Jump to content

Νεο ενυδρειο 160 λτ.


Ignatios

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη την παρέα του ΑΖ. Πρόσφατα ψήθηκα να κάνω και εγώ το πρώτο μου ενυδρείο.

Διαβάζω τα forum εδώ και 10 μέρες περίπου και ψιλό μπερδεύτηκα. Αλλά ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Έκανα μια ερεύνα αγοράς για αγορά ενυδρείου. Στα έτοιμα του εμπορίου στην τιμή σε υποχρεώνουν να πάρεις και πράγματα που δεν σε καλύπτουν (πχ φίλτρο που δεν είναι ικανοποιητικό, λάμπες ελλιπής κα.) Και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν ο χώρος. Είχα ένα συγκεκριμένο μέρος που μπορούσα να βάλω ενυδρείο και ήθελα να το αξιοποιήσω το δυνατών καλύτερα. Έτσι αποφάσισα να κατασκευάσω ένα σε ένα φίλο μου που πουλά τζάμια. Οι διαστάσεις του είναι 80 χ 40 χ 50 με 8 χιλ. τζάμι. Η τιμή τελειωμένο – κωλυμενο είναι στα 90 ευρώ και νομίζω για έτοιμο ενυδρείο 160 λτ. Είναι καλή περίπτωση. Την πέμπτη λογικά θα το παραλάβω, και θα αρχίσω να το στήνω. Μέχρι εδώ όλα καλά? Σκέπτομαι να βάλω φίλτρο enheim 2215, θερμοστάτη 150watt και να ετοιμάσω και ένα χώρο στο μπαλκόνι με ένα βαρέλι για την προετοιμασία του νερού για τις αλλαγές και την από - χλωρίωση.

Οι ερωτήσεις…..

Συμφωνείτε με τα παραπάνω? Έχω σκεφτεί κάτι λάθος? Μήπως πρέπει να κάνω κάτι αλλιώς?

Τι αντλία θα χρειαστώ για την μεταφορά από τον χώρο προετοιμασίας νερού στο ενυδρείο? Θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενης ροής?

Με δεδομένο ότι θα έχω φυτεμένα φυτά μέσα και όχι ψεύτικα, τι ψάρια μου προτείνετε να βάλω? (θέλω να αποφύγω τα υψηλών απαιτήσεων στην παρούσα φάση, μέχρι να αποκτήσω εμπειρία)

Έχω κοντά μου θάλασσα, και καθώς κάνω και ψαροτουφεκο, βρίσκω κατά καιρούς πολύ όμορφες πέτρες και κοχύλια (νεκρά). Μπορώ να τα βάλω στο ενυδρείο μου? Και αν ναι ποια είναι η διαδικασία? Τι επεξεργασία πρέπει να τα κάνω?

Σας ευχαριστω πολύ.

Θα ανεβάσω photo μόλις παραλάβω το ενυδρείο μου.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες!

Για την κατασκευή δεν γνωρίζω να σου πω αλλά υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που έχουν φτιάξει ενυδρεία και θα σου απαντήσουν.

Το 2215 είναι πολύ καλό φίλτρο και θα κάνει μια χαρά δουλειά στο ενυδρείο σου αν δεν το φορτώσεις βέβαια πολύ. Και ο θερμοστάτης επίσης μια χαρά είναι.

Η αντλία που θα χρειαστείς καλό είναι να έχει ρυθμιζόμενη ροή έτσι ώστε να μην πέφτει το νερό με μεγάλη πίεση στο ενυδρείο. Πρέπει να μας πεις πόση είναι η απόσταση από το μπαλκόνι μέχρι το ενυδρείο για να δεις πόσο δυνατή αντλία θα χρειαστείς.

Για ψαράκια ρίξε μια ματιά εδώ http://www.aquazone.gr/index.php?pid=34&Type=GroupView πες μας πια σου αρέσουν και το συζητάμε, να έχεις υπόψην τις απαιτήσεις τους όμως (τιμές νερού, λίτρα κλπ) Είναι πολλά τα ψάρια που έχουν φυτά στο βιότοπό τους και άλλα που δεν είναι φυτοφάγα και μπορείς να τα βάλεις.

Για τα κοχύλια που λες δεν γνωρίζω διαδικασία και γενικά αν γίνεται να τα βάλεις αλλά σίγουρα δεν ταιριάζουν στο γλυκό νερό. Καλύτερα για εσένα και για τα ψάρια σου θα είναι να τους φτιάξεις ένα ωραίο βιότοπο ή τέλος πάντων κάτι πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον (φυτά, ρίζες, πέτρες) αν και είναι και θέμα γούστου βέβαια.

Καλή συνέχεια φίλε μου με το ενυδρείο σου!

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχή σου ευχομαι

1ον: Να του πας εσυ ο ίδιος την σιλικόνη η οποια να ΕΪΝΑΙ για ενυδρειακή χρηση και τπτ λιγότερο!

Για τα κοχυλια απο την θαλασσα έχε υπόψην σου ότι εαν βάλεις θα σου ανεβάσουν της σκληρότητες/ph του νερου, γενικά απόφυγε τα πράγματα που δεν προορίζονται για ενυδρειακή χρήση τωρα στην αρχή που μαθένεις!

επιδή το ενυδρείο είναι κοντα στο μπαλκονι σου φροντισε να μην το βλέπει ο ήλιος (απ' ευθείας εκθεση) γιατί θα έχεις προβληματα με άλγες

Link to comment
Share on other sites

Με το θεμα του diy ενυδριου πρεπει να εχει και τοις καταληλες κοντρες τζαμενιες πανω αλλα και κατω για το παχος του γυαλιου 8αρι ειναι καλο για 160 λιτρα. οσο για την αντλιουλα εγω πηρα μια των 12 volt Βυθιζόμενη και με καλυπτει πληρως για τα 2 μετρα που ειναι το μπαλκονι μου απλη οχι ρυθμιζομενη γιατι ουτος η αλλως δεν εχει πολυ μεγαλη πιεση την βρισκεις σε μαγαζι με ναυτιλιακα.οσο για το φίλτρο enheim 2215 και τον θερμοστάτη 150watt ειναι καλα. Τωρα οσο για αυτα που βρισκεις στη θαλασσα να μην τα βαζεις μεσα περα απο πετρες αφου κανεις τον ελεχο με το ξυδι οστε να βεβεωθεις οτι δεν ειναι ασβεστολιθικες και μετα ενα πολυ καλο βρασιμο και ξεβγαλμα.για τα ψαρια τωρα το ΑΖ περιεχει αναλιτικα πολλα ειδη φυτων αλλα και ψαριων οπος και πινακες με την συμβατοτητα ψαριων. να σε καλα κα περιμενουμε φωτο καλη αρχη. :):rasp:

post-40652-1298207949_thumb.jpg να η αντλια

Link to comment
Share on other sites

Τελικά όσον αφορά την αντλία κατέληξα στην enheim 1002

Το πρόβλημα που πρόεκυψε έχει να κάνει με το έπιπλο που είχα σκοπό να βάλω το ενυδρείο επάνω. Είχα σκοπό να το βάλω πάνω σε μια συρταριέρα, αλλά με 200+ κιλά βάρος που θα έχει γεμάτο, χρειάστηκε να αναθεωρήσω και τελικά να πάρω την απόφαση να κατασκευάσω και βάση. Είδη σήμερα που είχα χρόνο, έβγαλα τα μέτρα και τα κομμάτια που θα πάω να κόψω αύριο για την κατασκευή του επίπλου.

Και τώρα το μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να κάνω καπάκι στο ενυδρείο δεδομένου ότι θα βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και θέλω να περιορίσω όσο μπορώ την υγρασία . Επίσης θέλω να κάνω τέτοια κατασκευή στο καπάκι ώστε να μπουν και οι λάμπες του ενυδρείου καθώς και τα ανεμιστηράκια για την ψύξη του. Ψάχνω 3 μέρες τώρα για ιδέες στο ιντερνέτ και δεν έχω βρει κάτι παρόμοιο, καθώς όλοι τα φωτιστικά τους τα κάνουν κρεμαστά. Σκοπεύω να βάλω 4 λάμπες (αν και σε πρώτη φάση μου αρκούν και 2 ) Τ5 και 4 ανεμιστηράκια για την ψύξη. Εχετε καμια καλή ιδέα??? Έχετε δει κάτι παρόμοιο που δεν έχω βρει εγω ακόμη στο ιντερνέτ?

Link to comment
Share on other sites

Ρίξε μια ματιά στην κατηγορία DIY του aquazone και θα βρεις ιδέες και οδηγίες για ανεμιστηράκια, καπάκια κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ. Ειχα χαθει μεσα στο φορουμ, και δεν ηξερα που να ψαξω. Εξαιρετικες ιδεες. Μαλλον κατασταλαξα. Την κυριακη ξεκιναω να γεμιζω το ενυδρειο και θα βαλω και φωτο

Link to comment
Share on other sites

Και ναι ειναι γεγονος...... ηρθε και το ενυρείοοοοοοοοοοοο. Κόλλησα και την πλατη με τους διακοσμητικους βράχους της jewel και πλεον ειμαι ετοιμος να φτιαξω το φωτηστικο και τα ανεμηστηρακια.

Ωστοσο, θα ηθελα να ξεκινήσω να βάζω το υποστρωμα και το μαυρο χαλικι που εχω πάρει και ηθελα να ρωτησω, πρεπει να το βράσω πρώτα η απλα το τοποθετώ στο ενυδρείο?

5151594.jpg

5152169.jpg

Link to comment
Share on other sites

να το βράσεις οχι; ξεπλυνε το όμως για να βγουν οι σκονες, χωματα που υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

Πριν απο λίγο γύρησα απο το pet shop και νομιζω οτι ο τυπος ειναι λίγο ακριβως. Για οτι φυτο ζωντανο παρω, ανεξαρτήτος μεγεθους μου ζητησε 6 ευρω το κοματι. Δεν ειναι ακριβά?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μπορείς να κοιτάξεις και στις αγελλίες για φυτά, πολλά παιδιά χαρίζουν ή πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Κι εμένα ακριβά μου φαίνονται (ανάλογα και τι φυτά είναι βέβαια) αλλά κάνε και μια έρευνα αγοράς να δεις τι παίζει πάνω-κάτω γιατί υπάρχουν και φθηνότερα καταστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς στην Κομοτηνή είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα. Ίσως καταφέρω την επόμενη εβδομάδα που θα ανεβώ θεσ/νικη να πάω σε κανένα pet shop εκεί, αν και είναι λίγο δύσκολο γιατί θα είμαι με το φορτηγό της δουλειάς και οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη είναι λίγο δύσκολες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...