Jump to content

Περί αποχλωρίωσης


FotisGt

Recommended Posts

Σας μεταφέρω έναν προβληματισμό μου και θα ήθελα να το συζητήσουμε.

Το θέμα απευθύνεται σε μόνο σε όσους κάνουν αλλαγές νερού προετοιμάζοντας το σε δοχείο.

Οι κλασική ρουτίνα που γνωρίζουμε είναι η εξής:

Γεμίζουμε το δοχείο,προσθέτουμε αντιχλώριο,βάζουμε κάποιον κυκλοφορητή ή αεραντλία σε λειτουργία,θερμαντήρα αν χρειάζεται και αφήνουμε το νερό κάποιες ημέρες να "παλιώσει".

Το αντιχλώριο δεσμεύει το χλώριο,χλωραμίνη,βαρέα μέταλλα κλπ.

Αν δεν βάλουμε αντιχλώριο κάποια συστατικά απελευθερώνονται στον αέρα μετά από κάποιες ώρες.

Έρχομαι εγώ με το ερώτημα... Μήπως είναι λάθος να βάζουμε αντιχλώριο στην αρχή και είναι καλύτερα να το βάζουμε κάποιες ώρες πριν την εισαγωγή του νερού στο ενυδρείο; :D

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα Φώτη.

Δεν θα έλεγα ότι είναι λάθος, αλλά ούτε και σωστό. Το αντιχλώριο δρα σχεδόν αμέσως, οπότε όποια στιγμή κ αν το προσθέσουμε την ίδια δουλειά θα κάνει, μιάς και δεν φεύγουν όλα με απλό ανακάτεμα.

Βέβαια, εκτός της περίπτωσης που θέλουμε συγκεκριμένες τιμές pH, με χρήση τύρφης στο δοχείο, δεν βλέπω λόγο να αφήσουμε το νερό με κυκλοφορητή για πολλή ώρα, πόσο μάλλον για ημέρες.

Link to comment
Share on other sites

Το αντιχλώριο δρα δεσμεύοντας,όχι απελευθερώνοντας...

Link to comment
Share on other sites

Το αντιχλώριο δρα δεσμεύοντας,όχι απελευθερώνοντας...

Να κάνω μια ερώτηση πριν πω την δικιά μου γνώμη.

Όπως είπε ο Φώτης το αντιχλώριο δρα δεσμεύοντας και οχι απελευθερώνοντας αν το ρίξουμε το αντιχλώριο αμέσως μετά αφού βάλουμε το νερό στο βαρέλι το χλώριο και ότι άλλο φεύγει στον αέρα θα μπορεί να φύγει η θα έχει δεσμευτεί από το αντιχλώριο?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα προετοιμαζω το νερο με τυρφη 1 με 3 ημερες πριν την αλλαγη του νερου μια που εχουμε πολυ σκληρο νερο ειδικα το καλοκαιρι και προσθετω το αντιχλωριο, συγκεκριμενα το Prιme της Seacheam απευθειας μεσα στο ενυδρειο. Δεν ξερω εαν ειναι η καλυτερη μεθοδος αλλα αυτη ειναι η διαδικασια που ακολουθω. :D

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κι εγώ τώρα... εμείς που δουλεύουμε με νερό βρύσης και απλά αφήνουμε το νερό μια μέρα (εως τώρα με το αντιχλώριο από την αρχη) για να έρθει στην θερμοκρασία (μερικές φορές το αφήνω απλά 6-7 ώρες) τι διαφορά έχει αν ρίξω το αντιχλώριο 1-2 ώρες πριν την αλλαγή η από την αρχή;

Το αντιχλώριο σε πόση ώρα δουλεύει για μια ποσότητα 40-50 λίτρων ώστε να είσαι ασφαλής για την βιολογία σου;

Από ότι καταλαβαίνω (από αυτούς που το ρίχνουν στο ενυδρείο) πρέπει να δουλεύει άμεσα, είναι έτσι;

Link to comment
Share on other sites

ωραίο θέμα που πιστευω ο καθε ένας το κάνει διαφορετικα...

να προσθεσω και γω κάτι αντι για μια απλη αεραντλια στο βαρελι προετημασιας εαν βάζαμε ενα εσωτερικο φιλτρακι με ανθρακα δεν θα απεδιδε καλυτερα;;;(εγω προτημω αυτην διαδικασία)και προσθηκη αντιχλωριου κανενα δυοωρα πριν .

Link to comment
Share on other sites

Από την πλευρά μου όποια μάρκα αντιχλώριο κι αν έχω δοκιμάσει δεν αναφέρει σε πόσες ώρες δρα στη δέσμευση των επιβλαβών στοιχείων του νερού.

Έτσι αφήνω το νερό σε βαρέλι προετοιμασίας για 1.30-2 ώρες και μετά το ρίχνω στη γυάλα.

Από την άλλη η μέθοδος κάποιων φίλων να ρίχνουν νερό απ' ευθείας στο ενυδρείο και μετά το αντιχλώριο μου δείχνει, ότι δρα γρήγορα ή τουλάχιστον η προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη, αφού φαίνεται πως νερό βρύσης και μετά αντιχλώριο δεν επηρρεάζει τους κατοίκους των ενυδρείων.

Από τη συζήτηση όμως προκύπτουν ερωτήματα: Το αντιχλώριο δεσμεύει όσα στοιχεία δεν θέλουμε.

Μετά?

"Κάθεται" στον πάτο του βαρελιού?

Μήπως... "εξατμίζεται" με τις βλαβερές ουσίες με τη βοήθεια του κυκλοφορητή?

Κι αν μετά ρίχνουμε το νερό στο ενυδρείο, ρίχνουμε και το χλώριο με τις όποιες ουσίες δεσμευμένες? Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι και περισσότερο επικίνδυνο, αφού πλέον οι όποιες ουσίες είναι "συμπυκνωμένες"?

Link to comment
Share on other sites

Να προσθεσω μερικες πληροφοριες σχετικα με τα οσα γνωριζω μια που στην χημεια δεν ημουν και τοσο καλος στο σχολειο. :D

Το νερο δυκτιου προσφερεται για ανθρωπινη καταναλωση οποτε υπαρχει μια υποτυποδεις ελενχομενη ισοροποια στα χημεικα στοιχεια του νερου. Βεβαια αυτο δεν θελει να πει οτι εχουμε τις ηδιες απαιτησεις στην συσταση του νερου με τα ψαρια αλλα σε σχεση με καποιον που κανει χρηση γεωτρησεις καλο θα ηταν να μπορει να μετραει τις τιμες του νερου εντατικα και αν χρειαζεται να περναει το νερο του και απο ενεργο ανθρακα ή και απο Α. οσμωση μια που εκει δεν υπαρχει καποιος αλλος ελενχος του νερου και απο περιοδο σε περιοδο να εχει και πολυ μεγαλες αποκλεισεις στις γενικες τιμες του νερου.

Το νερο καλο ειναι να καθεται τουλαχιστον μια μερα ετσι ωστε να κατακαθονται και καποια βαρεα μεταλλα και τυχον ιζηματα, και για να δωσουμε τον απαραιτητο χρονο στο χλωριο να εξατμιστει μια που χλωραμινες στα δυκτια μας δεν χρησημοποιουνται στον ελλαδικο χωρο απο οτι γνωριζω.

Τωρα εγω προσωπικα χρησημοποιω και εναν κυκλοφοριτη για να μην μενει στασιμο το νερο και απο την αλλη για να κανω και την αναλογη χρηση της τυρφης.

Ενας ο οποιος δεν χρησημοποιει τυρφη μπορει να βαλει αεραντλια για να δημιουργηση κινηση μεσα στο βαρελι του νερου αλλα θα πρεπει να ειναι αναλογης των λιτρων που εχουμε στο βαρελι για να κανει και σωστη δουλεια.

Οταν βαζουμε το αντιχλωριο και λεμε οτι δεσμευονται καποια βλαβερα στοιχεια αυτα στην ουσια ενωνονται και δημηουργουνται αλλες χημικες ενωσεις οι οποιες δεν βλαπτουν τα ψαρια μας αμεσα εαν εχουμε σωστες συνθηκες στο ενυδρειο μας.

Αν ομως πχ δεν εχουμε μια σωστη κυκλοφορια και οξυγωνοση ή εχουμε ευτροφισμο στο νερο του ενυδρειου μας σε συνδιασμο και με την θερμοκρασια τοτε λογο ανοξικων παραγωντων μπορει να εχουμε καποια στιγμη μεγαλη απελευθερωση των δεσμευμενων βαρεων μεταλλων και φωσφορικων αλατων στην στηλη του νερου λογο του οτι καποιες χημικες ενωσεις θα παψουν να μενουν δεσμευμενες επιταχυνοντας και την απελευθερωση τους στο νερο με καταστροφικα αποτελεσματα πολλες φορες.

Γενικος μεσα στο ενυδρειο μας βρισκονται παντα περισσοτερα οργανικα και ανοργανα στοιχεια σε σχεση με το νερο του δυκτιου και οι αλλαγες νερου βοηθανε ακριβως στο να κατεβαζουμε τις υπερβολικες συγκεντρωσεις και το αντιχλωριο σιγουρα βοηθαει αλλα πανω απο ολα η σωστη λειτουργεια του ολου μικρου μας οικοσυστηματος ειναι πιστευω το κυριο συστατικο στην σωστη διατηρηση των φιλων μας.

Δηλαδη απο την σωστη κυκλοφορια, τα φυτα, η συντιρηση των φιλτρων εως φυσικα τις αλλαγες νερου με τις σωστες παραμετρους για τα αναλογα ψαρια μας!

Link to comment
Share on other sites

Τα αντιχλώρια έχουν φτιαχτεί με σκοπό την

άμεση τοποθέτηση στο νερό βρύσης λίγο

πριν την αλλαγή και έτσι πιστεύω ότι θα

δουλεύουν καλύτερα, σε άλλη περίπτωση

το χρονικό διάστημα που θα χρειάζονταν

θα μας το πρότειναν οι κατασκευαστές

για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά του.

Εγώ κάνω και μια δεύτερη σκέψη στο να

μπαίνει στο τέλος το αντιχλώριο. Το νερό

που αερίζεται για αρκετές μέρες θα περιέχει

λιγότερα τοξικά στοιχεία αέρια (χλώριο)

και πτητικότητα υγρά (χλωραμίνες). Με

αποτέλεσμα να δημιουργούνται και λιγότερες

οργανικές ενώσεις που τα περιέχουν μέσα

στο ενυδρείο με κίνδυνο να το επιστρέψουν

μετά από ανωμαλία.

Τώρα έχω πάρει προφίλτρα στερεών 1micro και

ενεργού άνθρακα και μπορώ να παράγω 9 τόνους

με 16€. :D

Και έχω περάσει στην περιστασιακή χρίση του

αντιχλώριου για προληπτικούς λόγους (καθαρισμός

φίλτρων, αλλαγές παραμέτρων νερού) άμεσα στο

ενυδρείο σε μικρές ποσότητες.

10 χρόνια θα μου κρατήσει το ανιχλώριο. :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

το αντιχλωριο γιατι να μπαινει σε κουβα ωρες η και μερες δεν καταλαβαινω..ο καθενας εχει τον τροπο του και υπαρχουν και μερικοι που δεν ριχνουν καθολου αντιχλωριο...εγω παντως βαζω το νερο της αλλαγης σε ενα κουβα βαζω την ποσοτητα αντιχλωριου το αφηνω ενα δυο λεπτα και μετα στο ενυδρειο...τα φιλτρακια και οι οξυγονωτες εαν δεν περισσευουν ειναι τζαμπα λεφτα και τζαμπα χρονος για μενα...

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντίπωση ότι με τα σκευάσματα αντιχλωρίου το χλώριο δεν δεσμεύεται αλλά εξουδετερώνεται-διαλύεται στον αέρα.

Υπάρχει σε τέτοια ποσότητα από την έξοδό του από την μονάδα κατεργασίας που σε 20-25 λεπτά ακόμα και μέσα στις σωλήνες διαλύεται.

Μόνο τα βαρέα μέταλλα και διαλλυμένα άλατα δεσμεύει.

Αν βάλουμε το νερό στο βαρέλι χωρίς καπάκι και το αφήσουμε λίγα λεπτά το χλώριο θα εξαφανιστεί.

Το αντιχλώριο απλά πρέπει να το βάζουμε για τις υπόλοιπες ουσίες. Τώρα πότε θα το βάλουμε δεν υπάρχει χρονική στιγμή κατά την γνώμη μου. Οποιαδήποτε στιγμή το ίδιο κάνει.

Στο γενικότερο θέμα τώρα της προετοιμασίας νερού, για όσους έχουν προφίλτρα στερεών, τώρα που η θερμοκρασία είναι ακόμα μεταξύ 27 και 30 βαθμών το νερό κατευθείαν στο ενυδρείο χωρίς καμία προσθήκη αντιχλωρίων είναι ΟΚ.

Το χειμώνα βαρελάκι και θερμαντήρα.

Για όσους δεν έχουν προφίλτρα, προσθήκη αντιχλωρίου οποιαδήποτε στιγμή, θερμαντήρας και ένα εσωτερικό φιλτράκι με άνθρακα κατα την γνώμη μου είναι τα απαραίτητα.

Και προσοχή.

Χλωραμίνη στο νερό της Αθήνα Υπάρχει...... ΕΥΔΑΠ

Έγινε επεξεργασία - Mpampis11
Link to comment
Share on other sites

Χλωραμίνη στο νερό της Αθήνα Υπάρχει...... ΕΥΔΑΠ

Η εγκατάσταση άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 1931. Οι ΜΕΝ της εγκατάστασης παρουσιάζουν δύο βασικούς για την εποχή νεωτερισμούς:

α) την απολύμανση του νερού με χλώριο στην εγκατάσταση και με χλωραμίνη στην εισαγωγή του στο δίκτυο διανομής, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε από το 1910 στις ΗΠΑ για την απολύμανση του νερού.

β) τη χρησιμοποίηση θειικού αργιλίου για την επιτάχυνση της διαύγασης του νερού......

Το 1931 ναι.

Σημερα και τουλαχιστον την τελευταια 20ετια .... Οχι δεν υπαρχει χλωραμινη στο νερο.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Η εγκατάσταση άρχισε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 1931. Οι ΜΕΝ της εγκατάστασης παρουσιάζουν δύο βασικούς για την εποχή νεωτερισμούς:

α) την απολύμανση του νερού με χλώριο στην εγκατάσταση και με χλωραμίνη στην εισαγωγή του στο δίκτυο διανομής, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε από το 1910 στις ΗΠΑ για την απολύμανση του νερού.

β) τη χρησιμοποίηση θειικού αργιλίου για την επιτάχυνση της διαύγασης του νερού......

Το 1931 ναι.

Σημερα και τουλαχιστον την τελευταια 20ετια .... Οχι δεν υπαρχει χλωραμινη στο νερο.

Σπύρο έτσι όπως το λένε δεν φαίνετε σαν ιστορική αναδρομή αλλά σαν να ισχύει τώρα. :D

Λέει ότι οι ΜΕΝ παρουσιάζουν και όχι παρουσίαζαν νεωτερισμούς....

Έγινε επεξεργασία - Mpampis11
Link to comment
Share on other sites

Σπύρο έτσι όπως το λένε δεν φαίνετε σαν ιστορική αναδρομή αλλά σαν να ισχύει τώρα. :D

Λέει ότι οι ΜΕΝ παρουσιάζουν και όχι παρουσίαζαν νεωτερισμούς....

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=48061

Link to comment
Share on other sites

Το αντιχλώριο δρα δεσμεύοντας,όχι απελευθερώνοντας...

Ακριβώς.

Επειδή είναι όντως ενδιαφέρον, να δούμε αρχικά πως ακριβώς λειτουργούν τα διάφορα αντιχλώρια. Στο πως δηλαδή δρουν με το χλώριο και τα βαρέα μέταλλα.

Για την χλωραμίνη τα είπε όλα ο Σπύρος (delta66).

Έστελα ένα email στην Tetra και στην Seachem για την χημεία που χρησιμοποιούν τα AquaSafe και Prime αντίστοιχα. H Seachem μου απάντησε για το Prime.

"Hello Apostolos,

Thanks for the email and for your interest in Prime. Prime removes chlorine by breaking the bond, leaving only 2 chloride ions that are non-toxic and that will not rebind. As for the metals, Prime binds with them and precipitates them out of solution, making them unavailable and non-toxic. I hope this information helps. Please let us know if you need any further assistance. Have a great day!

Product Support

100215"

στα Ελληνικά,

"Γειά σου Απόστολε,

Σε ευχαριστούμε για το email και για το ενδιαφέρον σου στο Prime. Το Prime αφαιρεί το χλώριο σπάζοντας τον δεσμό, αφήνοντας μόνο 2 ιόντα χλωρίου τα οποία είναι μη τοξικά και δεν θα επανασυνδεθούν. Όσο για τα μέταλλα, το Prime τα δεσμεύει ιζηματοποιώντας τα εκτός διαλύματος, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα και μη τοξικά. Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να βοήθησαν. Παρακαλώ ενημέρωσέ μας εάν χρειαστείς περαιτέρω βοήθεια. Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Product Support

100215"

Αυτό που λέει είναι πως τα Prime διασπά τον δεσμό του Cl2 σε 2Cl-, ενώ για τα βαρέα μέταλλα τα δεσμεύει κάνοντάς τα ιζήματα.

Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το ποιές χημικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ώστε να δεσμεύονται τα βαρέα μέταλλα. Δεν περιμένω βέβαια κάτι περισσότερο, ακόμα κι αν ρωτήσω πιό συγκεκριμένα.

Αναμένω και την απάντηση της Tetra.

Link to comment
Share on other sites

Το χλωριο και τα βαρεα μεταλα καταστρεφουν τα ζωντανα βακτήρια που υπαρχουν στο ενυδρείο???

Link to comment
Share on other sites

Το πόσιμο νερό είναι συνήθως χλωριωμένο με την προσθήκη αέριου χλωρίου (Cl2).

Οι χλωραμινες αποκλειστηκαν.

Αποχλωρίωση γινεται μεσω της εξατμισης του χλωριου, με αποθήκευση του νερού της βρύσης σε ανοιχτό δοχείο (αλλα προστατευομενο πχ με τουλι) για μερικες ωρες. Το ηλιακό φως και ο αερισμός με αεραντλια θα επιταχύνουν την εξάτμιση του χλωρίου.

Δεν εξασφαλιζεται η απομακρυνση τυχων βαρεων μεταλλων

Αποχλωρίωση γινεται και με χημικη φιλτρανση μεσω προσροφησης απο ενεργο ανθρακα, ειτε με περασμα του νερου της βρυσης απο απλα φιλτρα ενεργου ανθρακα, ειτε βαζωντας ενεργο ανθρακα σε φιλτρο μεσα στο δοχειο που εχουμε συλλεξει νερο. Η αποτελεσματικότητά του ανθρακα εξαρταται από την ταχύτητα ροής του νερου που περναει απο μεσα του, τον όγκο του ανθρακα και το πόσο φρέσκος είναι ανθρακας.

Με τον ενεργο ανθρακα εξασφαλιζεται η απομακρυνση τυχων βαρεων μεταλλων αλλα και πολλων αλλων χημικων ουσιων, με μεγαλη ικανοτητα προσροφησης για αλλες και με λιγοτερη για καποιες αλλες.

Εδω οι ουσιες που κατακρατα ο ΕΑ και η ικανοτητα προσροφησης. σελ 8 του pdf http://filtra-nerou.alarco.gr/images/stori...s-anthrakas.pdf

Αποχλωρίωση γινεται και με τα αντιχλωρια μεσω αναγωγικων μεσων.

(Εχει μετρησει κανεις REDOX πριν και μετα την προσθηκη αντιχλωριου? :D)

Τα περισσότερα περιέχουν θειοθειικό νάτριο Sodium Thiosulfate (Na2S2O3) ή αλλιως Yποθειώδες Nάτριο.

Το prime περιεχει μαλλον HOCH2SO3Na (sodium hydroxymethanesulfonate η ιδια το ονομαζει "complexed hydrosulfite salts") για να διασπά την χλωραμίνη και να αποτοξικοποιεί τόσο το χλώριο όσο και την αμμωνία που προκυπτει απο τη χημικη αντιδραση, μετατρεποντας την σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο αλλα παραμενει "τροφη" για τη βιολογια του φιλτρου

Εδω αντιχλωρια, τι περιεχουν και τι δραση εχουν. http://www.thetropicaltank.co.uk/rev-cond.htm

Δεδομένου ότι αυτές οι αντιδράσεις γίνονται ακαριαία δεν χρειαζεται παραμονη του αντιχλωριου στο νερο για μεγαλο χρονικο διαστημα. 5 λεπτα αρκουν***.

*** Ομως παρολο που αποχλωριωση γινεται αυτοματα, το νερο πρεπει να μενει στο δοχειο για προετοιμασια για αλλους λογους. Εξαερωση απο τα αερια των σωληνωσεων και ισορρόπηση με τη θερμοκρασια δωματίου.

Ο οικονομικοτερος τροπος ειναι η η εξατμιση αλλα πιο ασφαλης και πιο οικονομικος τροπος (συγκριτικα με τα αντιχλωρια) ειναι ο ενεργος ανθρακας,

Έγινε επεξεργασία - delta66
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο οικονομικοτερος τροπος ειναι η η εξατμιση αλλα πιο ασφαλης και πιο οικονομικος τροπος (συγκριτικα με τα αντιχλωρια) ειναι ο ενεργος ανθρακας,

:D

Link to comment
Share on other sites

επομενως? ειναι καλο να χρησιμοποιουμε αντιχλωριο??? και συγκεκριμενα το πιο οικονομικο που κυκλοφορει, prime????

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι εδώ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η απομάκρυνση του χλωρίου από το νερό μπορεί να γίνει και χωρίς τη χρήση αντιχλωρίου. Άρα εκλείπει ένας από τους τρεις βασικούς λόγους που χρησιμοποιούμε αντιχλώριο.

Οι άλλοι δύο είναι η δέσμευση των βαρέων μετάλλων και η αναγέννηση της βλέννας των ψαριών. Καλά τα λέω;

Γνωρίζει κανείς ποιά και πόσο σημαντική είναι η επίδραση αυτών των βαρέων μετάλλων στα ψάρια μας ή στη βιολογία του ενυδρείου μας; Αποτελούν δηλαδή μια θεωρητική ή υπαρκτή απειλή για τα ψάρια;

Link to comment
Share on other sites

Καταρχιν δράττομαι της ευκαιριας να ζητησω, εστω και καθυστερημενα, μια ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΝΩΜΗ σε οσους παλιοτερα εκαναν αποχλωριωση με εξατμιση και επεμενα οτι κανουν λαθος λογω χλωραμινης.

Η διαβεβαιωση οτι δεν συναντουν προβλημα με αυτη τη διαδικασια, με ωθησε να απευθυνθω απευθειας στους υπεθυνους για τη χλωριωση του νερου στο συστημα υδρευσης και να καταρριφθεί επιτελους ενας μυθος που ταλανιζε την ενυδρειακη κοινοτητα τοσο καιρο.

Γνωρίζει κανείς ποιά και πόσο σημαντική είναι η επίδραση αυτών των βαρέων μετάλλων στα ψάρια μας ή στη βιολογία του ενυδρείου μας; Αποτελούν δηλαδή μια θεωρητική ή υπαρκτή απειλή για τα ψάρια;

Οι νιτροποιητικοί μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι σε παρεμπόδιση και από τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μέχρι και 50% μείωση. Επίσης στο νικέλιο, στο χρώμιο, το αρσενικό το φθόριο τα χλωριώδη ιόντα, το υποχλωριώδες νάτριο (η κοινή χλωρίνη) κ.α. και σε πολλές οργανικές ουσίες όπως η θειουρία, η αλλυλθειουρία, η σαλικιλαδοξίνη και η ιστιδίνη.

Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το pH επηρεάζουν το καθένα από αυτά με διαφορετικό τρόπο.

Συμπερασματικά η αποχλωρίωση και η δέσμευση των βαρέων μετάλλων στο νερό του ενυδρείου είναι απο τους βασικους παράγοντες για την ανάπτυξη των νιτροποιητικών βακτηρίων (οπως και τα υπολοιπα ζωντανα).

Link to comment
Share on other sites

Τα μέταλλα δεν αφομοιώνονται, λόγω αδυναμίας των οργανισμών να τα «αναγνωρίσουν», ούτε όμως αποβάλλονται από το σύστημα των οργανισμών, κατά συνέπεια συσσωρεύονται και μάλιστα εκλεκτικά σε ορισμένους ιστούς (συκώτι, νεφρά) εμφανίζοντας έτσι υψηλές συγκεντρώσεις. Οι κυριότερες δράσεις τους είναι και καρκινογόνες. Η καρκινογόνος δράση των μετάλλων έχει μελετηθεί με μεγάλο αριθμό τοξικολογικών ερευνών και έχει βρεθεί ότι ο μηχανισμός της άμεσης προσθήκης σε κυτταρικό DNA (που προκαλεί μεταλλάξεις) είναι δευτερεύουσας σημασίας, σε σχέση με τη δράση μέσω οξειδωτικών βλαβών στο DNA που προκαλούνται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Link to comment
Share on other sites

Να κανουμε καποιες διευκρινησεις περι του θεματος:

Τα βαρεα μέταλλα δεν είναι πάντα τοξικα αλλά όλα τα μέταλλα είναι δυνητικά τοξικά αν η συγκέντρωσή τους είναι πολύ μεγάλη!. Συχνά η τοξική δράση των μετάλλων αυξάνεται λόγω συνεργισμού στη περίπτωση ταυτόχρονης έκθεσης σε πολλά βαρέα μέταλλα.

Υπάρχουν μέταλλα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό σε μεγάλες συγκεντρώσεις οπως το Ασβέστιο, Κάλλιο, Νάτριο και Μαγνήσιο, αλλα είναι απαραίτητα σε μικρότερες ποσότητες οπως ο Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο, Χαλκός, Νικέλιο, Σελήνιο, για άλλα πάλι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι χρήσιμα, και τελος άλλα δεν έχουν καμιά μεταβολική αξία για τον οργανισμό.

Επισης να επισημανουμε πως ο κυριος ογκος βαρεων μετταλων βρισκεται στη νεκρη οργανικη υλη και αρα στα ιζηματα τα οποια οπως ανεφερα και σε προηγουμενη δημοσιευση εαν δημηουργιθουν οι καταλληλες συνθηκες αυτα απελευθερωνονται σε γρηγορο ρυθμο.

Τα αυξημένα αλατα στο νερο,η μεωσει του οξυγονου, η μεταβολή στις οξειδοαναγωγικές συνθήκες του πυθμένα (Fe+2, Mn+2, Cd+2),η θερμοκρασια, η μείωση του pH με αποτελεσμα την αύξηση της διαλυτότητας, τα οργανικά ευδιάλυτα σύμπλοκα, η μηχανική αναμόχλευση του πυθμένα λόγω ροης ή εργασιών συντιρησης οπως κανωντας σκουπα βυθου ειναι μερικοι απο τους παραγωντες επαναδιαλυσης των βαρεων μεταλων στο νερο.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...