Jump to content

Αντιμετωπιση Gh/kh


Recommended Posts

Χαιρετω την παρεα και μπανω κατευθειαν στο θεμα.... Μπορω να χρησιμοποιησω βραστο νερο για να ριξω την σκληροτητα στο ενυδρειο μου??? Μηπως θα χαλασει η βιολογια του???

Το ενυδρειο ειναι 300 λιτρα καθαρα και εχει 7,5 ph 16kh και 14 gh...

Ξερω και για την χρηση τυρφης, οσμωσης και απιονισμενου.... απλα θελω να μαθω εαν χρησιμοποιει κανεις και εχει δει μονιμα αποτελεσματα... :P:rasp::helpsmilie:

Link to comment
Share on other sites

εννοεις βρασμενο νερο. δε θα κανει απολυτως τιποτε μπορει κιολας να σου ανεβασει σκληροτητες γιατι λογω εξατμισης μεγαλωνει η συγκεντρωση των συστατικων. αυτο που πραγματικα εννοεις ειναι απεσταγμενο. μακαρι να ειχαμε ολοι στο σπιτι προσβαση σε αποστακτηρα...

Link to comment
Share on other sites

Οταν βραζεις το νερο και καποιο χρονικο διαστημα οι σκληροτητες μηδενιζονται.... εχω βρασει και εχω παρει μετρησεις... αλλα δεν ηταν μηδενικες γιατι δεν το αφησα αρκετα... γενικα κανει δουλεια???

Link to comment
Share on other sites

Άσχετα με το αποτέλεσμα,με το ρεύμα που θα κάψεις σε 10 αλλαγές αγοράζεις μια όσμωση μούρλια...

Link to comment
Share on other sites

Οταν βραζεις το νερο και καποιο χρονικο διαστημα οι σκληροτητες μηδενιζονται.... εχω βρασει και εχω παρει μετρησεις... αλλα δεν ηταν μηδενικες γιατι δεν το αφησα αρκετα... γενικα κανει δουλεια???

Ανθρακική Σκληρότητα (kH)

• Βράσιμο του νερού (Ενδεικτικό. Δεν συνίσταται αλλά με το βράσιμο, το νερό χάνει τελείως την ανθρακική σκληρότητα).

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=64#

Εδω εχει σφαλεις οδηγιες http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=3463

Link to comment
Share on other sites

Έχω έναν φίλο που κατά την αλλαγή νερού που κάνει σε 110λ ενυδρείο ρίχνει και 2,5 λίτρα βραστού νερού για να κρατάει το ph γύρω στο 6.8 έως 7.0.

Έχει μέσα πάνω απο 2 χρόνια ένα ζευγάρι δίσκους και 5 νέον χωρίς απώλεια. Οι δίδκοι είναι τέρατα. Τους είχε πάρει 4-5 cm και πρέπει να είναι 15, μπορεί και παραπάνω.

Ερώτηση. Με το βράσιμο έχουμε μηδενισμό μόνο της ανθρακικής σκληρότητας ή και άλλων συστατικών του νερού; Η ολική μένει σταθερή;

Link to comment
Share on other sites

Έχω έναν φίλο που κατά την αλλαγή νερού που κάνει σε 110λ ενυδρείο ρίχνει και 2,5 λίτρα βραστού νερού για να κρατάει το ph γύρω στο 6.8 έως 7.0.

Έχει μέσα πάνω απο 2 χρόνια ένα ζευγάρι δίσκους και 5 νέον χωρίς απώλεια. Οι δίδκοι είναι τέρατα. Τους είχε πάρει 4-5 cm και πρέπει να είναι 15, μπορεί και παραπάνω.

Ερώτηση. Με το βράσιμο έχουμε μηδενισμό μόνο της ανθρακικής σκληρότητας ή και άλλων συστατικών του νερού; Η ολική μένει σταθερή;

H KH ειναι μεσα στην GH, οποια αλλαγη γινει στην KH θα επηρασει αναλογα και την GH.

Η ενεργεια που θα καταναλωθει για βραση ειναι πολυ μεγαλυτερη απο το να χρησιμοποιησει ΑΟ για το ιδιο αποτελεσμα

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

H KH ειναι μεσα στην GH, οποια αλλαγη γινει στην KH θα επηρασει αναλογα και την GH.

εισαι σιγουρος? Αλλο πραγμα αναφερεται η μια και σε αλλο η αλλη.

ΠΧ αν ριξεις σοδα θα ανεβει μονο η ανρθρακικη

Link to comment
Share on other sites

εισαι σιγουρος? Αλλο πραγμα αναφερεται η μια και σε αλλο η αλλη.

ΠΧ αν ριξεις σοδα θα ανεβει μονο η ανρθρακικη

Δηλαδή μπορούμε να έχουμε ΚΗ 3 και GH 14;

Link to comment
Share on other sites

εισαι σιγουρος? Αλλο πραγμα αναφερεται η μια και σε αλλο η αλλη.

ΠΧ αν ριξεις σοδα θα ανεβει μονο η ανρθρακικη

Παρε ως μονιμη σκληροτητα την Permanent Hardness, ως προσωρινη/παροδικη την KH και ως συνολικη την GH

Σκληρότητα (Hardness)

Η σκληρότητα των νερών προέρχεται από την παρουσία δισθενών μεταλλικών

κατιόντων, εκ των οποίων τα πιο συνηθισμένα είναι το Ca2+ και το Mg2+. Τα ιόντα αυτά

αντιδρούν με το σαπούνι και σχηματίζουν ίζημα και μαζί με ορισμένα ανιόντα, που

βρίσκονται στο νερό δημιουργούν κρούστα.

Ο προσδιορισμός της σκληρότητας έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί κριτήριο

καταλληλότητας για πολλές χρήσεις των νερών γιατί δείχνει την τάση για σχηματισμό

ανθρακικών επικαθήσεων στους λέβητες και τις ψυκτικές δεξαμενές, την ικανότητα

δέσμευσης σαπώνων και χρωμάτων κ.ά (Μήτρακας, 2001). Η σκληρότητα του πόσιμου

νερού μεταξύ των άλλων συνδέεται και με την υγεία του ανθρώπου και συγκεκριμένα

σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Η σκληρότητα διακρίνεται σε:

α) Παροδική ή ανθρακική σκληρότητα που προέρχεται από την παρουσία όξινων

ανθρακικών αλάτων του Ca2+ και Mg2+ δηλ. Ca(ΗCO3)2 και Mg(ΗCO3)2. Τα άλατα αυτά

προέρχονται από τη διάλυση αλάτων Ca2+ και Mg2+, που υπάρχουν στα διάφορα

πετρώματα ή στο έδαφος μέσα από τα οποία διέρχεται το νερό. Η διάλυση αυτή

διευκολύνεται από το CO2 που ελευθερώνεται από τη βακτηριακή δράση σε οργανικές

45

ουσίες του εδάφους ή προσλαμβάνεται από την ατμόσφαιρα. Όταν το νερό θερμανθεί τα

άλατα αυτά αποσυντίθεται στα αντίστοιχα ανθρακικά και πέφτουν ως ίζημα.

β) Μόνιμη σκληρότητα ή μη ανθρακική που προέρχεται από την παρουσία αλκαλικών

γαιών, ενωμένων με το θειϊκό ιόν, το ιόν χλωρίου και το νιτρικό ιόν. Η κύρια πηγή των

θειϊκών ιόντων είναι η οξείδωση του σιδηροπυρίτη, εκτός και αν συμβαίνει απόθεση

εβαποριτών.

γ) Ολική σκληρότητα (Τotal Hardness): Είναι το άθροισμα της ανθρακικής και της

μόνιμης σκληρότητας. Εκφράζεται σε ισοδύναμο CaCO3 (mgr/L), αλλά και σε βαθμούς

σκληρότητας.

Ο Γαλλικός βαθμός ισοδυναμεί με 10 mg/L CaCO3 και ο Γερμανικός βαθμός ισοδυναμεί

με 17,86 mg/L Ca(ΗCO3)2.

Η ολική σκληρότητα (ΤΗ) δίνεται από τη σχέση: ΤΗ=2,5Ca+4,1Mg αν οι

περιεκτικότητες των ιόντων είναι εκφρασμένες σε mg/L και ΤΗ=50 (Ca+Mg) αν είναι

εκφρασμένες σε meq/L.

Η περιοχή μεταξύ 15-20 γαλλικών βαθμών χαρακτηρίζουν πολύ καλό νερό από άποψη

σκληρότητας. Η μηδενική σκληρότητα, η παντελής δηλ. έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου

δεν είναι επιθυμητή. Η μεγάλη σκληρότητα προκαλεί ελαφρά διάρροια σε όσους πίνουν

για πρώτη φορά, ενώ η συνεχής εξωτερική του χρήση προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα.

Επίσης καταστρέφει τα υφάσματα και φθείρει τις συσκευές. Τα νερά με βάση τη

σκληρότητα ταξινομούνται όπως φαίνεται στον Πίν. 3.2.

Η ολική αλκαλικότητα ισούται με Alk=0,81967 HCO3

- (mg/L).

Στην περίπτωση που η αλκαλικότητα είναι μεγαλύτερη από την ολική σκληρότητα τότε η

μη ανθρακική σκληρότητα (μόνιμη) είναι μηδέν και η ολική σκληρότητα ισούται με την

ανθρακική σκληρότητα (παροδική). Αν η αλκαλικότητα είναι μικρότερη από την ολική

σκληρότητα τότε η παροδική σκληρότητα είναι ίση με την αλκαλικότητα και η μόνιμη

είναι η διαφορά της αλκαλικότητας από την ολική σκληρότητα.

Πίν. 3.2: Ταξινόμηση των νερών με βάση τη σκληρότητα.

Ισοδύναμο

CaCO3 (mg/L) / Γαλλικοί βαθμοί / Χαρακτηρισμός του νερού

0-100 0-10 Μαλακό

101-200 10-20 Μέτρια σκληρό

201-300 20-30 Σκληρό

>300 >30 Πολύ σκληρό

Η αποσκλήρυνση του νερού (βλ. επεξεργασία νερού, παράγραφο 9.5) γίνεται με χημικές

διαδικασίες (ιζηματοποίηση), με αντίστροφη όσμωση, ηλεκτροδιάλυση ή με περιορισμένη

εξάτμιση, καθώς και με χρήση ιοντοανταλλακτών (ρητίνες ή ζεόλιθοι).

http://www.geo.auth.gr/courses/ggg/ggg887e/PDF/XYTA_3.pdf

--------------------------------------------------------------------------------

Η συνολική σκληρότητα του νερού οφείλεται στα διαλυμένα σε αυτό άλατα (χλωριούχα, θεϊκά, ανθρακικά κ.λ.π.) και είναι το άθροισμα μόνιμης και παροδικής σκληρότητας. Η μόνιμη σκληρότητα οφείλεται στα χλωριούχα και θειικά άλατα του ασβεστίου και μαγνησίου (κυρίως) και δεν εξαφανίζεται με το βρασμό. Η παροδική σκληρότητα οφείλεται στα όξινα ανθρακικά άλατα ασβεστίου και μαγνησίου και με το βρασμό εξαφανίζεται, γιατί τα άλατα αυτά πέφτουν σαν ίζημα.

http://ekfe.chi.sch.gr/EXPERIMENTS/Peirama...otita_nerou.htm

--------------------------------------------------------------------------------

Υπάρχουν δύο είδη σκληρότητας που μας ενδιαφέρουν για το νερό του ενυδρείο μας. Η μόνιμη σκληρότητα (permanent hardness) και η αλκαλική σκληρότητα (kH) (συχνά αναφέρεται και ως ανθρακική σκληρότητα). Το άθροισμα αυτών των δύο είναι η γενική σκληρότητα (GH: general hardness).

http://www.istellas.gr/aquarium/aq_water_water_chem.html

--------------------------------------------------------------------------------

Total hardness (GH) is the total amount of multivalent cations in water and can be split into two parts, temporary and permanent.

Temporary Hardness (KH) is the amount of multivalent cations that are carbonates and bicarbonates.

Permanent Hardness is the amount of multivalent cations that are everything except carbonates and bicarbonates, ie. chlorides, sulphates, etc.

Total Hardness = Temporary Hardness + Permanent Hardness

http://www.jsctech.co.uk/theplantedtank/water.htm

κλπ

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

εγω θα επιμεινω και θα ξαναρωτησω.

Αν ριξεις σοδα θα εππηρεαστει η gH?

Οσον αφορα τα παραπανω, γιατι αναφερεται η κΗ σε ανθρακικα ιοντα των Ca kai Mg μονο? Η σοδα ειναι αλας του Na. Και ειναι δεδομενο οτι η σοδα εππηρεαζει (ανεβαζει) την κΗ.

ΚΑι απο την αλλη υποτιθεται οτι η gH αφορα τα Ca+ kai Mg+ μονο.

Έγινε επεξεργασία - maneni
Link to comment
Share on other sites

εγω θα επιμεινω και θα ξαναρωτησω.

Αν ριξεις σοδα θα εππηρεαστει η gH?

Οσον αφορα τα παραπανω, γιατι αναφερεται η κΗ σε ανθρακικα ιοντα των Ca kai Mg μονο? Η σοδα ειναι αλας του Na. Και ειναι δεδομενο οτι η σοδα εππηρεαζει (ανεβαζει) την κΗ.

ΚΑι απο την αλλη υποτιθεται οτι η gH αφορα τα Ca+ kai Mg+ μονο.

Απο το πιο πανω λινκ:

Most people measure their tap and tank water using two test kits, GH and KH.

GH stands for General Hardness (Total Hardness) and is a measurement of total multivalent cations in the water.

KH stands for Carbonate hardness (Temporary Hardness) and is a measurement of multivalent cations that are carbonates and bicarbonates.

Both GH and KH are expressed in equivalents of CaCO3

(A multivalent cation is a positively charged ion with two or more positive charges, ie, Ca++, Mg++, Al+++, Fe+++)

What most people don’t realise is that the aquarium KH test kits don’t actually measure KH, but Alkalinity instead. Alkalinity has nothing to do with water hardness but is the buffering capacity of the water defined as the capability to neutralize H+ ions. This Alkalinity can come from many different compounds, but carbonate alkalinity tends to make up most of the alkalinity in our tanks. Other compounds that can contribute to alkalinity are phosphate, nitrate and silicates just to name a few.

Αυτο σε συνδυασμο με αυτο που υπογραμμισα πιο πανω μας λεει οτι στην πραγματικοτητα η KH μπορει να ειναι το περισσοτερο ιση με την GH και οχι παραπανω, παροτι την μετραμε με τα τεστ ανεβασμενη.

Στην περίπτωση που η αλκαλικότητα είναι μεγαλύτερη από την ολική σκληρότητα τότε η

μη ανθρακική σκληρότητα (μόνιμη) είναι μηδέν και η ολική σκληρότητα ισούται με την

ανθρακική σκληρότητα (παροδική). Αν η αλκαλικότητα είναι μικρότερη από την ολική

σκληρότητα τότε η παροδική σκληρότητα είναι ίση με την αλκαλικότητα και η μόνιμη

είναι η διαφορά της αλκαλικότητας από την ολική σκληρότητα.

Link to comment
Share on other sites

αυτο με τα τεστ το γνωριζα. Και επειδη εχω μπερδευτει λιγο για το τι οριζουμε ως σκληροτητες και τι πραγματικα μετραμε, για αυτο το λογο εκανα παραπανω την επισημανση και εδωσα το παραδειγμα με τη σοδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...