kostasbaf

ΜΑΚΑΡΟΝΙ Hobby Absorbex Micro

34 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

το συγκεκριμενο προιον αναφερει οτι ειναι για 6 μηνες. ετσι ειναι?

τα μακαρονια θελουν αντικατασταση? δεν ειναι για παντα οπως το eheim substrat pro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

το συγκεκριμενο προιον αναφερει οτι ειναι για 6 μηνες. ετσι ειναι?

τα μακαρονια θελουν αντικατασταση? δεν ειναι για παντα οπως το eheim substrat pro?

ορισμενα υλικα βιολογιας χριζουν μερικης αντικαταστασης τους καθως φθειρονται με τον καιρο.οπως ακριβως το συγκεκριμενο.γιαυτο και οι χομπιστες εχουν ξεχωρισει ορισμενα ποιοτικως καλυτερα οπως το substrat pro η το siporax,τα οποια ειναι μεν ακριβοτερα αλλα μακροβιοτερα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πατατες, και τα αλλα (σιπορξ σαμπστρατ) γραφουν οτι θελουν αλλαγη καθε τοσο. (να πουλαμε και τπτ)

Θα τα δεις μονος σου στην πραξη, αν δεις και διαλυονται τα αλλαζεις, αν οχι δεν τα πειραζεις.

Και ενημερωσε και το φορουμ για την αντοχη τους αργοτερα.

Απο προδιαγραφες σκιζουν παντως :

HOBBY Absorbex: 765 sq. meters per liter

EHEIM Substrat: 450 sq. meters per liter

SERA Siporax: 270 sq. meters per liter

ΥΓ

seachem Matrix 700 sq. meters per liter

JBL SintoMec 1200 sq. meters per liter !!!

Το σημαντικο στην επιλογη εκτος απο τη δυνατοτητα φιλοξενιας βακτηριων, ειναι η χρονος ζωης τους και η ροη που επιθυμουμε (πχ το σιποραξ διευκολυνει τη ροη σε σχεση με το σαμπστρατ, αλλα αν πχ εχουμε δισκους δεν θελουμε ροη)

Έγινε επεξεργασία - delta66

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok thanks!

παντως γενικα η hobby σαν εταιρια στα υλικα σκιζει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ανοιγοντας το σακουλακι με το μακαρονι ειδα οτι ειχε σκονη που σημενει οτι τριβετε και μαλιστα απο οτι ειδα αρκετα!

επίσης αφηνει σκονη και στο χερι οταν το πιανεις.

οταν ανοιγουμε ενα σακουλακι με siporax εχει σκονη / θριψαλα?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ανοιγοντας το σακουλακι με το μακαρονι ειδα οτι ειχε σκονη που σημενει οτι τριβετε και μαλιστα απο οτι ειδα αρκετα!

επίσης αφηνει σκονη και στο χερι οταν το πιανεις.

οταν ανοιγουμε ενα σακουλακι με siporax εχει σκονη / θριψαλα?

Αυτη ειναι μια σακουλα με 6 λιτρα χυμα σιποραξ. (φωτο 1)

Ηταν χυμα στα βαρελια τους, εκανε ταξιδι και ηρθε απο Γερμανια, την εχω και γω 3-4 μηνες και την πεταω απο δω και απο κει.

Η σκονη (σαν τριμενο γυαλι και οχι "πουδρα" ή "σταχτη") που φαινεται να εβγαλε, ειναι αυτη ποσοτητα που της εχω αλλαξει χρωμα για να ξεχωριζει και λιγο μικροτερη απο ενα "μακαρονι". (φωτο 2)

Ιδια υφη γυαλιου αφηνει και σαν αισθηση στα χερια η επαφη με το υλικο, χωρις να φαινεται ομως να μενει στο χερι κατι. Τι υφη εχει η σκονη του υλικου της hobby?

φωτο 1

20090813005b.jpg

φωτο 2

20090813003b.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

βλεπω μεγαλη διαφορα! το siporax φθειρεται πολυ λιγο!

το absorbex μονο που το πιανεις γινονται τα χερια ασπρα , και επισης ειχε 10πλασια ποσοτητα τριμενης σκονης το σακουλακι.

ειναι σαν πουδρα πιο σκληρη θα ελεγα , σαν τριμενη πετρα πιο απαλή...

φαινεται το absorbex να ειναι καλυτερο ποιοτικα αλλα να κραταει λιγοτερο , βεβαια θα δειξει ο χρονος..

θα ενημερωσω το θεμα αργοτερα...

thanks delta66!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγω παλι γιατι πιστευω οτι τα σφουγγαρια ειναι καλυτερα απ' ολα αυτα;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εγω παλι γιατι πιστευω οτι τα σφουγγαρια ειναι καλυτερα απ' ολα αυτα;
Μονο αν πειραματιστεις θα εισαι σιγουρος.

Ομως επειδη ολα αυτα βασιζονται σε ανακοινωσιμες μελετες των εργαστηριων των εταιρειων και επειδη δεν θα ρισκαρε να αμαυρωσει τη φημη της καμια απο αυτες (αφου ευκολα ενας ανταγωνιστης επιστημονας μπορει να τις καταριψει) δε θα τις εξεδιδαν.

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/s...ead.php?t=88677

http://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf

Απο πειραματισμους πολλων φιλων εμπειρων συνχομπιστων, βγαινει το συμπερασμα οτι τα κεραμικα υλικα ειναι καλυτερα.

Ομως παντα ενα σφουγγαρι πριν απο αυτα χρειαζεται για να τα προστατευει απο τη "χοντρη" βρωμια. :D

Δλδ μηχανικο-βιολογικο φιλτραρισμα.

Μεγαλο ρολο παιζει και η ποσοτητα.

Φυσικα σε ενα σαμπ 20 λιτρα σφουγγαρι ειναι καλυτερα απο μισο λιτρο κεραμικο υλικο σε ενα κλειστο κανιστρο.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Share this post


Link to post
Share on other sites

και εγω νομιζω πως θελει λιγο σφουγγαρι / "υαλοβαμβακα" στην αρχη του φιλτραρισματος και επειτα αλλα βιολογικα υλικα.

εχω την εντυπωση πως η χρηση σφουγγαριων ανεβαζει αμμωνιες, ενω τα βιολογικα υλικα την ριχνουν...

Share this post


Link to post
Share on other sites

και εγω νομιζω πως θελει λιγο σφουγγαρι / "υαλοβαμβακα" στην αρχη του φιλτραρισματος και επειτα αλλα βιολογικα υλικα.

εχω την εντυπωση πως η χρηση σφουγγαριων ανεβαζει αμμωνιες, ενω τα βιολογικα υλικα την ριχνουν...

Γιατι η χρηση σφουγγαριων ανεβαζει την αμμωνια;

Share this post


Link to post
Share on other sites

εχω την εντυπωση οτι κρατανε πολυ μπιχλα , και θελουν συχνο καθαρισμα. αλλιως ανεβαινει η αμμωνια λογω υπερβολικης μπιχλας

Share this post


Link to post
Share on other sites

εχω την εντυπωση οτι κρατανε πολυ μπιχλα , και θελουν συχνο καθαρισμα. αλλιως ανεβαινει η αμμωνια λογω υπερβολικης μπιχλας

Όχι η αμμωνία Κώστα! Τα νιτρικά (ΝΟ3) συχνά ανεβαίνουν εξαιτίας των σφουγγαριών... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όχι η αμμωνία Κώστα! Τα νιτρικά (ΝΟ3) συχνά ανεβαίνουν εξαιτίας των σφουγγαριών... :D

αυξημενα νιτρικα ομως δεν μπορει να επιφερει αυξηση αμμωνιας?

Share this post


Link to post
Share on other sites

αυξημενα νιτρικα ομως δεν μπορει να επιφερει αυξηση αμμωνιας?

ΟΧΙ, απ'όσο γνωρίζω! :D

Ο "Κύκλος του Αζώτου" είναι πολύ συγκεκριμμένος. Τα οργανικά απόβλητα από τις τροφές, τις κενώσεις των υδρόβιων οργανισμών (ψαριών, κλπ), τους νεκρούς οργανισμούς σε αποσύνθεση κλπ., συμβάλουν στη παρουσία και αύξηση της αμμωνίας στο ενυδρείο. Η νιτροποίηση (βιολογική οξείδωση της αμμωνίας) υλοποιείται από δύο διαφορετικές κατηγορίες αυτότροφων βακτηρίων. Η πρώτη ομάδα (νιτρωδοποιητές) μετατρέπει την αμμωνία (ΝΗ4) σε νιτρώδη (NO2) και στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα, οι νιτρικοποιητές, οξειδώνει περαιτέρω το ενδιάμεσο προϊόν (νιτρώδη) σε νιτρικά (ΝΟ3). Η απονιτροποίηση είναι η βιολογική διεργασία, η οποία ευθύνεται για την απομάκρυνση του αζώτου με τη μορφή των νιτρικών και/ή νιτρωδών από τα απόβλητα μέσω μετατροπή τους σε αέριο άζωτο (Ν).

Share this post


Link to post
Share on other sites

πρεπει να εχεις δικιο,

ΝΗ4 -> ΝΟ3

και οχι το αντιθετο που ελεγα... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο καλυτερος τροπος φιλτραρισματος κατα την γνωμη μου ειναι ο συνδιασμος και τον 2.

Και σφουγγαρι και μακαρονι.

Αν εχουμε σε ενα φιλτρο μονο σφουγγαρια οπως ειπατε μερικοι ποιο πανω μπουκωνουν απο την πολυ μπιχλα και θελουν συχνωτερο καθαρισμα.

Αν παλι εχεις μονο μακαρονι ναι μεν εχεις καλυτερη βιολογια αλλα ειναι ποιο βρωμικο το νερο γιατι δεν φιλτραρετε ικανοποιητικα και περνανε απο το μακαρονι ολα τα μικρα σωματιδια και επανερχονται παλι στο ενυδρειο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο καλυτερος τροπος φιλτραρισματος κατα την γνωμη μου ειναι ο συνδιασμος και τον 2.

Και σφουγγαρι και μακαρονι.

Αν εχουμε σε ενα φιλτρο μονο σφουγγαρια οπως ειπατε μερικοι ποιο πανω μπουκωνουν απο την πολυ μπιχλα και θελουν συχνωτερο καθαρισμα.

Αν παλι εχεις μονο μακαρονι ναι μεν εχεις καλυτερη βιολογια αλλα ειναι ποιο βρωμικο το νερο γιατι δεν φιλτραρετε ικανοποιητικα και περνανε απο το μακαρονι ολα τα μικρα σωματιδια και επανερχονται παλι στο ενυδρειο.

Εγω για να ειμαι ησυχος εχω siporax-μακαρονι-σφουγγαρι μπλε.

Αφου το φίλτο έχει 3 θηκες ειπα να βάλω και από τα 3!!!

Το σφουγγαρι ηταν φυσικα το μπολι. Βεβαια, τα fluval φίλτρα τα εξωτερικα έχουν και από μονα τους κατι μεγαλα ασπρα σφουγγαρια.. οποτε.... εγω προτεινο ενα σακουλι από όλα αν χωρανε στο φιλτρο!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

αυξημενα νιτρικα ομως δεν μπορει να επιφερει αυξηση αμμωνιας?

ΟΧΙ, απ'όσο γνωρίζω! :D ....
Εμμεσα ναι.

Πολυ αυξημενα νιτρικα > αργη μεν, δηλητηριαση δε > νεκρο ψαρι στο νερο > αμμωνια :wootwoot::P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο καλυτερος τροπος φιλτραρισματος κατα την γνωμη μου ειναι ο συνδιασμος και τον 2.

Και σφουγγαρι και μακαρονι.

Αν εχουμε σε ενα φιλτρο μονο σφουγγαρια οπως ειπατε μερικοι ποιο πανω μπουκωνουν απο την πολυ μπιχλα και θελουν συχνωτερο καθαρισμα.

Αν παλι εχεις μονο μακαρονι ναι μεν εχεις καλυτερη βιολογια αλλα ειναι ποιο βρωμικο το νερο γιατι δεν φιλτραρετε ικανοποιητικα και περνανε απο το μακαρονι ολα τα μικρα σωματιδια και επανερχονται παλι στο ενυδρειο.

Τα προφιλτρα γι'αυτο υπαρχουν.- :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα προφιλτρα γι'αυτο υπαρχουν.- :(

Ε!!! αυτο ειπα...

Προφιλτρο=καποιο σφουγγαρι.

πως το εννοείς το προφιλτρο εσυ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμμεσα ναι.

Πολυ αυξημενα νιτρικα > αργη μεν, δηλητηριαση δε > νεκρο ψαρι στο νερο > αμμωνια :(:(

Aυτό το "έμμεσα" θεωρώ ότι είναι υπερ-απλουστευμένος συλλογισμός και δε στέκει! :blush:

Ας είμαστε ξεκάθαροι! Εγώ υποστηρίζω ότι: Από τα νιτρικά δεν προκύπτει αμμωνία.

Τώρα, αν βρεθούν στο ενυδρείο σε κατάσταση αποσύνθεσης νεκρά ψάρια ή άλλοι οργανισμοί, τότε πράγματι θα εμφανιστεί η αμμωνία (το ανέφερα εξάλλου και παραπάνω), αυτό όμως δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος έχει υψηλά νιτρικά τότε θα έχει και αμμωνία! :blink: Τα νιτρικά, όσο ψηλά και αν είναι, ΔΕΝ μετασχηματίζονται σε αμμωνία χωρίς εξωγενή χημική επέμβαση. Αυτό λέει ο κύκλος του Αζώτου!._

Πέρα απ'αυτό όμως, μήπως γνωρίζεις σε τι συγκέντρωση (ppm ή mg/lt) πρέπει να βρίσκονται τα νιτρικά και για πόσο χρόνο, για να δηλητηριαστεί και να ψοφήσει ψάρι αποδεδειγμένα από νιτρικά? Έχεις διαβάσει σχετικά άρθρα ή έρευνες που να αναφέρουν κάτι τέτοιο σε κλειστά συστήματα? Όταν υπάρχουν νεκρά ψάρια, κυρίως σε λίμνες που είναι και αυτά κλειστά συστήματα, τότε η αιτία είναι η "βιομηχανικού τύπου" βαριάς μορφής ρύπανση από μεγάλες συγκεντρώσεις διάφορων βαρέων μετάλλων και τοξικών αποβλήτων και όχι αποκλειστικά από υψηλά νιτρικά!

Σε ρωτώ λοιπόν ευθέως: Υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι ψαριών (σε ενυδρεία) εξαιτίας των νιτρικών? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ρωτώ λοιπόν ευθέως: Υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι ψαριών (σε ενυδρεία) εξαιτίας των νιτρικών? :(

Ζητας την δικη μου εμπειρια ή τι πληροφοριες εχω?

Εκ (μικρης αλλα ιδίας πειρας) θα συμφωνησω με την τελευταια παραγραφο του αρθου http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1318

Δεν εκανα και νεκροτομη αλλα υποψιαζομαι αφου δεν υπηρχε αλλη τοσο προφανης αιτια και αφου αναφερεται οτι το ψαρι αυτο χρειαζεται πολυ καθαρο νερο, ενας αρλεκινος πηγε (αργα) απο νιτρικα 50ppm σε εκθεση του για μερικες μερες με μοναδικο συμπτωμα το χασιμο του χρωματος και στο τελικο σταδιο την αδυναμια. Δεν ηταν απο γηρατεια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ζητας την δικη μου εμπειρια ή τι πληροφοριες εχω?

Εκ (μικρης αλλα ιδίας πειρας) θα συμφωνησω με την τελευταια παραγραφο του αρθου http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1318

Δεν εκανα και νεκροτομη αλλα υποψιαζομαι αφου δεν υπηρχε αλλη τοσο προφανης αιτια και αφου αναφερεται οτι το ψαρι αυτο χρειαζεται πολυ καθαρο νερο, ενας αρλεκινος πηγε (αργα) απο νιτρικα 50ppm σε εκθεση του για μερικες μερες με μοναδικο συμπτωμα το χασιμο του χρωματος και στο τελικο σταδιο την αδυναμια. Δεν ηταν απο γηρατεια.

Φίλε Σπύρο, σε ευχαριστώ για την απάντηση η οποία επιβεβαιώνει "άμμεσα" τα γραφόμενά μου. :( Θα συμφωνήσω και γω με τη τελευταία αλλά ακόμη περισσότερο με τη προτελευταία παράγραφο του πολύ έγκυρου άρθρου, του έγκυρου Γιάννη Στέλλα που πολύ καλά κάνεις και παραθέτεις. :(

Μιλάμε λοιπόν, για πάρα πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών που είναι απίθανες σε τακτικά φροντισμένα ενυδρεία χομπιστών και οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούσαν προβλήματα στα ψάρια μετά από μακροχρόνια έκθεση των ψαριών σε αυτά. Ένα σωστά στημένο και φροντισμένο ενυδρείο δε θα μπορούσε να έχει νιτρικά της τάξης των 200 ή 500ppm! Αλλά ακόμη και μικρότερα επίπεδα νιτρικών στο νερό (της τάξης των 50-60ppm), συμφωνώ ότι μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στα ψάρια (και όχι μόνο) και κυρίως στα ευαίσθητα ψάρια και έτσι καλό είναι να ελέγχονται. Όμως, αυτές οι τιμές δεν οδηγούν στο θάνατο από μόνες τους. Πρέπει να συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για να συμβεί αυτό.

Και για τον αρλεκίνο που αναφέρεις, νομίζω ότι μερικές μέρες παρουσίας νιτρικών στα 50ppm δεν μπορεί να είναι ικανά να σκοτώσουν το ψάρι. Πιθανόν να υπήρχαν και άλλοι "κρυφοί" παράγοντες που συνετέλεσαν σ'αυτό... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν γνωρίζω αν στέκει αλλά θα ρισκάρω μια αναλογία-υπόθεση.

α.

Απόβλητα ψαριών = Αμμωνία = Τοξική ουσία = Αιτία θανάτου ψαριών σε υψηλή συγκέντρωση.

β.

Απόβλητα βακτηρίων = Νιτρικά =(?) Αιτία θανάτου βακτηρίων σε υψηλή συγκέντρωση = Αμμωνία

Κανένας μικροβιολόγος; :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!


Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.


Είσοδος

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.