Jump to content

Xημικά και σκληρότητες


istellas

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι/φίλες,

μετά από αρκετή παρακολούθηση 2 ενυδρείων για να βρω τι είναι αυτό που ρίχνει τις σκληρότητες κατέληξα ότι έφταιγαν τα apple snail που υπήρχαν και στα δύο ενυδρεία. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε το ερώτημα προσθήκης φθηνών χημικών σκευασμάτων προκειμένου να ανεβάσω τις σκληρότητες στα ενυδρεία.

Ως γνωστόν αν θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρακική σκληρότητα μπορούμε να προσθέσουμε διτανθρακική σόδα (NaHCO3), ενώ αν θέλουμε να αυξήσουμε την γενική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θειικό μαγνήσιο (MgSO4). Η γενική σκληρότητα όμως επηρεάζεται όχι μόνο από το μαγνήσιο αλλά και από το ασβέστιο. Άρα μπορούμε να προσθέσουμε και ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Η πρώτη ερώτησή μου είναι σε αυτό το σημείο: την ανθρακική σκληρότητα τι την επηρεάζει (άρα και ανεβάζει)? το Na ή το CO3 από την διτανθρακική σόδα? Γιατί αν είναι το Na τότε προσθέτοντας CaCO3 δεν επηρεάζεται η ανθρακική σκληρότητα, αλλά αν είναι το CO3 τότε προσθέτοντας CaCO3 επηρεάζεται και η ανθρακική σκληρότητα.

Ως γνωστόν στα σαλιγκάρια, το κέλυφος απορροφά περισσότερο ασβέστιο προκειμένου να σχηματιστεί καλά και σωστά. Ερώτηση 2: Σε πόση αναλογία πρέπει να βάζουμε μαγνήσιο και ασβέστιο ώστε να μπορούμε να κρατάμε την γενική σκληρότητα γύρω στους 10 dH για να έχουμε υγιή ανάπτυξη των κελύφων των σαλιγκαριών? Πρέπει η ποσότητα μαγνησίου να είναι ίση με την ποσότητα του ασβεστίου, δηλ συγκέντρωση Ca~συγκέντρωση Mg, του διαλύματος που προσθέτουμε στο ενυδρείο? Ή πρέπει να έχω περισσότερη συγκέντρωση ασβεστίου?

Περιμένω να ακούσω τις γνώμες σας...

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν την απάντηση μου την έδωσε ένα άρθρο που βρήκε ο neon.

Σας παραθέτω το link, όπου τελικά λύνονται όλες οι παραπάνω απορίες μου βάση θεωρίας αλλά και παραδειγμάτων.

http://www.thekrib.com/Plants/CO2/hardness-larryfrank.html

Thanx :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...