Jump to content

Πηγαίνω στα τυφλά...


Recommended Posts

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.

Είμαι εντελώς αρχάριος στον κόσμο των ενυδρείων, αλλά και εντελώς άσχετος. Παρόλα αυτά, καταφέρνω να διατηρώ ένα μικρό 40lt, με 6 ψαράκια και μερικά φυτά...

Μετά από προτροπή μιάς συναδέλφου, που είναι και μέλος, άρχισα να το ψάχνω καλύτερα και συνειδητοποιήσα ότι δεν γνωρίζω που μου πάνε τα τέσσερα... Ίσως και τα πέντε :lmao:

Πριν ένα χρόνο, έστησα ένα μικρό ενυδρείο που είχε βρεθεί συμτωματικά στα χέρια μου. Επειδή λείπω πολλές ώρες, το θεώρησα καλή ιδέα, γιατί οποιοδήποτε άλλο "κατοικίδιο" θα ήταν παρατημένο. Έτσι λοιπόν πήρα τα χαλικάκια μου, τον άνθρακα, το αντιχλώριο, κ.α., το γέμισα νεράκι και το άφησα να δουλέψει μερικές μέρες για να στρώσει. Ύστερα έβαλα μέσα ένα μονομάχο και δύο μονομαχίνες για αρχή.

Για να μην τα πολυλογώ, μετά από αρκετά Νέον, Καρδινάλιους, 1 Γλύφτη, 2 πορτοκαλί με γαλάζια κορυφή (δεν θυμάμαι ούτε το απλό τους όνομα), 2 Apple Snails, που πέθαιναν χωρίς να γνωρίζω το γιατί, έχω μείνει με 2 Silver, 3 Τιγράκια και ένα Γλύφτη, όπως επίσης κι μερικά Hygrophila polysperma (αυτό πρέπει να είναι και το μόνο που ξέρω με την ονομασία του... :rasp: )

Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω κι εδώ αλλά και στο www.istellas.gr τα άρθρα για τους πρωτάρηδες και περισσότερο μπερδεύτηκα παρά βοηθήθηκα... :rasp: Ειλικρινά δεν ήξερα από που να αρχίσω... Θέλω λοιπόν σιγά σιγά να πάω ένα μεγαλύτερο (~200) και να το φτιάξω σωστά. Και δεν ξέρω από που να αρχίσω. Αυτό που έχω, μετά από τα όσα διάβασα, θεωρώ ότι λειτουργεί στην τύχη... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΜΗΝ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΨΑΧΝΟΜΟΥΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΜ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΧΙ ΒΙΑΣΙΝΕΣ

Link to comment
Share on other sites

ΔΩΣΕ ΒΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ.ΑΠΟ ΕΚΙΕ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Wizard! :lmao:

Ο σωστός εξοπλισμός είναι το ήμισυ του παντός σε ένα ενυδρείο. Από κει και πέρα, όρεξη να υπάρχει για διάβασμα και όλα έρχονται όπως πρέπει. Καταρχάς πρέπει να αποφασίσεις πόσα λίτρα ενυδρείο θες και μπορείς να αγοράσεις, καθώς και της τοποθεσίας που έχεις να το βάλεις. Καλό θα ήταν να ήξερες τι ψάρια σ' ενδιαφέρουν να βάλεις, αλλά ενυδρείο γύρω στα 200 λτ είναι ένα καλό μέγεθος για να συνεχίσεις...

Αφού λοιπόν ψάξεις τα διάφορα άρθρα για σωστή επιλογή ενυδρείου και τοποθέτησής του, μπορείς να κοιτάξεις τον εξοπλισμό που χρειάζεται και όπου έχεις απορίες ρώτα μας.

Σαν δεύτερο σημείο αυτό που σε ενδιαφέρει είναι ένα σωστό στρώσιμο στο νερό σου, πριν βάλεις ψάρια μέσα, οπότε διάβασε τα σχετικά άρθρα για το στρώσιμο νερού, όπου και μας ξαναλες τις απορίες σου.

Καλή αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη ο χώρος υπάρχει, και θεωρώ ότι πληρεί τις προδιαγραφές. Είναι μακριά από καλοριφέρ, δεν πέφτει ήλιος, υπάρχει χώρος για αυτόνομο έπιπλο, έχει πρίζες, κλπ.

Σκέφτομαι να βάλω Πιράνχας, ποιό είδος από όλα δεν έχω αποφασίσει, αλλά δε θα το έκανα αν με συμβουλεύατε ότι δεν έχω εμπειρία να το κάνω και θα τους κοστίσει τη ζωή. Μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά όχι εις βάρος κάποιας ζωής :lmao:

Τώρα, για τα 200lt και με σκοπό να βάλω Πιράνχας, τι θα μου προτείνατε από ενυδρείο, εξοπλισμό, κλπ. ? Μπορώ να βρω εδώ πληροφορίες, ή πρέπει να απαντηθούν εξειδκευμένα σε εμένα?

Ήδη κατεβάζω κάποιον οδηγό που μου υπέδειξε ο kouzman και θα τον μελετήσω άμεσα. Διάβασα επίσης και αρκετά από τα άρθρα που μιλάνε για τον κύκλο του αζώτου, το στρώσιμο, κλπ., όπου κατέληξα στο συμπέρασμα πως εγώ μάλλον το έστρωσα με τον 3ο τρόπο, βάζοντας ψάρια... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω είναι σοβαρό μειονέκτημα να βρίσκεται το

ενυδρείο δίπλα από καλοριφέρ?

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ'όλα θα μας πουν οι γνώστες του είδους τι πιράνια και πόσα μπορείς να βάλεις σε 200 λτ... Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος στρωσίματος είναι αυτός με αμμωνία παράλληλα με το μπόλιασμα υλικών του φίλτρου. Πάρε ένα καλό εξωτερικό φίλτρο όπως ένα 2217 (που θα κρατήσει μια ζωή & υπερκαλύπτει τα λίτρα σου). Όσο για στρωμένα υλικά σίγουρα από κάπου θα μπορέσεις να βρεις :lmao: Φυτά για πιράνια όπως βαλισνέριες θα βρεις σίγουρα από κλαδέματα από ανθρώπους που είναι στο Aquazone :rasp: Άρα όλα καλά :lmao:

Στέφανε, καλό είναι να μην βάζουμε τα ενυδρεία πολύ κοντά σε καλοριφέρ γιατί οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μεγάλες, όταν λειτουργούν τα καλοριφέρ.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη σε ευχαριστώ για την απάντηση. Γενικά όμως κατάλαβα μετά από το διάβασμα που έριξα ότι γνωρίζω ελάχιστα... Πχ, στο άρθρο για την άλγη, ζητάς πληροφορίες για σωστό προσδιορισμό της. Ζητάς λοιπόν τα παρακάτω:

Μέτρηση PO4 (φωσφορικά): :rip:

Μέτρηση Fe (σιδήρος): :D

Μέτρηση ΝΟ3 (νιτρικά): :D

Μέτρηση kH (ανθρακική σκληρότητα): :hysterical:

Έχεις τύρφη στα φίλτρα σου (ΝΑΙ/ΟΧΙ): :hysterical:

Έχεις CO2 (DIY/μπουκάλα): :lmao:

Πόσο CO2 υπάρχει διαλυμένο στο νερό σου (ppm): :hysterical:

Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου: :lmao:

Τι λάμπες έχεις (μάρκα, Watt, Kelvin): :thumbup:

Πόσες ώρες ανάβουν οι λάμπες: :rasp:

Τι υπόστρωμα και χαλίκι έχεις: :blink:

Τι λιπάσματα χρησιμοποιείς και κάθε πότε: :rasp:

Τι φυτά έχεις και πόσα: :rasp:

Από τα εικονίδια, καταλαβαίνεις τι ξέρω... :thumbup: Τα άλλα δεν έχω ιδέα τι είναι καν... :ballistic:

Link to comment
Share on other sites

Απαραίτητα γι αρχή τεστ είναι της αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών. Μετά το στρώσιμο πάμε στα τεστ σκληροτήτων (GH, kH), τεστ pH και μετά όλα τα υπόλοιπα (Fe, PO4). Διάβασε πρώτα για τον κύκλο του αζώτου, όπου και θα καταλάβεις σχετικά με την αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά, και μετά μπορείς να διαβάσεις σχετικά με το pH και τις σκληρότητες ΕΔΩ. Από κει και πέρα η ποσότητα CO2 υπολογίζεται βάση τύπου με γνωστά τις τιμές των pH, kH.

Πάντως μην αγχώνεσαι, όρεξη για διάβασμα να χεις και όλα λύνονται... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δεν αγχώνομαι και φυσικά όρεξη για διάβασμα υπάρχει :rasp: Τον κύκλο του αζώτου τον έχω διαβάσει με το που πήρα το ενυδρείο, καθότι τον είχε μέσα και διάβασα όλο το manual. Απλά κάποια στιγμή που ρώτησα σε ένα κατάστημα για τις μετρήσεις, το κιτ που μου πρότειναν για να τις κάνω ήταν πανάκριβο, κι έτσι θεώρησα ότι είναι και εξειδικευμένο... :lmao:

Διαβάζω τώρα για τη χημεία και συνεχίζω.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο όμως παράλληλα. Έχω πάρει 1 "γλαστράκι" Hygrophila polysperma. Το άνοιξα και άπλωσα τις ρίζες σε όλο το ενυδρείο. Σε κάθε ρίζα από κάτω, έβαλα ένα χαπάκι που μου έδωσαν και κάθε 15 μέρες βάζω σίδηρο.

Χρειάζονται όμως συνέχεια κλάδεμα και αναπτύσονται πάρα πολύ! :rasp: Είναι φυσιολογικό αυτό? (τώρα θα μου πείτε, χωρίς μετρήσεις, τι να σου απαντήουμε... :lmao: )

Link to comment
Share on other sites

Aν υπάρχουν οι σωστοί παράμετροι στο νερό είναι φυσιολογικό να έχεις ανάπτυξη. Σαφώς και είναι καλό.

Κάτω από το χαλίκι έχεις βάλει κάτι για υπόστρωμα? Ή μόνο ταμπλέτες βάζεις?

Link to comment
Share on other sites

Όταν το έστησα από το μαγαζί που το πήρα, δε μου είπαν τίποτα για υπόστρωμα κι έτσι έχει μόνο χαλίκι. Όσο για τις ταμπλέτες, έβαλα μόνο στην αρχή και καθόλου ξανά. Μόνο το "Flora Pride" βάζω κάθε 15 μέρες που μου είπαν ότι είναι σίδηρος

Link to comment
Share on other sites

:lmao:
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα χρειάζονται ταμπλέτες αλλά όχι κάθε μήνα. Ανάλογα με το τι ταμπλέτες χρησιμοποιεί ο καθένας. Και όχι τα 5 εκ δεν είναι πανάκεια. Και 2 να τα βαλεις δεν τρέχει τίποτα... Ούτως ή άλλως ο φίλος μας πάει για 200 λίτρα οπότε και θα το στήσει από την αρχή με υπόστρωμα και τα σχετικά φαντάζομαι...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα στρωθεί με υπόστρωμα, αφου θα μπουν φυτά. Απλά σκέφτομαι αν τώρα θέλουν κλάδεμα κάθε 15 μέρες που δε βάζω ταμπλέτες, τι θα ήθελαν αν έβαζα κάθε μήνα? :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Στο μεγάλο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εφ όσον θα έχεις υπόστρωμα. Τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες (ίσως και χρόνο, αναλόγως τα φυτά και το υπόστρωμα) δεν θα χρειαστεί να βέλεις ταμπλέτες. Βέβαια λίπασμα θα βάζεις και θα χρειάζεται να κλαδεύεις κάθε βδομάδα με 10 ημέρες. Έτσι είναι, δεν μπορείς να πεις στα φυτά "θα φτάσετε μέχρι εκεί και μετά θα σταματήσετε" :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι, δεν μπορείς να πεις στα φυτά "θα φτάσετε μέχρι εκεί και μετά θα σταματήσετε" :lmao:

31697[/snapback]

Άμα βάλω bonsai...? :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Wizard καλημέρα,

Δεν ξέρω για bonzai :lmao: άλλα υπάρχουν φυτά αργής η μέτριας ανάπτυξης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτσι ώστε να μην είσαι συνέχεια με το ψαλίδι στο χέρι.

Επίσης μπορείς να βάλεις φυτά όπως ανούμπιες (υπάρχουν διάφορα είδη και μεγέθη) ή riccia όπου δεν χρειάζονται υπόστρωμα- δένονται επάνω σε ξύλα ή πέτρες - αυτή η ιδέα είναι καλή και για το τωρινό σου ενυδρείο που δεν έχει υπόστρωμα έτσι θα μπορούσες να έχεις ένα όμορφο αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να το στήσεις από την αρχή.

Προσοχή θα πρέπει να δώσεις όμως και στον φωτισμό αν θέλεις να κάνεις ένα φυτεμένο ενυδρείο, τι λάμπες έχεις τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή θα πρέπει να δώσεις όμως και στον φωτισμό αν θέλεις να κάνεις ένα φυτεμένο ενυδρείο, τι λάμπες έχεις τώρα?

31793[/snapback]

Έλα ντε... :lmao: Τη λάμπα την είχε με την αγορά και δεν έχω αλλάξει τίποτα. Το ενυδρείο μου είναι αυτό: http://www.theaquariumshop.co.uk/hagen-tro...arium-o-13.html

Link to comment
Share on other sites

Η λάμπα σου τότε είναι αυτή :

http://www.hagen.com/uk/aquatic/product.cf...=01032550031001

δηλαδή 0,3w/l λίγα για full planted αλλά καλά αν αποφασίσεις να βάλεις ανούμπιες και φυτά που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε φωτισμό.

Μια και από ότι έχω καταλάβει το έχεις ρίξει στο διάβασμα :lmao: ρίξε μια ματιά και εδω :

http://www.tropica.com/default.asp

http://www.aquariaplants.com/

http://www.plantgeek.net/

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=565

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=120

αυτά τα λίγα για αρχή :rasp:

:lmao:

Link to comment
Share on other sites

...Μια και από ότι έχω καταλάβει το έχεις ρίξει στο διάβασμα :lmao:  ρίξε μια ματιά και εδω...

31814[/snapback]

Στο διάβασμα το έχω ρίξει, αλλά δεν έχω και υπολογιστή στο σπίτι, γιατί βρίσκομαι εν μέσω αναβάθμισης... :lmao: Κι έτσι διαβάζω ότι προλαβαίνω από το γραφείο... :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από το διάβασμα, πήγα και πήρα τα 3 βασικά τεστ να κάνω (PH, NO2, NH3/4) και διαπίστωσα ότι τα ψάρια μου πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικά για να ζούνε ακόμα... :rasp:

Έχω PH 4.5, και τα άλλα δύο, στο τεστη της SERA είναι και τα 2 στο maximum... :lmao:

Τι κάνω? Μέσα έχω μόνο φυτά, 2 ξύλα και χαλίκι, όλα αγορασμένα από κατάστημα :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να αρχίσεις καθημερινές και συνεχόμενες αλλαγές νερού!

Μικρές αλλαγές όμως μια και μια απότομη αλλαγή στο pH θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα είδη σου!

Φρόντιζε να κάνεις αλλαγές της τάξεως του ενός ποτηριού και να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Με αυτόν τον τρόπο αρκετά σύντομα θα πετύχεις τις επιθυμητές τιμές!

Πάρε και test kH μια και θα το χρειαστείς!

Κάνε μετρήσεις στο νερό του δικτύου σου να δούμε που βρίσκεσαι!

Τα ψαράκια είναι όντως ήρωες!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...