Sign in to follow this  
Ακόλουθοι 0
lykawn

Στρώσιμο ξύλων

16 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

Ανοίγω αυτό το post γιατί βλέπω ότι πολλά ακούγονται για το πώς στρώνουμε τα ξυλά (βράσιμο , χλωρίνη κλπ) και πιστεύω ότι οι παλιότεροι και πιο έμπειροι καλό είναι να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο για το πώς γίνετε το στρώσιμο ξύλου αλλά και γενικά για αλλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μέσα στο ενυδρείο με κλειστό post .

Λοιπόν τι έκανα εγώ. Πήρα τα ξυλά τα έβαλα σε μια λεκάνη και επί 5 ημέρες τα είχα μέσα σε καυτό νερό από τον ηλιακό. Γέμιζα την λεκάνη το πρωί με καυτό νερό και άλλαζα νερό το μεσημέρι και το βράδυ . Μετά τα έβαλα στο ενυδρείο χωρίς καμία άλλη διαδικασία εμφάνισαν μια άσπρη χνουδωτή μάλλον άλγη η οποία υπάρχει σε μικρό βαθμό και τώρα ο πλακοστομος και τα σαλιγκάρια την βρίσκουν γευστικότατη.

Αν έκανα κάτι λάθος διορθώστε

Share this post


Link to post
Share on other sites

To "ασπρη χνουδωτή" μάλλον ήταν μύκητες αβλαβείς για τα ψάρια,παρά αλγη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ αρχικά έβαζα απλά τα ξύλα σε καυτό νερό για λίγη ώρα (1-2 ώρες) και δεν είχα ποτέ πρόβλημα!

Μετά αύξησα την ώρα (4-5 ώρες) που τα είχα στο νερό!

Από την τελευταία παρτίδα όμως πρόσεξα το χνούδι που αναφέρθηκε και το οποίο έχει εξελιχθεί σε ξεκάθαρη περίπτωση μύκητα!

Κατά πόσο όμως μπορεί ένας μύκητας να είναι αβλαβής για το ενυδρείο και για πόσο καιρό;

Από τις γνώσεις μου για τους μύκητες δεν μπορώ να είμαι ποτέ σίγουρος ότι ένας μύκητας δεν θα μεταλλαχθεί σε κάτι που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο ενυδρείο!

Αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσει ένα ξύλο!

Υπάρχει κάποιος που αντιμετώπισε ξεκάθαρο πρόβλημα από αυτό το χνούδι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ ξέπλενα τα ξύλα με νερό της βρύσης (5 λεπτά το πολύ) και τα έριχνα μέσα. Εμφάνιζαν το άσπρο πράγμα αλλά οι πλέκο του άλλαζαν τα φώτα. Το νερό έπαιρνε το καφέ του χρώμα αλλά ο άνθρακας έκανε δουλειά!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φιλε lykawn

ειχα και γω το ιδιο προβλημα με τα ξυλα,το ασπρο χνουδι που αναφερεις ειναι μυκητες.

Ενας τροπος που το καταπολεμησα ειναι βραζοντας τα καλα με τις ωρες μεσα στην κατσαρολα και μετα καλο τριψιμο με βουρτσα,μετα παλι βρασιμο καλο και το αφηνα να κρυωσει οπου μετα ξεπλυμα με νερο και μπλουμ στο ενυδρειο,

Αυτη η διαδικασια εγινε 2 με 3 φορες.

Εχουν περασει 8 μηνες περιπου και μεχρι στιγμης ολα ειναι μια χαρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και αν δεν χωράει σε κατσαρόλα;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τωρα αν ειναι μεγαλο το ξυλο και δεν χωραει στην κατσαρολα

βρασε στην αρχη το μισο(το αλλο μισο ας ειναι απαιξω)και μετα γυρνα το.

Ή μεσα σε μια λεκανη κατι τελος παντον ριχνε συνεχως βραστο νερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το έκανα αυτό και απ' ότι διάβασα θέλει πολλές μέρες έτσι!

Υπάρχει όμως πρόβλημα με τον άσπρο μύκητα ή όχι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτη η διαδικασια κρατησε περιπου μια βδομαδα,λιγη υπομονη μονο.

Προβλημα απο οσο ξερω δεν υπαρχει,ειναι απλα αντιαισθητικο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπερα εμενα μου πηρε πανω απο 1 εβδομαδα το βρασημο ητανε και μεγαλο και το γυρνουσα μια απο την μια και μια απο την αλλη Ωσπου το εβαλα στο ενυδρειο μου [ητανε οκ] μαζι με ενα κοματι μπλαστρη της γυναικας μου :lmao:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγω και τις 3 φορες που εχω χρησιμοποιησει ξυλα ακολουθω την ιδια διαδικασια . Κουβα , το ξυλο μεσα και καθε μερα αλλαγη νερου απο το θερμοσιφωνα (καυτο) αυτο συνεχιζετε για ~ 1 μηνα ( εως οτου να μη βγαζει κιτρινιλα εντονη δηλαδη ) και μετα μπλουμ στο ενυδρειο . Ποτε δεν εχει βγαλει το παραμικρο . Ουτε καν κιτρινιζει το νερο που στη δικια μου περιπτωση δε το θελω .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο μύκητας είναι όντως αβλαβής και καλός μεζές από ότι φαίνεται για πλεκο και σαλιγκάρια εγώ παρόλα αυτά συμπέρανα ότι βασικό ρόλο παίζει να φτάσει το νερό στην καρδιά του ξύλου και απλά η διαδικασία επιταχύνετε με το βραστό νερό από την μια και αποστειρώνετε από την άλλη. Εμένα μου αρέσει να ψιλοκιτρινιζει και λίγο το νερό dartman 1980 :lmao: . Τελικά βλέπω ότι ο χρόνος βρασίματος έχει να κάνει με το αν θα βγάζει την τανίνες το ξύλο και σε πιο βαθμό. Και για να αποφύγετε τον πλάστη την επόμενη φορά λεκάνη και νερό από θερμοσίφωνο (καυτό) Θοδωρή :lmao: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τον μύκητα τότε όλα καλά μια και οι τανίνες είναι μικρό κακό που φεύγει με τον καιρό!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως είχα γράψει και σε ένα άλλλο σχετικό post

η διαδικασία που ακολουθώ προσπικά είναι η εξής

1. Καλό βράσιμο 2-3 φορές εφόσον χωράει σε κατσαρόλα

2. Διατήρηση σε κουβά με καυτό νερό

(αλλαγή δύο φορές την ημέρα από το θερμοσίφωνο)

για 2 εβδομάδες. Το ξύλο θα βγάλει

τανίνες, χρώματα, οσμές κλπ. Αν το βράσουμε προηγουμένως

αυτό το βήμα μπορεί να μειωθεί στο μισό διάστημα.

3. (Προαιρετικό) Αλλαγή νερού με κρύο, και προσθήκη

ΚΑΘΑΡΗΣ χλωρίνης για λίγες ώρες

(1-2 καπάκια στα δέκα λίτρα, το πολύ 1 μέρος

χλωρίνη προς 30 νερό). Να το παρακολουθούμε,

γιατί η χλωρίνη θα αποχρωματίσει το ξύλο αν το αφήσουμε

περισσότερο από όσο χρειάζεται.

4. Στον κουβά για μία δύο ημέρες ακόμη σε κρύο πια νερό

στο οποίο προσθέτουμε αντιχλώριο σε κάθε αλλαγή νερού

(aquasafe, stresscoat κλπ)

5. Μόλις αποκτήσατε ένα καινούργιο κομμάτι ρίζας mopani

το οποίο δεν πρόκειται να βγάλει ούτε χρώμα, ούτε μήκυτες,

ούτε μυρωδιές και είναι απολύτως καθαρό.

Το βήμα της προσθήκης χλωρίνης αν σας τρομάζει

μπορεί να παραληφθεί πάντως το βήμα με το αντιχλώριο

το εφαρμόζω πάντα.

Πολλοί φίλοι όπως είδα στα παραπάνω, εφαρμόζουν λίγο

πολύ όμοια μεθοδολογία, ίσως για λιγότερο χρόνο,

καλύτερα όμως λίγο υπομονή παρά να έχουμε προβλήματα μετά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η μεθοδολογία του acg301 είναι η πιο αναλυτική παρότι και άλλοι φίλοι κινούνται στην ίδια φιλοσοφία περίπου.

Εγώ έκανα οτι γράφει ο acg301 χωρίς όμως χρήση χλωρίνης με άριστα αποτελέσματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ σωστα ευχαρηστω 'IyKawn' :lmao:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!


Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.


Είσοδος
Sign in to follow this  
Ακόλουθοι 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.