Sign in to follow this  
Ακόλουθοι 0
warhawk

λεμόνι

25 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: αυτό που θα πω μπορεί να ακουστεί εντελώς ηλίθιο...

το λεμόνι περιέχει κάτι τοξικό για τα ψάρια; σε μια δεξαμενή νερου 200 λίτρων με ph 7.6 και kh 3 και έριξα μέσα χυμό από ένα λεμόνι (χωρίς τα κουκούτσια :) ). Το πεχά πήγε στο 6.2 . Αυτό το νερό είναι κατάλληλο για ψάρια ή έχει μέσα τπτ περίεργες ουσίες το λεμόνι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

το λεμόνι δεν έχει κιτρικό οξύ; :s

για να μας πουν οι χημικοί του ΑΖ

Υ.Γ. δεν υπάρχουν ηλίθιες απορίες, όλες είναι χρήσιμες

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω κατα πόσο οι οργανικές ενώσεις που περιέχει μέσα το λεμόνι είναι τοξικές, πάντως σίγουρα δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος να ρίξεις το ph . Ο λόγος είναι ότι επειδή τα οξέα που περιέχονται στο λεμόνι είναι ασθενικά και όχι ισχυρά θα έχεις πολλά σκαμπανεβάσματα της τιμής...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Χρήσεις

Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως αρωματικό και συντηρητικό στις τροφές και τα ποτά, κυρίως τα μη αλκοολούχα (π.χ. λεμονάδες). Ως πρόσθετο τροφίμων επισημαίνεται με τον κωδικό Ε330.

Η ικανότητά του να σχηματίζει χηλικές ενώσεις με μέταλλα το καθιστά χρήσιμο σε σαπούνια και απορρυπαντικά πλυντηρίων. Ο λόγος είναι ότι με τη δράση του αυτή στο σκληρό νερό, αφήνει τα απορρυπαντικά ανεμπόδιστα να δράσουν χωρίς τη χρήση πρόσθετων αποσκληρυντικών.

Επίσης χρησιμοποιείται στη βαφική και για την παρασκευή παραγώγων φαρμακολογικής σημασίας όπως ο κιτρικός σίδηρος, το μεθυλενοκιτρικό οξύ.

Τέλος, η ιδιότητα των τριών καρβοξυλικών ομάδων του να δίνουν πρωτόνια σε διάλυμα το καθιστά έναν εξαιρετικό ρυθμιστή του pH (buffer) σε όξινα διαλύματα.

[Επεξεργασία] Κίνδυνοι για την υγεία

Το κιτρικό οξύ θεωρείται ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα και δεν είναι καρκινογόνο. Είναι κανονικό συστατικό των κυττάρων, αποικοδομείται και χρησιμοποιείται από το σώμα χωρίς παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (δισανεξία), αλλά είναι σπάνιες[6] .

Επαφή με σκόνη κιτρικού οξέος ή πυκνού διαλύματος αυτού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ερεθισμό των ματιών και του δέρματος. Γι' αυτό το λόγο κατά τη διαχείρισή του είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλης προστατευτικής ενδυμασίας, γαντιών και προστατευτικών γυαλιών.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με ότι έχω βρεί δεν θα πάθουν τπτ τα ψαράκια. Παρακαλώ κάποιος που να ξέρει περισσότερα από χημεία ας μας διαφωτίσει.

Πάντως είναι τρομερός ρυθμιστής πεχά σε μιξ νερού αντίστροφης όσμωσης - βρύσης (χαμηλό KH)

ΥΓ. Άλλος ένας λόγος που θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω είναι για την κλασσική "μυρωδια" ενυδρείου όταν μπαίνεις σε χώρο με ενυδρείο. Ακόμα και με πολυ λίγο λεμόνι σπάει απίστευτα αυτή η μυρωδιά.

Έγινε επεξεργασία - warhawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι όντως το λεμόνι σπάει τη ψαρίλα, το ξέρουν και οι ψήστες... :)

Θα ήθελα να μας πεις πως μεταβάλλονται οι μετρήσεις καθημερινά μέχρι την επόμενη αλλαγή νερού.

Εγώ το μόνο κακό που είχα βρει είναι οτι τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ζύμης βλαβερής για τα ψάρια και να έχεις ασθένειες, ένε τον νου σου και για αυτό.

Πάντως ο τρόπος πρέπει να παίζει, δοκίμασέ το.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι όντως το λεμόνι σπάει τη ψαρίλα, το ξέρουν και οι ψήστες... :)

Θα ήθελα να μας πεις πως μεταβάλλονται οι μετρήσεις καθημερινά μέχρι την επόμενη αλλαγή νερού.

Εγώ το μόνο κακό που είχα βρει είναι οτι τα σάκχαρα που περιέχει ο χυμός μπορεί να προκαλέσουν έξαρση ζύμης βλαβερής για τα ψάρια και να έχεις ασθένειες, ένε τον νου σου και για αυτό.

Πάντως ο τρόπος πρέπει να παίζει, δοκίμασέ το.

θα ενημερώσω για τις μετρήσεις μόλις έχω αποτελέσματα γιατί είναι σημερινό το πείραμα... θα ήθελα να βάλω μέσα και κάτι ζωντανό για να δώ εαν θα επηρεαστεί αλλά το λυπάμαι ρε γαμώτο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το προσθέτεις σε νερό όσμωαης ή σε κανονικό νερό;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το προσθέτεις σε νερό όσμωαης ή σε κανονικό νερό;

περίπου μισό μισό για να βγαίνει ένα KH 3-4 ώστε να έχει μια σταθερότητα το ph

Έγινε επεξεργασία - warhawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακομα και να μη πειραζει το λεμονι σαν ουσια τα ψαρια, οι αποτομες και μεγαλες αλλαγες στο πεχα τα πειραζουν εως και με αμεσο θανατο.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακομα και να μη πειραζει το λεμονι σαν ουσια τα ψαρια, οι αποτομες και μεγαλες αλλαγες στο πεχα τα πειραζουν εως και με αμεσο θανατο.

δεν εξετάζουμε αυτό στην προκειμένη περίπτωση.. εξετάζουμε το κατα πόσο μπορούμε να φτιάξουμε ότι νερό θέλουμε (ph,gh,kh) ΑΜΕΣΑ χωρίς την χρήση χημικών (buffer κτλ κτλ).

offtopic: ότι τα πειράζει σίγουρα τα πειράζει αλλά όπως δείχνει η πράξη είναι πολύ πιο ανθεκτικά από όσο νομίζουμε... Πχ παλιότερα είχα 10 στερμπάι σε ph 5. Κάποια στιγμή αποφάσισα να τα μετακομίσω σε άλλο ενυδρείο με ph 7. Τα έβαλα λοιπόν στη μεγαλύτερη σακούλα που βρήκα και ξεκίνησα την προσαρμογή με το γνωστό τρόπο. Για κακή μου τύχη την ώρα που έριξα το πρώτο ποτήρι νερό μέσα στη σακούλα μου έφυγε η σακούλα και γέμισε κατευθείαν νερό από το ενυδρείο με το 7 ph. Λεω τώρα η μαμακία έγινε και τα αφησα ελευθερα στο ενυδρείο με το 7. Αυτά αντί για ph shock έφυγαν τρέχοντας πάνω στην άλγη για φαϊ και χαίρουν άκρας υγείας μέχρι και σήμερα. :)

δεν λέω ότι είναι σωστό κάτι τέτοιο αλλά τα ψαράκια εαν και βασανίζονται αντέχουν παραπάνω από όσο νομίζουμε...

Έγινε επεξεργασία - warhawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν σκοπεύεις να "φτιαχνεις" το ph του νερού εκτος ενυδρείου γιατί δεν δοκιμάζεις με κάποιο ισχυρό οξύ που θα χεις και σίγουρες τιμές και πιο καλους υπολογισμούς... μου χει μπει και εμένα σαν ιδέα απλά χρειάζεται πολύ καλή ανάλυση του νερού που έχεις :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Υπαρχουν ψαρια ευαισθητα και "αναισθητα".

2. Δεν βλεπει αμεσα καποιος πολλες φορες τα αποτελεσματα απο ενα λαθος στο ενυδρειο.

3. Τη παραπανω παρατηρηση την εκανα για αυτο το ποστ

... θα ήθελα να βάλω μέσα και κάτι ζωντανό για να δώ εαν θα επηρεαστεί αλλά το λυπάμαι ρε γαμώτο...

Κανε τα πειραματα σου για την αλλαγη του πεχα (αλλα και της σταθεροτητα του) σε δεξαμενη χωρις ζωντανα :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η χρίση καθαρών οξέων για τι ρύθμιση του PH απλά

με το χέρι δεν είναι δυνατόν να τη πετύχεις (σταθερές τιμές PH KH).

Μόνο με PH controller και πάλι δεν θα είσαι ποτέ σίγουρος για την

περιεκτικότητα του οξέος στο νερό με όλες τις συνέπειες ανάλογα

την ουσία πχ λεμόνι κιτρικό οξύ, κάλιο κλπ.

Τα buffer έχουν σταθεροποιητές και η διάλυση τους είναι χρονοδραστική

ώστε να πετυχαίνουν και διάρκεια στις τιμές αλλά και πάλι η σταθερότητα

κυμαίνετε από πολλούς παράγοντες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η χρίση καθαρών οξέων για τι ρύθμιση του PH απλά

με το χέρι δεν είναι δυνατόν να τη πετύχεις (σταθερές τιμές PH KH).

Mα οι διακυμάνσεις οφείλονται στο γεγονός ότι μέσα στο νερό υπάρχουν πολλά μεταλλικα ιόντα, άλατα κτλ τα οποία μπορεί να αντιδράσουν με το νερό.

Αν λοιπόν εφαρμόζεται σε νερό όσμωσης τότε τι θα επηρεάζει την σταθερότητα;

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Υπαρχουν ψαρια ευαισθητα και "αναισθητα".

2. Δεν βλεπει αμεσα καποιος πολλες φορες τα αποτελεσματα απο ενα λαθος στο ενυδρειο.

3. Τη παραπανω παρατηρηση την εκανα για αυτο το ποστ

Κανε τα πειραματα σου για την αλλαγη του πεχα (αλλα και της σταθεροτητα του) σε δεξαμενη χωρις ζωντανα :)

+10000.κρατησε τα λεμονια για τα ψητα και τις σαλατες,οχι για το ενυδρειο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ρε σεις.... μην το κουραζεται.....

Ριξε λεμονι.... ριξε λαδι... ετοιμο το λαδολεμονο!!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αμμωνία οι τροφές τα λιπάσματα και πολλά ακόμα που δεν

μπορώ να ξέρω ηλεκτρολόγος είμαι με αρκετή εμπειρία όμως

στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού.

Και σε διαβεβαιώνω ότι αυτές τις ρυθμίσεις τις κάνουν πανάκριβα

όργανα και πολύπλοκα δίκτυα με δοσομετρικές αντλίες και το νερό

είναι από όσμωση.

Σε περίπτωση βλάβης εκεί εμπλέκομαι εγώ, χημικοί μηχανικοί,

και μηχανολόγοι γυρνάμε σε χειροκίνητα με buffer.

Αλλά τα buffer έχουν πολλά μειονεκτήματα όπως επικαθίσεις,

συγκέντρωση των σταθεροποιητών στο νερό λόγο εξάτμισης

με αποτέλεσμα να θέλει reset και πέταμα όλο το νερό πολύ

συχνά.

@ Astra

Από την ηλικία σου κάνω αυτή τη δουλειά και έχω βγάλει

αυτά τα συμπεράσματα θα ήθελα να μάθω και κάτι διαφορετικό

με ενδιαφέρει.

Έγινε επεξεργασία - divak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενας σίγουρος τρόπος για να ρίξεις το Ph είναι η σόδα (Soda Water). Μπορεί να το κατεβάσει μέχρι 4.5-5 αλλά μέχρι πότε; Γενικώς όλα αυτά τα σκευάσματα έχουν διάρκεια ζωής όπως και το λεμόνι. Ο χυμός του λεμονιού είναι δ ι α β ρ ω τ ι κ ό ς. Αυτό πρέπει πάντα να το θυμόμαστε.

Συμφωνώ με τον Κlaz απόλυτα. Μακρυά λεμόνια και ρίγανες από ζωντανά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πάλι ξέρω αυτό:

Φυσικοχημικά Χαρακτηριστικά Γλυκού Νερού

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ pH ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Άνοδος :

• Προσθήκη χημικού ειδικού για άνοδο PH και Ανθρακικής σκληρότητας.

• Προσθήκη χημικού. (Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda / Διττανθρακικό νάτριο-Bicarbonate Soda)

• Προσθήκη ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

• Μείωση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 )

Μείωση :

• Προσθήκη χημικού. (Φωσφορικό οξύ)

• Αύξηση της παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα. ( CO 2 )

• Φιλτράρισμα του νερού με τύρφη.

• Χρήση Αντίστροφης Όσμωσης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενας σίγουρος τρόπος για να ρίξεις το Ph είναι η σόδα (Soda Water). Μπορεί να το κατεβάσει μέχρι 4.5-5 αλλά μέχρι πότε;

το αντιθετο

Η σοδα ανεβαζει την ανθρακικη σκληροτητα και μαζι ανεβαζει και το πεχα

Share this post


Link to post
Share on other sites

το αντιθετο

Η σοδα ανεβαζει την ανθρακικη σκληροτητα και μαζι ανεβαζει και το πεχα

Ετσι ακριβως. Και μαλιστα την ανεβαζει και πολύ απότομα... αλλα όχι για μεγαλο χρονικό διαστημα. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ποτό η σόδα (tuborg για παράδειγμα) όχι η μαγειρική!

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ααα!! τη σόδα με ανθρακικό το ανθρακούχο νερό είναι ποιο μαλακό πάντως.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχει ανθρακικό οξύ γιαυτό το ρίχνει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση καθώς πολλά από όσα γράφετε δεν τα ήξερα. Συμφωνώ ότι για να δούμε την δράση του λεμονιού και άλλων παρόμοιων μεθόδων χρειαζόμαστε όργανα, υπομονή και πολλές μετρήσεις.

Όμως η προσθήκη ψαριού σε τέτοιο νερό υπό συνεχή επεξεργασία δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην έρευνά σας και καλύτερα να αποφευχθεί. :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!


Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.


Είσοδος
Sign in to follow this  
Ακόλουθοι 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.