Jump to content

Καραντίνα - Quarantine


Recommended Posts

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί κι εμείς οι ίδιοι για την χρησιμότητά της? Πόσα και πόσα posts δεν σχετίζονται με την χρήση της?

Είτε χρησιμοποιείται προληπτικά (πχ. εισαγωγή νέων ψαριών) είτε για να αντιμετωπίσουμε κάποια ασθένεια. Αρκετοί από εμάς ενδεχομένως να μην έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα καραντίνα. Ίσως από τύχη γλύτωσαν τα χειρότερα. Ίσως να μην διαπίστωσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν (τα οποία πολλές φορές δεν εμφανίζονται άμεσα). Το μόνο σίγουρο είναι πως η καραντίνα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως θα είμαστε 100% βέβαιοι για το αποτέλεσμα όμως θα είμαστε 100% σίγουροι πως κάναμε αυτό που έπρεπε μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για δυσάρεστες εξελίξεις.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Εξοπλισμός / Γενικά:

  • Ένα ξεχωριστό ενυδρείο, με εντελώς ξεχωριστό εξοπλισμό, φίλτρο, αεραντλία, απόχη, θερμαντικό σώμα κλπ. (πολλοί υποστηρίζουν και σε εντελώς διαφορετικό χώρο απ’ ότι τα υπόλοιπα ενυδρεία μας).
  • Διαστάσεις: 70x50x40 ένας Μ.Ο. (φυσικά και είναι σε άμεση εξάρτηση με τον αριθμό και το μέγεθος των ψαριών όπως και με την θεραπεία, αν πρόκειται για άρρωστα ψάρια).
  • Περιμετρική κάλυψη της γυάλας εκτός από την μπροστινή της μεριά.
  • Καπάκι που να καλύπτει πλήρως τη γυάλα.
  • Φωτισμός: Ειδικά τις πρώτες ημέρες καλό είναι να αποφεύγουμε να ανάβουμε φώτα εάν πρόκειται για νεοεισαχθέντα ψάρια. Αν πρόκειται για θεραπεία συνήθως το αποφεύγουμε εντελώς. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος.
  • Αεραντλία: Διαθέσιμη απαραιτήτως (αν είναι και με ρυθμιζόμενη ένταση, ακόμη καλύτερα).
  • Φίλτρανση: Πιθανόν αρκεί και ένα απλό αερόφιλτρο χωρίς να αποκλείεται η χρήση εξωτερικού φίλτρου, ικανού να καλύψει τις ανάγκες της ιχθυοφόρτωσης, των ταϊσμάτων, των λίτρων κλπ.
  • Απόχη: Σε μέγεθος ανάλογο των ψαριών.
  • Θερμαντικό Σώμα: Ικανό να ανεβάσει έως και την επιθυμητή θερμοκρασία (πχ. 36 C).
  • Γενικότερες Συνθήκες: Θα πρέπει να επικρατούν τέτοιες συνθήκες ώστε να συμβάλλουν θετικά στην ανάκτηση των δυνάμεων του ψαριού και στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή stress όπως έλλειψη θορύβων, μειωμένη κίνηση μπροστά στη γυάλα, ηρεμία στους χειρισμούς μας, σωστή διατήρηση συνθηκών και παραμέτρων.
  • Παρατήρηση.
  • Άμεση αντίδραση.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Προετοιμασία-Εξέλιξη:

Για νέα ψάρια:

Ξεκινώντας, φροντίζουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τα ψάρια που έχουμε επιλέξει να αγοράσουμε (συνθήκες διατήρησης, ηλικία, ιστορικό κλπ) έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατά το δυνατόν καλύτερα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κατά την διαδικασία της μεταφοράς των ψαριών μας, αυτά stressάρονται. Θόρυβοι, χτυπήματα, διαφορά θερμοκρασίας, ορμονικές διαταραχές, οξυγόνωση, σίτιση, ρύποι κλπ. συμβάλλουν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος με αποτέλεσμα να διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο απέναντι σε παθογόνους οργανισμούς.

  1. Δεν παίζει ρόλο από πού προέρχονται τα ψάρια (εκτροφέας, χώρα κλπ). Ίσως εδώ πρέπει να διευκρινίσω πως ακόμη κι αν διατηρούμε ψάρια από τον ίδιο εκτροφέα και πάλι πρέπει να τα κρατήσουμε σε καραντίνα πριν τοποθετηθούν στο κυρίως ενυδρείο μας.
  2. Παράμετροι Νερού (pH, GH, KH, TDS): Σε 1η φάση καλό είναι να προσαρμόσουμε τις παραμέτρους του νερού μας σε αυτές που ζούσαν τα ψάρια πριν τα πάρουμε οπότε και κρίνεται απαραίτητο να έχουμε ενημερωθεί από πριν (ορισμένοι συνηθίζουν να μετράνε το νερό της σακούλας μεταφοράς των ψαριών όμως αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό μιας και το νερό αυτό επηρεάζεται ανάλογα με τον χρόνο παραμονής, την θερμοκρασία, την κατάσταση των ψαριών, αν έχουν ταϊστεί κλπ.). Στη συνέχεια, σταδιακά, τροποποιούμε τις παραμέτρους σύμφωνα με αυτές που έχουμε στο δικό μας ενυδρείο.
  3. Θερμοκρασία: Προετοιμάζουμε την θερμοκρασία ώστε να μην παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση με αυτήν μέσα στη σακούλα που βρίσκονται τα ψάρια.
  4. Φωτισμός: Το θίξαμε και παραπάνω, συνήθως αποφεύγουμε να τον χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες 2-3 ημέρες. Τα ψάρια είναι ήδη αρκετά stressαρισμένα από την όλη διαδικασία μεταφοράς.
  5. Σίτιση: Αφού δώσουμε στα νέα μας ψάρια το χρονικό περιθώριο να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον ξεκινάμε με μια τροφή που έχουν συνηθίσει και με μικρή σχετικά ποσότητα. Εάν όλα πάνε καλά και την αποδεχτούν μπορούμε τις επόμενες ημέρες να συνεχίσουμε αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα, την ποικιλία και τον αριθμό των γευμάτων.
  6. Παρατηρούμε τη συμπεριφορά τους, τις αντιδράσεις τους, κόπρανα, ξυσίματα κλπ. και παίρνουμε καθημερινά μετρήσεις ακολουθώντας ευλαβικά τις ρουτίνες που έχουμε προεπιλέξει. Ο καλύτερος κριτής προκειμένου για την ομαλή εξέλιξη είμαστε εμείς για τον απλούστατο λόγο της άμεσης επαφής μας με το όλο σύστημα.
  7. Εάν χρειαστεί καταφεύγουμε στην ενδεδειγμένη θεραπεία - ένα ακόμη πλεονέκτημα της διαδικασίας της καραντίνας.
  8. Προληπτική θεραπεία κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να αποφεύγεται εάν δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που να μας προτρέπουν για κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον στα ψάρια εκτροφής.
  9. Χρόνος Παραμονής: Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Προσωπικά πιστεύω πως 1,5 μήνας είναι αρκετός.
  10. Τέλος, μεταφέρουμε ένα υγιές ψάρι από τα δικά μας και ένα από τα καινούργια σε μια ξεχωριστή γυάλα και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 15 ημέρες παρατηρώντας συνεχώς για τυχόν προβλήματα. Εάν δεν υπάρχει άλλο ενυδρείο τότε εισάγουμε ένα από τα δικά μας ψάρια στην καραντίνα με τα νέα. Αφού όλα κυλήσουν ομαλά, μπορούμε να μεταφέρουμε πλέον όλα μας τα ψάρια στο κεντρικό ενυδρείο.

Υγ. 1 Τα παραπάνω έχω ακολουθήσει κατά το παρελθόν και μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Όμως οποιαδήποτε διόρθωση/έλλειψη/πρόταση μπορεί να συζητηθεί και να ενσωματωθεί.

Υγ. 2 Θα προσπαθήσω το επόμενο διάστημα να περιγράψω την χρήση της Καραντίνας ως Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας μια που εκεί τα πράγματα διαφοροποιούνται μερικώς.

Έγινε επεξεργασία - Jeepas
Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο θεμα και χρησιμο μπραβο <_<

και αν οι mods το επιτρεπουν προτεινω να μπει σαν ανακοινωση και να καρφιτσωθει στα γενικα περι γλυκου νερου

Link to comment
Share on other sites

Thanx φίλε. <_<

Link to comment
Share on other sites

Ένα ενυδρείο καραντίνα μπορεί να είναι ένα ενυδρείο πολλαπλών χρήσεων

πχ χρήσιμο σε αλλαγή setup, στήσιμο-ξεστήσιμο, διαρροή (μακριά από μας) σε άλλη γυάλα και γενικά σου δίνει τη σιγουριά ότι στην δύσκολη ώρα έχεις έτοιμη λύση και δεν ψάχνεις για κουβάδες...

Link to comment
Share on other sites

Καρφιτσωμα από μενα. :thumbup:

Υ.Γ. Καισό εχεις να περασεις απο ΑΖΜΡ. Ελα την Τεταρτη. :blush:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό θέμα. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Thanx και πάλι παιδιά. :blush:

----------------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Καισό εχεις να περασεις απο ΑΖΜΡ. Ελα την Τεταρτη. :blink:

Άμα είναι με ποδήλατα...:thumbup:

(θα έρθω ωρέ, απλά δεν μένω όλες τις καθημερινές Αθήνα μια και έχω μετακομίσει Ν. Αρτάκη εδώ και ένα χρόνο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...