δεν θα τσιμπήσουν; Για τα cherry barb τα χω ξαναπεί, αγαπημένα μου, έχω κι ένα τη γριά όπως τη φωνάζω που έκλεισε φέτος τα 10 χρόνια ζωής, πιο πάνω δηλαδή απ το προσδόκιμο ζωής που δίνουν τα διάφορα sites. Μη ξεχνάμε μάλιστα ότι επέζησε όταν την είχα μόνη της σε ψαρόσουπα με πλαστικά φυτά χωρίς καθόλου βιολογία μιας και έκανα αλλαγές νερού κάθε 12μηνο και ξέπλενα και τα υλικά στη βρύση ο αθεόφοβος, επέζησε όταν χάλασε η αντίσταση εν μέσω χειμώνα κι ενώ βρήκα 20 ψάρια στην επιφάνεια παγωμένα το πρωί αφού το νερό στο ενυδρείο έφτασε τους 12 βαθμούς το βράδυ στο σαλόνι,  η γρια κολύμπαγε αμέριμνη, έχει περάσει 3 μεταστεγάσεις αφού μία άλλαξα βυθό, μία που άνοιξε το ενυδρείο και μία τώρα που άλλαξα εντελώς ενυδρείο κι όμως αγέρωχη κρατάει ακόμη.Στη φωτό πιο πάνω δείτε τα χρώματα που έχουν όλα τα cherry, η φωτό δεν είναι πειραγμένη, είναι όπως βγήκε απ το κινητό και παρόλο που τα έχω ταλαιπωρήσει με τις αλλαγές εντούτοις δεν με φοβούντα, τρώνε απ το χέρι μου κυριολεκτικά και όταν περνάω μπροστά απ το ενυδρείο ακολουθούν την κίνησή μου, πραγματικά ερωτευμένος με το συγκεκριμένο είδος. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τότε αξίζει να προσπαθήσεις να μαζέψεις τα αβγά την επόμενη φορά!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο εκεί που πέφτουν αφού ή χάνονται μέσα στα φυτά ή ανακατεύονται με την άμμο ή είναι άλλο από κάτω και τρώει έτοιμη τροφή. Δεν θα το κυνηγήσω, άμα είναι και κάτσει θα κάτσει, ελπίζω όταν φουντώσουν τα φυτά να γλιτώσει κανένα. 

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω ότι και αυτό το ενυδρείο θα γίνει όμορφο όπως και το προηγούμενο επειδή έχεις μεράκι και είσαι νοικοκύρης.

Το ξύλο που έχεις βάλει μιας και δεν θα βάλεις κάποιο άλλο (απ ότι αντιλαμβάνομαι από τη αρχική περιγραφή σου) θα προτιμούσα να ήταν λίγο μεγαλύτερο.

Οχι σαν όγκος αλλά πιο μακρυά κλαδιά. Μου φαίνεται λίγο μικρό για το ενυδρείο σου.

Το palustris cuba είναι καταπληκτικό φυτό, και βλέπω πως ήδη έχει καλό χρώμα. Να το κλαδεύεις οπωσδήποτε από κάτω.:)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος SOTIRIS έγραψε:

Ξέρω ότι και αυτό το ενυδρείο θα γίνει όμορφο όπως και το προηγούμενο επειδή έχεις μεράκι και είσαι νοικοκύρης.

Το ξύλο που έχεις βάλει μιας και δεν θα βάλεις κάποιο άλλο (απ ότι αντιλαμβάνομαι από τη αρχική περιγραφή σου) θα προτιμούσα να ήταν λίγο μεγαλύτερο.

Οχι σαν όγκος αλλά πιο μακρυά κλαδιά. Μου φαίνεται λίγο μικρό για το ενυδρείο σου.

Το palustris cuba είναι καταπληκτικό φυτό, και βλέπω πως ήδη έχει καλό χρώμα. Να το κλαδεύεις οπωσδήποτε από κάτω.:)

 

 

Φίλε Σωτήρη σ ευχαριστώ, για το ξύλο έχεις δίκιο το είδα κι εγώ όταν το πρωτόστησα για δοκιμή, κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά όχι άμεσα είναι κι αυτό στα σχέδιά μου. 

Για την palustris τι να πω, έχεις απόλυτο δίκιο το έχω ερωτευτεί αυτό το φυτό, παιδεύτηκα λίγο να βρω την αναλογία νιτρικών φωσφορικών αλλά νομίζω πλέον έχω πετύχει διάνα και φαντάσου είναι ακόμα 15 εκατοστά απ την επιφάνεια οπότε θα δω ίσως και ακόμα πιο βαθύ χρώμα αλλά αυτό το πορτοκαλί με αντίθεση τα πράσινα είναι άλλο πράγμα. 

 

Υ.Γ. Παιδιά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το ξεστήσω το ενυδρείο, η άμμος το χει κάνει να μην πω την έκφραση, με την πρώτη ευκαιρία που θα έχω ολόκληρη μέρα θα ξεστηθεί και θα στηθεί αυθημερόν. 

Έγινε επεξεργασία - Ρομποτής Κωνσταντίνος
Link to comment
Share on other sites

Ειναι και τα κορυ που φανταζομαι την φερνουν τουμπα ολη την ωρα.Μηπως να σκεφτεις να απομακρυνεις και αυτα?

Link to comment
Share on other sites

Εχει σημασια η ποιοτητα της αμμου...

Η συγκεκριμενη μαλλον ηθελε τρελα χερια πλυσιμο..

Την εχουν πατησει πολλα παιδια ετσι....

Χρειαζεσαι πολυ δυνατη φιλτρανση για ισιωσει το ενυδρειο σε αυτην την φαση που βρισκεται...

Link to comment
Share on other sites

@Ρομποτής Κωνσταντίνος η άμμος είναι απο τον ερμή;

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά το λάθος με την άμμο είναι δικό μου και δε φταίει το κατάστημα ούτε η άμμος, όταν την έπλενα έβγαζε πολύ χώμα - λάσπη το οποίο εγώ νόμιζα ότι ήταν η άμμος και φοβήθηκα μη χάσω όγκο είχε γίνει και χάλια το μπάνιο οπότε σταμάτησα να την πλένω ενδελεχώς, τώρα δυστυχώς αυτό μου βγήκε σε κακό. Την άμμο την πήρα απ το aquariumshop.gr κι είναι της europet bernina, απλά εγώ δεν την ξέπλυνα καλά και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 47 λεπτά, το μέλος Ρομποτής Κωνσταντίνος έγραψε:

Παιδιά το λάθος με την άμμο είναι δικό μου και δε φταίει το κατάστημα ούτε η άμμος, όταν την έπλενα έβγαζε πολύ χώμα - λάσπη το οποίο εγώ νόμιζα ότι ήταν η άμμος και φοβήθηκα μη χάσω όγκο είχε γίνει και χάλια το μπάνιο οπότε σταμάτησα να την πλένω ενδελεχώς, τώρα δυστυχώς αυτό μου βγήκε σε κακό. Την άμμο την πήρα απ το aquariumshop.gr κι είναι της europet bernina, απλά εγώ δεν την ξέπλυνα καλά και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου. 

 

Ναί είναι καλή η συγκεκριμένη άμμος....αν βαλεις βαμβακι στα φιλτρα, την αναταράξεις για να την τραβήξουν;;;

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος stathis spithas έγραψε:

Εχει σημασια η ποιοτητα της αμμου...

Η συγκεκριμενη μαλλον ηθελε τρελα χερια πλυσιμο..

Την εχουν πατησει πολλα παιδια ετσι....

Χρειαζεσαι πολυ δυνατη φιλτρανση για ισιωσει το ενυδρειο σε αυτην την φαση που βρισκεται...

 

Μπορεί επίσεις να κάνει την γνωστή πατέντα με powerhead και πλαστικο μπουκάλι με βαμβακι!

Link to comment
Share on other sites

Αν έβρισκα ένα εξωτερικό να το βάλω να δουλεύει παράλληλα αλλά μόνο με υαλοβάμβακα και χωρίς βιολογικό ώστε να εκμεταλλευτώ όλη τη ροή του θα έκανα δουλιά; 

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Husky_Jim έγραψε:

 

Μπορεί επίσεις να κάνει την γνωστή πατέντα με powerhead και πλαστικο μπουκάλι με βαμβακι!

 

Τώρα τη διάβασα αυτή την απάντηση, τι ακριβώς είναι αυτό; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...