Jump to content

Recommended Posts

th_malawibiotope0.jpg

Ενώ χαρακτηριστικά της λίμνης Malawi έχουν περιγραφεί σε άλλα άρθρα έχουμε αρκετά ακόμη να δούμε για τα πολλά και διαφορετικά ψάρια που ζουν σε αυτή! Ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος.
Ας δούμε όμως τους βιότοπους των χρωματιστών και πανέμορφων κιχλίδων της λίμνης Μalawi.
 

th_malawibiotope6.jpg
The sandy zone

H βαθμιαία και επικλινής αμμώδη ζώνη. Αυτός ο βιότοπος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ακτών (70%) και είναι το καταφύγιο πολλών ειδών κιχλίδων. Στις ζώνες αυτές, ορισμένα φυτά μπορεί να βρεθούν με μικρή ανάπτυξη όμως.
 

th_malawibiotope7.jpg
The rocky coast

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ακτών της λίμνης Malawi είναι οι μεγάλες σειρές από τεράστιους βράχους που την πλαισιώνουν. Η πρώτη βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή και η δεύτερη στην βορειοανατολική ακτή της λίμνης. Η βραχώδης ακτή αντιπροσωπεύει μόνο το 5% και διαθέτει χώρο για πάρα πολλά ψάρια. Τα τεράστια βράχια με τις απότομες κλίσεις και η δημιουργία σπηλαίων προσφέρουν καταφύγιο στην ομάδα των mbuna κιχλίδων. Στο συγκεκριμένο βιότοπο δεν υπάρχουν καθόλου φυτά, όμως υπάρχει ανάπτυξη αλγών στα βράχια, όπου τρέφονται οι mbuna κιχλίδες.
 

th_malawibiotope.jpg
The intermediate zone

Η ενδιάμεση ζώνη. Αυτή είναι η ζώνη όπου οι βραχώδεις περιοχές και οι αμμώδεις περιοχές συναντιούνται. Πολλά διαφορετικά είδη κιχλίδων, τόσο από την ομάδα των mbuna αλλά και από την ομάδα μάδα των haplochromis, καταλαμβάνουν αυτές τις ζώνες. Στις ζώνες αυτές μπορεί να υπάρχουν λίγα φυτά, αλλά περιορίζονται μόνο στα ρηχά.
 

th_malawibiotope5.jpg
The open water

Δεν υπάρχουν πολλές κιχλίδες που κατοικούν σε αυτή τη ζώνη για το απλό γεγονός ότι δεν υπάρχει τροφή όσο απομακρύνονται από την ακτή. Εδώ θα συναντήσουμε ελάχιστα είδη κιχλίδων halochromis με αρκετά μεγάλο μέγεθος καθώς και μεγάλα ψάρια που δεν ανήκουν στην κατηγορία των κιχλίδων(non-cichlid).
 

th_malawibiotope8.jpg
The deep water

Η ζώνη των βαθέων υδάτων φθάνει μέχρι και το βάθος των 250 μέτρων. Στη ζώνη αυτή ζουν αρκετές μεγάλες κιχλίδες haplaochromis και κιχλίδες που ανήκουν στην κατηγορία των Large predators. Οι κιχλίδες αυτές τρέφονται με μικρότερα ψάρια που συνήθως κυνηγούν από την ενδιάμεση ζώνη. Παρακάτω, σε μεγαλύτερα βάθυ, το νερό έχει μολυνθεί από υδρόθειο που κάνει το νερό τοξικό και δεν επιτρέπει την επιβίωση οργανισμών ή ψαριών.


Η ομάδα της Αφρικής!
:)

Πηγές:
Back to nature, Guide to malawi cichlids, Ad Konings, 2nd edition
http://www.malawimayhem.com/
http://malawicichlids.com/cooley_execsum_v3.pdf

Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

:(:D:D:D
Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη δουλεια μπραβο. :(:D

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο άρθρο! :(

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα :(:D:D:D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις πληροφορίες. :(

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό :D:(

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...