Jump to content

Έγκυρες πηγές


Recommended Posts

Έκανα μια αναζήτηση με την φράση «Έγκυρες πηγές» . δεν έβγαλε κάτι και αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα.

Έχω 1 χρόνο που είμαι στο Aquazone και μπορώ να πω ότι έχω μάθει πολλά και έχω βοηθηθεί πολύ. Το θέμα μου είναι ότι παράλληλα έψαχνα και αλλού για πληροφορίες σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, σε link που από εδώ μέσα έχω βρει και γενικότερα σε πολλά και διάφορα μέρη. Αυτό που είδα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά απόψεων. Για παράδειγμα, εγώ έχω guppy σε άλλες σελίδες γράφει ότι θέλουν PH 7 με 8.5 ενώ σε μια άλλη λέει 6.8 με 8. Προχθές πείρα ένα φυτό σε μια σελίδα (νομίζω tropica.com) λέει ύψος φυτού 20 με 30+ cm ενώ σε άλλη γράφει 30 με 40 ….. Σε μια άλλη σελίδα πάλι (aqadvisor.com) που βάζεις το ενυδρείο σου τα φίλτρα τα ψάρια κλπ. κλπ. Είναι δυνατόν για ένα ενυδρείο 180 lit με δυο φίλτρα ένα της μάνας του και ένα εξωτερικό μαζί, με μόνο 10 guppy και ένα πλακοστομο να μου βγάζει ότι πρέπει να κάνω αλλαγή το 53% μια φορά τη εβδομάδα!!! Γενικότερα ???????

Υπάρχει, κάτι, κάπου, που να μπορείς να πεις ότι έχεις ένα σημείο αναφοράς?

Αν μπορεί να με φώτιση κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου καλο το θεμα που ανοιξες αλλα περα απο τις διαφορες που βρισκουμε σε διαφορους ιστοτοπους πρεπει να βαζουμε και τη δικη μας εμπειρια!!! αν και στις περισσοτερες περιπτωσης μιλανε μιλανε για κατι διαφορετικο

Link to comment
Share on other sites

αν και στις περισσοτερες περιπτωσης μιλανε μιλανε για κατι διαφορετικο

Το καταλαβαίνω αυτό που λες,

Απλά να επισημάνω ότι αυτό που λέω δεν είναι ότι το διάβασα σε ένα forum που συζητάμε και λέει ο καθένας ότι θέλει λέω για σελίδες που έχουν επίσημα index profile για το κάθε ψαρί το κάθε φυτό κλπ. κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη ερωτηση που μου δινει την ευκαιρεια να δωσω την μικρη μου εμπειρια απο τη μελετη που εχω κανει για πολλα προφιλ σε πολλα σαιτ.

Πολλα σαιτ λοιπον κανουν απλα αντιγραφη πληροφοριων απο αλλα, και αν ειναι τυχων λαθος οι πληροφοριες στο τελος εχουμε κατι σαν αναπαραγωγη λαθων και δημιουργια μυθων.

Απο την αλλη υπαρχουν τα επιστημονικα σαιτ για ψαρια, οπως το fishbase.org που γραφουν σε αυτο επιστημονες, καθηγητες και λεκτορες της βιολογιας, ιχθυολογιας κλπ αλλα υπαρχουν και τα αξιοπιστα ενυδρειακα σαιτ που βασιζονται σε εγκυρες πληροφοριες αλλα και πληροφοριες απο προσωπικη εμπειρια χομπυστων.

Στα επιστημονικα σαιτ η καταγραφη των πληροφοριων γινεται βαση της μελετης των βιοτοπων που ζουν τα ψαρια στη φυση.

Δεν καθονται να πειραματιστουν με ψαρια πχ ανεβαζωντας ή κατεβαζωντας τη θερμοκρασια μεχρι να πεθανει, για να βρουν τα πραγματικα ορια του.

Αν αυτο γινει, θα γινει σπανια σε καποια εκτεταμενη μελετη συγκεκριμενα καποιου ψαριου.

Σε αυτες τις πληροφοριες λοιπον ενδεχεται να γινεται το εξης.

Γραφει ας πουμε το fishbase για καποιο ειδος corydoras, στις παραμετρους νερου : pH 5.5-7, Θερμοκρασια 22-26C

Αυτες οι τιμες ειναι οι τιμες που μετρανε κατα τη διαρκεια ολου του ετους στο βιοτοπο που ζει το ψαρι και ειναι σιγουρα σωστες.

Ερχεται μετα ενα αξιοπιστο χομπιστικο σαιτ για γατοψαρα (πχ planetcatfish) και λεει για τα ιδια cory: pH 5-7.5, Θερμοκρασια 22-30C

Τι μπορει να γινεται εδω λοιπον??

Απλα καποιοι χομπυστες παρατηρησαν οτι τα ψαρια ζουν χωρις προβληματα πχ χωρις να ασθενουν, μπορουν και ζουν ολο το προσδοκιμο της ζωης τους, και παρουσιαζουν καλες συμπεριφορες στα ενυδρεια και αναπαραγωγες, διατηρωντας τα και σε μεγαλυτερα ορια παραμετρων νερου.

Με λιγα λογια παρατηρησαν οτι τα ψαρια αισθανονται καλα και ζουν καλα και σε αυτες τις τιμες.

Και για αυτο υπαρχει μια δικαιολογια.

Οι τιμες που δινει ο επιστημονας του fishbase μετρωντας τα νερα του βιοτοπου, δεν ειναι υποχρεωτικα τα ορια που μπορει να ζησει ενα ψαρι.

Το ψαρι μπορει να εχει πολυυυυ μεγαλυτερες αντοχες.

Ειναι ευκαιρεια τωρα να θυμισουμε την επιπονη αλλα πολυ σημαντικη εργασια που εχει ξεκινησει η Aquazone Project Team με τα νεα προφιλ ψαριων που βασιζονται σε πληροφοριες που διπλοτριπλοτσεκαρονται και μεσα σε αυτες μπαινουν και οι πληροφοριες απο την προσωπικη εμπειρια χομπυστων που συζητουν και συγγραφουν τα προφιλ.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...mp;#entry326905

Link to comment
Share on other sites

Και μη ξεχνας ποτε τον παραγοντα "λαθος" ή "παραλειψη" που μπορει ο καθενας να κανει κατη τη παροχη πληροφοριων.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του Σπύρου!

Να προσθέσω επίσης τα πολλά sites τύπου fast-food που πετάνε μερικούς αριθμούς για να μην είναι "ριγμένα" σε πληροφορίες, βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία εγκυρότητα ή ακρίβεια.

Δουλειά του AZ Project Team είναι να διασταυρώνει όλες αυτές της πληροφορίες των έγκυρων sites με βιβλία, επιστημονικές μελέτες και προσωπική εμπειρία, κατά τη γνώμη μου είναι ότι καλύτερο ακόμα και από τα μεγάλα sites του εξωτερικού! ;)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά τα είπε ο Σπύρος.

Εγώ θα προσθέσω μόνο κάτι για τα φυτά. Λες σε ένα σημείο

«Προχθές πείρα ένα φυτό σε μια σελίδα (νομίζω tropica.com) λέει ύψος φυτού 20 με 30+ cm ενώ σε άλλη γράφει 30 με 40 ….»

Το φυτό χ΄ υπό φυσιολογικές για αυτό συνθήκες φωτισμού μπορεί να φτάσει έως 10-15cm

Αν όμως η συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές πχ χαμηλός φωτισμός τότε δυο πράγματα μπορούν να συμβούν και πάντα ανάλογα με το είδος του φυτού.

Η το φυτό θα μαραθεί, ή θα αποκτήσει αφύσικο ύψος για να φτάσει κοντά στην πηγή του φωτός. Έτσι το φυτό μπορεί χαλαρά να διπλασιάσει το πραγματικό του μέγεθος.

Εδώ συμβαίνουν πολλά λάθει και κάποιοι αναφέρουν τα εκατοστά με βάση αυτό που βλέπουν αψηφώντας και αγνοώντας ότι ενδεχομένως συντηρούν το φυτό σε λάθος φωτισμό.

Έτσι ο ένας αναφέρει αυτά που λένε η επιστήμονες και ο άλλος αυτά που βλέπει στο ενυδρείο του και μάλιστα μερική ισχυρίζονται ότι η επιστήμονες κάνουν λάθος γιατί το φυτό στο ενυδρείο του έγινε πιο μεγάλο, βγάζει και μια φωτογραφία για του λόγο το αληθές και ο συγγραφέας του φυτού πείθετε και γράφει λανθασμένο προφίλ.

Εμείς εδώ ερευνούμαι όλους του παράγοντες διεξοδικά και πιστεύω πως αν υπάρχουν λάθει θα είναι ασήμαντα.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα παραπληροφόρησης? Δηλαδή sites μη επιστημονικά, που μόνο για να πουλήσουν, αλλοιώνουν τις πραγματικές απαιτήσεις ψαριών-φυτών, κάνοντας τες πιο <<ελάστικες>>, ώστε να μην αναρωτιέται ο υποψήφιος αγοραστής για το αν είναι κατάλληλο για τις συνθήκες του ενυδρειου μου!

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια υπάρχει και για αυτό εμείς ψάχνουμε στης επιστημονικές σελίδες και σαν δεν έφτανε αυτό της διασταυρώνουμε και από πάνω. Νομίζω είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε για την ορθότητα των πληροφοριών.

Το επόμενο βήμα είναι να πάμε να μείνουμε στον αμαζόνα και να μετράμε επί ένα χρόνο το νερό. ;)

Link to comment
Share on other sites

Σπυρο ;)

Link to comment
Share on other sites

Γενικά είναι δύσκολο να βγάλεις ένα απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα ψάχνοντας από μόνος σου .

Εγώ θεωρώ σαν ότι ποιο αξιόπιστο υπάρχει το Aquazone όχι ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο , σίγουρα θα υπάρχει , δεν μπορώ όμως να το διασταυρώσω .

Παρακολουθώ την ομάδα το τρόπο που δουλεύει και πώς βγαίνει έξω το τελικό αποτέλεσμα .

Η δουλειά που κάνουν είναι τρομερή και με πολλές ώρες ψαξίματος για κάθε προφίλ απ όλους .

Υπάρχουν προφίλ που μπορεί να μην βγαίνει προς τα έξω για μια μικρή λεπτομέρεια και να συζητήτε για μήνες μέχρι να εγκριθεί απ όλους .

Λάθη μπορεί να υπάρχουν , έχουν όμως περιοριστεί σημαντικά με την ομαδική δουλειά όλων των μελών της Aquazone Project Team και θεωρώ ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον Έλληνα χομπίστα η εθελοντική τους και αφιλοκερδή προσφορά τους .

Link to comment
Share on other sites

η εθελοντική τους και αφιλοκερδή προσφορά τους .

σσσσσσ.... Τους έχω πει ότι θα πληρωθούν στις 22/12/2012.

Link to comment
Share on other sites

Ok κατάλαβα και ευχαριστώ.

Ένα τελευταίο και λίγο άσχετο με το θέμα αλλά δεν ξέρω πώς να το πω.

Ψάχνοντας σε διαφορές σελίδες βρήκα μια που νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον

www.theaquatools.com ίσως και να την ξέρετε ήδη ( δεν την βρήκα στο forum με αναζήτηση) Αν έχετε κάποιο μέρος που βάζετε σελίδες ή κάποια link ας τη βάλετε εκεί και ας μου πει κάποιος τη να κάνω όταν βρω κάτι αντίστοιχο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...