Jump to content

ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ


Recommended Posts

Εχω ακουσει διαφορα για το απιονισμενο νερο.

Τελικα το απιονισμενο νερο του εμποριου (σε μικρη ποσοτητα) κανει για ενυδρεια ;

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το απιονισμένο νερό με το απεσταγμένο!

Το απιονισμένο νερό είναι καθαρό H2O. Δηλαδή έχει περάσει και από το στάδιο επεξεργασίας αφαίρεσης ιόντων (deionisation stage). Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου ηλεκτρολύτες. Καλό θα είναι αν χρησιμοποιείται τέτοιο νερό για ενυδρειακή χρήση να εμπλουτίζεται πρώτα με σκευάσματα κάποιας εταιρείας που προσθέτουν ηλεκτρολύτες όπως το Electro-right κ.α.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα το καλοκαίρι εγώ χρησιμοποιώ απιονισμένο νερό για να αντικαταστήσω το νερό που χάνεται λόγω εξάτμισης.

Συγκεκριμμένα κάθε Κυριακή κάνω αλλαγή περίπου 25 λίτρα νερό από τα οποία τα 8-9 (δύο μπετονάκια) είναι απιονισμένο.

Χρησιμοποιώ νερό από το lidl γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι είναι πιο καθαρό, χωρίς όμως να το έχω επιβεβαιώσει ο ίδιος.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά το θεωρώ υπερβολή.

Συμπληρώνω κανονικά νερό βρύσης για τις εξατμίσεις στα ενυδρεία μου, κάνω και συστηματικές μετρήσεις (υγρά της Tropic Marin) και ουδέποτε παρατήρησα διαφοροποιήσεις άξιες λόγου στις τιμές των σκληροτήτων τους (και όλο το καλοκαίρι την έβγαλα με ανοιχτά τα καπάκια τους => εξάτμιση μπόλικη...).

Νομίζω ότι πετάτε τα λεφτά σας τσάμπα...

Link to comment
Share on other sites

Το κάνω από τον Μάιο.

Δεν εμπλουτίζω με τίποτα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό στις αλλαγές μου είναι από νερό βρύσης.

Επίσης στη λίπανση που προσθέτω είναι και ιχνοστοιχεία της seachem τα οποία όμως δεν ξέρω αν είναι τα ιδια με αυτά που περιέχει το νερό της βρύσης.

Καλό είναι να μας πει και ο istellas τη γνώμη του σαν ΠΟΛΥ πιο έμπειρος.

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το απιονισμένο νερό με το απεσταγμένο!

Πολύ σωστή παρατήρηση.

Άν κάποιος που έχει κάνει μια έρευνα σχετικά μπορούσε να δημοσιοποιήσει ένα άρθρο θα έλυνε σίγουρα πολλές απορίες και μπερδέματα.

Link to comment
Share on other sites

Στο παραπάνω ποστ μου για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις όταν έγραφα σκεφτόμουν αλλαγές νερού σε μεγάλο ποσοστό με νερό απιονισμένο...

Εγώ χρησιμοποιώ ΑΟ με deionisation stage και οι αλλαγές νερού που κάνω είναι όλες από ΑΟ. Γι αυτό το λόγο κι επειδή δεν χρησιμοποιώ νερό βρύσης, χρησιμοποιώ αποκλειστικά ηλεκτρολύτες στο καθαρό νερό μου και διάφορα άλλα χημικά για ιχνοστοιχεία. Η αλήθεια είναι πως αν οι αλλαγές νερού περιέχουν νερό "βρώμικο" (είτε είναι βρύσης, είτε από την αποχέτευση της ΑΟ) τότε η ποσότητα ηλεκτρολυτών και κάποιων ιχνοστοιχείων μειώνεται. Φυσικά πρέπει να κρατάμε τα όρια. Δηλ 1 λτ νερό "βρώμικο" σε 200 καθαρού δεν αρκούν για να προσθέσουν τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες σε ποσότητα νερού 200 λτ. Αν το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από νερό βρύσης, τότε σαφώς και δεν χρειάζεται η χρήση ηλεκτρολυτών. Χρειάζονται όμως κάποια ιχνοστοιχεία για τα φυτά και τα ψάρια, μια και π.χ. τις απαραίτητες ποσότητες σε σίδηρο δεν τις περιέχει το νερό βρύσης. Οπότε πιστεύω ότι μιλώντας γενικά, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία χρειάζονται όταν μεγάλο ποσοστό του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι απιονισμένο, ενώ μόνο ιχνοστοιχεία χρειάζονται όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι από "βρώμικο" νερό.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση λέγοντας καθαρό νερό εννοώ νερό που προέρχεται από ΑΟ η οποία περιέχει deionisation stage, δηλ. ~100% καθαρό Η2Ο. Λέγοντας βρώμικο νερό εννοώ νερό βρύσης, ή νερό που προέρχεται από την αποχέτευση ενός συστήματος ΑΟ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...