Jump to content

Καινούριο ενυδρείο 180lt


Recommended Posts

Μετά από ένα άσχημο ξεκίνημα με πολλά λάθη, τον Ιανουάριο και μετά από πολύ διάβασμα στο aquazone κυρίως, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα καινούριο ενυδρείο προσπαθώντας να κάνω σωστά βήματα αυτή τη φορά.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τη γυναίκα μου :thumbdown: ως ενυδρείο επιλέχτηκε το Vision180 της Juwel το οποίο και αγοράστηκε τέλος Απριλίου. Μετά από αρκετές σκέψεις αποφάσισα να φτιάξω φυτεμένο κοινωνικό ενυδρείο. Εκμεταλλευόμενος και την αργία του Αγ. Πνεύματος ξεκίνησα το στήσιμο το οποίο έχει το παρακάτω αποτέλεσμα:

post-3151-1181226971_thumb.jpgpost-3151-1181227039_thumb.jpg

Ως υπόστρωμα έχω βάλει 2cm floredepot της Sera και 25kgr χαλίκι (το οποίο με ξεθέωσε στο πλύσιμο). Για φίλτρο έχω αφήσει το δικό του και έχω προσθέσει και ένα εξωτερικό 2213 της EHEIM (440 l/h) με μπόλικο βιολογικό μακαρόνι της Sera. Για φωτισμό έχω αφήσει τις δικές του λάμπες και έχω προσθέσει ανακλαστήρες. Η φωτοπερίοδος είναι 11 ώρες και λειτουργεί με χρονοδιακόπτη.

Στη συνέχεια ξεκίνησα το στρώσιμο με αμμωνία, αλλά μάλλον το παράκανα στην αρχική δόση. Μετά τις πρώτες 48 ώρες δεν μπορούσες να δεις από τα τζάμια, ήταν κάτασπρα. Ευτυχώς με την χρήση ενός μαγνήτη η κατάσταση σχεδόν αποκαταστάθηκε. Τώρα μία από τις δύο μεγάλες ρίζες που έχω έχει αρχίσει να πρασινίζει. Όλες οι μετρήσεις που κάνω δείχνουν αμμωνία στο maximum. Οι μετρήσεις γίνονται με υγρά test της Sera. Ενδιάμεσα έχω κάνει και μία αλλαγή νερού 50lt.

Κάθε μέρα προσθέτω βακτήρια, αλλά μάλλον δεν κάνουν τίποτα. Ανά δύο μέρες προσθέτω flourish excel εν αναμονή του συστήματος CO2 που έχω παραγγείλει από το aquaristic.net (η όλη παραγγελία έχει παρακαθυστερήσει).

Ως εδώ ήταν τα εύκολα. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι τι ψάρια βάζω; Τα θέλω όλα. Κάνω σκέψεις για σκαλάρια, για apisto για ζωοτόκα . Συνχομπίστες βοηθήστε!! δεν ξέρω τι να κάνω.

Όλες οι παρατηρήσεις και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα.

Φιλικά,

Παναγιώτης

Υ.Γ. τα περισσότερα από τα πίσω φυτά είναι μια ευγενική χορηγία του φίλου zapetros

Link to comment
Share on other sites

Ομορφο οπτικο αποτελεσμα, ισως μια αφισα στο πισω μερος θα εδειχνε πολυ ποιο καλα καλη αρχη, σου ευχομαι με αρκετο διαβασμα για την αποφυγη λαθων, οπου ολοι εχουμε κανει οσο για την επιλογη των ψαριων αυτο ειναι καθαρα δικη σου επιλογη και δεν θα ηθελα να σε επιρεασω.

Link to comment
Share on other sites

ομορφο το ενυδρειο σου!!!!εγω προτεινω σκαλαρακια που ειναι ομορφα.γλυφτακια για την αντιμετωπιση αλγης και 3 κλοουν αφου πρωτα τους προσθεσεις καποια καλη κρυψωνα που ειναι απαραιτητη!!!!καλη συνεχεια!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μέτρα το ύψος του νερού σου από την επάνω επιφάνεια του βυθού (και όχι από το κάτω τζάμι, δηλαδή αφαίρεσε το πάχος του χαλικιού σου) μέχρι την επιφάνεια του νερού. Εάν έχεις τουλάχιστον 55 πόντους καθαρούς, μπορείς να βάλεις σκαλάρια (που κανονικά τα ενυδρεία για σκαλάρια θέλουν ύψος ενυδρείου 70 cm).

Εγώ σου προτείνω να το πας φυτεμένο και με ζωοτόκα, που είναι σχετικά εύκολα και όμορφα ψάρια. Βγάλε ένα ικανό διάστημα με αυτά (~ χρόνος) μάθε όσα μπορείς περισσότερα, εξοικειώσου καλά με όλους τους παράγοντες του ενυδρείου, μάζεψε εμπειρία και γνώση και μετά περνάς και σε πιο "δύσκολες" καταστάσεις. Αυτός ο δρόμος κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους για νέους στο χόμπι (και ειδικά εάν έχεις κάνει και άσχημο ξεκίνημα όπως λες...).

Καλή επιτυχία πάντως σε ότι και αν επιλέξεις και καλή συνέχεια. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

ομορφο το ενυδρειο σου!!!!εγω προτεινω σκαλαρακια που ειναι ομορφα.γλυφτακια για την αντιμετωπιση αλγης και 3 κλοουν αφου πρωτα τους προσθεσεις καποια καλη κρυψωνα που ειναι απαραιτητη!!!!καλη συνεχεια!!!!

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ τι γράφετε.

Σκαλάρια και 3 Κλόουν σε 180 λίτρα;

Σκαλάρια χ 80 λίτρα έκαστο

Κλόουν χ 150 λίτρα έκαστος

Και τα δύο ειναι κοπαδόψαρα δηλ ομάδες των 6 ατόμων και πάνω .Κάνε έναν υπολογισμό και κοίτα να δεις τι προτείνεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια..

Για το πίσω μέρος σκέφτομαι ίσως κάποιο χαρτόνι. Περιμένω να δω λίγο την εξέλιξη των φυτών για να δω τι θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο.

Προστέθηκε και κερατόφυλλο, ευγενική χορηγία του φίλου filoxenos. Ελπίζω να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άλγης.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει να προσθέτω υγρό λίπασμα ή το υπόστρωμα με καλύπτει; (φοβάμαι αρκετά την άλγη).

Τα ζωοτόκα είναι μία καλή πρόταση που έχει σημαντική βαρύτητα. Αυτό που με προβληματίζει είναι οι συνεχόμενες γέννες σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου που αναμένεται να έχω τους επόμενους μήνες. Δεν ξέρω πόση φροντίδα θέλουν τα μικρά.

Το ονομαστικό ύψος του ενυδρείου είναι 73cm. Το βράδυ που θα είμαι σπίτι θα δω το καθαρό ύψος του νερού. Τα σκαλάρια είναι μία σκέψη που με βασανίζει. Απ’ ότι έχω διαβάσει τα σκαλάρια σχηματίζουν ζευγάρια και αποκτούν εδαφική συμπεριφορά, οπότε παύουν να είναι σε κοπάδι; Αν δηλαδή υπάρξει ζευγάρι μπορεί να ζήσει μόνο του; Η σκέψη του να αποκτήσω ένα κοπάδι από νεαρά σκαλάρια και όταν σχηματιστεί ζευγάρι να τα χωρίσω πριν να μεγαλώσουν και τα λίτρα μου είναι λίγα είναι λάθος;

Αν πάω σε apistogramma όπως τα bitaeniata, τα agassizii ή τα cacatuoides μπορούν να συνδιαστούν με σκαλάρια; Εννοείται πως όχι όλα, άλλα ένα μόνο είδος.

Δεν ξέρω αν γίνομαι κουραστικός αλλά θέλω να προσπαθήσω να έχω μία καλή επιλογή χωρίς να δημιουργώ πρόβλημα στα ζωντανά.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις τέτοιο ύψος στο ενυδρείο (73), μπορείς να βάλεις ένα ζευγάρι σκαλάρια ώστε να κυνηγήσεις αναπαραγωγή, πράγμα τρομερά ενδιαφέρον (και λίγο δύσκολο). Να ξέρεις μόνο ότι θέλουν μαλακό νερό (σε σχέση με το δίκτυο), χαμηλό ρΗ και σταθερότητα στις συνθήκες αυτές. Εάν νομίζεις ότι μπορείς να τους τις προσφέρεις, βεβαίως και να δοκιμάσεις.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...