Jump to content

Προτασεις...


Recommended Posts

Καλησπερα παιδια,

εχω 2χ 50-60λιτρα ενυδρεια (στο περιπου: 60μηκος 30πλατος 35υψος)... και θελω ... τι αλλο? να τα γεμισω! :bowdown:

Στο ενα σκεφτομαι ενα Betta Splender και στο αλλο Apistogramma cacatuoides...

Για ριχτε καμια ιδεα... κατι extreme ? κατι δυσκολο... ή γενικα οτι θελετε! :wacko:

Έγινε επεξεργασία - sarevock
Link to comment
Share on other sites

Ένα ενυδρείο με νανοκιχλίδες και ειδικά Apistogramma cacatuoides είναι κάτι που δεν κατάφερα ποτέ να στήσω παρ' όλο που μου αρέσει πάρα πολύ. Να το κάνεις και περιμένουμε φωτογραφίες από στήσιμο.

Τώρα με τους μονομάχους τελικά δεν τα βρήκα ποτέ (γούστα είναι αυτά) μήπως να έβαζες και εκεί ένα ζευγάρι agassizi, borellii, trifasciata ή ακόμη και ramirezi ή κάποια άλλη φυλή νανοκιχλίδας αμαζονίου και να είχες δύο ωραία project με τα οποία θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε και συμπεριφορές ??

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερουσες προτασεις μεσιε "νεε συντονιστα" :bowdown: ...

Το θεμα ειναι βρισκονται αυτα τα ψαρια ή με την ορεξη θα μεινουμε... :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερουσες προτασεις μεσιε "νεε συντονιστα" :bowdown: ...

Το θεμα ειναι βρισκονται αυτα τα ψαρια ή με την ορεξη θα μεινουμε... :wacko:

Εσένα δε σε φοβάμαι, έχεις υπομονή και θα βρεις τα ψαράκια άμα το βάλεις στόχο.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω για species θα σου ελεγα να το κανεις...

Και να πας σε apistogramma. Αλλα Από όσο εχω καταλαβει ειναι πολυ δυσκολα ψαρια...

Αλλα ΤΡιανταφυλλε.... εσυ ΔΕΝ εχεις προβλημα.

Ερχονται στην Ελλαδα ολα τα παραπανω που λεει ο Πατριωτης.

Τωρα στην Αθηνα σιγουρα.. εκει δεν ξερω τι επιλογες έχετε... :wacko:

Ιδεες για στησιμο πολλες!!!

Παντως... δες το ειδος sp. που ειχε ο Νινταλ...

Έγινε επεξεργασία - nikoloutso
Link to comment
Share on other sites

γιατι δεν φευγεις και λιγο απο το γλυκο νερο......?

Link to comment
Share on other sites

Τωρα στην Αθηνα σιγουρα.. εκει δεν ξερω τι επιλογες έχετε... :thumbup:

Ιδεες για στησιμο πολλες!!!

Μπα... τιποτα... :D

Παντως... δες το ειδος sp. που ειχε ο Νινταλ...

Που?

γιατι δεν φευγεις και λιγο απο το γλυκο νερο......?

Χμμμ... πισω μου σε εχω σατανα! :thumbup:

Κανα παφερ υφαλμυρου παιζει σε αυτα τα λιτρα? :thumbup:

Ενδιαφερον... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Για μένα η πρόκληση δεν είναι τόσο το είδος του ψαριού, όσο το στήσιμο του ενυδρείου. Τι θα έλεγες να φτιάξεις ένα όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο ενυδρείο, με ζωντανά είδη (όπως σκουλήκια, κωπήποδα, daphnia) όπου θα μπορούν να συντηρήσουν 1 ή 2 ψάρια που θα έχεις μέσα στο ενυδρείο σου?

Με άλλα λόγια χωρίς να βάζεις πολύ χέρι και όλα να κρατιούνται σε μία ισορροπία... Μη το προχωρήσω παραπέρα και το κάνουμε και οικολογικό χωρίς καθόλου φίλτρο :D

Link to comment
Share on other sites

Τι θα έλεγες να φτιάξεις ένα όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο ενυδρείο, με ζωντανά είδη (όπως σκουλήκια, κωπήποδα, daphnia)

Καπως ετσι γινεται το Τανγκανικα... η τελευταια ανακαλυψη τα κωλεμβολα!!! :thumbup:

Με άλλα λόγια χωρίς να βάζεις πολύ χέρι και όλα να κρατιούνται σε μία ισορροπία... Μη το προχωρήσω παραπέρα και το κάνουμε και οικολογικό χωρίς καθόλου φίλτρο :thumbup:

Προχωρα προχωρα! :D

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξεις για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ας ξεκινήσω με τον βυθό.

Ο βυθός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ενυδρείου και συνήθως δεν εκτιμάτε όσο θα έπρεπε. Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει θερμοκαλώδιο. Ξεκινώντας το ενυδρείο από το μηδέν, τοποθετείς το θερμοκαλώδιο στην βάση του ενυδρείου και καλό είναι να μην χρησιμοποιήσεις μόνο τα βεντουζάκια που δίνονται μαζί με το καλώδιο, αλλά και σιλικόνη ενυδρειακής χρήσης. Οι ρόλοι του θερμοκαλώδιου είναι πολλοί, αλλά και άγνωστοι αφού δεν έχει γίνει ακόμα το "απαραίτητο" αξεσουάρ του ενυδρείου. Καταρχήν μόνο και μόνο που θα έχεις μία ανεπαίσθητη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του βυθού και του υπόλοιπου ενυδρείου, θα υπάρχει ανακύκλωση του νερού του βυθού, χωρίς να επιτρέπει να "μπαγιατίσει" το νερό και να δημιουργήσει αναερόβιες περιοχές. Επίσης έχει αποδειχτεί πως σε ένα βυθό με θερμοκαλώδιο αναπτύσσονται είδη καλών βακτηρίων που δεν αναπτύσσονται όταν δεν υπάρχει το θερμοκαλώδιο. Επίσης βοηθάει και στην ανάπτυξη των ριζών των φυτών. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που κάνει ένα θερμοκαλώδιο, αλλά, όπως είπα και πιο πάνω, δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε όλα.

Μετά πάμε στο υπόστρωμα. Ως υπόστρωμα ορίζουμε το χώμα που τοποθετείται κάτω από τον κυρίως βυθό του ενυδρείου και λειτουργεί ως λίπασμα για τα φυτά που φυτεύονται και αναπτύσσονται μέσω των ριζών τους. Πολύ σημαντικό στο υπόστρωμα είναι να είναι φυσικό και όχι αποστειρωμένο. Το αποστειρωμένο υπόστρωμα σίγουρα πάσχει από στοιχεία που θα βοηθήσουν στην βιολογία του βυθού και την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και από έλλειψη οργανισμών που θα φανούν χρήσιμοι στην εξέλιξη ενός τέτοιου εγχειρήματος. Προτείνω το Dennerle. Είναι τίγκα στο αυγά από πολλά και διάφορα έντομα, κωπήποδα και άλλα ζωντανά της φύσης :thumbup:

Ο κυρίως βυθός πρέπει να είναι ψιλόκοκκο χαλίκι 1-2mm. Αν βάλεις άμμο θα μπλεχτεί/ανακατευτεί με το υπόστρωμα.

Φυτά. Τα φυτά θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε ένα τέτοιο project. Θα καθαρίσουν το νερό από στοιχεία που μπορεί να είναι τοξικά για τα ζωντανά του ενυδρείου, θα προσφέρουν στέγη και τροφή σε μικροοργανισμούς και κατά συνέπεια τροφή για τα ψάρια.

Άλγη. Σημαντικότατη για το φιλτράρισμα του νερού αλλά και για την τροφή των μικροοργανισμών. Κανένα είδος άλγης δεν είναι επικίνδυνο και μη επιθυμητό εφόσον διατηρείται σε ισορροπία και δεν αναπτύσσεται με ρυθμούς που ζημιώνει τα φυτά και την αισθητική του ενυδρείου. Δεν υπάρχει φυσικός βιότοπος που να μην έχει κάποιο είδος άλγης. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε ενυδρείο.

Βιολογία. Κάθε καινούριο ενυδρείο, όταν το γεμίζουμε νερό, έχει φυσαλίδες στα τζάμια του. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει βιολογία. Σε ένα ενυδρείο με βιολογία, αν βάλουμε το χέρι μας μέσα από το τζάμι, θα νιώσουμε μία γλίτσα. Αυτό είναι η βιολογία που αναπτύσσεται σε όλα τα στοιχεία του ενυδρείου... Φυτά, διακοσμητικά (ξύλα, πέτρες), τζάμια, πλαστικά... Ακόμα και στο ίδιο το νερό. Ακόμα κι αυτή η μικρή βιολογία μπορεί να φιλτράρει το νερό όταν φυσικά οι απαιτήσεις από θέμα ιχθυοφόρτωσης δεν είναι υψηλές. Αυτή την βιολογία μπορεί να την ενισχύσεις με 2 τρόπους. Ο ένας είναι φυσικά το κλασσικό φίλτρο με το βιολογικό υλικό. Ο άλλος είναι απλός, αλλά και πάλι, όχι υψηλών απαιτήσεων. Μικρός κυκλοφορητής μέσα στο ενυδρείο και μπλε σφουγγάρι στην είσοδο ή την έξοδο του κυκλοφορητή ώστε να διέρχεται νερό μέσα από τις αποικίες που θα κάνουν τα βακτήρια στους πόρους του σφουγγαριού.

Ισορροπίες. Εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Θέλει παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη. Πρέπει να δημιουργηθούν ισορροπίες μεταξύ των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του ενυδρείου ώστε να μην υπερισχύσει κάτι εις βάρος κάποιου άλλου. Τόση άλγη ώστε να καταναλώνεται χωρίς να εξαντλείται. Τόσα "απόβλητα" ώστε να αρκεί η βιολογία, τόσα κωπήποδα ώστε να τρώγονται αλλά να μην εξαφανίζονται, τόσα σαλιγκάρια ώστε να μπορούν να τραφούν χωρίς να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς... Και όλα αυτά πρέπει να δουλέψουν και να οργανωθούν σωστά βάση των κυρίων οργανισμών του ενυδρείου που δεν είναι άλλα από τα ψάρια (ή ψάρι) που θα βάλεις μέσα.

Είναι πολλά που πρέπει να δούμε και όλα αυτά δεν είναι παρά μία εισαγωγή. Ενδεικτικά θα πω πως εγώ τα έχω καταφέρει τα παραπάνω με κάποιες μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές. Δυστυχώς τώρα δεν έχω το χρόνο να κάνω κάτι εξ αρχής, ξεκινώντας με ατή την λογική.

Ελπίζω να αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο και να μας διδάξεις κι εσύ με τις εμπειρίες που θα αποκομίσεις κάνοντας ένα τέτοιο project :D

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... με ψηνεις ασχημα τωρα... :D

Βεβαια απαιτει χρονο... αλλα αξιζει πιστευω!

Thanks! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Nικο :D:thumbup:

Απιστευτο αρθρο..Με εψησες απιστευτα...

[Offtopic]Λες αντι για Plecαδικο να το κανω βιολογικο ενυδρειο.. :thumbup: [/offtopic]

Link to comment
Share on other sites

Λιγο δυσκολα να λειτουργησουν αυτα σε περιορισμενο χωρο.

Και πρεπει να δεχτουμε και το μεγαλο αριθμο απωλειων μεχρι να γινεται αντικατασταση με νεο πληθυσμο.

Απωλειων και σε ψαρια οχι μονο σε κατωτερους οργανισμους.

Και τι εννοω.

Ειχα διαβασει μια μελετη παλια για τον πληθυσμο των αγριων αλεπουδων σε σχεση με τους λαγους.

Περιληπτικα αναφερω οτι οσο ανεβαινε ο πληθυσμος των λαγων ανεβαινε και ο πληθυσμος των αλεπουδων λογω πληθωρας τροφης.

Οταν ξεπερνουσε ενα οριο ο πληθυσμος των αλεπουδων, τοτε ο πλυθυσμος των λαγων αρχιζε να λιγοστευει λογω "εκκαθαρισης" απο τις αλεπουδες.

Οταν εφτανε να ειναι μικρος ο αριθμος του θηραματος οι αλεπουδες δεν εβρισκαν τροφη και ο πληθυσμος τους ειχε απωλειες απο την ελλειψη τροφης.

Λιγοστευαν οι αλεπουδες > αυξανονταν οι λαγοι > αυξανονταν οι αλεπουδες > λιγοστευαν οι λαγοι > λιγοστευαν οι αλεπουδες > αυξανονταν οι λαγοι κ.ο.κ.

Και αυτο γινεται συνεχεια.

Εκτος λοιπον της λεπτης ισορροπιας που πρεπει να βρουμε στους οργανισμους μεσα στο ενυδρειο πρεπει να ανεχομαστε και τους κανονες του κυκλου της ζωης στη ελευθερη φυση που εχει πολλες απωλειες και ακομα και εκει παρολο τον μεγαλο αριθμο πληθυσμων και χωρου, υπαρχουν ειδη που προχωρουν προς εξαφανιση απο τις λεπτες αυτες ισορροπιες στη φυση.

Ποσο μαλλον λεπτες στο ενυδρειο.

Θα πρεπει να βαζουμε και εμεις το χερακι μας συχνα λοιπον πιστευω

ΥΓ οσο για το υποστρωμα λιπανσης εχω να αναφερω οτι εγω θα ειχα μαλλον πεσει σε "τζουφιο" dennerle γιατι εμενα δεν βγηκαν καθολου ζωυφια στο ενυδρειο.

:D

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

ΥΓ οσο για το υποστρωμα λιπανσης εχω να αναφερω οτι εγω θα ειχα μαλλον πεσει σε "τζουφιο" dennerle γιατι εμενα δεν βγηκαν καθολου ζωυφια στο ενυδρειο.

:thumbup:

Εγώ πάλι είχα 2 στα 2 :thumbup:

Δεν λέω ότι δεν θα πέσει χέρι ποτέ... Σίγουρα θα χρειαστεί φροντίδα. Αλλά αν μπορείς να φύγεις από το σπίτι 10-20 μέρες χωρίς να έχεις το νου σου και χωρίς να υπάρξουν απώλειες, νομίζω πως είναι μεγάλη δουλειά :D

Link to comment
Share on other sites

Δεν λέω ότι δεν θα πέσει χέρι ποτέ... Σίγουρα θα χρειαστεί φροντίδα. Αλλά αν μπορείς να φύγεις από το σπίτι 10-20 μέρες χωρίς να έχεις το νου σου και χωρίς να υπάρξουν απώλειες, νομίζω πως είναι μεγάλη δουλειά :D

:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...