Jump to content

Κατασκευή Φωτιστικού Για Λάμπες Τ5 By Nikoloutso


nikoloutso

Recommended Posts

Κατασκευή φωτιστικού για λάμπες Τ5



1.png
 

Αφού έχουμε αποφασίσει τι φωτιστικό θέλουμε να κατασκευάσουμε, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε σωστά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην πετάξουμε υλικό, άρα και χρήμα, αφού σκοπός μας είναι να κατασκευάσουμε κάτι οικονομικό, καλό και σωστό. Άρα, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να έχουμε μετρήσει ένα καλό φωτιστικό του εμπορίου.

Το φωτιστικό που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί είναι ένα με λάμπες φθορισμού Τ5 και πιο συγκεκριμένα για 8x80watt.

Πριν προχωρίσω στην παρουσίαση, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον Jumaru82 που με βοήθησε με τις λύσεις που μου έδινε όταν κόλλαγε το μυαλό. Επίσης να ευχαριστήσω τον dimitrig που με βοήθησε με το dremel του, τον PRINCE που ηρθε επιτελους και το κρεμασαμε και τους DIMITRIOS, ΚΩΣΤΗΣ, chris z3, Vaggef και NickTheFish για την παρέα. Τέλος τη βιοτεχνία επίπλων "Αφοι Μιλτιάδου" που μου επέτρεψε όποτε ήθελα να χρησιμοποιώ τα μηχανήματά τους.

Ας κάνω μια μικρή αναφορά στα υλικά που χρησιμοποίησα:

1. Φύλλο αλουμινίου 1,5mm (1 κομμάτι διαστάσεων 100x200cm)

2. Μονόκλωνο καλώδιο Φ1mm (15 μέτρα)

3. Βallast 2x80watt (4 τεμάχια)

4. Πολύκλωνο καλώδιο Φ0,75mm (20 μέτρα)

5. Ακροφύσια για λάμπες Τ5 (16 τεμάχια)

6. Φύλλο καθρέφτη αλουμινίου 0,5mm (2 φύλλα διαστάσεων 145x64cm)

7. Βίδες ανοξείδωτες με παξιμάδια ασφαλείας. (Πολλές και πολλά :P )

8. Ζεύγος Υ-Type hanging kit για το κρέμασμα του φωτιστικού.

Εδω να ενημερωσω οτι το φωτιστικό λειτουργει στο ενυδρείο από τον Απρίλιο μέχρι και σημερα με "απόλυτη" επιτυχια και μεγαλη αναπτυξη στα κοραλια σε ενυδρείο ύψους 75cm.

Πρώτο βήμα: Σκέψη....Ιδέα

Η απόφαση για αλλαγή φωτιστικού ήρθε αφού ήταν εμφανή τα προβλήματα που είχα με την απώλεια πολλών κοραλλιών με υψηλές απαιτήσεις φωτισμού. Σαν πρώτη σκέψη ήταν τα led. Αλλά και η τιμή και η μη εμπειρία στο χώρο των led για τη σωστή μελέτη και λειτουργία, με ώθησε στις λάμπες Τ5. Έτσι λοιπόν, κοιτώντας την τιμή της αγοράς σε ένα συγκεκριμένο φωτιστικό για να ανταπεξέλθει στον απαιτούμενο φωτισμό για το ενυδρείο μου, άρχισα να απογοητεύομαι. Τότε λοιπόν μου μπήκε η ιδέα να κατασκευάσω ένα, άλλωστε είχα πρόσβαση σε ότι μηχανήματα χρειαζόμουν και είχα την τεχνογνωσία.

Δεύτερο βήμα: Μελέτη, σχεδίαση.... Έρευνα αγοράς

Αφού πήρα την απόφαση για την κατασκευή, έκανα μια πρόχειρη έρευνα αγοράς για να δω χοντρικά αν τελικά με συμφέρει να γίνει η κατασκευή. Μετά από επίσκεψη σε καταστήματα που θα μου προμήθευαν τις πρώτες ύλες, είδα ότι τελικά είναι πολύ συμφέρουσα η κατασκευή. Έτσι λοιπόν Άρχισε να γίνεται η μελέτη και η σχεδίαση του φωτιστικού. Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε ένα σωστά υπολογισμένο φωτιστικό, με τις σωστές αποστάσεις κλπ, εάν δεν έχουμε τις γνώσεις, θα πρέπει να αντιγράψουμε τον καλύτερο. Έτσι λοιπόν, μέτρησα όλες τις διαστάσεις, αποστάσεις και οτιδήποτε άλλο θα μου χρειαζόταν από το φωτιστικό που ήθελα να αγοράσω. Στη συνέχεια σχεδίασα το φωτιστικό και παράγγειλα τα υλικά.

Τρίτο βήμα: Πρώτη ύλη....

Εδώ είχα μια και μοναδική απορία. Αν τελικά θα βάλω inox ή αλουμίνιο. Τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αλουμίνιο και μάλιστα στη συνέχεια να το στείλω και για ηλεκτροστατική βαφή. Οι λόγοι που επιλέχτηκε το αλουμίνιο ήταν βασικά τρείς. Πρώτος το μικρότερο βάρος σε σχέση με το inox. Δεύτερος το ότι είναι πιο μαλακό μέταλλο και μπορώ να το δουλέψω πιο εύκολα και τρίτος καιβασικότερος οτι θα το αλουμινιο θα μπορουσεναλειτουργήσει σα μια μεγάλη ψυκτρα για το φωτιστικό. Στη συνεχεία βέβαια ανακάλυψα ότι με συνέφερε και από κόστος.

Τέταρτο βήμα: Σημάδεμα και κόψιμο σώματος φωτιστικού

Αφού είχαν αγοραστεί τα υλικά, το επόμενο βήμα ήταν η επεξεργασία αυτών. Έτσι λοιπόν, άρχισα να δουλεύω με τα μεγάλα κομμάτια. Πρώτα τοποθετήθηκαν στο ψαλίδι τα φύλλα αλουμινίου για να κοπούν στις προκαθορισμένες διαστάσεις.

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png
 

Πέμπτο βήμα: Σημάδεμα και τρύπημα σώματος φωτιστικού....

Στη συνέχεια σημαδεύτηκαν και τρυπηθήκαν με μεγάλη προσοχή τα κομμάτια έτσι ώστε να έχουμε ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό γιατί εάν ξεφεύγαμε τότε ίσως να είχαμε πρόβλημα στην τοποθέτηση των λαμπτήρων.

 

7.png

Έκτο βήμα: Σημάδεμα και στρατζάρισμα σώματος φωτιστικού

Μετά αφού είδαμε ότι όλα πάνε καλά, σημαδέψαμε και τοποθετήσαμε στη στράτζα τα κομμάτια για να δημιουργήσουμε τις γωνίες που θέλουμε. Μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε αυτό το κομμάτι, αφού δεν ήξερα να αλλάξω τις μοίρες στην ηλεκτρονική στράτζα, οπότε το έκανα με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο. Στρατζα χειροκίνητη!!



8.png

9.png

10.png
 

Έβδομα βήμα: Κατασκευή ανακλαστήρων

Η κατασκευή των ανακλαστήρων με ζόρισε λίγο μπορώ να πω, γιατί δεν ήξερα τι υλικό να βάλω και τι απόδοση θα έχει. Δοκιμαστικά είπα να πάρω καθρέφτη αλουμινίου και να το κάνω σε ότι σχήμα ήθελα. Και έτσι έγινε. Στη συνέχεια λοιπόν σημαδεύτηκε, κόπηκε, τρυπήθηκε ο καθρέφτης και στη συνέχεια στρατζαρίστηκαν και οι ανακλαστήρες.

 

11.png

12.png

13.png

14.png

Όγδοο βήμα: Βαφή σώματος φωτιστικού.....

Επειδή ταλαιπωρήθηκε και χαράχτηκε αρκετά το αλουμίνιο, αλλά και για να υπάρχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα έστειλα το σώμα του φωτιστικού για ηλεκτροστατική βαφή. Έτσι θα επιτευχθεί καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, αλλά και μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση που πιθανόν να επέλθει στο φωτιστικό από την υγρασία του ενυδρείου.

Ένατο βήμα: Συναρμολόγηση φωτιστικού... Α' Φάση

Ήρθε η ώρα να φύγουμε από το μηχανουργείο και να μπούμε σπίτι. Να συναρμολογήσουμε το φωτιστικό και να δούμε εν τέλη εάν ταιριάζουν τα κομμάτια μεταξύ τους ή τσάμπα πήγε τόσος κόπος??

Σε πρώτη φάση λοιπόν τοποθετήθηκαν τα ballast στο σώμα του φωτιστικού και ακολούθησε ο γνωστός καλωδιοπόλεμος για να ενωθούν με τα ακροφύσια. Στη συνέχεια έπρεπε να μπουν σε σειρά τα ακροφύσια, ζυγισμένα - στοιχισμένα, για να δούμε εάν εν τέλη κουμπώνει σωστά η λάμπα.

15.png

16.png

17.png

18.png

Δέκατο βήμα: Συναρμολόγηση φωτιστικού... Β' Φάση

Αφού όλα βαίνουν καλώς, σειρά έχει η τοποθέτηση των ανακλαστήρων και εν συνεχεία το κούμπωμα του σώματος του φωτιστικού με όλο το πακέτο. Είχα ήδη τεστάρει ότι δουλεύουν σωστά τα ballast και ανάβουν οι λαμπτήρες, οπότε προχώρησα ακάθεκτος. Το σημαντικό για μένα πέραν της σωστής λειτουργίας και της αισθητικής ήταν να μην μπλεχτώ με τα καλώδια από το φωτιστικό μέχρι την πρίζα όπου θα έχει την παροχή. Έτσι λοιπόν ήθελα να φεύγει ένα μόνο καλώδιο από το φωτιστικό, αλλά να καταλήγουν 4 φις αφού είχα 4 ballast 2x80w

19.png



20.png

21.png

22.png

Ενδέκατο βήμα: Τοποθέτηση Υ-Type hanging kit.....

Αυτό που με εβαλε σε περισσότερες σκέψεις ήταν το πως θα το τοποθετησω πανω από το ενυδρείο. Ακουμπητό ή κρεμαστό? Αποφάσισα κρεμαστό. Αλλα, αν το κρεμάσω, απο που? Από την οροφή ή απο μια βαση που θα έφτιαχνα? Αυτό το ερωτημα είπα να το λύσω σε άλλη φάση. Ετσι λοιπόν μαζευτηκε πάλι η καλή παρέα στο σπίτι και ο dimitrig εφερε το dremel του και καναμε τις βασικές τομές στο φωτιστικό. Όπως θα παρατηρήσετε έγινε και στο σώμα αλλα και στο πλαινό οι τομές. Αυτό, γιατί έτσι θα εκμεταλευτουμε 3mm παχος για το κρεμασμα του φωτιστικού.

24.png

25.png

26.png

27.png

Δωδέκατο βήμα: Κρέμασμα του φωτιστικού.....

Οπως αναφέρω στο πρηγούμενο βήμα, δεν ήξερα αν θα το κρεμασω από την οροφή ή απο μια βαση που θα εφτιαχνα, κατι που έχω κανει για αλλους φίλους.Υπήρχαν διαφωνίες από τη μαμά για τρυπες στο ταβάνι. Ετσι λοιπον, μετα από μια από τις ψαροσυναντησεις μας έθεσα το θέμα για να βρούμε λύση, ο φιλος PRINCE έδωσε την καλύτερη. Οπότε, μια μέρα που ελειπε η μαμα από το σπίτι μαζευτηκε παλι ο λαός και με προσταντη τον PRINCE και το makita του καναμε τις τρυπες στο ταβάνι και κρεμασαμε το φωτιστικό.

28.png

29.png

30.png

31.png

32.png

33.png

Δέκατο τρίτο βήμα: Παρουσίαση της κατασκευής.....

Αφού όλα έχουν πάει κατ ευχήν.... προχωράω στην παρουσίαση του φωτιστικού. Σε μία από τις φωτογραφίες εμφανίζομαι και εγώ ως συγκριτικό μέγεθος για να φανεί και ο όγκος της κατασκευής.

34.png

35.png

36.png

37.png


38.png
39.png

40.png

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν δεν έχεις γνώσεις σε ηλεκτρολογικά θέματα, ΜΗΝ το επιχειρήσεις!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 82
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ ωραιο το φωτιστικό σου Νικολή καθώς και όλη η παρουσίαση!!!

:bigemo_harabe_net-64:

Αν και με τοσα watt εγω κάνω το σταυρό μου......

Link to comment
Share on other sites

αψογη παρουσιαση Νικο και ομορφο αποτελεσμα !!!!

Link to comment
Share on other sites

Νικολα respect φιλε!Πολυ καλη και με μαστορια.Μπραβο σε ολους οσους εβαλαν το χερακι τους :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Το φωτιστικό από κοντά είναι αψεγάδιαστο ειλικρινά και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα ανάλογων δυνατοτήτων φωτιστικό κάποιας εταιρείας. Νικόλα, συγχαρητήρια για το μεράκι σου και το κόπο σου, το αποτέλεσμα σε δικαιώνει νομίζω απόλυτα.

Υ.Γ. Πρίγκηπα είσαι Ταλιμπάν από τους λίγους!

:)

Link to comment
Share on other sites

Τρομερή κατασκευή και αναλυτική η παρουσίαση σου. :bigemo_harabe_net-64:

Πολλά μπράβο Νίκο. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη κατασκευη κ ακομη καλυτερη η παρουσιαση!

Link to comment
Share on other sites

αριστο.... και απο κοντα καλτερο.....μπραβο Νικο

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική κατασκευή!Πως και δεν πρόσθεσες ανεμιστήρες;

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω όλους. Ανεβαζω τις κατασκευες για να τις μοιραστω μαζι σας. Το φωτιστικό εγινε ακομα καλύτερο από οσο περιμενα κιεγω!! Το μονο που με ειχε βαλει σε σκεψεις ήταν η απόδωση των ανακλαστηρων. Γιατι εγιναν απο καθρευτη αλουμινιου και όχι από καποιο ειδικό υλικο, οπως αναφερουν οι προδιαγραφες των ανακλαστηρων του εμπορίου.

Τελικα μετα από τοσους μηνες....η απόδωση φαινεται στην αναπτυηξη των κοραλιων!!

Εξαιρετική κατασκευή!Πως και δεν πρόσθεσες ανεμιστήρες;

Φωταρα οταν ξεκινησε η ιδέα της κατασκευης ειχα στο μυαλό μου και την τοποθετηση ανεμηστηρων. Χόρος υπαρχει και μαλιστα αρκετός. Φαινεται και στις φωτογραφίες αλλωστε.

Ομως πριν κανω τις τρυπες, το εβαλα σελειτουργία και ειδα οτι η δευτερη σκεψη ηταν πιο σωστη.

Η μεγιστη θερμοκρασια που πιανει το κουτι ειναι 36 βαθμοι. Ο λόγος ειναι γιατι τα μπαλαστ ακουμανε σε ολη την κατασκεη αυτο που εχει διασταση 150x50 και ειναι από αλουμινιο. Το αλουμινιο αυτό λειτουργει σαν μια ψυκτρα. Επίσης εχεικαι ενα μεγαλο κενο που επιτρεπει την κυκλοφορια του αέρα με δυο μικρες τρυπες στην οροφη. Το φωτιστικό που αντεγραψα είχε ανεμηστηρες. Κοιτωντας το όμως ειδα οτι τους χρειαζεται γιατι δεν εχει καλη κυκλοφορία αέρα.

Εσωτερικά εκανα τα δικά μου κόλπα, εξωτερικά ότι ελεγαν οι διαστασεις που μετρησα.

Ετσι ειναι σε ποολυ καλη θερμοκρασια.

Νομιζω η απόδωση του ειναι εμφανης.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικο αποτελεσμα,ανοιγεις δρομους για κατασκευες και σε αυτον τον τομεα του χομπυ.

Εμφανησιακα,αν δεν ελεγε καποιος οτι ειναι DIY,ποσοι θα το καταλαβαιναν;

:)

Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω 36 το καλοκαίρι... Αν είναι έτσι μια χαρά είσαι. ;)

Link to comment
Share on other sites

36 ειναι το μεγιστο που εχει πιασει. Το φωτιστικό δουλευει 7 μηνες. Περασε και το καλοκαιρι. Οπότε λοιπον ναι. 36 το καλοκαιρι.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε για την κατατοπιστική παρουσίαση Νικολά.

Το καρφιτσώνω...

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο Νικο υπεροχη δουλεια ,αψογη παρουσιαση!!! τα μπαλαστ dimmable? σε βλεπω να παιρνεις παραγγελιες!!!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά μπράβο φίλε επαγγελματική,το κατέχεις το αλουμίνιο.Μου αρέσουν τέτοιες μερακλήδικες κατασκευές.Η αλήθεια είναι οτι τους μετασχηματιστές εγώ θα τους έβγαζα έξω.Μπορείς να το σηκώσεις και πιο ψηλά το καλοκαίρι και να μην εχεις θέμα με τη ζέστη.Το hanging kit σου ποιό είναι?

Υγ.Το μάτι όλα τα λεφτά.

Link to comment
Share on other sites

αψογος νικολουτσο! ποσο κοστησε η ολη κατασκευη? παντος το θεμα ειναι η πολυ μεγαλη καταναλωση που εχει ολο το φωτιστικο.... ειναι μια μεγαλη θυσια που πρεπει να εχουν οι ρυφαδες!

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο Νικο υπεροχη δουλεια ,αψογη παρουσιαση!!! τα μπαλαστ dimmable? σε βλεπω να παιρνεις παραγγελιες!!!

Σε πρωτη φαση δεν εβαλα dimmable γιατι το φωτιστικό ήταν πειραματικό και η τιμη των dimmable ειναι 3 φορες σχεδον πιο ακριβα από τα απλά.

Ομως η λογικη ειναι η ιδια. Το να τα παρω πλεον και να τα βαλω ειναι 30λεπτα υπόθεση. :)

ΠΑραγγελίες δεχομαι κανονικότατα!!!

Πολύ καλή δουλειά μπράβο φίλε επαγγελματική,το κατέχεις το αλουμίνιο.Μου αρέσουν τέτοιες μερακλήδικες κατασκευές.Η αλήθεια είναι οτι τους μετασχηματιστές εγώ θα τους έβγαζα έξω.Μπορείς να το σηκώσεις και πιο ψηλά το καλοκαίρι και να μην εχεις θέμα με τη ζέστη.Το hanging kit σου ποιό είναι?

Υγ.Το μάτι όλα τα λεφτά.

Το παλιαιότερο φωτιστικό που ειχα τους ειχε εξω τους μετασχηματιστές και δε με βόλευε καθόλου. Εξάλου το οι λαμπες ειναι 1,5μετρο και το μεγιστο καλώδιο που δινει ο κατασκευαστης για συνδεσμολογια στις λάμπες ειναι 2 μετρα, αρα δεν εχει νόημα να ειναι διπλα. Και τέλος αφου χωραγανε ανετα μεσα, γιατι να τα βαλω εκτός?

Το hanging kit ειναι της εταιρεία που μου εδωσε την ιδέα για την κατασκευή. Της ΑΤΙ.

αψογος νικολουτσο! ποσο κοστησε η ολη κατασκευη? παντος το θεμα ειναι η πολυ μεγαλη καταναλωση που εχει ολο το φωτιστικο.... ειναι μια μεγαλη θυσια που πρεπει να εχουν οι ρυφαδες!

Η κατασκευή κόστισε λίγο πιο κατω από το μίσο της εμπορικής αξίας ενος τετοιου φωτιστικού.

Link to comment
Share on other sites

:thaman: τουμπανο !!!
Link to comment
Share on other sites

πολυ ωραια η κατασκευη σου Νικο,πραγματικα θαυμασια και με χαμηλο κοστος

Ερωτηση,χωρις ανεμιστηρες ομως δεν μειωνεται η διαρκεια ζωης των λαμπτηρων?

Στο λεω γιατι σε 6χ39 dimmable της Ατι χωρις ανεμιστηρες εφτανε τους 36C, με ανεμιστηρες τους 33!

και μιλαω για 2 μικρους 6αρηδες fan!

Link to comment
Share on other sites

κολλητε τρομερο!!!ετοιμασου για ενα ιδιο 130.....

να δω τι θα κανατε χωρις εμενα!!! :bigemo_harabe_net-123:

Link to comment
Share on other sites

μπράβο! και πάλι μπράβο! εμπρός να αρχίσουν να γίνονται και ωραίες δουλειές και στην Ελλάδα, το ΑΤΙ τι παραπάνω έχει στην τελική, από απλά υλικά αποτελείτε, το εγχείρημα δείχνει ότι το τελικό που θα βγει μετά τα πρώτα αρχικά θα είναι θεσπέσιο, εμπρός για στήριξη στην Ελληνική αγορά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...