Jump to content

Methylene blue


Recommended Posts

Αυγά σκαλαριών, συνέχεια :thumbup:

Σε παλαιότερη ερώτησή μου, προτάθηκε η χρήση του methlene blue για τα αυγά των σκαλαριών. Συγκεκριμένα:

( ... Το methylen blue μπορείς να το βρείς σε διάφορα ενυδρειακά μαγαζιά. Είναι ένα υγρό που βοηθάει στην καταπολέμηση διαφόρων βακτηριδίων που μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στα αυγά όσο είναι ακόμα σε αυτή την μορφή ... - JDP ευχαριστώ και πάλι για τις οδηγίες).

Το συγκεκριμένο υγρό δεν το βρήκα σε petshop της Αν.Θεσ/νίκης. Βρήκα όμως σε φαρμακείο μπουκαλάκι με σκόνη, το οποίο το διαλύεις σε νερό και παράγεις 30 ml υγρό μπλε του μεθυλαινίου, όπως μου είπαν (το ίδιο δεν είναι ???).

Αυτά τα 30ml σε πόσα λίτρα νερού αντιστοιχούν ???

Έχω ένα μικρό ενυδρειάκι περίπου 13 λίτρα. Πόσο πρέπει να βάλω ???

Περιμένω με αγωνία απαντήσεις, γιατί τ'αυγά θα σκάσουν -ελπίζω- μέρχι αύριο !!!

Link to comment
Share on other sites

Η κανονικη δοσολογία για το υγρό είναι 1 ml Methylen blue ανα 10 λίτρα.

Εσύ όμως πήρες σκόνη που σημαίνει ότι η πυκνότητα είναι τελείως διαφορετική γιατί σε σκόνη χρειαζόμαστε 2mg/Litro νερού.

Δες πόση ποσότητα σε γραμμάρια ή mg έχεις στα 30ml για να μπορέσεις να υπολογίσεις πόση θα χρειαστεί να ρίξεις μέσα στο ενυδρείο σου.

Πάντως πρέπει να γίνει το νερό αρκετά μπλέ για να μην πιάσουν fungus τα αυγά.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Μόλις πήρα καθαρό Methylene blue σε σκόνη από φαρμακείο, για να ρίξω στα νέα (σημερινά!) αυγά των corydoras, μπας και καταφέρω να τα σώσω αυτή τη φορά από το fungus... Ο φαρμακοποιός φυσικά δεν γνώριζε να μου πει αναλογίες και έτσι προχώρησα σε αναζήτηση. Βρέθηκα λοιπόν εδώ και διαβάζω παραπάνω στην αναφορά του JDP, ότι η αναλογία είναι 2mg ανά λίτρο. Εάν ισχύει αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των 5 γραμμαρίων που πήρα, μπορεί να μου δώσει:

5 γρ χ 100 = 500 mg.

500 / 2 = 250 λίτρα νερό?

Δηλαδή αν είχα τα αυγά σε ενυδρείο 250 λίτρων, θα έπρεπε να ρίξω και τα 5 γραμμάρια της σκόνης του Methylene blue, σωστά?

Γνωρίζει κάποιος την ακρίβεια/ορθότητα του θέματος, για να μην προχωρήσω στα τυφλά?

Η διαδικασία εκκόλαψης θα γίνει σε εξοπλισμένο μικρό ενυδρείο 7 λίτρων και θέλω να υπολογίσω την κατάλληλη ποσότητα. Σκέφτομαι όμως να διαλύσω περισσότερη ποσότητα - με την παραπάνω αναφερόμενη αναλογία - και να το αποθηκεύσω και για μελλοντική χρήση.

- Μήπως χαλάει με το καιρό?

- Μήπως είναι φωτοευαίσθητο?

- Θέλει κάποια ειδική μεταχείριση στην αποθήκευσή του?

- Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ή να γνωρίζω σχετικά?

Εάν κάποιος είναι γνώστης του θέματος, θα με υποχρεώσει με τις απαντήσεις του.

Link to comment
Share on other sites

Καλά... Πρέπει να πάω για service επειγόντως!

Και να πεις ότι δεν το ξέρω..! Φαντάσου τι κόλλημα τρώει το μυαλό μας ώρες-ώρες... :lol:

Link to comment
Share on other sites

http://www.dajanapet.cz/en/products/methylen_blue.html

Σε μια από τις συχνές βόλτες μου στα petshops βρήκα αυτό και από την συσκευασία το αντίστοιχο site... προηγουμένως είχα πάρει υγρό methylene blue στα 2% από φαρμακείο.

Στην ελληνική μετάφραση που υπάρχει στο μπουκαλάκι (από το petshop) η δοσολογία είναι αυτή που έγραψε ο JDP. Λέει επίσης πως με μια πιο ελαφρά χρωμάτωση :lol: μπορούμε να περιποιηθούμε τα αυγά των ψαριών... Δεν γράφει όμως πόσο τοις % είναι το συγκεκριμμένο :bowdown:

Σε άλλο site πάλι είχα διαβάσει για μία σταγόνα διαλύματος 5% ανά λίτρο.

Αυτά!

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς φίλε iogi μάλλον δεν βοηθάνε αυτά. Οπως είπα έχω καθαρή σκόνη και ακόμα ψάχνω τη σωστή δοσολογία... Μετά πάντως και από τη διόρθωση των μηδενικών, προκύπτει ότι τα 5 γραμμάρια κάνουν για 2.500 λίτρα (?) με την αναλογία που λέει ο JDP παραπάνω (2mg/Litro νερού). Ομως κάτι δεν μου παει καλά από κάποια πράγματα συναφή που έμαθα εν τω μεταξύ. Βέβαια δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την εγκυρότητά τους, γι' αυτό και το ψάχνω ακόμα...

Μήπως ξέρει κάποιος να βοηθήσει σχετικά?

Θα πρέπει κάτι να κάνω μέχρι αύριο το πολύ, αλλιώς θάχω πάλι μια από τα ίδια... (fungus).

Link to comment
Share on other sites

εγω χρησιμοποιησα το κυανο του φαρμακειου σε δοσολογια 1ml methylene blue/10lit νερο ενυδρειου, με επιτυχια σε αυγα και χωρις την παραμικρη απωλεια. με αλλαγες νερου το αφαιρεις σταδιακα.

να ξερεις οτι το υδατικο διαλυμα ειναι φωτοευαισθητο, μετα απο λιγο καιρο χανει τη σταθεροτητα του και επισης δεν δουλευει οταν στο νερο υπαρχουν οργανικα καταλοιπα. επισης ειναι καλα να διαλυσεις τη σκονη σε water for injection.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τι μου λες γιατί χρησιμοποιείς διαφορετική μονάδα μέτρησης. Αλλό το mg και άλλο το ml.

Το πρώτο είναι μονάδα βάρους και το δεύτερο μονάδα όγκου. Η σκόνη μετριέται σε γραμμάρια ή και υποδιαίρεσή τους (mg).

Tο ερώτημα είναι αν γνωρίζει κάποιος πόσα γραμμάρια ή πόσα mg θα βάλουμε, σε πόσα λίτρα νερό, για να μας δώσει τη σωστή αναλογία ώστε να μην σκοτωθούν τα μικρά από υπερβολική δόση, αλλά και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω υπο-δοσολογίας.

Δηλαδή, σε δοχείο με 7 λίτρα νερό από το ενυδρείο, πόσα mg σκόνης πρέπει να διαλυθούν? (μετά σε αυτό το δοχείο θα μπουν τα αυγά, με αερόπετρα για να εκκολαφθούν).

Το ερώτημα κατέληξε πλέον να είναι θεωρητικό, γιατί είδα ότι ρίχνοντας μια μικροποσότητα (δεν μπορώ να την υπολογίσω πόσο είναι) το νερό χρωματίζεται, οπότε προχώρησα έτσι, στο περίπου...

Τα πρώτα μικρά βγήκαν αλλά δυστυχώς δεν επέζησαν πέραν των 2 ημερών. Το γιατί δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το υποθέσω. Ψάχνομαι...

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Αν χρησιμοποιούσες κάποιο dedicated φάρμακο για ενυδρεία, όπως το mycopur ή το eSHa 2000, χωρίς να κάθεσαι να παιδεύεσαι με τις δοσολογίες? :lol: Και να βάλεις ενεργό άνθρακα λίγο πριν την εμφάνιση των μωρών?

PS. Περιμένουμε τις φωτογραφίες στο site σου!!! :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Filoxenos αν και λίγο αργά , να σου απαντήσω τα εξής: To methylene blue αποθηκεύεται σε σκοτεινό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου.Μακριά απο υγρασία , φώς και ψυγείο.

Σου συνιστώ να δείς http://www.fishvet.com/15.html.

Ελπίζω να σε βοηθήσει.

Φιλικά Σωκράτης. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι στιγμής με αυγά έχω δοκιμάσει: MYXAZIN, FUNGUS CURE, FUNGISTOP & το διάλυμα που έκανα με τη σκόνη του methylene blue. Ολα απέτυχαν, αφού εμφανίστηκε τελικά fungus είτε στα αυγά, είτε μετά στα μωρά. Το συμπέρασμα είναι ότι κάτι κάνω λάθος και πρέπει να ψάξω να το βρω, γιατί πάλι σήμερα το πρωί βρήκα νέα αυγά από 2 διαφορετικά είδη στα ενυδρεία μου... Μάλλον πρέπει να αλλάξω τακτική στο θέμα και να στήσω κανονικό και σωστό εκκολαπτήριο, γιατί τρελαίνομαι όταν κάνω λάθη που κοστίζουν ζωές. Εστω και σε στάδιο αυγών...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...