Jump to content

SKIMMER, είδη και λειτουργία


Aquazone Team

Recommended Posts

SKIMMER, είδη και λειτουργία

του Κώστα Κεφαλά

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω τη λειτουργία του skimmer με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, για να καταλάβουμε όλοι πως δουλεύει αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα ενυδρεία μας.

Θα σας περιγράψω τη λειτουργία χρησιμοποιώντας το πιο απλό σχέδιο skimmer, το skimmer αεραντλίας. Το νερό αντλείται στο skimmer στην κορυφή του reaction chamber* μέσω μιας αντλίας. Στο κάτω σημείο του reaction chamber του skimmer, ένας πωρόλιθος που τροφοδοτείται από μια εξωτερική αεραντλία παράγει εκατομμύρια μικροσκοπικές φυσαλίδες. Αυτές οι φυσαλίδες αρχίζουν να ανεβαίνουν επάνω μέσω του νερού στο reaction chamber του skimmer, όπου έρχονται σε επαφή με το νερό που έρχεται στο skimmer από την αντλία. Κατά τη διάρκεια της επαφής των φυσαλίδων με το νερό, οι πρωτεΐνες και οι άλλες διαλυμένες οργανικές ουσίες προσελκύονται στις φυσαλίδες . Τα συνημμένα μόρια μεταφέρονται έπειτα στο λαιμό του skimmer. Το καθαρισμένο πλέον νερό βγαίνει στο κάτω σημείο του skimmer που επιστρέφει είτε πίσω στo ενυδρείο η στο sump. Δεδομένου ότι όλο και περισσότερες ξαφρισμένες οργανικές ουσίες μαζεύονται στην κορυφή του skimmer, αυτές πέφτουν μετά στο δοχείο συλλογής, απ' όπου και τις αδειάζουμε όταν αυτό γεμίσει.

Είδη skimmer

Τα skimmer ανάλογα τον τρόπο ροής νερού μέσα τους χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τα co current και τα counter current

Αυτοί οι δύο όροι εξηγούν απλά με ποιο τρόπο το νερό ρέει σε σχέση με τις φυσαλίδες στο skimmer. Σε ένα co current skimmer, το νερό έχει τη ροή που έχουν και οι φυσαλίδες, ενώ στο counter current έχει την αντίθετη ροή των φυσαλίδων. (Ο καλύτερος τρόπος είναι το counter current μια και με αυτόν τον τρόπο οι φυσαλίδες έχουν μεγαλύτερο χρόνο επαφής με το νερό και άρα έχουμε μεγαλύτερη απόδοση του skimmer)

Τώρα όσον αφορά τον τρόπο για την εισαγωγή αέρα υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οι πιο διαδεδομένοι είναι :

1. αεραντλία

2. venturi

3. downdraft

4. beckett

Οι δύο πρώτοι τύποι, είναι και οι πιο διαδεδομένοι. Η μέθοδος αεραντλιών είναι αρκετά απλή: ένας πωρόλιθος που συνδέεται με μια καλή αεραντλία είναι τοποθετημένος στο κάτω σημείο του reaction chamber απ' όπου στέλνει τις φυσαλίδες απευθείας στο reaction chamber.

post-137-1153853773_thumb.jpg

Ένα venturi skimmer χρησιμοποιεί ένα venturi για να στείλει τον αέρα μέσω του νερού που περνάει από αυτό στο reaction chamber.

post-137-1153853811_thumb.jpg

Ένα downdraft skimmer χρησιμοποιεί μια ισχυρή αντλία για να στείλει μια μεγάλη ποσότητα νερού σε έναν ψηλό σωλήνα που είναι γεμάτος με bioballs. Αυτός ο σωλήνας συνδέει μια βαλβίδα που επιτρέπει τον αέρα να μπει στην αίθουσα μίξης, όπου το νερό προσκρούει με τα bioballs στο σωλήνα δημιουργώντας έτσι τον αφρό.

Τέλος τα skimmer τύπου Becket λειτουργούν παρόμοια με τα downdraft με τη διαφορά ότι τα becket χρησιμοποιούν ένα injector τύπου Becket για να δημιουργήσουν μεγάλες ποσότητες αφρού.

*Reaction chamber= θάλαμος αντίδρασης

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...