Jump to content

Φωτισμος σε ενυδρειο νοσοκομειο-γεννηστρα


~ AED

Recommended Posts

Καλησπέρα. Αναρωτιόμουν τι φωτισμός πρέπει να υπάρχει σε ενυδρείο που χρησιμοποιείται ως γεννήστρα ΚΑΙ νοσοκομείο όταν χρειαστεί.

Για γεννήστρα (guppies, και λοιπά ζωοτόκα συγκεκριμένα) πρέπει το φως το είναι όσο το δυνατόν πιο έντονο για να αποφευχθούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Απ' την άλλη, για ενυδρείο-νοσοκομείο; Το έντονο φως κάνει καλό ή μόνο εξασθενεί ακόμα περισσότερο τους προσωρινούς κατοίκους;

Τώρα, όσον αφορά το χρώμα. Είναι καθαρά και μόνο θέμα γούστου, ή υπάρχουν και ουσιαστικές διαφορές; Για παράδειγμα, το μπλε χρώμα των 20.000Κ μιας metal halide μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τα ψάρια;

Έγινε επεξεργασία - ~ AED
Link to comment
Share on other sites

Για νοσοκομείο χρειάζεσαι ένα φωτισμό ίσα ισα να μπορείς να διακρίνεις την κατάσταση του ψαριού και χρειάζεται να ανάβει μόνο για έλεγχο.

Για την γεννήστρα (εφόσον εκεί θα μείνουν να μεγαλώσουν) μια κοινοί ενυδρειακή λάμπα στα 4500 - 6500 κελβιν για 6 ώρες την ημέρα αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

Με δυο λόγια, αυτά τα δυο είναι τελείως ασύμβατα. Γεννήστρα και νοσοκομείο δε μπορούν να είναι στο ίδιο ενυδρείο. Κλασική λάμπα ιωδίου/φθορίου για γεννήστρα, και μάλλον LED-άκια για νοσοκομείο.

Ευχαριστώ Χρηστάρα! :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - ~ AED
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...