Jump to content

Ξανά στο χόμπι!


Recommended Posts

Αγαπητοί ενυδρειόφιλοι γειά σας

Έστησα πρόσφατα ένα μικρό (60 λ) ενυδρείο με σκοπό να το κάνω κοινωνικό/φυτεμένο.

Είναι ένα JUWEL RECORD στο οποίο έχω τοποθετήσει ένα χαλίκι-λίπασμα (δεν θυμάμαι τη φίρμα του προιόντος) και μια μεγάλη ρίζα. Νερό βρύσης (Αθήνα). Χρησιμοποίησα Sera aquatan και nitrivec ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες για πάνω από μια εβδομάδα. Χτες φύτεψα echinodorus parviflorus, cryptocoryne affinis και sagittaria pusilla αλλάζοντας και τη λάμπα με μια sera plant color, 15w 18" 4900k. Τέλος, έβαλα και τους πρώτους ενοίκους δύο puntius conchonius.

Η θερμοκρασία είναι στους 23c. To PH μεταξύ 7.0 και 7.5 και η αμμωνία σχεδόν 0.5mg (1η μέτρηση 24 ώρες μετά την τοποθέτηση των ψαριών και των φυτών)

Θα ήθελα να βάλω όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά μπορεί να δεχτεί το ενυδρείο και να προσθέσω ψάρια που να ταιριάζουν με τους αρχικούς ενοίκους. Ό,τι ιδέες-προτάσεις έχετε είναι ευπρόσδεκτες.

Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

ποιές μετρήσεις είναι απαραίτητες και με τι συχνότητα;

τη διάρκεια φωτισμού την έχω ορίσει στις 10 ώρες συνεχόμενες με χρονοδιακόπτη, αρκεί;

πόσο συχνά ταίζουμε τα ψάρια;

το φίλτρο άνθρακα (μαύρο σφουγγάρι) είναι απαραίτητο; (που είπαν σε κατάστημα ότι δεν είναι απαραίτητο και μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο)

το νερό που προέρχεται από οικιακό φίλτρο πόσιμου νερού θα προσέφερε κάτι παραπάνω;

-

η πρώτη μου εμπειρία με τον κόσμο του ενυδρείου ήταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με ένα πολύ μικρό ενυδρείο και εντελώς εμπειρικές διαδικασίες χωρίς μετρήσεις κλπ. τώρα που ξεκινώ από την αρχή έχω εκπλαγεί από τον αριθμό των ενυδρειόφιλων, την εξειδίκευση και τα προιόντα, αλλά αυτό που νομίζω ότι κάνει τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ακριβώς η δυνατότητα να μοιράζεσαι δημόσια τις πληροφορίες που συλλέγεις.

:thumbup:

Έγινε επεξεργασία - stepol
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλωσόρισες στην παρέα μας!

Κατα δεύτερον παρατηρώ πως έχεις ξεκινησεί ορθόδοξα, δηλαδή ψάχνεις πριν κάνεις κάτι και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να σε βγάλει. Προσωπικά δεν γνωρίζω και πολλά από φυτά και δυνατότητες οπότε θα σε καθοδηγλησουν οι πλέον αρμόδιοι.

Όσον αφορά το θέμα των μετρήσεων, σε αυτή τη φάση που βρίσκεσαι (δηλαδή στο λεγόμενο στρώσιμο), θα πρέπει να ελέγχεις εβδομαδιαίως ή και 2 φορές την εβδομάδα τα ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3, καθότι αυτά είναι που καθορίζουν τις συνθήκες του νερού σου. Σιγά σιγά αυτές τις μετρήσεις θα τις αραιώνεις, αλλά για ένα 2μηνο περίπου θα πρέπει να είσαι αρκετά τυπικός.

Οι υπόλοιπες μετρήσεις που πρέπει να έχεις είναι pH, gH, kH, τα οποία καθοιρίζουν την ποιότητα του νερού και σε καθοδηγούν στα είδη των ψαριών που πρέπει να βάλεις μέσα στο ενυδρείο σου. Τις παραπάνω τιμές μπορείς να τις καθορίζεις κι εσύ με διάφορους τρόπους κάνοντας την κατάλληλη προετοιμασία νερού πριν το ρίξεις μέσα στο ενυδρείο. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τα ψάρια που θα επιλέξεις.

Εφόσον θα ασχοληθείς με φυτεμένο, στην πορεία θα πρέπει να αρχίσεις να ελέγχεις και τον σίδηρο και τον φώσφορο. Θα στα πούνε καλύτερα άλλοι....!!!

Όπως κι αν έχει καλή επανένταξη στον υπέροχο κόσμο των ενυδρείων! :thumbup:

ΥΓ: Όλες οι παραπάνω μετρήσεις καλό είναι να γίνονται με υγρά τεστ και όχι με στικς, καθότι μόνο έτσι θα μπορείς να έχεις ακρίβεια στις μετρήσεις σου!

Link to comment
Share on other sites

Stormtrooper σε ευχαριστώ για την απάντηση και το καλωσόρισμα.

Το στήσιμο του ενυδρείου συνέπεσε με τη φάση που βρήκα το φόρουμ οπότε αρκετές πληροφορίες που χρειάστηκα τις βρήκα εδώ.

Υπάρχει μήπως κάποιο faq που δεν έχω δει;

Link to comment
Share on other sites

Όχι ακριβώς FAQ αλλά εμένα με βοήθησε πολύ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18301

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...