Jump to content

ΚΟΚΚΙΝΟ ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΓΕΝΝΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ


Recommended Posts

Για να δείτε με τι ασχολούνται οι άνθρωποι. Σας παραθέτω παρακάτω το άρθρο ακριβώς όπως το βρήκα στο www.green-planet.gr:

"Ένα τροπικό ψάρι που φωσφορίζει κόκκινο είναι το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο κατοικίδιο που πωλείται στις ΗΠΑ. Ο Alan Blake και οι συνάδελφοί του στο Τεχνολογικό Ίδρυμα του Yorktown λένε ότι το ψάρι αυτό διατέθηκε στην αγορά τον Ιανουάριο του 2004.

Το μικροσκοπικό ραβδόμορφο ψάρι αρχικά αναπτύχθηκε από ερευνητές στη Σιγκαπούρη για να σηματοδοτήσει την παρουσία των στοιχείων που μολύνουν το νερό αλλάζοντας χρώμα.

« Αυτά τα ψάρια έχουν εκτραφεί για να συμβάλλουν στον αγώνα κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος » αναφέρει ο Alan Blake. « Για την ακρίβεια, έχουν εκτραφεί για να φωσφορίζουν όταν υπάρχουν τοξίνες στο νερό ».

Ο Blake και οι επιστήμονες που ανέπτυξαν τον ψάρι αυτό, το οποίο λάμπει ειδικά με την υπεριώδη ακτινοβολία, ισχυρίζονται ότι δεν απειλεί το περιβάλλον από τη στιγμή που είναι ανίκανο να επιβιώσει σε μη τροπικά νερά. Πάντως, τα νέα για το γενετικά μεταλλαγμένο ψάρι, έχει εξαπλώσει την ανησυχία μεταξύ των οικολόγων.

Οι ομάδες που ασχολούνται με τη διατροφική ασφάλεια και οι οικολόγοι απαιτούν την άμεση παρέμβαση του Οργανισμού Φαρμάκων και Υγείας των ΗΠΑ.

« Θα τεθεί θέμα άνευ προηγουμένου για όλους τους άλλους ιχθυοπαραγωγούς και ιχθυολόγους (που ασχολούνται με την γενετική μηχανική) και οι θυρίδες ρύθμισης ροής θα ανοίγουν στην ουσία διάπλατα » έγραψε ο Andrew Kimbrell, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του Κέντρου Διατροφικής Ασφάλειας.

Η συμβολή των γονιδίων

Τα ραβδόμορφα ψάρια κανονικά είναι μαύρα και ασημί στο χρώμα. Αλλά ο Gong Zhiyuan και οι συνάδελφοί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, έχουν αρχίσει και αναπτύσσουν δείκτες μόλυνσης, επεμβαίνοντας γενετικά στα ψάρια ώστε αυτά να φωσφορίζουν με διαφορετικούς τρόπους. Το « Φωσφορούχο Ψάρι » παράχθηκε κάνοντας ενέσεις με το γονίδιο μιας θαλάσσιας ανεμώνης σε αυγά ραβδόμορφων ψαριών, ώστε να χρωματίζονται κόκκινα. Οι επιστήμονες έχουν επίσης παράγει πράσινα ψάρια κάνοντας ενέσεις στα αυγά των ψαριών μ' ένα φθοριούχο γονίδιο από μέδουσα, που χρησιμοποιείται συχνά σε πειράματα.

Για να μετατρέψουν τα ψάρια σε ανιχνευτές μόλυνσης οι επιστήμονες έχουν σημειώσεις με ακρίβεια γονίδια ¨ προωθητές ¨ που λειτουργούν ως διακόπτες, ανοίγοντας ή κλείνοντας στην παρουσία συγκεκριμένων ερεθισμάτων. Ένας τύπος διακόπτη μπορεί να επηρεάζεται από το stress και να ανταποκρίνεται στην παρουσία καταστροφικών χημικών, όπως τα βαριά μέταλλα.

Ο Zhiyuan λέει ότι 5 χρώματα θα μπορούσαν να προστεθούν στο φωσφορούχο ψάρι για να φωτίζεται στην παρουσία διαφορετικών μολυντών. Πιστεύει ότι χρησιμοποιώντας το αστραφτερό (αλλά και κόκκινο ) ψάρι ως διακοσμητικό κατοικίδιο δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και υποστηρίζει ότι « τα φθοριούχα ψάρια δεν έχουν κανένα προφανές πλεονέκτημα υγείας σε σχέση με τους άγριους τύπους ψαριών του ίδιου είδους. Αντίθετα, επειδή η φθορίωση φέρει επιπρόσθετα βάρη στη βιοσύνθεση, τη διανομή ενέργειας και την αποφυγή των αρπακτικών ψαριών, τα φθοριούχα ψάρια ενδέχεται να έχουν μειωμένη υγεία ».

Τα φθοριούχα ψάρια ήδη πωλούνται στην Ταιβάν ως κατοικίδια για ενυδρεία.",

Άλλο ένα πείραμα πιθαμότατα σε βάρος των εν λόγω ψαριών...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...