Jump to content

Ph down της API


Recommended Posts

καλησπέρα παιδιά....λόγο του οτι τα ψαράκια που θέλω να βάλω στο ενυδρείο μου ενα ζευγάρι RAMIREZZI MICROGEOPHAGUS θέλουν χαμηλό Ph 5,5-6,5 και το Ph του ενυδρείου μου (100λτ-φυτεμένο) είναι 7,6 σκέφτηκα σαν εύκολη λύση το προιόν της ΑPI - Ph down . Γνωρίζω τους άλλους 2 τροπους μέσο Α/Ο ή τύρφης.... αλλα δεν τα προτιμώ λόγο κόστους την Α/Ο και την τύρφη λόγο μη σταθερότητας (αν δεν κάνω λάθος) .Στο ενυδρείο 8α μπεί DIY Co2 αλλα το αποτέλεσμα θα ειναι πολύ μικρό και μη σταθερό αφου είναι πιθανόν να ρίξει το Ph μέχρι μια μονάδα...

Τι γνώμη σας ,για το Ph down τής ΑΡΙ, το έχετε δοκιμάσει ..λειτουργή?

επηρεάζει την βιολογία επειδή ειναι χημικό ή δημιουργεί γενικά καποιο πρόβλημα ...στα ψαράκια?

γνώμες & απόψεις για το συκγεκριμένο πρόβλημα....με το Ph

ευχαριστώ... Αντώνης

Έγινε επεξεργασία - tony
Link to comment
Share on other sites

Εάν δεν έχεις Α.Ο. ή τύρφη θα σου πρότεινα αντί για το ph down να χρησιμοποιήσεις το Poper Ph 6.5 της ΑΡΙ! Έτσι θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις και τις αλαγές σου χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις!

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη ανταπόκριση !!!το συγκεκριμένο προιόν Poper Ph 6.5 της ΑΡΙ υπάρχει στο κατάστημα σας ...

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και υπάρχει!

Να σημειώσω δε οτι αντικαθιστά την χρήση του αντιχλωρίου και περιέχει και Aloe Vera.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν κανω λαθος το προιον της api δεν συνιστατε για φυτεμενα ενυδρεια.αν θυμαμαι λαθος ας με διορθωσει καποιος.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη δε μου φαίνεται καλή ιδέα.

(ας με διορθώσουν οι εμπειρότεροι)

Αν κατεβάσεις μόνο το PH, με χημικά, τότε δε νομίζω να καλύπτεις τις ανάγκες των ψαριών μαλακού νερού.

Συνήθως το χαμηλό PH πάει πακέτο με μαλακά νερά, οπότε η ΑΟ φαίνεται να είναι πιο φυσική αλλά και πιο ολοκληρωμένη λύση.

Φαντάζομαι ότι θα προκύψουν και άλλα μικροπροβλήματα, π.χ. σταθερότητας, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβότερη μια ΑΟ.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως θα συμφωνισω οσο αφορα την τυρφη,οπου θα σε καταιβασει το πχ περιπου στο 7.Και με μια DIY Co2 θα ειναι οτι πρεπει,τον αριθμο των φυσαλιδων ανα λεπτο μπορεις να τις ρυθμισεις.Ενω με το προιον της Απι,σκεψου ποσα χρηματα χρειαζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Σου προτείνω να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς χημικά και ουσίες στο ενυδρείο σου, όσο μπορείς περισσότερο. Προσπάθησε να πετύχεις αυτό που θέλεις με φυσικό τρόπο. Και ένας εύκολος τέτοιος τρόπος είναι συνδυασμός DIY co2, με τύρφη στο φίλτρο σου και μπόλικα ξύλα με καλό φύτεμα. Αυτό το συνδυασμό χρησιμοποιώ κι εγώ σε ενυδρεία που θέλω να μαλακώσω και να κινούνται στην περιοχή του ουδέτερου ρΗ ή και λίγο παραπάνω. Και είδα ότι το καταφέρνω πολύ καλά και εύκολα με μικρή διακύμανση, σχεδόν 0,2 της μονάδας (7,0 - 7,2). Για παρακάτω τιμές, μόνο με ΑΟ, μπουκάλα, κοντρόλερ και τίποτα άλλο... Αλλά εκεί μπλέκεις και με άλλα...

Οσο για τα ραμιρέζι, μπορούν να κρατηθούν και να αναπαραχθούν σε τέτοιες τιμές και με τέτοιες συνθήκες, μια χαρά! (ουδέτερο νερό ή ελαφρά αλκαλικό και με "φυσικές" ψιλοχαμηλές σκληρότητες - από τα ξύλα και την τύρφη εννοώ). Πολλοί χομπίστες έχουν μεγαλώσει μικρά ραμιρεζάκια σε ρΗ 7,0 έως 7,2. Γιατί να πας παρακάτω και να μπλέξεις με το σοβαρότερο πρόβλημα που είναι να κρατάς τις συνθήκες σταθερά εκεί? Αυτό και δύσκολο είναι και κοστίζει... Ασε που αν γίνει κάποιο λάθος, η διακύμανση του ρΗ από όξινες σε αλκαλικές συνθήκες (ακόμα και λίγο να είναι) μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα ψάρια (πχ μεταβολή από 6,8 σε 7,1 μπορεί να έχει χειρότερο αντίκτυπο από ότι μεταβολή 7,1 σε 7,4).

Τα χημικά είναι κακή επιλογή για τέτοιες δουλειές... (ΙΜΟ).

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές σας , για το ενδιαφέρον σας και τις λύσεις που μου δώσατε! οσον αφορά τον προβληματισμό μου.. απλά μου φάνηκε πολύ δύσκολο να κατεβάσω το Ph 7,6 σε 6,5 μέσο κλασσικών φυσικών μεθόδων (τύρφης και diy Co2)! βγάζοντας πάντα εκτός την Α\Ο λόγο κόστους ..εχετε δίκιο ο φυσικός τρόπος ειναι πάντα ο πιό καλός και ο πιό σίγουρος !!!

τώρα προκήπτει ενα άλλο ερώτημα :

πόση ποσότητα τύρφης πρέπει να βάλω και πόσο καιρό,μέρες,ώρες θα μου πάρει για να ρίξω το Ph ?

επίσης πόσο διάστημα κρατάει χαμηλό το Ph και κάθε πότε χρειάζετε αλλαγή η τύρφη....?

Ντίνο (filoxenos)

Χρήστο (Chrisb)

Στράτο (stratos)

Ηλία (iliasf)

Μανώλη (PascM)

ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις συμβουλές σας...

με εκτίμηση Αντώνης

Link to comment
Share on other sites

Πάνω σε αυτό που ρωτάς, από τη μικρή μου εμπειρία με τη χρήση τύρφης, μπορώ να σου πω ότι μάλλον θα πρέπει να το βρεις μόνος σου. Κάθε σύστημα είναι διαφορετικό και νομίζω ότι κανείς πέραν εσού και των δοκιμών/μετρήσεων/παρατηρήσεων που θα κάνεις, δεν μπορεί να σου το πει... (ΙΜΟ)

Ξεκινάς... δοκιμάζεις... μετράς... ξαναδοκιμάζεις... ξαναμετράς... και βλέπεις.

Εγώ όταν προσπάθησα να εφαρμόσω στο δεύτερο, τον "κανόνα" και τη "δοσολογία" που είχα βρει στο πρώτο που είχα δοκιμάσει, έσπασα τα μούτρα μου... Η ποσότητα που χρειάστηκε και ο χρόνος που την κατανάλωσε (αλλά και το αποτέλεσμα που έδωσε), δεν είχαν καμία σχέση με τα αντίστοιχα του πρώτου ενυδρείου.

Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που συμμετέχουν (αλληλεπιδρώντας κιόλας μεταξύ τους) που μόνο δοκιμάζοντας ο ίδιος μπορείς να το βρεις (μην ξεχνάς ότι συμμετέχει και το DIY co2, που είναι και σχετικά ανεξέλεγκτο).

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Τα ramirezi θελουν ph 5-7,5.

Link to comment
Share on other sites

Μια α/ο 3ων σταδίων δεν είναι πολύ ακριβή. Μπορείς αν θες να παιδευτείς αρκετό καιρό με pH down, τύρφη, buffer και σύντομα αντιφώσφορο, αδυναμία υπολογισμού CO2 στο νερό κλπ. Αντί να χάσεις χρόνο και χρήμα με όλα αυτά προτείνω να πάρεις μια α/ο από την αρχή και να αφιερώσεις το χρόνο που διαθέτεις στα ψάρια και στα φυτά σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερος τρόπος από την Α.Ο. και σταθερότερος δεν υπάρχει δυστυχώς σε ένα κλειστό σύστημα! Στην φύση τα πράγματα λειτουργούν με τον δικό τους τρόπο!

Σε σχέση με ph down και buffer πιστεύω οτι το buffer είναι προτιμότερο αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ buffer και Α.Ο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...