Jump to content

ΣΚΑΛΑΡΑΚΙΑ!!!


Recommended Posts

:(:bigemo_harabe_net-180::rasp: Επιτέλους μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες,κατάφερα να δω μικρά σε στάδιο που σήμερα άρχισαν να κάνουν προσπάθεια να κολυμπήσουν. :);):thumbup: Η μητέρα όμως τα μαζεύει ένα ένα και τα ξανατοποθετεί πάνω στο φύλλο.Είναι περίπου 15-20 μικρά.Από σήμερα άρχισα να ρίχνω baby food (γιατί δυστυχώς στην πόλη μου δεν βρήκα σε υγρή μορφή).Ανησυχώ όμως για το αν μπορούνε να την φάνε τα μικρά, γιατί επιπλέει στην επιφάνεια η σκόνη (baby food) για αρκετό διάστημα.

To να δω μικρά το κατάφερα επειδή αυτή τη φορά πρόσθεσα 10 λιτρα απιονισμένο νερό, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο την σκληρότητα του νερού στο 7 (στο μισό απ όσο ήταν)!!!

Κάτι που με απασχολεί επίσης είναι ότι η θηλυκια από την πρώτη στιγμή που γέννησε, έχει απομονώσει τον αρσενικό σε μια γωνία και δεν τον αφήνει κυριολεκτικά να κουνηθεί απ τη θέση του.Μόλις κάνει κίνηση, αυτή του ορμάει και τον χτυπάει!!!Μετά βίας καταφέρνω να τον ταϊσω!!!Φοβάται μήπως τα φάει; δεν ξέρω...

Κάτι ακόμα είναι ότι απο τότε που έβγαλα τις γλύφτρες απο το ενυδρίο, έχει γεμίσει καφέ άλγη τόσο στα χαλίκια όσο και στα φυτά και την πέτρα που έχω !!!!Και έκαναν την εμφάνισή τους κάτι ελάχιστα άσπρα μικρά σκουλικάκια πάνω στο τζάμι.Τα σκουπίζω με το μαγνήτη όσο μπορώ.Είναι ανησυχιτικό;Τί άλλο πρέπει να προσέξω απο δω και πέρα;;;

Link to comment
Share on other sites

Μαρία, συγχαρητήρια!!

Ελπίζω αυτή τη φορά να πάνε όλα καλύτερα!

Πιστέυω ο Χρήστος να σου απαντήσει για την τροφή, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσες απο τη στιγμή που θα αποροφηθεί ο λεκυθικός σάκκος των μικρών να ρίξεις λίγο βρασμένο κρόκο αυγού για να φάνε, αν δεν τρώνε την τροφή που αγόρασες. Η τροφή αυτή νομίζω είναι κατάλληλη μόνο για μικρά ζωοτόκων (Γκαπυ, Μόλυ κλπ). Φαντάζομαι θα σου απαντήσουν κι άλλοι που έχουν κάνει αναπαραγωγή σκαλαριών αν πρέπει ή πότε είναι καλό να απομονώσεις το ζευγάρι απο τα μικρά. Πιστεύω ότι έχεις διαβάσει τα σχετικά στο forum.

Η καφέ άλγη δεν είναι σημαντικό πρόβλημα. Μπορεί να μειωθεί και μόνη της με καλύτερη κυκλοφορία νερού και περισσότερο φωτισμό στο μέλλον.

Τα μικρά άσπρα σκουλικάκια πολύ πιθανόν να είναι πλανάρια. Μπορείς να διαβάσεις στο ΑΖ γι' αυτά, αν είναι πλανάρια. Πρόβλημα δεν δημιουργούν αλλά μπορεί να αυξηθούν πολύ. Οφείλονται συνήθως σε περίσσεια τροφής και σε επιβαρυμένο πυθμένα. Για να χαθούν χρειάζεται καλό σκούπισμα του πυθμένα και συχνές αλλαγές νερού. Σ' αυτή τη φάση όμως προέχουν τα μικρά.

Και πάλι μπράβο!! :);)

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ Άκη!!!! ;)

Κι εγώ ελπίζω όλα να πάνε καλά :thumbup:

Μακάρι να απαντήσει γρήγορα ο Χρήστος και να βρούμε κάποια λύση!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Mπορείς και να απομακρύνεις τους γονείς, αλλά κι αν τους αφήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα, ΙΜΟ είναι καλύτερα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (θεωρώ ότι δεν έχεις άλλα ψάρια στο ενυδρείο).

Ως προς το φαγητό τα πράγματα είναι δύσκολα. Σε 10 γέννες από 2 διαφορετικά ζευγάρια κατάφερα να κρατήσω τα μικρά για διαστήματα από 3 ημέρες έως και 3 εβδομάδες αλλά μετά τα έχανα.

Tις πρώτες 1-2 μέρες έβαζα υγρή τροφή ενώ τις επόμενες έκανα ένα μίγμα με λιωμένο φυλαράκι-βιταμινες-υγρη τροφη-σκόνη για ζωοτόκα και αφού το διέλυα καλά το έριχνα στο νερό κοντά τους όπου και τρώγανε (το έβλεπα από τις διογκωμένες κοιλιές). Με τον καιρό όμως τα έχανα.

Την περίπτωση του κρόκου στο μίγμα την δοκίμασα αλλά στην περίπτωσή μου δεν δούλεψε σχεδόν καθόλου (και βέβαια επιβάρυνε αρκετά το ενυδρείο).

Μετά από συζήτηση που είχα τόσο με τον Χρήστο όσο και με τον jimfytakis θεωρώ ότι χωρίς ζωντανή αρτέμια είναι αρκετά δύσκολο (όχι βέβαια ακατόρθωτο) να επιβιώσουν τα μικρά, άρα θα πρέπει να προσανατολιστείς σε εκκόλαψη αυγών αρτέμιας.

Τα περί αλλαγών νερού, χρονικό διάστημα που βγαίνουν οι γονείς, κλπ τα αναφέρει ο Χρήστος στο ανάλογο post.

Link to comment
Share on other sites

:) Δεν ξερω πραγματικα τι συμβαινει:::Ενω ολα πηγαιναν καλα και αρχισαν τα μικρα την πρωτη μερα να κολυμπουν, την επομενη δεν βρηκα ουτε ενα!!!

Τα τρωει ο αρσενικος;τι να πω;Μετα απο αυτο κηνυγουσε αυτος την θυληκια και της εχει μαδησει τα φτερα.Ακομη μεχρι σημερα κρυβεται...

Link to comment
Share on other sites

Το ανέφερα σε πολλά ποστ να βάζουμε το βράδυ moonlight, δεν είναι βέβαια εγγύηση ότι δεν θα τα φάνε, αλλά αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό επιβίωσης των μικρών.

Οπότε κανόνισε να αποκτήσεις ένα και να είσαι έτυμη για την επόμενη γέννα διάβασε και λίγο εδώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Λοιπον το χω παρει αποφαση!!!Θα αλλαξω ριζικα την εμφανιση του ενυδριου μοθ.Πρωτα απ ολα θα βγαλω το χαλικι και θα βαλω αμμο.Θα βαλω αληθινα φυτα μεσα και θα αγορασω συσκευη αντιστρωφης οσμωσης γιατι τελικα τιποτα σωστο δεν εχω για την σωστη επιβιωση των σκαλαριων.Μπορειται να με βοηθησετε με το υποστρωμα και τα φυτα παρακαλω;;;; :);):thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μαρία γεία!

Μια και σκέφτεσαι να αλλάξεις πράγματα στο ενυδρείο σου και σκέφτεσαι μάλιστα και συσκευή ΑΟ, θα επανέλθω σ' αυτό που σου είχα γράψει παλιοτερα για το φίτλρο σου. Σκέψου σοβαρά την αλλαγή σε ένα αξιόπιστο και αποδοτικό εξωτερικό φίλτρο, με βιολογικό υλικό.

Θεωρώ ότι αναπαραγωγή σκαλαριών και καλές συνθήκες νερού με εσωτερικό φίλτρο δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία.

Μπορεί να γίνομαι κουραστικός αλλά αφού έχεις σκοπό, που έτσι πρέπει να γίνεται πάντα, να βελτιώσεις την ποιότητα του νερού ξεκίνησε απο τα βασικά, όπως το φιλτράρισμα.

Για υπόστρωμα, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στα καταστήματα στην πόλη. Βεβαιώσου ότι είναι χαλίκι για ενυδρεία (θα το γράφει στη συσκευασία) και να είναι φυσικό και όχι τεχνητό ή βαμμένο.

Φυτά επέλεξε στην αρχή όσο πιο εύκολα γίνεται πχ κερατόφυλλο, Hygrophila polysperma, Valisneria που μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα και γρήγορα και δεν απαιτούν ιδιαίτερα από λίπανση.

Καλή ΝΕΑ ΑΡΧΗ!!! :);)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...