Jump to content

Μονομάχος και φίλτρο


Recommended Posts

Γεια σας. Πριν λίγες μέρες μου πήραν δώρο εναν μονομάχο σε μια γυαλα 5 λίτρα, blood worms και αντιχλώριο. Να προσθέσω ότι είμαι τελείως άσχετη απο ψάρια. Αλλά τον λυπήθηκα τον καημένο σε τόσο μικρό χωρο και χθες πήγα να του πάρω ένα ενυδρειάκι. Πάω λοιπόν στο pet shop και ο τύπος εκεί μου είπε να πάρω ένα 20 λίτρα, που είχε φίλτρο, μου έδωσε silk plants και χαλίκι. Μου εξήγησε 2 πράγματα και τον ρώτησα εάν χρειάζομαι κατι για την θερμοκρασία. Μου είπε πως ο μονομάχος δεν χρειάζεται τέτοια πράγματα και ότι είμαι κομπλέ. Εγώ σήμερα όμως έψαξα online γενικά και διαπίστωσα άλλα πράγματα. Τι θα πρέπει να παω να ζητήσω ακριβώς;

Επίσης σήμερα που γύρισα από δουλειά είδα τον καψερό να είναι πολυυυυ κοντά στο φίλτρο. Όταν έφυγε και πήγε από την άλλη μεριά, παρατήρησα ότι το φίλτρο έκανε πολύ ρεύμα και προσπαθούσε να κολυμπήσει ενάντιά του, κοπανιόταν δηλαδή! Το φίλτρο δεν έχει κάποιο διακόπτη low, medium κτλ. Πρέπει να το αλλάξω; Κάπου είδα ένα DIY "κάλυμα" απο μπουκαλάκι νερού. Λίγο help παιδιά παρακαλώ, φοβάμαι ότι ο μονομάχος θα τα πάρει κρανίο και θα μου μείνει στον τόπο!

Link to comment
Share on other sites

Καλως ορισες στην παρεα μας.

Καταρχην ο μονομαχος ειναι τροπικο ψαρι και χρειαζεται μια θερμοκρασια γυρω στους 25 C. Οποτε καταλαβαινεις οτι ο μαγαζατορας σου ελεγε @%$$#^.

Θα πας και θα αγορασεις ενα θερμαντηρα 25 βατ (υπαρχουν κοντοι που να χωρανε στο ενυδρρειο σου) και ενα απλο θερμομετρο.

Για το φιλτρο, ΠΡΕΠΕΙ να βρεις μια πατεντα για να μειωσεις τη ροη του.

Αν βαλεις φωτο κατι θα σκεφτουμε...

Link to comment
Share on other sites

Ok, θα πάω να του πάρω άμεσα!

Pic από το ενυδρείο (μου είπε να τοποθετήσω το φίλτρο ακριβως έτσι, τώρα βέβαια όλα παιζουν)

http://img200.imageshack.us/img200/3274/img0801t.jpg

Έγινε επεξεργασία - Psychocandy
Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες και από 'μενα!

Σου είναι εύκολο να γραψεις τα χαρακτηριστικά του φίλτρου σου; (λίτρα/ώρα και watt) Έχω και γω μικρό ενυδρείο (25Lt) και το ετοιμάζω για μονομάχο και έλεγα μήπως θα έχω το ίδιο πρόβλημα... Πάντως με των 200lt/h, 3W που έχω δεν είχα πρόβλημα ούτε με νεογένητα guppy πολύ πιο ευαίσθητα...

Link to comment
Share on other sites

Ανάθεμα και αν ξέρω! Πάντως στο "φυλλάδιο" που είχε λέει HL-BT200, έκανα και ένα ψαχτήρι στο yahoo και είναι αυτό, ελπίζω να κατατοπίσει κάπως

http://www.hailea.com/e-hailea/product1/HL-BT200.htm

Link to comment
Share on other sites

γυρνα προς τα κατω και στο δεξι τζαμι την εξοδο του φίλτρου για υπαρχη χαμηλοτερη ρπη στο αντιθετο μέρος απο κ κινητε ο μονομαχος...

Link to comment
Share on other sites

Ok, αλλά απο εκεί που τραβάει νερό, παίζει να τραβάει και λίγο μονομάχο ας πούμε; Γιατί τον βλέπω συχνά πυκνά εκεί κολλημένο. Ή μήπως απλά κρύβεται;

Link to comment
Share on other sites

αποκλίετε ! φιλτρα που κικλοφορούν 700 λιτρα την ώρα δεν το κάνουν αυτό... εσυ είσαι στα 200... κοίτα λίγο καλύτερα τον μονομάχο... οταν τα ψάρακια μας τριβοντε σε αντικειμενα υπάρχει πιθανότητα να είναι αρωστα και "ξυνονται"

Link to comment
Share on other sites

κοίτα να δεις! ακριβώς το ίδιο...!! Νομίζω πως δύσκολα θα βρεις πιο μικρό.. Η λύση της πατέντας φαντάζει η καλυτερη! Εγώ θα δοκίμαζα να βάλω πέτρες από εκεί που ρουφάει και την απόληξη όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια και να ρίχνει κάθετα ή όπως είπε ο προλαλήσαντας, ακούγεται καλό. Καλή επιτυχία!

Για το οξυγόνο ψάξ'το λίγο, νομίζω μπορεί και αναπνέει απευθείας από την επιφάνεια

Link to comment
Share on other sites

ο μονομάχος έχει ενα είδικό όργανο στο σώμα του το οποίο ονομάζετε λαβυρινθος, το συγκεκριμένο του επιτρέπει να αναπνέει απο την επιφανεια!

κατι που μου ήρθε τώρα, οσο αφορα το φίλτρο στις ενώσεις που υπαρχουν για να σχηματιστούν οι γωνίες στην έξοδο του φίλτρου χαλαρωσέ τις εαν το επιτρέπουν για να χάνει λίγο νερό απο εκεί... έτσι θα μειώσεις κιαλλό την ροή που αποβάλει στο τέλος το φίλτρο.. (μοιραζοντας την βεβαια) αλλα θα γίνει καλή δουλειά!

υ.γ νομίζω το παρακάναμε με τα στασιμα νερα και την ροη... μια χαρα ειναι και τα 200!

Έγινε επεξεργασία - tsagos
Link to comment
Share on other sites

Βρε παιδιά αυτο το ψάρι θα με μουρλάνει!! Έχει κάτσει στην κυριολεξία πάνω στο φίλτρο!

http://img141.imageshack.us/img141/6265/img0808p.jpg

Ειλικρινά, θα πρέπει να ανησυχήσω?

Link to comment
Share on other sites

Θα παρακαλουσα να μην γραφεται κατι αν δεν ειστε σιγουροι.

Λοιπον εχω ακριβως τα ιδια φιλτρα στους μονομαχους μου και δεν εχω κανενα προβλημα.

Θα βαλεις τις γωνιες οπως ειναι στο σιτε που εβαλες, θα γυρισεις τις τρυπες προς το πισω τζαμι και θα αφαιρεσεις την ταπα απο την ακρη του σωληνα.

Τι υλικα εχει μεσα το φιλτρο σου?

Τα δικα μου ειχαν μεσα ενα σφουγαρακι και ενα πλαστικο κουτακι μεσα στο οποιο υπηρχε ενα "φακελακι" με ανθρακα. Εβγαλα τον ανθρακα και γεμισα το κουτακι με substrat pro.

Οσο για τον θερμαντηρα μην πανικοβαλεσαι. Ακομα εχει πολυ ζεστη και δεν εχεις προβλημα.

Να ξερεις οτι οι μονομαχοι συνηθιζουν να καθονται πανω σε φυτα και αντικειμενα για να ξεκουραζονται.

Παντως μολις τελειωσεις με τα βασικα, ριξε μια ματια εδω μεσα για να παρεις ιδεες για να φτιαξεις ενα πιο φυσικο περιβάλλον για τον μονομαχο σου

Έγινε επεξεργασία - Zorba_The_Freak
Link to comment
Share on other sites

κατ'αρχας καλως ηρθες!!

επειτα θα σε παρακαλουσα να βγαζεις φωτο με μικροτερη αναλυση γιατι κανει πολυ ωρα να κατεβει στον υπολογιστη μου(και εχω 24αρα συνδεση)

φτιαξε το φιλτρο σου οπως ειναι στο λινκ που μας εδωσες. δηλαδη η φλογερα(σπρευμπαρ) πρεπει να ειναι παραλληλα με την επιφανεια, 1-3 εκατοστα πιο κατω απο αυτη (βυθισμενη πληρως) και οι τρυπες της να δειχνουν ελαφρα προς τα επανω ωστε να δημιουργουν μικρα κυματακια στην επιφανεια για καλυτερη οξυγονωση του νερου και ανταλλαγη αεριων γενικοτερα.

δοκιμασε να γεμισεις ενα μπουκαλι του λιτρου με το φιλτρο σου και χρονομετρησε το ωστε να δεις τη πραγματικη ροη του φιλτρου σου. τα 200 λιτρα ανα ωρα ειναι παρα πολλα για μονομαχο. εσυ θα επρεπε να ειχες το πολυ 100.

και στις δυο φωτο φαινεται ο μονομαχος να καθεται ψηλα. για εμενα παιζει το ενδεχομενο να κρυωνει, μιας και δεν εχεις θερμαντηρα. το νερο ειναι το πολυ 21 βαθμους και αυτος θελει 25. ανεβαινει ψηλα που ειναι οι λαμπες και ζεστενουν το νερο. αλλωστε το ζεστο νερο μενει επανω, οπως και ο αερας. παρε οπωσδηποτε ενα θερμαντηρα και θερμομετρο, οπως σου ειπαν τα παιδια. θα σου κοστισουν το πολυ 20€ και τα δυο. καντο μονο συντομα.

Link to comment
Share on other sites

επισης το σημειο που καθεται ειναι το μονο με σκια. βαλε ολα σου τα φυτα σε μια γωνια πισω ωστε να εχει κρυψωνα και σκια εκει. το ναυαγιο στη μεση και λιγο προς τα πισω ωστε να εχει και χωρο να κολυμπαει αν θελει. καλο θα ειναι να παρεις και υγρα τεστακια ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3 για να παρακολουθεις τη ποιοτητα του νερου, γιατι απο οτι καταλαβα δεν το εστρωσες το ενυδρειο σου.

αυτα για αρχη και μας λες!!!

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο μέσα έχει και εμενα το σφουγγαράκι και άνθρακα. Στο pet shop μου είπε να ξεπλύνω πολύ μα πολύ καλα το κουτάκι με τον άνθρακα και μια φορα το μήνα να τον αλλάζω. Μου έδωσε και ένα κουτί που λέει JAD activated carbon AC-300. Να το σουτάρω και να πάρω substrat pro? Τι είναι το ένα και τι το άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες!!!

Εχουμε το ιδιο ενυδρειο..

Εχω και εγω εναν μονομαχο μεσα εδω και 3 μερες :)

Για να μην τον παρασερνει θα πρεπει να βγαλεις αυτο το μακρι σωληνακι με τις τρυπιτσες(κοινως spraybar) και να βαλεις μονο το σωληνακι σε σχημα γαμα να κοιταει προς την επιφανεια του νερου :thumbup:

Εκανα κι εγω το ιδιο και δεν τον παρασερνει καθολου :)

Με αυτο τον τροπο θα εχεις και αναταραξη :D

Link to comment
Share on other sites

Το φίλτρο μέσα έχει και εμενα το σφουγγαράκι και άνθρακα. Στο pet shop μου είπε να ξεπλύνω πολύ μα πολύ καλα το κουτάκι με τον άνθρακα και μια φορα το μήνα να τον αλλάζω. Μου έδωσε και ένα κουτί που λέει JAD activated carbon AC-300. Να το σουτάρω και να πάρω substrat pro? Τι είναι το ένα και τι το άλλο;

Δεν νομιζω οτι χρειαζεται ο ανθρακας και το σφουγγαρι :)

Βγαλτα και βαλε στη θεση τους καποιο βιολογικο υλικο(οσο χωραει) και ενυδρειακο βαμβακι :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ωραία θα τα πάρω και αυτά! Εννοείτε πως δεν ξέρω τίποτα για στρώσιμο, ούτε καν τι είναι. Αυτά τα υγρα τεστακια ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3, τι τιμές πρέπει να έχουν; Και αν δεν είναι στις τιμές που πρέπει, τι κάνουν για να φτιάξουν;

Link to comment
Share on other sites

...Για να μην τον παρασερνει θα πρεπει να βγαλεις αυτο το μακρι σωληνακι με τις τρυπιτσες(κοινως spraybar) και να βαλεις μονο το σωληνακι σε σχημα γαμα να κοιταει προς την επιφανεια του νερου ....
Το spraybar μοιραζει το ροη και ειναι καλυτερα.

Αν χτυπαει στο τζαμι και εχει βγει και η ταπα οπως ειεπ ο zorba ειναι καλυτερα.

.

Προσοχη στο ταισμα.

Για ενα μηνα θα ταιζεις με μεγαλη τσιγγουνια (1-2 bloodwarm τη μερα) και νασιγουρευασαι οτι το τρωει και δεν μενει να σαπιζει στο νερο. Αυτο μεχρι να στρωθει το φιλτρακι του και να μαζεψει βιολογια.

Αυτη η "βρωμα" που πιανει το σφουγγαρι ειναι που καθαριζει το νερο απο αμμωνια κλπ τοξικα.

Γι'αυτο θα την προσεχεις και δεν θα την πετας ολη οταν καθαριζεις το σφουγγαρι.

Αυτο θα το κανεις ΜΟΝΟ οταν εχει πεσει αρκετα η ροη του νερου και ΜΟΝΟ σε νερο που εχεις βγαλει απο το ενυδρειο κατα την εβδομαδιαια μερικη αλλαγη νερου σε ενα λεκανακι (καθαρο και μονο για ενυδρειακη χρηση) στοβοντας ελαφρα το σφουγγαρι ισα σια να ξεβουλωσει και οχι να γινει "λαμπικο".

Επισης θα καθαριζεις την τρυπα που ειναι μεσα η φτερωτη (το προπελακι) που κινει το νερο και την ιδια τη φτερωτη (αλλα προσεκτικα γιατι σπανε).

Καλο ειναι να αλλξεις τα ψευτικα διακοσμητικα και φυτα με αληθινα.

πχ ευκολα φυτα χωρις απαιτησεις οπως anubia, java fern, ceratophyllum για την επιφανεια του νερου κλπ δες εδω για φυτα δεξια (λεει για easy, very easy φυτα)

Μπορεις να βαλεις ενα ξυλο κοιτα εδω

Και επισης φυλλα catappa απο ebay

Θα βαζεις αντιχλωριο στο νερο πριν το βαλεις μεσα στο ενυδρειο (πχ σε ενα καινουριο καθαρο και μονο για ενυδρειακη χρηση ποτηστηρι) και θα του ρυθμιζεις τη θερμοκρασια να ειναι ιδια με του ενυδρειου (το πολυ 1-2 βαθμους πιο χαμηλα). και αργα αργα θα το βαζεις μεσα, οχι με τη μια.

Και να αντικαταστησεις το σφουγγαρι ανθρακα σε καμια εβδομαδα με μπλε σφουγγαρι (που δεν θα αλλαζεις εκτος κι αν "λιωσει") ιδιως με τα αληθινα φυτα ο ανθρακας δεν παει.

Δες αυτο το θεμα για μεταβαση σε αληθινα φυτα http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=29291&st=

Δες και αυτα τα αρθρα

Ο κύκλος του αζώτου (τι γίνεται μέσα στο νερό του ενυδρειου) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=98

Τα πρώτα μου βήματα (βασικά άρθρα για νέους στο χόμπυ) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18301

Στρώσημο κοινόβιων ενυδρείων (το Α και το Ω για καθαρό νερό στο ενυδρειο) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=13569

Εξοπλισμός γλυκού νερού http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=26715

Αρθρογραφία http://www.aquazone.gr/forums/index.php?autocom=articles

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...