Jump to content

Στρωσιμο νεου ενυδρειου με αμμωνια-συμβουλες


Recommended Posts

Παιδια καλησπερα σε ολους σας,

Μετα την ασχημη εμπειρια που ειχα στο ενυδρειο μου, αποφασισα και αγορασα ενα μικρο 60 λιτρων για χρηση καραντινας-νοσοκομειου. Το νοσοκομειο αχρειαστο να ναι, αλλα η καραντινα τελικα σωζει ζωες.

Επειδη φανταζομαι οτι πρεπει να ειναι στρωμενο το νερακι και δεν θελω να βαλω, τουλαχιστον για αρχη, καποιο ψαρακι, λεω να το στρωσω και να το διατηρησω με αμμωνια απο το φαρμακειο. (τελικα λιγα φαρμακεια εχουν καθαρη αμμωνια, τουλαχιστον ετοιμοπαραδοτη)

Τα ερωτηματα μου:

1) μιλαμε για αμμωνια σε υγρη μορφη? Υπαρχει και αλλη μορφη πχ. σκονη, ταμπλετα, κτλ

2) δοσολογια και συχνοτητα

Μη μου πειτε για τροφη, δεν θελω.

Ευχαριστω προκαταβολικα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Γιατί όχι τροφή?

Είναι πιό ολοκληρωμένο το στρώσιμο με τροφή και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για τα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Για να επιταγχυθει η διαδικασια. Επισης εχω παρατηρησει οτι η τροφη αργει πολυ να λιωσει και φοβαμαι μην απελευθερωνονται κι αλλες ουσιες. Γιατι θα ειναι καλυτερες οι συνθηκες με τροφη?

Link to comment
Share on other sites

Δες την κουβέντα που έχει ανοιχτεί και θα πάρεις μια γεύση:

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=23714

Δεν είναι μόνο βακτήρια απ' ότι φαίνεται οι οργανισμοί που διατηρούν τις συνθήκες στην επιθυμητή ισοροπία, είναι και άλλοι που αναπτύσσονται με τροφή και περιττώματα ψαριών και όχι σκέτη αμμωνία.

Με λίγα λόγια με την αμμωνία κάνουμε το μίσο στρώσιμο.

Αυτό μπορεί να ξενίζει πολλούς αλλά είναι ποτέλεσμα πολυετών παρατηρήσεων από έμειρους χομπίστες και θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το τι θεωρείται ολοκληρωμένο στρώσιμο και τι κάνει η σκέτη αμμωνία.

Link to comment
Share on other sites

Το ιδιο πειραμα εχω κανει κι εγω και τρελαθηκα. Φυσικα δεν το τραβηξα για μερες και δεν φανταστηκα οτι μπορει τα βακτηρια να επιασαν αμεσως δουλεια ωστε να μην εχω αμμωνια. Και απορουσα.... γινεται ΝΟ3 χωρις αμμωνια και νιτριδια? Πολυ καλο το ποστ και οι ερευνες σας, Μπραβο παιδια!!!

Οσο για οτι λεμε εμεις τωρα, οκ, με επεισες!!! Συμπεραματικα ομως με οσα ειπωθηκαν στο ποστ και με τη τροφη κανουμε μισο στρωσιμο-ωριμανση. Βαση οσων λετε εκει, χρειαζονται ανεβασμενη θερμοκρασια, αλλα και οξυγωνο και ανθρακας. Που θα τα βρω? Ο φωτισμος? Διαβασα οτι βλαπτει τα βακτηρια. Να μην τον αναβω καθολου?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απαραίτητη η αυξημένη θερμοκρασία απλά θα επιταχυνθεί η διαδικασία, ο άνθρακας πάλι δεν είναι απαραίτητος, αρκεί μια καλή αλλαγή νερού στο τέλος του στρωσίματος, όσο για το φώς, αφορά κάποιες ομάδες βακτηρίων που καταστρέφονται με το φώς αλλά έτσι και αλλιώς υπάρχουν και άλλες ομάδες πιό σημαντικές που κάνουν την ίδια δουλειά και δεν έχουν πρόβλημα με το φώς, σε κάθε περίπτωση η βιολογία σου θα είναι κυρίως στο φίλτρο όπου και υπάρχει σκοτάδι οπότε μην ασχολείσαι με αυτό.

Φρόντισε μόνο για καλή οξυγόνωση (ανατάραξη επιφάνειας) και αν θες θερμοκρασία στους 29 βαθμούς και θα εχεις την ταχύτερη διαδικασία. :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απαραίτητη η αυξημένη θερμοκρασία απλά θα επιταχυνθεί η διαδικασία, ο άνθρακας πάλι δεν είναι απαραίτητος, αρκεί μια καλή αλλαγή νερού στο τέλος του στρωσίματος, όσο για το φώς, αφορά κάποιες ομάδες βακτηρίων που καταστρέφονται με το φώς αλλά έτσι και αλλιώς υπάρχουν και άλλες ομάδες πιό σημαντικές που κάνουν την ίδια δουλειά και δεν έχουν πρόβλημα με το φώς, σε κάθε περίπτωση η βιολογία σου θα είναι κυρίως στο φίλτρο όπου και υπάρχει σκοτάδι οπότε μην ασχολείσαι με αυτό.

Φρόντισε μόνο για καλή οξυγόνωση το φιλτρο ετσι κι αλλiως ειναι καταραχτης thanks!!(ανατάραξη επιφάνειας) και αν θες θερμοκρασία στους 29 βαθμούς και θα εχεις την ταχύτερη διαδικασία. :rasp:

το ξεκινησα και εριξα αρκετη τροφη!! νυφαδες, αποξειραμενα σκουλικια και ξηρα τροφη.

Ευχαριστω για την πολυτιμη βοηθεια σου και να σαι σιγουρος οτι μου ελυσες πολλες αποριες (και σε αλλα θεματα)!!!!!!!!!!!!!!! :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Πες οτι το εστρωσες το φιλτρο,απο την στιγμη που το ενυδρειο θα το εχεις για καραντινα (αρα

δεν θα εχεις συνεχως ψαρια) πως θα διατηρεις την βιολογια;

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ετοιμαζομαι κι εγω για καραντινα-νοσοκομειο-γεννηστρα απ'αυτα που εχω διαβασει εχω καταλαβει τα εξης:

1)Το ενυδρειο που θα γινει καραντινα-νοσοκομειο-γεννηστρα δεν εχει προβλημα να ειναι φυλαγμενο και αδειο και να μπαινει σε λειτουργια οταν χρειαστει.

2)Αν ειναι στρωμενο το φιλτρο της/του καραντινας-νοσοκομειου-γεννηστρας και να στεγνωσουν τα σφουγκαρια η τα μακαρονακια κραταει μερικη απο την βιολογια του!Οποτε οταν ξαναβραχει και με την προσθηκη (ισως) λιγων βακτηριων θα ειναι μια χαρα!

3)το ενυδρειο αυτο πρεπει να ειναι αδειο οταν ξαναμπει σε λειτουργια!

Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης:

Αν εχω μια αρρωστια και βαλω το ψαρι στο ενυδρειο καραντινα-νοσοκομειο-γεννηστρα μετα το περας της ασθενειας βαζω ανθρακα για δυο τρεις μερες και το ξαναποθηκευω!Μηπως χρειαζεται να πλυνω το φιλτρο με καυτο νερο ωστε να ειμαι 100% σιγουρος οτι εχει φυγει η ασθενεια?Το λεω αυτο γιατι μπορει μετα να το θελω για αναπαραγωγη το ενυδρειο και αντι για γεννα να εχω αρρωστιες απο την παλια ασθενεια!

Ελπιζω να καταλαβενετε τι εννοω!!!Αν οχι πειτε μου.

Αν κανω κατι λαθος διορθωστε με παρακαλω!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε την καραντίνα, από τη γεννήστρα και το νοσοκομείο.

Αν θέλουμε να γίνουμε αναλυτικοί θα πρέπει να κάνουμε διαφορετικές κινήσεις σε κάθε μία από τις περιπτώσεις:

α) Νοσοκομείο: Στο νοσοκομείο η βιολογία ΔΕΝ παίζει ρόλο, καθότι τα φάρμακα που θα πέσουν μέσα σε αυτό το πιο πιθανό είναι να καταστρέψουν μέρος ή όλη τη βιολογία του φίλτρου. Φυσικά όμως μας ενδιαφέρει να μην σηκώνουμε επικίνδυνες τιμές. Οπότε χρειάζεται να γίνονται κάποιες αλλαγές νερού (ανάλογα με την περίπτωση το κάθε πότε) με ΕΤΟΙΜΟ υγιές νερό από το κυρίως ενυδρείο. Φυσικά και χρειάζονται να γίνονται και μετρήσεις στις επικίνδυνες τιμές του νερού. Οπότε στην ουσία είναι σχεδόν άχρηστο το φίλτρο ως λειτουργεία φίλτρου. Περισσότερο παίζει το ρόλο του κυκλοφορητή. Σε αυτή τη περίπτωση ένας απλός κυκλοφορητής ή μία αεραντλία (ανάλογα με τα λίτρα της καραντίνας) μπορεί να κάνει δουλειά.

β) Καραντίνα: Η καραντίνα είναι ένα ενυδρείο που πρώτα απ'όλα χρησιμοποιείται ΠΡΙΝ από την εισαγωγή των ψαριών σε ένα ενυδρείο. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό το να έχουμε ελέγξει το νέο ψάρι μας, πως θα αντιδράσει στις συνθήκες που επικρατούν στο ενυδρείο μας. Αυτό σημαίνει πως και η καραντίνα θα πρέπει να πρέπει να έχει τις ίδιες συνθήκες νερού με αυτές του κυρίως ενυδρείου. Οπότε θα πρέπει να γίνονται και σε αυτό συχνές αλλαγές με το έτοιμο νερό του κυρίως ενυδρείου. Στην περίπτωση της καραντίνας, η βιολογία παίζει ρόλο, οπότε καλό είναι να υπάρχει και φίλτρο, αφού το ψάρι θα ταϊζεται κανονικότατα με ότι επακόλουθω έχει αυτό. Η καραντίνα κανονικά πρέπει να χρησιμοποιείται για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να σιγουρευτούμε ότι το ψάρι δεν θα βγάλει πρόβλημα. Προσωπικά θα έλεγα 10 μέρες minimum με ιδανικό τον ένα μήνα. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τα σκευάσματα ΕΚΤΟΖΟΝ, Melafix και Pimafix στην προληπτική δοσολογία τους βάση οδηγιών της κάθε συσκευασίας! Τέλος να πω πως ένα ενυδρείο καραντίνα εκτός από προθάλαμος της εισαγωγής νέων ψαριών στο κυρίως ενυδρείο χρησιμοποιείται και μετά από θεραπεία ενός ασθενούς ψαριού, εφόσον πλέον έχει αποβάλλει όλα τα συμπτώματα της ασθένειας. Απλά πριν το ξαναρίξουμε στο κυρίως ενυδρείο καλό είναι να μείνει για ένα διάστημα μόνο του ώστε να σιγουρευτούμε ότι είναι πλήρως γιατρεμένο.

γ) Γεννήστρα: Και η γεννήστρα θα πρέπει τουλάχιστον τις πρώτες μέρες λειτουργείας της να έχει ακριβώς ίδιες συνθήκες νερού με αυτές του κυρίως ενυδρείου. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι ψαριών αποφασίζει ότι θέλει να γεννήσει μέσα στο κυρίως ενυδρείο, σημαίνει πως έχει βρει τις ιδανικές συνθήκες. Οπότε αν εμείς τις αλλάξουμε το πιο πιθανό είναι να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Στην πορεία και σταδιακά αυτές οι συνθήκες μπορούν να μετατραπούν με αρκετές πιθανότητες να μην έχουμε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Φυσικά και εδώ παίζει ρόλο η βιολογία και μάλιστα τον μεγαλύτερο ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν μιλάμε για γέννα σε γεννήστρα, θα έχουμε και υψηλή ιχθυοφόρτωση. Οπότε αυτή η ιχθυοφόρτωση σε συνδυασμό με το ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟ ΤΑΪΣΜΑ αλλά και της ευαισθησία που έχουν τα μωρά μας οδηγεί στην λύση ενός πολύ καλού και έτοιμου στρωμένου φίλτρου. Εγώ για την επίτευξη αυτού του στόχου (αλλά και για την καραντίνα) χρησιμοποιώ μπόλι από το κυρίως φίλτρο!

Σημείωση 1: Όταν λέμε συνθήκες νερού, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα. Οι συνθήκες νερού δεν είναι όλες μετρήσιμες με τα κοινά τεστ και επηρεάζονται ΑΜΕΣΑ από όποια αλλαγή κι αν υποστεί το σύστημά μας (εισαγωγή ξύλου, πέτρας, ψαριού, τροφής, φωτοπερίοδος και πάρα πολλά άλλα). Οπότε σε καμία περίπτωση 2 πλήρως ανεξάρτητα ενυδρεία δεν μπορούν να έχουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες νερού ακόμα κι αν ακολουθούμε σχεδόν τις ίδιες διαδικασίες και στα 2 ενυδρεία. Γι'αυτό ότνα λέμε πως θέλουμε να διατηρήσουμε τις ίδιες συνθήκες νερού η μόνη λύση είναι η συχνή αλλάγη νερού με το έτοιμο νερό΄του κυρίως ενυδρείου.

Σημείωση 2: Σε ένα πλήρως (ή έστω μερικώς) κλειστό κύκλωμα βιόκοσμου, όπως είναι τα ενυδρεία, υπάρχουν κανόνες αλλά υπάρχουν και τρανταχτές εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει πως όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο από φιλολογίες μέχρι να χρειαστεί κάτι διαφορετικό από αυτούς τους κανόνες. Το "διαφορετικό" μπορεί να το δει μόνο ένα έμπειρο μάτι. Και η εμπειρία αποκτείται (τις περισσότερες φορές) με πειραματισμούς. Δυστυχώς αρκετές φορές αυτό επηρεάζει αρνητικά τους ζωντανούς οργανισμούς ενός ενυδρείου. Οπότε θέλει προσοχή και μελέτη πριν από κάθε βήμα πειραματισμού!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...