Jump to content

Νεο ξεκινημα


Recommended Posts

Απο εχθες που το φυτεψα τρεχει.

χρhσιμοποιησα aquavital για το στρωσιμο και απο τιν σημαρα μου εβγαλε αμμωνια .5 που απο οτι καταλαβαινω σημαινει οτι ξεκινησε η διαδικασια.

για το aquascaping ακουω συμβουλες και προτασεις.

http://img27.imageshack.us/i/p155401281009.jpg/

http://img42.imageshack.us/i/p155401281009.jpg/

http://img194.imageshack.us/i/p1555281009.jpg/

http://img94.imageshack.us/i/p155501281009.jpg/

http://img17.imageshack.us/i/p1556281009.jpg/

Link to comment
Share on other sites

πες μας αν ταιζεις το ενυδρειο σου και τι θελεις να κανεις. τι ψαρια σου αρεσουν και αν θελεις να επειξεργαζεσαι το νερο ή να βαζεις απλα νερο της βρυσης με τις τιμες που εχεις.

επισης οτι χνωριζεις για το ενυδρειο σου, οπως λιτρα, διαστασεις, φιλτρα, υλικα φιλτρου, κτλ

Link to comment
Share on other sites

πες μας αν ταιζεις το ενυδρειο σου και τι θελεις να κανεις. τι ψαρια σου αρεσουν και αν θελεις να επειξεργαζεσαι το νερο ή να βαζεις απλα νερο της βρυσης με τις τιμες που εχεις.

επισης οτι χνωριζεις για το ενυδρειο σου, οπως λιτρα, διαστασεις, φιλτρα, υλικα φιλτρου, κτλ

Λοιπον το ενυδρειο ειναι 60χ30χ40

εχω ενα φιλτρο eheim aquaball με υλικα μπλε και λευκο σφουγγαρι που ειχε και προσθεσα και substrat.

6 φυτα εχω βαλει , 2χ anubia nana, 2x valisnaria,sagittaria subulata kai cryptocoryna lucene.

Ο φοτισμος ειναι 15 watt και τα φυτα νομιζω οτι ειναι χαμηλων απαιτησεων.

εβαλα αντιχλωριο,υγρω λιπασμα JBL.

υποστρομα tetra complete substrat και aqualit

το ph τις βρυσης μου ειναι γυρω στο 7.5 και η γενικη σκληροτητα στο 17.

σκοπευω να βαλω λιγη τυρφη σε δυκτακι με στο ενυδρειο αλλα δεν ειμαι σιγουρος για την ποσοτητα.

δεν το ταισα το ενυδρειο αλλα εβαλα στο φιλτρο την σκονη του aquavital για δημιουργια βακτηρηδιων και απο εκει μαλλον το 0.5 NH3.

Σκοπευων να βαλω ενα ζευγαρι ραμιρεζι η καποιο απιστογραμμα μαζι με μια ομαδα 6 ατομων neon η corydoras

Link to comment
Share on other sites

τοτε θα βγαλεις χαλικι και θα βαλεις αμμο γιατι ολα εκτος απο τα νεον θα εχουν προβλημα τραυματισμων και ειδικα τα κορυς. χωρις λιπασμα ομως. το λιπασμα για μενα θελει εμπειρια γιατι κινδυνευεις να γεμισεις αλγη. ειδικα στην αρχη που δεν ειναι προσαρμοσμενα τα φυτα σου, αρα δεν θα καταναλωνουν τη τροφη του λιπασματος και ετσι θα το εκμεταλευτουν οι αλγες. θα περιμενεις 3-6 μηνες (οπου θα δεις τα φυτα σου να ψιλοξερενωνται) και αν μετα δεν βλεπεις βελτιωση θα βαλεις λιγο λιπασμα και μονο στα σημεια που εχεις φυτα. λιπασμα σε υγρη μορφη ή ταμπλετες και οχι σε μορφη υποστροματος για τι θα ανακατευτει με την αμμο.

αρχικα θα ανεβουν οι τιμες στις μετρησεις σου και επειτα μια μια θα μηδενιζει εκτος απο τα ΝΟ3 που θα παραμεινουν ανεβασμενα. οταν γινει αυτο αλλαζεις το 50% του νερου και βαζεις το πρωτο ψαρι. μετρας και αν μετα απο μερικες ημερες ειναι οκ οι μετρησεις σου βασεις και αλλο, κοκ. ποτε ολα μαζι ή πολλα μαζι.οταν βαλεις ενα ψαρια ταιζεις λιγο στην αρχη και αυξανεις σταδιακα την ποσοτητα τρογης.

για να στρωσει το ενυδρειο σου ριχνε καθε 2-3 ημερες 3-4 φυλαρακια τροφη. για να πολλαπλασιαστουν τα βακτηρια θελουν τροφη.

για τη διακοσμηση που ρωτας, δεν ξερω τα φυτα σου τι αναπτυξη εχουν. οτι μεγαλωνει πολυ παει στο πισω μερος του ενυδρειου, η ανουμπια δεμενη στο ξυλο ή στις πετρες επανω και οχι στο χαλικι ή αμμο. καλο θα ειναι τα φυτα σε ενα σημειο για να κερδιζεις χωρο για κολυμπι και να εχεις και κρυψωνες.

Link to comment
Share on other sites

5 μερες μετα την εναρξη του ενυδρειο η αμμωνια ειναι σταθερα εδω και 3 μερες στο 3.0, και τα νιτρικα και νιτρωδες στο μηδεν.Ειναι παραξενο αυτο?μπορουν να τα ρουφαν ολα τα νιτρικα τα φυτα?εκανα μια αλλαγη νερου σημερα και ανεβασα την θερμοκρασια απο τους 24 στους 28.δεν ταισα το ενυδρειο αλλα υπαρχουν μερικα φυλλα που σαπιζουν απο οτι διαβασα ανεβαζουν πολυ λιγο την αμμωνια και τα αφησα σαν ενναλακτικο του ταισματος

Link to comment
Share on other sites

ετσι πρεπει. καλα πας μην ανυσηχεις.

Link to comment
Share on other sites

5 μερες μετα την εναρξη του ενυδρειο η αμμωνια ειναι σταθερα εδω και 3 μερες στο 3.0, και τα νιτρικα και νιτρωδες στο μηδεν.Ειναι παραξενο αυτο?μπορουν να τα ρουφαν ολα τα νιτρικα τα φυτα?εκανα μια αλλαγη νερου σημερα και ανεβασα την θερμοκρασια απο τους 24 στους 28.δεν ταισα το ενυδρειο αλλα υπαρχουν μερικα φυλλα που σαπιζουν απο οτι διαβασα ανεβαζουν πολυ λιγο την αμμωνια και τα αφησα σαν ενναλακτικο του ταισματος

Ωραιο και περιποιημενο το ενυδρειο σου :blush:

Για κορυ χρειαζεσαι αμμο οπως σου ειπαν αλλα τωρα με υποστρωμα μεσα ειναι δυσκολη η αλλαγη.

Απο την αλλη δεν ειναι και στρογγυλεμενο καν το χαλικι να πουμε "δοκιμασε".

Το βλεπω αιχμηρο και θα χασουν τα μουστακια τους τα κορυ.

Κριμα, θα ηταν ωραια συνθεση.

Αμμο κανονικα θελουν και τα ραμιρεζι.

Εν τωμεταξυ δεν χρειαζοταν καν υποστρωμα με τα φυτα που εχεις.

Λιγο flourish και λιγο καλιο καπου καπου θα εβαζες και θα καθαριζες.

Τωρα για τη τυρφη που ρωτας.

Τα ψαρια που θα παρεις θα ζουν σε νερο βρυσης (99,99%) στο πετσοπαδικο, γι'αυτο μη βιαστεις να φτιαξεις καταλληλο το νερο του ενυδρειου για τα ψαρια.

Βαλτα (οταν στρωσει πια το ενυδρειο) σε ιδιες συνθηκες νερου δλδ βρυσης και αρχισε σιγα σιγα το μαλακωμα, ας παρει και 1-2 εβδομαδες η αλλαγη σε αλλες συνθηκες.

Σκεψου οτι θα ειναι σαν να κανεις πολυ αργη προσαρμογη των ψαριων οπως κανουμε οταν αγοραζουμε νεα ψαρια, αλλα πολυ πιο καλα.

Αφου βαλεις τα ψαρακια (τα οποια δεν θα βαλεις ολα μαζι για να προλαβαινει να προσαρμοστει η βιολογια πρωτα βαλε τα μικρα και αδυναμα για να ειναι οι παλιοι του ενυδρειου, οταν θα μπουν οι τσαμπουκαδες) μετα ξεκινα βαζωντας λιγη τυρφη (50 γρ) σε καλτσα (πχ hobby ή ακομα και σε γυναικεια, καινουρια ομως) και οχι σε δυχτακι γιατι θα γεμισει το νερο κομματακια τυρφης.

Και μετα αυξανε την ποσοτητα μεχρι να φτασεις τις τιμες που επιθυμεις.

Θα περιμενεις μερικες μερες καθε φορα (3-7) για να δεις τα αποτελεσματα της τυρφης στο ενυδρειο.

Καλο θα ειναι να μη κατεβασεις πολυ τις τιμες γιατι θα πρεπει μετα να προετοιμαζεις και το νερο της αλλαγης με τυρφη αφου δεν πρεπει να ειναι μακρια οι τιμες στο νερο του ενυδρειου και στο νερο της αλλαγης.

πχ 6.8 - 7 πεχα ειναι καλα να κατεβει, οχι παρακατω. Καθε φορα που θα βαζεις φρεσκο νερο (που θα εχει 7,5 πεχα) θα ανεβαινει λιγο αλλα μετα θα ξανακατεβαινει.

Αν κανεις μεγαλη αλλαγη (πανω απο 30%) θα ειναι λιγο ρισκο γιατι θα αλλαξει πολυ το πεχα και μια ημιλυση ειναι να την κανεις με πολυ αργη ροη την αλλαγη.

Η δραση της τυρφης πεφτει μετα απο μερικες μερες (15-30) γι'αυτο θα πρεπει να την ανανεωνεις με φρεσκια.( θα το καταλαβαινεις οταν θα αρχισει να ανεβαινει το πεχα και οι σκληροτηες)

Καλο ειναι να την βαλεις σε δυο δυχτακια και να αλλαζεις μια το ενα και μια το αλλο για να μη αλλαζει αποτομα η δραστικοτητα της (συνολικης) τυρφης. Μη ξεχνας να βαζεις σημαδι ποια ειναι η φρεσκια τυρφη για να ξερει ποια θα αλλαξεις. (εγω βαζω αυτο το ασπρο καρτελακι που εχει η καλτσα Hobby)

Την τυρφη βαζε την μεσα στο φιλτρο (και οχι απλα μεσα στο ενυδρειο) γιατι για να εχει αποτελεσμα πρεπει να περναει το νερο απο μεσα της.

Βαζε τη ετσι ωστε να πιανει ενα ολοκληρο επιπεδο του φιλτρου και να μην υπαρχει διοδος διαφυγης του νερου απο τα πλαγια, αναγκαζωντας ολο το νερο να περασει απο μεσα της.

Επισης για τις τιμες που αναφερεις πιο πανω.

Σε πεντε μερες φυσικολογικα δεν υπαρχουν νιτρικαΝΟ3 (ουτε καν νιτρωδη ΝΟ2) για να τα ρουφηξουν τα φυτα.

Ασχετα αν σε καποια προιοντα λενε για πιο γρηγορο στρωσιμο, μπορει αυτο για διαφορους λογους να μην συμβει. Το φυσιολογικο στρωσιμο κανει 30-40 μερες.

Αν δεν πετυχει το γρηγορο με τα βακτηρια, θα γινει ετσι κι αλλιως φυσιολογικα (αρκει να υπαρχουν ρυποι στο νερο).

Ο μονος που θα σου πει σιγουρα ποτε εστρωσε το ενυδρειο θα ειναι οι μετρησεις σου.

Και αυτες θα πανε σταδιακα ως εξης :

Θα εχεις στην αρχη ενδειξεις μονο αμμωνιας (ΝΗ3).

Οταν θα δημιουργηθει η πρωτη ομαδα βακτηριων που "τρωνε" αμμωνια και τη μετατρεπουν σε νιτρωδη (ΝΟ2) θα αρχισεις να εχει ενδειξεις ΝΟ2 και η ΝΗ3 θα αρχισει να μειωνεται.

Μετα οταν θα υπαρχει αρκετη ποσοστητα ΝΟ2 θα δημιουργηθει μια δευτερη ομαδα βακτηριων που θα "τρωει" ΝΟ2 και θα παραγει ΝΟ3.

Μεχρι τοτε θα εχει μηδενισει η αμμωνια (ΝΗ3) και θα αρχισουν να πεφτουν ως και που θα μηδενισουν τα νιτρωδη (ΝΟ2).

Στο τελος θα εχεις ΝΗ3 μηδεν, ΝΟ2 μηδεν και ΝΟ3 πανω απο το μηδεν.

Τοτε θα κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου να πεσουν και τα ΝΟ3 και εισαι ετοιμος αμεσως για την πρωτη φουρνια ψαρια.

Αυτη ειναι η εναρξη και ολοκληρωση (τεχντητη ολοκληρωση με αλλαγη νερου) του κυκλου του αζωτου, κοινως "στρωσιμο".

Αυτη η διαδικασια (ρυποι>ΝΗ3>ΝΟ2>ΝΟ3) θα τελειται συνεχως απο εκει και στο εξης, αμεσα και γρηγορα μεσα στο ενυδρειο, τοσο γρηγορα που δεν θα προλαβαινεις να μετρησει καν αμμωνια και νιτρωδη.

Το ενυδρειο σου φαινεται ασπρο θολο γιατι αυτη τη στιγμη υπαρχει εξαρση αμμωνιας και δημιουργειται bacterial bloom.

Στρωνει.

Καλη συνεχεια. :)

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω delta6.Για το χαλικι ηξερα οτι τα κορυ θελαν μικρη κοκκομετρια ,αλλα μονο αυτο ηταν διαθεσιμο στο πετσοπ.οστοσο ειναι το χαλικη ειναι με βαση τον λατεριτη οποτε δεν ειναι κοφτερο.αλλα θα δουμε αν θα βαλω κορυ.τυρφη εβαλα ηδη μεσα σε ενα δυχτακι μπροστα απο την εξοδο του φιλτρου.εχει σε 4 μερες μια επιδραση.το pH απυ 7.8 της βρυσης στο ~7.5 και η gH απο 17 στο στο 12.δεν ηθελα να το βαλω στο φιλτρο,γιατι αν και πειρα ενα μεγαλυτερο φιλτρο απο αυτο ειχε μαζι το ενυδρειο.και εχει 3 modules,δεν ηθελα να βγαλω το σφουγγαρι για καλυτερη βιολογικο καθαρισμο.

Link to comment
Share on other sites

το πετ σοπ απο οτι γνωριζω εχει τα ψαρια σε νερο Α/Ο οποτε pH 7.

η τιμη της της κΗ με προβληματιζει γιατι αν το τεστ ειναι σωστο εχω >17.

Ναι για το κυκλο του αζωτο εχω διαβασει οτι υπαρχει στο φορουμ και ξερω οτι μπορει να παει μεχρι 30 μερες.

η κυρια απορια μου ειναι ,στο αφου χρησιμοποιησα "υποτιθετε" ετοιμα βακτηρια δεν θα επρεπε να εχω καποιο αποτελεσμα ηδη στην νιτροποιηση?

Αν και ηθελα να παρω ενα απο της τετρα η σερα που αναφερονται στο φορουμ ηταν διαθεσιμο μονο το aquavital nitrigon. Το οποιο ειναι σε μορφη σκονης και οχι υγρο οπος ολα τα αλα.και αν δεν γραφει τιποτα στις οδηγιες περα απο οτι βοηθαει στην εκκινηση του ενυδρειο περιμενα να ειναι στο ιδιο στυλ οτι μπορεις να βαλεις 1 ψαρι μετα την πρωτη βδομαδα αν οχι την δευτερη μερα που λεει το tetra start.

δεν ξερω για το bacterial bloom ,αλλα καθως ειταν σε σκονη το nitrogon ηταν ενας απο του λογους που θολοσε,καθαρισε την τριτη μερα.και την 5 που εβαλα εκομα ενα σακουλακι ntirigon,θολοσε παλι αλλα καθαρισε σε 1 μερα.

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

μια ακομα ερωτηση

πειρα τα υγρα τεστ της τετρα για γενικη και ανθρακικη σκληροτητα για καλυτερη μετρηση

αλλα η οδηγιες δεν εχουν ελληνικα η αγγλικα

απο οτι καταλαβα απο τα γαλλικα ,προσθετουμε σταγονες μεχρι να GH γινει πρασινο και για KH μεχρι να γινει ????.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω delta6.Για το χαλικι ηξερα οτι τα κορυ θελαν μικρη κοκκομετρια ,αλλα μονο αυτο ηταν διαθεσιμο στο πετσοπ.οστοσο ειναι το χαλικη ειναι με βαση τον λατεριτη οποτε δεν ειναι κοφτερο.αλλα θα δουμε αν θα βαλω κορυ.τυρφη εβαλα ηδη μεσα σε ενα δυχτακι μπροστα απο την εξοδο του φιλτρου.εχει σε 4 μερες μια επιδραση.το pH απυ 7.8 της βρυσης στο ~7.5 και η gH απο 17 στο στο 12.δεν ηθελα να το βαλω στο φιλτρο,γιατι αν και πειρα ενα μεγαλυτερο φιλτρο απο αυτο ειχε μαζι το ενυδρειο.και εχει 3 modules,δεν ηθελα να βγαλω το σφουγγαρι για καλυτερη βιολογικο καθαρισμο.

Για τα κορυ και το χαλικι αυτο δεν μπορω να πω τιποτα γιατι δεν εχω πειρα με χαλικι και κορυ, απλα απο αναφορες αλλων εχω διαβασει για προβλημα με τα μουστακια τους, που τα χρησιμοποιουν για ανευρεση τροφης και χωρις αυτα δυσκολευονται, (εκτος της ασχημης εμφανισης τοςυ χωρις μουστακια).

Επισης σημαντικο μειονεκτημα με το χαλικι ειναι το χασιμο του θεαματος που προσφερουν οταν βουτουν στην αμμο με το κεφαλι για τροφη και το περασμα που κανουν της αμμου απο τα βραγχια τους φιλτραροντας την για να κρατησουν την τροφη.

Στο φιλτρο αν θες να εκμεταλευτεις στο επακρο το χωρο του, θα πρεπει να το αναβαθμισεις βαζωντας (βιολογικα) υλικα με μεγαλυτερη δυνατοτητα φιλοξενιας βιολογιας απο τα σφουγγαρια. (πχ siporax, substrat pro κλπ).

Βαζωντας καποιο υλικο σαν αυτα θα εχεις το ιδιο (και καλυτερο) αποτελεσμα σε λιγοτερο χωρο και ετσι θα σου μεινει και λιγος χωρος για τυρφη. Σφουγγαρι (χοντροτρυπο για να μη βουλωνει) χρησιμοποιησε στην αρχη μονο της σειρας των υλικων για μηχανικο φιλτραρισμα, στο τελος μπορεις να εχεις filterwool για λεπτομερες καθαρισμο.

Link to comment
Share on other sites

1. το πετ σοπ απο οτι γνωριζω εχει τα ψαρια σε νερο Α/Ο οποτε pH 7.

η τιμη της της κΗ με προβληματιζει γιατι αν το τεστ ειναι σωστο εχω >17.

2. Ναι για το κυκλο του αζωτο εχω διαβασει οτι υπαρχει στο φορουμ και ξερω οτι μπορει να παει μεχρι 30 μερες.

η κυρια απορια μου ειναι ,στο αφου χρησιμοποιησα "υποτιθετε" ετοιμα βακτηρια δεν θα επρεπε να εχω καποιο αποτελεσμα ηδη στην νιτροποιηση?

3. Αν και ηθελα να παρω ενα απο της τετρα η σερα που αναφερονται στο φορουμ ηταν διαθεσιμο μονο το aquavital nitrigon. Το οποιο ειναι σε μορφη σκονης και οχι υγρο οπος ολα τα αλα.και αν δεν γραφει τιποτα στις οδηγιες περα απο οτι βοηθαει στην εκκινηση του ενυδρειο περιμενα να ειναι στο ιδιο στυλ οτι μπορεις να βαλεις 1 ψαρι μετα την πρωτη βδομαδα αν οχι την δευτερη μερα που λεει το tetra start.

δεν ξερω για το bacterial bloom ,αλλα καθως ειταν σε σκονη το nitrogon ηταν ενας απο του λογους που θολοσε,καθαρισε την τριτη μερα.και την 5 που εβαλα εκομα ενα σακουλακι ntirigon,θολοσε παλι αλλα καθαρισε σε 1 μερα.

ευχαριστω

1. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ :thumbup: σε νερο ΑΟ το πετσοπ?

Απο εκει θα ερχομαι να ψωνιζω :blush:

Αν ειναι σε σκετο νερο ΑΟ δεν θα ειναι μονο 7 πεχα αλλα πολυ πιο κατω.

Αν θες να εξακριβωσεις την ποιοτητα του νερου (ΑΟ) που θα εχει η σακουλα με το νερο απο το ενυδρειο που θα παρεις τα ψαρια και να δεις αν λεει αληθεια το καταστημα, δεν εχεις παρα να μετρησεις απλα το TDS (αν εχεις tds meter) αλλιως μετρα gH και kH πρεπει να ειναι μηδεν.

To pH μη το μετρας δεν ειναι αξιοπιστη η μετρηση σε νερο ΑΟ αφου ειναι ευτμεταβλητο λογω χαμηλης kH.

2. Ναι αλλα κατι μπορει να παει στραβα γενικα ειτε απο κακης ποιοτητας σκευασμα, ειτε απο λαθος χρηση.

Η αληθεια βρισκεται στις μετρησεις (

:) )

3. Δεν εχω πειρα του σκευασματος.

Link to comment
Share on other sites

Για τα κορυ και το χαλικι αυτο δεν μπορω να πω τιποτα γιατι δεν εχω πειρα με χαλικι και κορυ, απλα απο αναφορες αλλων εχω διαβασει για προβλημα με τα μουστακια τους, που τα χρησιμοποιουν για ανευρεση τροφης και χωρις αυτα δυσκολευονται, (εκτος της ασχημης εμφανισης τοςυ χωρις μουστακια).

Επισης σημαντικο μειονεκτημα με το χαλικι ειναι το χασιμο του θεαματος που προσφερουν οταν βουτουν στην αμμο με το κεφαλι για τροφη και το περασμα που κανουν της αμμου απο τα βραγχια τους φιλτραροντας την για να κρατησουν την τροφη.

Στο φιλτρο αν θες να εκμεταλευτεις στο επακρο το χωρο του, θα πρεπει να το αναβαθμισεις βαζωντας (βιολογικα) υλικα με μεγαλυτερη δυνατοτητα φιλοξενιας βιολογιας απο τα σφουγγαρια. (πχ siporax, substrat pro κλπ).

Βαζωντας καποιο υλικο σαν αυτα θα εχεις το ιδιο (και καλυτερο) αποτελεσμα σε λιγοτερο χωρο και ετσι θα σου μεινει και λιγος χωρος για τυρφη. Σφουγγαρι (χοντροτρυπο για να μη βουλωνει) χρησιμοποιησε στην αρχη μονο της σειρας των υλικων για μηχανικο φιλτραρισμα, στο τελος μπορεις να εχεις filterwool για λεπτομερες καθαρισμο.

το φιλτρο εχει τρια διαμερισμτα.στο χαμηλοτερο εχω βαλει eheim substrat,στο μεσαιο το σφουγαρι,και στο ψηλοτερο και μικροτερο σε μεγεθος (1/4 του μεγαθους των αλλων) εχει μπλε πιο σκληρο σφουγαρι.αν βγαλω το μεσαιο σφουγγαρι και βαλω εκει την τυρφη ,θα εχω αποτελεσματικο γενικο φιλτραρισμα?

Link to comment
Share on other sites

το φιλτρο εχει τρια διαμερισμτα.στο χαμηλοτερο εχω βαλει eheim substrat,στο μεσαιο το σφουγαρι,και στο ψηλοτερο και μικροτερο σε μεγεθος (1/4 του μεγαθους των αλλων) εχει μπλε πιο σκληρο σφουγαρι.αν βγαλω το μεσαιο σφουγγαρι και βαλω εκει την τυρφη ,θα εχω αποτελεσματικο γενικο φιλτραρισμα?

Αναλογα τη σειρα βαση της ροης του νερου.

Πρωτα πρεπει να γινεται μηχανικο φιλτραρισμα για να πηγαινει καθαρο το νερο (απο σκουπιδακια, σαπια φυτα κλπ) στο substrat pro ετσι ωστε να μενουν καθαροι οι ποροι του για φιλοξενια βακτηριων.

Μετα να γινεται το βιολογικο φιλτραρισμα, και μετα το τελικο λεπτομερες με ενυδρειακο "υαλοβαμβακα" ή ψιλοτρυπο σφουγγαρι για επιστροφη του νερου στο ενυδρειο κρυσταλινα καθαρο.

Καπου πριν το τελικο φιλτραρισμα βαζουμε και την τυρφη.

Η σειρα λοιπον βαση της ροης πρεπει να ειναι : πρωτο το χοντρο σφουγγαρι, μετα το βιολογικο υλικο (substrat), μετα η τυρφη, τελευταιο το ψιλοτρυπο σφουγγαρι.

Αν και εγω θα εβαζα την τυρφη σε ξεχωριστο μικρο φτηνο κινεζικο φιλτρακι, για να εκμεταλευτω ολο το χωρο για επιπλεον substrat.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

ναι φυσιολογικο αυτο,αλλα συμφωνα με το σχεδιασμο της eheim δεν γινεται γιατι το blue coarse foam που ειναι το αντιστοιχο της αντι "υαλοβαμβακα" ειναι το τελευτεο πριν την εξοδο του νερο,και λογο μεγεθους δεν μπορει να μετακινηθει.θα αλλαξω ωστοσο το σφουγαρι με το subtrat οστε το τελευταιο να ειναι στην μεση.αν και με την μορφη ροης που εχει το aquaball δεν νομιζω να κανει μεγαλη διαφορα.

υπαρχει δευτερο μικρο φιλτρακι αλλα ειναι ειναι η μικρη η γυαλα,για να βαλω και δευτερο φιλτρο μονο για την τυρφη.

Link to comment
Share on other sites

και κατι ακομα.εφοσον και το σφουγγαρι το εχουμε για βιολογικο καθαρισμο και οχι τοσο για μηχανικο,μιπως να το βγαλω και να το γεμισω και αυτο με substrat.και για μηχανικο να ειναι μονο το blue coarse foαμ?

Link to comment
Share on other sites

και κατι ακομα.εφοσον και το σφουγγαρι το εχουμε για βιολογικο καθαρισμο και οχι τοσο για μηχανικο,μιπως να το βγαλω και να το γεμισω και αυτο με substrat.και για μηχανικο να ειναι μονο το blue coarse foαμ?
Στο τελος της σειρας τι να το κανεις?

Πιο πολυ χρειαζεσαι στην αρχη μηχανικο φιλτραρισμα, για να προτσατευεις τα βιολογικα υλικα.

Link to comment
Share on other sites

εκανα σημερα το πρωι τεστ ΝΗ3 και ηταν >3.0

εκανα πριν απο λιγο αλλαγη νερου 50% και η μετρηση ΝΗ3 ηταν η ιδια.

μπορει να υπαρχει αυτο?

το τεστ εγινε σιγουρα σωστα.

Link to comment
Share on other sites

εκανα σημερα το πρωι τεστ ΝΗ3 και ηταν >3.0

εκανα πριν απο λιγο αλλαγη νερου 50% και η μετρηση ΝΗ3 ηταν η ιδια.

μπορει να υπαρχει αυτο?

το τεστ εγινε σιγουρα σωστα.

Δυσκολο να κανεις αλλαγη 50% και να βρεις αμεσως μετα το ιδιο αποτελεσμα στη μετρηση.

ή δεν εγινε αμεσως η μετρηση και μεσολαβησε εκπομπη ρυπων (με οποιο τροπο)

ή τα τεστ ειναι ληγμενα

ή δεν εγιναν με σωστο τροπο

ή το νερο που μπηκε ειχε αμμωνια κοι αυτο.

Παντως αν στρωνεις το ενυδρειο αδειο απο ψαρια δεν εχεις προβλημα, αντιθετα.

Link to comment
Share on other sites

το να ειναι ληγμενα το πρωτο που σκεφτηκα,αλλα δεν γραφουν πουθενα ημερωμηνια.

το νερο που μπηκε το ελενξα με το ιδιο τεστ οστοσο και εβγαλε 0

το τεστ εχει μεγιστο 5.0.εκτος και αν ειμουν πριν πολυ πανω απο το μεγιστο.

δεν ξερω τι αλλο να πω.

σιγουρα εγινε σωστα το τεστ γιατι εχω εμπειρια και απο την δουλεια με τετοια τεστ.

ναι δεν εχω προβλημα εφοσον δεν εχω ψαρια,αλλα εχω μια ανησυχια μηπως εγινε κανενα μεγαλο λαθος στην αρχη και περιμενω τσαμπα για το στρωσιμο.

μου εβγαλε νομιζω σημερα για πρωτη φορα 0.2 ΝΟ2,αλλα τα στικς τα βλεπω πολυ αναξιοπιστα.

στο γκουγκλ που εψαξα,διαβασα οτι καποια αντιχλωρια,αντι να εξουδετεροσουν το χλωριο το μετατρεπουν σε αμμωνια.Το ξερει κανεις αυτο? το προιον που χρησιμοποιω ειναι το aquavital conditioner

Link to comment
Share on other sites

Σπυρο... παιζει να ειναι το ιδιο...

Γιατι λεει >3.... αρα εξαρταται πόσο πάνω απο το 3 ήταν... λαο πόσο μετρησιμο μπορουσε να ειναι αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως η διαδικασια στρωσιματος απο αυτα που λες, λειτουργει κανονικα.

Τα τεστ ποια ειναι? αν εχει μεσα σε αυτα καποιο υγρο της api μπορεις να τσεκαρεις απο εδω την ημερομηνια ληξης. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=24892

Δεν το εχω χρησιμοποιησει το προιον και δεν ξερω επ'αυτου, και εγω διαβασει για την "απελευθερωση τοξικης αμμωνιας" αλλα παντως το βρισκω δυσκολο να κυκλοφορει ακομα σημερα, με τετοιο ανταγωνισμο, αντιχλωριο με τετοιο μειονεκτημα.

Καλο θα ηταν να ψαξεις τις προδιαγραφες του να δει τι κανει.

Και μετα να το συγκρινεις και με αλλα σε ποιοτητα και τιμη.

Εγω εχω βρει και ειμαι ευχαριστημενος το seachem prime.

Δεσμευει χλωριο, χλωραμινη, βαρεα μεταλλα και εξουδετερωνει την τοξικοτητα της αμμωνιας, νιτρωδων και νιτρικων. Επισης προστατευει και αναγεννα την μεμβρανη των ψαριων.

Μεγαλο πλεονεκτημα ειναι η καταναλωση. 5 ml στα 200 λιτρα νερο !!!!! χρειαζεσαι σταγονομετρο :blush:

(μεσα στην περιγραφη του προιοντος λεει και για αυτα που ανεφερες περι αμμωνιας)

http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...