Jump to content

Αρχαριος - Αναγκη βοηθειας.


Recommended Posts

Καταρχην καλως σας βρηκα.

Ειμαι νεος στο αθλημα και τα εχω κανει μανταρα. Θα ζητησω συγνωμη εκ των προτερων για το κατεβατο που θα ακολουθησει αλλα εκτος απο οτι πρεπει να πω καπου τον πονο μου, χρειαζομαι βοηθεια αμεσα. Θα σας πω αναλυτικα λοιπον την ιστορια ωστε να μπορεσετε να καταλαβατε τι γινεται καλυτερα ωστε να ειναι σωστη και η βοηθεια σας.

Πριν 1 μηνα αγορασα απο τα καρφουρ ενα ενυδρειο 54 λιτρων (60cm).

Αυτα ειναι τα στοιχεια του:

stoixeia.jpg

και αυτο ειναι το ενυδρειο:

enidreio.jpg

Την ιδια μερα το εγκατεστησα και πηγα σε ενα πετ σοπ κοντα στο σπιτι μου. Ο ιδιοκτητης ηταν πολυ εξυπηρετικος, μου εδωσε φυσικο χαλικι και 2 χημικα για το νερο, αντιχλωριο ( Api tap water conditioner) και ενζυμα (dual action stress zyme - aquarium pharmacheuticals). Αφου επλυνα καλα το χαλικι, το εβαλα μεσα και γεμισα το ενυδρειο νερο απο την βρυση. Υστερα εριξα τις αναλογιες που εγραφαν πανω τα χημικα. Ανοιξα το θερμοντικο μεσο ρυθμιζοντας το στους 26 βαθμους και ανοιξα το φιλτρο εχοντας τον ρυθμιστη του τερμα κλειστο. Μετα απο 3 μερες (μες την τρελη χαρα) αγορασα τα πρωτα μου ψαρια, 1 σκαλαρι, 1 ροζι μπαρμπους και 3 τετρα νεον. Το νερο ηταν καθαρο και τα ψαρια πλεον κοσμουσαν το ενυδρειο, αρα ολα κομπλε. Απο την επομενη μερα αρχισα να τα ταιζω με φυλαρακια που προμηθευτηκα απο το ιδιο μαγαζι. Αφου περασαν 4-5 μερες λογω οτι το μαγαζι αυτο δεν ειχε μεγαλη ποικιλια, πηγα σε αλλο παλι στο Γαλατσι, οπου εχει μεγαλυτερη ποικιλια ψαριων αλλα πολυ χειροτερη αντιμετωπιση και προμηθευτηκα χωρις να υπαρχει προβλημα συμφωνα με τα λογια του πωλητη, 2 γκουραμι νταρφ και 7 τετρα νεον. Επισης μου συνενστισε να απομακρυνω τα σκαλαρια και το ροζι μπαρμπους γιατι θα εχουν προβλημα τα νεον. Εδω να πω οτι τα νεον (τζιτζιφριγκοι οπως μου αρεσει να τα αποκαλω) ειναι αδυναμια μου και χαλαλι τους ολο το ενυδρειο. Επισης μου εδωσε τροφη (tetra prima) που ειναι σε μπιλακια και ειναι πιο καλη. Αφου απομακρυνα τα σκαλαρια και το μπαρμπους, προσαρμοσα και εβαλα τα καινουρια ψαρια, αφου πρωτα εριξα παλι το stress zyme μιας και ηταν η 7η μερα. (Εγραφε οτι θελει την 1η την 7η και την 14η μερα). Μεχρι εδω ολα καλα και μες την τρελλη χαρα εγω.

Μετα απο 5 μερες παλι, να μαι παλι ο δικος σου στο μαγαζι. Γεια σας ηρθα να παρω και αλλα νεον. Αφου αγορασα αλλα 10 νεον (αφου μπορουσα μιας και ειναι μικρα και δεν επαιζε προβλημα) και ενα γκουραμι (πορτοκαλι) που μου εκατσε ωραια στο ματι με συμβουλεψε ο πωλητης και αγορασα 2 γατοψαρα και 1 γλειφτη για να διατηρειται καθαρο το ενυδρειο. Επειδη ειμαι αρχαριος και πολυ φοβισμενος, αγορασα και ειδικη τροφη για τα γατοψαρα (ταμπλετες - tetra tabimin). Εκανα καλη προσαρμογη και μπλουμ ολα μεσα. Την επομενη μερα οταν τα ταισα ειχα απιστευτη χαρα, επισης εριξα την ιδια μερα παλι stress zyme μιας και ηταν η 14η μερα. Επισης ανεβασα λιγο τον ρυθμιστη του φιλτρου μιας και σαν καλος αναγνωστης ειχα διαβασει οτι πρεπει να υπαρχει παραπανω οξυγονο λογω του αριθμου των ψαριων. Να σημειωθει οτι απο βιβλια αγορασα το Τροπικο Ενυδρειο του Dick Mills και την Εγκυκλοπαιδεια του Ενυδριου ( του η της) Esther Verhoef-Verhallen. Μεχρι εδω ολα καλα.

Παραθετω μερικες φωτογραφιες (να παρετε και μια ανασα) και παμε στο ψητο.

Φιλτρο

filtro_in.jpg

filtro_out.jpg

Γατοψαρο

gatos.jpg

Γλειφτης

gliftis.jpg

Γκουραμι

gurami.jpg

15η μερα, εδω ξεκινανε τα προβληματα. Το γκουραμι (οχι αυτο που ειναι στην φωτο, το πορτοκαλι) σταματαει να τρωει. Την επομενη τα ιδια. Την 3η μερα αρχισε να μαυριζει το ψαρι και παραλληλα να θολωνει το νερο. Την 4η μερα παω στο μαγαζι και ρωταω τι γινεται, μου λενε οτι δεν μπορουμε να ξερουμε τι το εχει πειραξει και μου συνιστουν να αλλαξω το νερο. Συγκεκριμενα να αφαιρεσω το 1/3 του νερου και να προσθεσω καινουριο. Αγοραζω καινουριο καλυτερο αντιχλωριο (Tetra aqua - aqua safe) και βιολογικες καλλιεργιες (sera - nivritec). Με την υπαλληλο δεν εβγαζα ακρη οποτε εφυγα απογοητευμενος και γυρισα σπιτι. Εκει πλεον αρχισα να παρακολουθω το ψαρι να πεθαινει μην μπορωντας να κανω τιποτα. Αργοτερα το απογευμα το ψαρι πεθανε. Αφου τα πηρα ασχημα, εφυγα και πηγα σε ενα μαγαζι με ενυδρεια που ειχα μπανισει. Εκει βρηκα ενα πολυ εξυπηρετικο υπαλληλο και αφου του ειπα ολα αυτα μου ειπε τα εξης.

1 οτι εχω κανει ολα τα λαθη που μπορουσα να κανω

2 οτι η θολουρα ειναι απο αμμωνια και οτι πρεπει να κανω καποια τεστ. Μου εδωσε το 5in1 test (tropical) και το tropic marin test για την αμμωνια.

Μου ειπε οτι πρεπει να αφαιρεσω το 50% του νερου με την χρηση μιας σκουπας που αγορασα και ανα 2 μερες να κανω τα τεστ. Επισης μου ειπε να μην ταισω τα ψαρια για 10 μερες και αν σε αυτο το διαστημα δεν παιζει σε σωστα επιπεδα η αμμωνια να παω ναμου δωσει καποιο φαρμακο.

Παμε τωρα στο διαταυατα.

Το Σαββατο το πρωι (εχτες) αδεισα το 50% του νερου και προσθεσα αλλο απο την βρυση. Το νερο το αδειασα με την σκουπα και ανακαλυψα οτι το εδαφος ηταν παρα πολυ βρωμικο. Καταφερα να καθαρισω μονο το μισο και λιγο παραπανω απο το εδαφος βγαζοντας το μισο νερο. Μετα προσθεσα τα χημικα (σε αναλογιες μονο για το νερο που προσθεσα). Δεν ταισα τα ψαρια ουτε εχτες ουτε σημερα. Σημερα το βραδυ (αφου βρηκα νεκρο το ενα γατοψαρο) εκανα τα τεστ και εχω τα εξης αποτελεσματα:

ΝΟ3 περιπου 20

ΝΟ2 μεγαλυτερο του 0,5

GH μικροτερο του 300

KH μεγαλυτερο του 180

PH μεγαλυτερο του 8

Αμμωνια περιπου 1,0mg/l

Ισχυει το οτι δεν πρεπει να ταιζω τα ψαρια (συνολο 24)? Ειναι οντως πολλα για το ενυδρειο μου? Ειναι σωστα αυτα που μου ειπε το παληκαρι? Μπορω να κανω κατι να φτιαξω το νερο μου η απλα πρεπει να περιμενω? Γενικα τι θεωρειτε καλο να κανω απο εδω και περα?

Ευχαριστω πολυ ολους οσους κανατε τον κοπο να διαβασετε την ιστορια μου.

Έγινε επεξεργασία - puntomad
Link to comment
Share on other sites

Κατι ακομα,

Σημερα παρατηρησα κατι ασπρα στιγματακια στον γλειφτη και σε 2-3 νεον. Πολυ μικρες λευκες κουκιδες σαν να εχουν πιασει σκονη. Επειδη ειμαι πολυ αγχωμενος και φοβισμενος πλεον λογω των επερχομενων απωλειων εχω γινει πολυ ψειρας και δεν ξερω πλεον τι να κανω, εκτος απο την αναγκαστιγκη υπομονη.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έκανες το ίδιο σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι:

Αστρωτο ενυδρείο + υπερπληθυσμός = ωρολογιακή βόμβα :buttrock:

ΙΜΟ κάνε συχνές αλλαγές νερού ώστε να πέσουν αμμωνία και νιτρώδη, οι τιμές τους πρέπει να είναι μηδενικές.

Τα ψαράκια σου είναι πάρα πολλά για τα λίτρα :thumbup:

Τα corydoras ειδικά πρέπει να μπαίνουν μόνο σε καλά στρωμένο ενυδρείο που να "τρέχει" αρκετούς μήνες.

Τα άσπρα σημαδάκια είναι πιθανόν ich, μία φωτογραφία θα βοηθούσε περισσότερο όμως...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ puntomad,

ενδιαφέρουσα η ιστορία σου, αλλά την έχω ακούσει, πάρα πολλές φορές.

Είναι λογικό να μην ξέρεις τα βασικά πράγματα για τη διατήρηση ενός ενυδρείου και των κατοίκων του, αλλά είναι εντελώς παράλογο, να μην σε ενημερώσουν σωστά αυτοί, στους οποίους απευθύνθηκες.

Όντως δεν μπορούσες να κάνεις περισσότερα λάθη, που οφείλονται όμως στην άγνοιά σου.

Αυτό, που θα σε συμβούλευα να κάνεις από εδώ και πέρα, είναι να ελαττώσεις τα ψάρια σου ή καλύτερα να τα αφαιρέσεις όλα και να αρχίσεις από μηδενική βάση, αφού πρώτα ενημερωθείς για τους βασικούς κανόνες, που ισχύουν και τους οποίους θα πρέπει να τους εφαρμόσεις σχολαστικά.

Ξεκίνα διαβάζοντας τα άρθρα μας και τους διάλογούς μας, σχετικά με το στρώσιμο του ενυδρείου, τον κύκλο του αζώτου, πληροφορήσου για το μέγιστο βιοφορτίο, που μπορεί να φιλοξενήσει το ενυδρείο σου, ανάλογα με τον όγκο του και τη βιολογική ικανότητα των φίλτρων του, την συμβατότητα των ψαριών και ότι απορίες προκύψουν ρώτα τους Φίλους μας, που είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Έτσι θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνεις και γιατί πρέπει να το κάνεις.

Τα ψαράκια σου αυτή τη στιγμή, με την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ανέπτυξαν ένα παράσιτο, που θεωρητικά, θεραπεύεται σχετικά εύκολα, με τη χρήση κάποιου φαρμάκου. Αλλά αυτή τη στιγμή η χρήση φαρμάκου, είναι ότι χειρότερο για την ισορροπία του συστήματός σου. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Θα σου πρότεινα να δώσεις τα ψάρια σε κάποιον, που έχει ενυδρείο νοσοκομείο, μέχρι τότε αύξησε τη θερμοκρασία του νερού, κοντά στους 30 βαθμούς, σταμάτησε εντελώς το τάισμα και αύξησε πολύ την οξυγόνωση.

Αφού λοιπόν αρχίσεις από την αρχή, στην πορεία θα έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις με τους έμπειρους Φίλους του forum και άλλα λάθη, που έχεις κάνει, με το όλο στήσιμο του ενυδρείου σου, τα οποία όμως δεν είναι της στιγμής.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Εαν οντως τα ασπρα σημαδακια ειναι Ick ριξε 3γρ/λιτρο ενυδρειακο αλατι για γλυκο νερο 'η

τυροκομικο(αφου το λειωσεις πρωτα) αφησε το δεκα ημερες,ανεβασε την θερμοκρασια στους

30 βαθμους.Οταν θα γινουν καλα τα ψαρια θα κανεις σταδιακες αλλαγες νερο 20% περιπου

την καθε φορα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να μαι παλι. Καλημερα σε ολες και ολους τους συνταξιδιωτες. Επιτελους περασε το διαστημα που επρεπε να μεινουν νηστικα τα ψαρια, ευτυχως χωρις καμια απωλεια. Σημερα τα ταισα για πρωτη φορα, αρκετα συγκρατημενα. Στο διαστημα αυτο εκανα 3 αλλαγες νερου και το νερο φαινεται να ειναι ενταξει.

Αποριες:

Τα τζαμια του ενυδρειου δειχνουν λερωμενα απο μεσα. Με αποτελεσμα να μοιαζει θολο το ενυδρειο. Πως καθαριζεται αυτο?

Το φιλτρο ειναι σωστα τοποθετημενο? (δειτε πιο πανω τις φωτος) Ποσο εξω απο το νερο πρεπει να ειναι το στομιο αυτο? Πως θα ξερω ποσο πρεπει να ρυθμισω την οξυγονοση του νερου? (τωρα το εχω τερμα χαμηλωμενο) Το φιλτρο αυτο εχει μεσα του ενα μαυρο σφουγγαρι, το φιλτρο εξω στις γρυλιες μοιαζει σαν να εχει πιασει χωμα και μεσα το ιδιο αλλα μοιαζει πιο πολυ με μουχλα. Αναφερομαι στα παλστικα κομματια και οχι στο μαυρο σφουγγαρακι. ΕΠισης δεν μου ακουγεται καλα στο αυτι, σαν να τραβαει αερα μαζι νερο ωρες ωρες. Δεν ειναι σταθερη η ροη του νερου ας πουμε. Μηπως θελει καθαρισμα? Πως καθαριζεται?

Επισης παρατηρω σε ενα σημειο του ενυδρειου σαν να εχουν πιασει κατι σαν μουχλα, παρομοιο με αυτο που ειδα μεσα στο φιλτρο,κατι βοτσαλακια που εχω βαλει.

Τα ψαρια καθε ποτε πρεπει να ταιζω? Αλλαγες νερου να συνεχισω να κανω συχνα?

Συγνωμη εκ των προτερων για τις πολλες ερωτησεις, αλλα τις τελευταιες δεκα μερες εχω βομβαρδιστει απο πληθωρα πληροφοριων και παραλληλα φοβαμαι μην εχω αμεσα αλλη απωλεια με σνεπεια να ειμαι πολυ φοβισμενος - κουρστικος για εσας.

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

ΑΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ

ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΙΤΡΙΤΗ ΑΜΩΝΙΑ ΝΙΤΡΙΚΑ

ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΛΕΠΤΑ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΚΑΤΣΙΚ μην βιάζεσαι...

Το ενυδρειο του φίλου μας βρίσκεται στο στρώσιμο και με πολλά ψάρια μέσα, αρα οι αλλαγές νερού πρέπει να είναι συχνότερες και το τάισμα ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

Φίλε puntomad από την φωτό δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά πώς είναι τοποθετημμενο το φίλτρο σου. Συνήθως εχουν επάνω τους μια ή δυο γραμμές που λένε το minimum ή και το maximum υψος νερού που πρέπει να τοποθετηθουν.

Επίσης δεν κατάλαβα και αυτό

"ανοιξα το φιλτρο εχοντας τον ρυθμιστη του τερμα κλειστο"

Για δωσε λεπτομερειες...

Link to comment
Share on other sites

Το πρασινο που εχει πιασει στα τζαμια και στις πετρες ειναι αλγη.Η εξοδος του φιλτρου σου πρεπει

να ειναι λιγο κατω απο την επιφανεια του νερου για να δημιουργει αναταραξη και με αυτον τον

τροπο εχουμε οξυγονο.Το φιλτρο εαν δεν δημιουργει τσουναμι βαλε το στο maximum .Tα τζαμια μπορεις

να τα καθαρισεις μ' ενα σφουγγαρι που να μη χαρασει τα τζαμια.

Link to comment
Share on other sites

http://www.puntoclub.gr/1.enidreio/filtro_out.jpg

Το φιλτρο ειναι ετσι τοποθετημενο, το στομιο που βγαζει το νερο ειναι 1 εκατοστο πανω απο την επιφανεια του νερου.Ετσι ελεγε στις οδηγιες του. Δεν εχει ενδειξεις πανω. Μπερδευτηκα, πρεπει να το βυθισω ολο μεσα στο νερο η να ειναι ετσι? Πρεπει να το καθαρισω?

Επισης δεν καταλαβα με το ταισμα τι να κανω? Να τα ταιζω καθημερινα?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΚΑΤΣΙΚ μην βιάζεσαι...

Το ενυδρειο του φίλου μας βρίσκεται στο στρώσιμο και με πολλά ψάρια μέσα, αρα οι αλλαγές νερού πρέπει να είναι συχνότερες και το τάισμα ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

Φίλε puntomad από την φωτό δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά πώς είναι τοποθετημμενο το φίλτρο σου. Συνήθως εχουν επάνω τους μια ή δυο γραμμές που λένε το minimum ή και το maximum υψος νερού που πρέπει να τοποθετηθουν.

Επίσης δεν κατάλαβα και αυτό

"ανοιξα το φιλτρο εχοντας τον ρυθμιστη του τερμα κλειστο"

Για δωσε λεπτομερειες...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΚΑΤΣΙΚ μην βιάζεσαι...

Το ενυδρειο του φίλου μας βρίσκεται στο στρώσιμο και με πολλά ψάρια μέσα, αρα οι αλλαγές νερού πρέπει να είναι συχνότερες και το τάισμα ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

Φίλε puntomad από την φωτό δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά πώς είναι τοποθετημμενο το φίλτρο σου. Συνήθως εχουν επάνω τους μια ή δυο γραμμές που λένε το minimum ή και το maximum υψος νερού που πρέπει να τοποθετηθουν.

Επίσης δεν κατάλαβα και αυτό

"ανοιξα το φιλτρο εχοντας τον ρυθμιστη του τερμα κλειστο"

Για δωσε λεπτομερειες...

[/qu

Πιστευω οτι αν ριχνει καθε μερα ζωντανα βακτηριδια δεν θα χασει αλλα ψαρια και θα στρωσει κανονικοτατα το ενυδρειο....

ειναι μια μεθοδος που λιγοι την προτεινουν και ειναι πολυ καλη για εναν αρχαριο

Link to comment
Share on other sites

φίλε puntomad καλως ήρθες στην παρέα μας,σχετικα με το ενυδρειό σου και σύμφωνα με τις φωτο που παρεθεσες ειναι ομορφο .Τωρα οσον αφορα τα προβληματα που εχεις ολα αντιμετωπιζονται.τα παιδια στο φορουμ ειναι οχι να το παινευτω οι καλυτεροπι συμβουλοι!!!! :buttrock::thumbup: ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙς μην διστασεις να ρωτησεις οσο περιεργο και αν ειναι για αυτο ειμαστε ολοι εδω!!! :angry2::thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Να μαι παλι. Καλημερα σε ολες και ολους τους συνταξιδιωτες. Επιτελους περασε το διαστημα που επρεπε να μεινουν νηστικα τα ψαρια, ευτυχως χωρις καμια απωλεια. Σημερα τα ταισα για πρωτη φορα, αρκετα συγκρατημενα. Στο διαστημα αυτο εκανα 3 αλλαγες νερου και το νερο φαινεται να ειναι ενταξει.

Αποριες:

Τα τζαμια του ενυδρειου δειχνουν λερωμενα απο μεσα. Με αποτελεσμα να μοιαζει θολο το ενυδρειο. Πως καθαριζεται αυτο?

Το φιλτρο ειναι σωστα τοποθετημενο? (δειτε πιο πανω τις φωτος) Ποσο εξω απο το νερο πρεπει να ειναι το στομιο αυτο? Πως θα ξερω ποσο πρεπει να ρυθμισω την οξυγονοση του νερου? (τωρα το εχω τερμα χαμηλωμενο) Το φιλτρο αυτο εχει μεσα του ενα μαυρο σφουγγαρι, το φιλτρο εξω στις γρυλιες μοιαζει σαν να εχει πιασει χωμα και μεσα το ιδιο αλλα μοιαζει πιο πολυ με μουχλα. Αναφερομαι στα παλστικα κομματια και οχι στο μαυρο σφουγγαρακι. ΕΠισης δεν μου ακουγεται καλα στο αυτι, σαν να τραβαει αερα μαζι νερο ωρες ωρες. Δεν ειναι σταθερη η ροη του νερου ας πουμε. Μηπως θελει καθαρισμα? Πως καθαριζεται?

Επισης παρατηρω σε ενα σημειο του ενυδρειου σαν να εχουν πιασει κατι σαν μουχλα, παρομοιο με αυτο που ειδα μεσα στο φιλτρο,κατι βοτσαλακια που εχω βαλει.

Τα ψαρια καθε ποτε πρεπει να ταιζω? Αλλαγες νερου να συνεχισω να κανω συχνα?

Συγνωμη εκ των προτερων για τις πολλες ερωτησεις, αλλα τις τελευταιες δεκα μερες εχω βομβαρδιστει απο πληθωρα πληροφοριων και παραλληλα φοβαμαι μην εχω αμεσα αλλη απωλεια με σνεπεια να ειμαι πολυ φοβισμενος - κουρστικος για εσας.

Ευχαριστω.

Οταν κάνεις αλλαγή νερού κρατάς ένα μέρος από αυτό και εκεί μέσα καθαρίζεις τα υλικά του φίλτρου σου... ΠΟΤΕ με νερό της βρύσης! Επίσης μιά στο τόσο καθαρίζεις τον κυκλοφορητή (φτερωτή κλπ.), υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια γι' αυτό :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Ειναι μες την αλγη (λογικα) το φιλτρο. Καθαριζεις και το μαυρο το σφουγγαρακι?

Μπορει καποιος να μου πει για το πως πρεπει να ειναι αυτο το φιλτρο τοποθετημενο καθως και τι να κανω με το ταισμα?

Link to comment
Share on other sites

Τωρα μολις γυρισα σπιτι και βρηκα νεκρο τον γλειφτη. Ολα δειχνουν οτι ειναι ενταξει, αλλα...

Εχω φτασει σε τελμα και δεν ξερω τι να κανω....

Τωρα θα ταισω τα υπολοιπα και ο Θεος βοηθος.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα μολις γυρισα σπιτι και βρηκα νεκρο τον γλειφτη. Ολα δειχνουν οτι ειναι ενταξει, αλλα...

Εχω φτασει σε τελμα και δεν ξερω τι να κανω....

Τωρα θα ταισω τα υπολοιπα και ο Θεος βοηθος.

Φίλε μου επειδή βλέπω οτι η κατάσταση είναι κρίσιμη μήπως να δοκίμαζες τη λύση που αναφέρεται εδω? http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...=12982&st=0

Διάβασέ το και αποφάσισε.

Αν τώρα κάποιοι απο τους φίλους που δοκίμασαν αυτό το είδος στρωσίματος διαβάζουν αυτό το thread μπορούν να συμβουλέψουν τον φίλο puntomad..

Link to comment
Share on other sites

Με αυτην την μεθοδο αλλα με λαθος τοποθετηση ψαριων εστρωσα το νερο του κολλητου που πηρε ακριβως το ιδιο ενυδρειο. Και το νερο του ειναι λαμπαδα, ολα τα τεστ οπως πρεπει να ειναι και το νερο πολυ καθαρο.

Το δικο μου το εστρωσα αλλιως. Πριν 2 βδομαδες ακριβως που εκανα αυτο το ποστ, αλλαξα το 50% του νερου και επαιξα με αυτα τα χημικα που δινει το λινκ. Απο τοτε εχω κανει 4 αλλγες νερου και εχω ταισει μονο 3 φορες. Χτες και μερα παρα μερα αντιστροφα. Τα βακτηριδια αυτα ομως τα ριχνω μονο στην αλλαγη του νερου, οχι καθε μερα.

Τα τεστ ειναι ολα οκ και το νερο ειναι καθαρο. Το νερο δεν επρεπε να εχει στρωθει? Ειναι κατι παραπανω απο εναμιση μηνα.

Να σημειωθει οτι επειδη 2-3 τετρα νεον εχουν κατι μικρα ασπρα σημαδακια, εδω και 2 βδομαδες, εχω ανεβασει την θεμοκρασια στους 28 βαθμους.

Ειλικρινα δεν ξερω γιατι πεθανε ο γλειφτης. Ηταν αρκετα ζωηρος. Το μονο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ενω μου ειχαν πει οτι θα καθαριζει την αλγη (και το γατοψαρο επισης) σε ενα σημειο στο κεντρο του ενυδρειου που εχει πρασινη αλγη δεν παει κανενα τους.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, λες οτι πρίν περίπου 2 εβδομάδες έκανες κάποια τέστς. Για τα ΝΟ3(νιτρικά) δεν θα πω κάτι αφού μπορούν να περιέχονται μέχρι κάποια ποσότητα και στο νερό της βρύσης. ΝΟ2 όμως λές >0.5.

Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτηρίδια που "τρώνε" την αμμωνία και την διασπούν σε νιτρώδη(ΝΟ2).

Το νερό σου απότι λες έχει και αμμωνία πράγμα φυσιολογικό αφού γέμισες το ενυδρείο ψάρια πρίν ακόμη στρωθεί(δεν γνώριζες βέβαια).

Αποτι μας λες και στο πρώτο σου πόστ αγόρασες κάποια σχετικά με το χόμπυ βιβλία.Αυτό δείχνει οτι δεν "φοβάσαι" το διάβασμα.Έψαξες για άρθρα σχετικά με τον κύκλο του αζώτου? Θα σε βοηθήσει ΠΑΡΑ πολύ άσχετα με τον τρόπο που τελικά θα στρώσεις το ενυδρείο σου.

Για να πείς οτι το ενυδρείο σου έχει αναπτύξει όλες τις απαραίτητες αποικίες βακτηριδίων θα πρέπει οι μετρήσεις σου να είναι κυριολεκτικά μηδενικές σε ΝΗ4(αμμωνία) και ΝΟ2(νιτρώδη).

Τα νιτρικά σου(ΝΟ3) θα τα διατηρείς σε χαμηλά σχετικά επίπεδα της τάξης των 15mg με περιοδικές αλλαγές νερού.

Πρός το παρόν όμως προέχει η ζωή των ψαριών σου και η όσο πιο άμεση αποκατάσταση των συνθηκών στο νερό γιατί έστω και λίγα νιτρώδη(ΝΟ2) μπορούν να σκοτώσουν ψάρι πόσο μάλλον η αμμωνία...

Όταν με το καλό τακτοποιήθει το θέμα του αζώτου καλό θα είναι να κοιτάξεις και τη γενική σκληρότητα μια και λές οτι έχεις Neon tetras me ick (παράσιτο λόγω στρές απο την υπερφόρτωση του ενυδρείου σου)

τα οποία θελουν "μαλακό" νερό.

Κοίτα, το σωστό στρώσιμο γίνεται ΧΩΡΙΣ ψάρια και τώρα το γνωρίζεις. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου, κανονικά ΔΕΝ κάνουμε αλλαγές νερού για να μπορέσουν να αναπτυχθούν όπως σου ανέφερα και παραπάνω όλες οι αποικίες βακτηριδίων. Εσύ τώρα αναγκαστικά πρέπει να κάνεις κάποιες λόγω των ψαριών γιαυτό...ρίχνε βακτηρίδια κανονικά.

Πάρε ξανά μετρήσεις ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3 και πες μας να δούμε σε τι φάση βρίσκεται ο κύκλος. Πάντος θα σου επιμείνω να διαβάσεις σχετικά άρθρα για το στρώσιμο, θα βρείς πολύ υλικό ξεφυλλίζοντας το forum και όχι μόνο.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=98

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=100

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Thema...neralinfogr.htm

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/aquastart.htm

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου τα λινκ που μου εδωσες τα εχω διαβασει και μαλιστα παραπανω απο μια φορες. Πρωτα απο το αλλο site και μετα ανακαλυψα αυτο εδω το φορουμ. Οπως εγραψα πανω μεχρι την 2η φουρνια ψαριων ολα ηταν οκ. Αφου το τιγκαρα απο ψαρια μετα απο 4-5 μερες ανεβηκε οι αμμωνια.

Τωρα ολα δειχνουν καλα, θα κανω παλι μετρησεις και θα τις γραψω. Απλα δεν ξερω ακομα τι να κανω με το ταισμα. Να ταιζω καθημερινα απο λιγο? Επισης θεωρω οτι πρεπει να καθαρισω το φιλτρο, δεν μου ακουγεται στρωτο το δουλεμα του. Εχει πιασει αρκετη αλγη μεσα. Το μαυρο το σφουγγαρακι πρεπει να το πλυνω?

Θεωρουσα οτι ειναι μια χαρα ολα μεχρι χτες που ανακαλυψα νεκρο τον γλειφτη.

Εχω διαβασει πολλα και εχω βομβαρδιστει οπως αναφερα απο πληροφοριες. Αλλα το εχω παρει απο φοβο και δεν περνω πρωτοβουλια να κανω τιποτα. Θελω καποιον να με παρει απο το χερι και να μου πει ακριβως τι να κανω.

Π.Χ. Εχω διαβασει πολλα για την αλγη, απο την στιγμη που εμφανιστηκε στο ενυδρειο μου. Ειναι πρασινη αλγη, αρα φυσιολογικη οπως διαβασα σε αναλογο αθρο του φορουμ.Ειχα την εντυπωση οτι ο γλειφτης θα επιλυθει του θεματος. Τωρα εμεινα ορφανος με την αλγη εντονη σε ενα σημειο. Οποτε πρεπει να κανω κατι εγω, δεν γινεται να φυγει απο μονη της. Οποτε αν δεν μου δωσει καποιος συμβουλες για το αν πρεπει να απομακρυνθει και με ποιον τροπο, δεν προκειται να το κανω.

Link to comment
Share on other sites

Τωρινες μετρησεις

ΝΟ3 περιπου 20

ΝΟ2 μεγαλυτερο του 3,0

GH μικροτερο του 300

KH μεγαλυτερο του 180

PH περιπου 7,2

Αμμωνια μικροτερο 0,05mg/l

Να σημειωθει οτι χτες, πριν ταισω, οι ενδειξεις ηταν πολυ διαφορετικες.

Ηταν ετσι:

ΝΟ3 περιπου 0

ΝΟ2 περιπου 0

GH μικροτερο του 300

KH μικροτερο του 180

PH περιπου 7,2

Αμμωνια περιπου 0,01mg/l

Link to comment
Share on other sites

Αν εχω καταλαβει καλα απο τον κυκλο του αζωτου, η μεταβολη αυτη ειναι φυσιολογικη. Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι ποσο γρηγορα πρεπει να γινονται αυτες οι αλλαγες. Αν ειναι σωστο το ενυδρειο δεν πρεπει να μεταβαλονται? Η μεταβαλονται και μετα απο καποιο χ διαστημα επανερχονται στο φυσιολογικο?

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες οτι δεν ακούγεται στρωτός ο ήχος εννοείς οτι σαν να υπολειτουργεί? Απο αυτή τη φωτό post-1105-1194889988_thumb.jpg κρίνω οτι πρέπει το φίλτρο σου να το βουτήξεις ΟΛΟ μέσα στο νερό αλλιώς θα σου ρουφάει αέρα. Εγώ δεν θα το καθάριζα ακόμη, βεβαιώσου πρώτα οτι ο θόρυβος δεν ειναι απο αέρα.

Τι υλικό έχει μέσα το φίλτρο σου? Μόνο το μαύρο σφουγγαράκι? Πιθανότατα είναι ενεργός άνθρακας. Αν δεν εχει και μπλέ σφουγγάρι αστο μέσα. Η σκούρα καφέ γλύτσα που βλέπεις να πιάνει εσωτερικά το φίλτρο σου είναι τα βακτηρίδια. Μην το καθαρίσεις. Αυτό είναι καλό!

Η άλγη τώρα είναι πράσινη, δεν έχεις φόβο, (αρκεί να είναι περιορισμένη) αφου και πλεκόστομο να είχες μέσα μην είσαι τόσο σίγουρος οτι θα την έτρωγε. Απλά αν έχεις λάμπα στο ενυδρείο άναβέ τη πολύ λιγο την ημέρα 4-5 ώρες ή αν βλέπει το ενυδρείο σου ήλιος κάνε κάτι γιαυτό.

Πάμε τώρα στις μετρήσεις...όσο έχεις ΝΟ2 να ξέρεις οτι μπορούν να δικαιολογηθούν θάνατοι ψαριών.

Τα τέστς που έχεις είναι υγρά ή sticks? Δεν καταλαβαίνω τις μετρήσεις της γενικής σκηρότητας και της αλκαλικής.

Αν την μια μέρα είχες αμμωνία 0,01 απο κει που πρίν είχες περισσότερο, σίγουρα μετατρέπεται σε ΝΟ2.

Το ΝΟ2 τώρα να είναι μηδενικό και μετά 3...ίσως ακόμη δεν έχεις αρκετά βακτηρίδια για την μετατροπή ΝΟ2 σε ΝΟ3.

Ρίχνε λίγη τροφή κάθε 3-4 μέρες και οπωσδήποτε ενεργά βακτηρίδια στο φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες ή με κάθε αλλαγή νερού όπως κάνεις και...υπομονή.

Όταν το ενυδείο σου θα είναι στρωμένο ΔΕΝ θα πρέπει να βλέπεις ΠΟΤΕ αμμωνία και ΝΟ2.Θα πρέπει πάντα να είναι 0 όποτε κι αν κάνεις μετρήσεις.

Έγινε επεξεργασία - satrianius
Link to comment
Share on other sites

H GH λες οτι είναι 300ppm δηλ γύρω στα 17dGH. Για neon tetras η σωστη GH είναι γύρω στο 25 με 85ppm δηλ 1-6dGH. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος άλλος.

Για αλκαλική λες 180ppm δηλ 10dKH, καλά είσαι,δεν κινδυνεύεις απο αυτήν μη σε αγχώνει.Το PH είναι καλό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...