Jump to content

βοήθεια σε αρχάριο


Recommended Posts

έχω ένα ενυδρείο 60 λίτρων, μέσα 2 παπαγαλάκια, 2 αγγελόψαρα και 2 τιγράκια.

σήμρα πρόσθεσα το ένα από τα 2 παπαγαλάκια μετά από απώλεια άλλου που είχα. και των 2 αγγελόψαρων.

με τα αγγελόψαρα κανένα απολύτως πρόβλημα. το παπαγαλάκι όμως το καινούριο ενώ φαίνεται ότι έχει συνηθίσει το νέο του χώρο, το άλλο που προυπήρχε το "πειράζει" δε το αφήνει σε ησυχία, όπου πάει το παίρνει από πίσω και βάζει το στόμα του από κάτω από την κοιλιά του σαν να το χτυπάει. φοβάμαι ότι θα το στρεσσάρει αν δεν έχει συμβεί, τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω να γίνεται αυτό?

η μοναδική στιγμή που σταματάει να το ενοχλεί έιναι όταν το παλιό παπαγαλάκι πάει στη "φωλιά" του ένα πιθάρι και κάθεται, όμως με το που θα βγει λεσ και ψάχνει να βρει που είναι το άλλο, πάει κατευθείαν πάνω του...

επίσης πώς καταλαβαίνω αν είναι αρσενικά ή θηλυκά και πότε σε περίοδο εγκυμοσύνης τέτοια ψάρια?

ευχαριστώ πολύ και καλώς σας βρήκα.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς μας βρήκες και καλό διάβασμα!

Μέσασ το φόρουμ θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις!

Αυτά που θα σου πω τώρα είναι πως κανένα από τα ψάρια που έχεις δεν κάνει για το ενυδρείο σου!

Τα αγγελόψαρα είναι κοπαδόψαρα, δηλαδή θέλουν μία ομάδα των 5-6 συν ατόμων. Αυτό σημαίνει πως θέλουν ενυδρείο 400+ λίτρα!

Τα παπαγαλόψαρα δεν είναι ψάρια της φύσης. Είναι ψάρια εργαστηρίου (υβρίδια) τα οποία δεν αναπαράγονται! Θέλουν επίσης πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο από τα 60L που έχεις και έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις στην ποιότητα του νερού σε σχέση με τα αγγελόψαρα.

Όταν λες τιγράκια, τί εννοείς???

Αν θες κάνε μία συνολική παρουσίαση του ενυδρείου σου. Με τί φίλτρο το έχεις, πόσο και ρό "τρέχει", τί τιμές νερού έχεις (ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3, kH, gH, pH)... Επίσης και καμία φωτογραφία θα βοηθούσε ώστε να σε βοηθήσουμε.

Καλώς ήρθες και πάλι και καλή διαμονή :rasp:

Link to comment
Share on other sites

τίποτα από όλα αυτά δε μου είπαν από εκεί που τα αγόρασα δυστυχώς...

δηλαδή

ότι πρώτον χρειάζεται να μετρήσω τις τιμές αυτό το είδα χτες το βράδυ εδώ στο σάιτ και έχω το ενυδρείο 2μιση μήνες τώρα, και αν δεν είχα θανάτους δε θα έψαχνα να βρω σάιτ που να ασχολούνται..μπας και πληροφορηθώ λίγο περισσότερο...(τέσπα, έπαθα και πιστεύω να μάθω...),

ότι δεύτερον δεν ταιριάζουν τα ψάρια που έχω βάλει μέσα, ίσα ίσα επειδή το ρώτησα κιόλας! μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε για το μέγεθος του ενυδρείου μου ούτε για το είδος των ψαριών...

όσο για τα τιγράκια έτσι τα έγραφε το χαρτάκι επάνω, είμαι αρχάριος ακόμα, τα είδα μου άρεσαν που ήταν μικρά ρώτησα, μου άρεσαν και στην εμφάνιση, και στην τιμή για αρχή, ρώτησα αν ταιριάζουν με τα υπόλοιπα και έτσι πήρα ένα ζευγάρι.

όσο για το φίλτρο το είχα με ένα Elite stingray 10 της κακιάς ώρας που συνοδευτόταν με το ενυδρείο, και αφού έχασα 5 ψάρια, μετά κατάλαβα ότι φταίει το οξυγόνο, φυσικά δεν είχα γραφτεί εδώ ακόμα για να μου ανοίξουν τα μάτια, ούτε στο κατάστημα μου είπαν κάτι ή με κατεύθυναν με ερωτήσεις για να καταλάβω τι μπορεί να παίζει.

το αντικατέστησα με μια Eheim 2010 (παρόμοιο μοντέλο έχω και στην υδρόψυξη του pc μου χεχε) και στην πρώτη μέρα κιόλας τα εναπομείναντα ψάρια ως δια μαγείας έγιναν πιο ενεργητικά από εκεί που νόμιζα ότι θα τα χάσω και αυτά

(τελικά το παπαγαλάκι πειράζει το άλλο επειδή νομίζει ότι θα του "πάρει" το χώρο του? έκανα αναδιανομή των "πραγμάτων" που έχω μέσα πριν τα ρίξω, τουλάχιστον αυτό το είχα διαβάσει χτες πριν βάλω τα ψάρια σήμερα αλλά παλι το πειράζει, σαν να έχουν ηρεμήσει τις τελευταίες 2 ώρες πάντως....)

ότι άλλες πληροφορίες θέλετε να σας δώσω πείτε μου, προκειμένου να καταλάβετε ώστε να με κατευθύνετε.

τώρα από δευτέρα σκοπεύω να πάρω τα υγρά τεστ να κάνω τις μετρήσεις αφού όπως προείπα μόλις χτες βράδυ ανακάλυψα την ύπαρξή τους και πόσο σημαντικό είναι να γίνουν.

ευχαριστώ και πάλι.

Έγινε επεξεργασία - cypherth
Link to comment
Share on other sites

Σημαντική ερώτηση για να ξέρουμε πως θα σε κατευθύνουμε/συμβουλέψουμε:

Έχεις σκοπό να πάρεις άλλο μεγαλύτερο ενυδρείο ΑΜΕΣΑ ή έχεις σκοπό να κρατήσεις το 60L?

Σε ρωτάω, γιατί αν παραμείνεις στα 60L, πριν από μετρήσεις ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να δώσεις τουλάχιστον τα σκαλάρια και τα παπαγαλόψαρα πίσω στο κατάστημα. Για τα τιγράκια ok... για την ώρα!

Link to comment
Share on other sites

dsc0069e.th.jpg

εδώ είναι και το ενυδρείο με μια γρήγορη φώτο, τα αγγελόψαρα είναι ψηλά αριστερά, το ένα τιγράκι επάνω από την αντλία και το άλλο δεξιά από το ενυδρείο και αριστερά από το "δέντρο", τα παπαγαλάκια το ένα το καινούριο δεξιά από την αντλία και πίσω και το άλλο το παλιό μέσα στο πιθάρι κρυμμένο...

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν σκοπεύω να πάρω, ή τουλάχιστον δε μπήκα στη διαδικασία της σκέψης μέχρι τώρα... αλλά όταν λες μεγαλύτερο εννοείς τι διαστάσεις? και φυσικά τι τιμή?

πρέπει να τα επιστρέψω?και τι να τους πω? καλά τόσο άσχετοι ήταν αυτοί ρε γμτ στο κατάστημα....ή απλά κάνουν σαν τρελοί για χρήματα, και να πεις ότι είχαν καμιά μεγάλη τιμή τα τιγράκια ή τα αγγελόψαρα.....

δηλαδή σε καμία περίπτωση το ενυδρείο στη φώτο μου δε μπορεί να φιλοξενήσει τα ψαράκια...?

Έγινε επεξεργασία - cypherth
Link to comment
Share on other sites

KAMIA.δωσε τα ψαρακια πισω τι να τους πεις?οτι ειναι ασχετοι και οτι ειναι για βεργα.φιλε οτι χρεαστεις υπαρχει εδω μεσα. καλο διαβασμα και καλη αρχη.μην επιμενεις να κρατησεις ακομη αυτα τα ψαρακια.

να κανω μια ερωτηση απο τοσα ψαρακια που υπαρχουν πραγματικα ολα οσα ειδες σου αρεσαν τα παπαγαλοψαρα και τα πηρες????η τα εδινε τζαμπα και ειπες ας τα παρω.μου φενεται παραξενο γιατι γι αυτο ρωταω υπαρχουν πολυ φθηνοτερρα και ομορφοτερα ψαρακια.τεσπα γουστα ειναι αυτα.

Link to comment
Share on other sites

Τα ψαρια ειναι μωρα και φαινονται οτι "χωρανε".

Για να μεγαλωσουν σωστα ομως θελουν χωρο και μαλιστα πριν μεγαλωσουν.

Δεν ισχυει αυτο που λενε αμα μεγαλωσουν τους παιρνω μεγαλυτερο, γιατι απλα στην καλυτερη δεν θα μεγαλωσουν και θα παθουν νανισμο και στη χειροτερη δεν θα προλαβουν να ζησουν για να μεγαλωσουν.

Και στο δευτερο στηριζονται οι πωλητες και τα δινουν χωρις δευτερη σκεψη.

Ενα ζωντανο οργανισμο (εδω ενα ψαρι) το αγοραζεις μονο οταν εχεις μαθει τα παντα για αυτο.

Τι χρειαζεται για να ζησει (συνθηκες νερου, διακοσμησης, συγκατοικων, διατροφης) και φυσικα ποσο μεγαλο γινεται οταν ενηληκιωθει για να του παρεχεις τον απαραιτητο χωρο.

Φανταζεσαι να αγοραζαν ολοι νεογεννητα λιονταρακια που ειναι σαν γατες και να περιμενουν να ζησουν μεσα στο διαμερισμα τους?

Αν μπορουσαν να τα πουλησουν κι αυτα, μερικα μαγαζια θα το εκαναν.

Το μεγαλυτερο φταιξιμο ομως το εχουμε εμεις οι "χομπυστες".

Ιδιως αυτοι που επιμενουν να αγοραζουν εναν οργανισμο που δεν μπορουν να τον φροντισουν μονο και μονο για να του βγαλουν μια φωτογραφια και να πουν "κοιτα ενα μεγαλο ψαρι που εχω".

Ασχετα τι τραβαει το ψαρι μεχρι να γλυτωσει περνωντας στην επομενη διασταση.

Τι να κανει και ο μαγαζατορας που δεν φερνει παπαγαλοψαρα, βαμμενα, και οτι διαστροφικα παραμορφομενα ψαρια υπαρχουν για να ικανοποιησουν τα "βιτσια" ή την αμαθεια καποιων.

Καποιων οι οποιοι επιμενουν σε αυτες τις αγορες και φυσικα αν δεν τα βρουν στο ενα μαγαζι θα πανε σε αλλο μεχρι να τα βρουν.

Ετσι ο "τιμιος" πετσοπας θα χασει και τις σωστες πωλησεις εξοπλισμου, τροφων κλπ που θα εκανε στον συγκεκριμενο πελατη.

Πρεπει εμεις να ενημερονομαστε πριν παμε στο πετσοπ, τι χρειαζομαστε να αγορασουμε και να μελεταμε ολες τις αγορες, ιδιως σε ζωντανα, πριν προχωρησουμε.

Αν δεν υπαρχει ζητηση δεν υπαρχει πωληση.

Τι θα εκανα εγω.

Θα πηγαινα στο μαγαζι και θα του προτεινα να παρει πισω τα ψαρια με ανταλλαγη με προιοντα, γιατι καταλαβα οτι δεν μπορω να τα διατηρησω στο ενυδρειο μου.

Θα μου πει πιθανως "ποιος στα ειπα αυτα? σε κανενα φορουμ? δεν ξερουν αυτοι".

(Σκεψου ομως οτι εμεις δεν σου πουλαμε ψαρια οπως αυτος για να εχουμε καποιο κερδος)

Αν δεν δεχτει ή θα τα χαρισω σε καποιον με καταλληλο ενυδρειο (δυσκολο ιδιως για τα παπαγαλοψαρα) ή θα παρω μεγαλο ενυδρειο για να τα διατηρησω σωστα. Και φυσικα με διορθωσεις.

υγ φυσικα το ενυδρειο δεν θα το αγορασω απο το ιδιο μαγαζι και θα του το δηλωσω ξεκαθαρα οτι με "εχασε" απο πελατη για να πουλησει 2-3 ψαρακια.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Τα παπαγαλόψαρα δεν είναι ψάρια της φύσης. Είναι ψάρια εργαστηρίου (υβρίδια) τα οποία δεν αναπαράγονται! Θέλουν επίσης πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο από τα 60L που έχεις και έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις στην ποιότητα του νερού σε σχέση με τα αγγελόψαρα.

Καλώς ήρθες και πάλι και καλή διαμονή :rasp:

Πληροφοριακα αναπαραγονται σαν κουνελια,γνωστος μου δεν ηξερε τι να τα κανει και τα πουλουσε

σε πετ σοπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...