Jump to content

μηπως ειμαστε λιγο υπερβολικοι;


Guest orck

Recommended Posts

ειμαι πολυ νεος στο χωρο (τωρα ξεκιναω το στρωσιμο στο πρωτο μου ενυδρειο)

διαβαζω σε διαφορα ποστ αποψεις που μου φαινονται λιγο υπερβολικες

πχ 40 λιτρα για ενα χρυσοψαρο, να βαζουμε σπιρουλινα, βιταμινες, υλικα για την μειωση του στρες κλπ

δεν ειμαι της αποψης να βαλω νερο τροφη και οποιο ειναι ανθεκτικο θα ζησει αλλα νομιζω οτι υπαρχει καπου ενα οριο περα απο το οποιο ξεκιναει η υπερβολη...

Link to comment
Share on other sites

Αν μου πεις πως ξέρεις πως νιώθει το ψάρι εκείνη τη στιγμή που το βάζεις μέσα στο κουτί με το νερό που λες τότε θα συμφωνήσω μαζί σου...

Αλλιώς διάβασε περισσότερα μήπως και κάνεις τα ψάρια σου να νιώσουν κάπως καλύτερα και όχι σαν σαρδελες....

Φιλικά Στέλιος

Έγινε επεξεργασία - TaitO
Link to comment
Share on other sites

Όπως θέλεις και εσύ να ζήσεις σε έναν όμορφο, ευχάριστο και άνετο περιβάλλων, έτσι και τα ψάρια θέλουν να ζήσουν και αυτά. Παλιά (πολλή παλιά) ήμουνα της ίδιας άποψης. Και έλεγα αφού ζούνε τα ψάρια όλα τα άλλα είναι υπερβολές. Είχα λιπών κάποια ψάρια μεταξύ αυτόν και κάποια κλόουν. Μετά από ένα χρόνο ψόφησαν ε… είπα ψάρια είναι θα ψοφήσουν και αυτά. Όταν όμως έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν κανονικά 15 χρόνια και βάλε. Τότε ανακτήθηκα το γιατί. Άρχισα να ψάχνομε.

Με απλά λόγια άμα το ψάρι δεν αισθάνεται καλά, ούτε τα έντονα του χρώματα θα έχει και θα σου ζήση πολλή λιγότερο από το φυσιολογικό.

Αν έχεις λιπών ένα χρυσόψαρο 20εκ. τότε το ψάρι αυτό θέλει όντως 40 λίτρα.

(Κανόνας 2 λίτρα ανά 1 εκ. ψάρι.)

Link to comment
Share on other sites

ειμαι πολυ νεος στο χωρο (τωρα ξεκιναω το στρωσιμο στο πρωτο μου ενυδρειο)

διαβαζω σε διαφορα ποστ αποψεις που μου φαινονται λιγο υπερβολικες

πχ 40 λιτρα για ενα χρυσοψαρο, να βαζουμε σπιρουλινα, βιταμινες, υλικα για την μειωση του στρες κλπ

δεν ειμαι της αποψης να βαλω νερο τροφη και οποιο ειναι ανθεκτικο θα ζησει αλλα νομιζω οτι υπαρχει καπου ενα οριο περα απο το οποιο ξεκιναει η υπερβολη...

Φιλε orck καλη επιτυχια σου ευχομαι με το καινουργιο σου ενυδρειο.. :D

Αλλα οπως εσυ (και ο καθενας μας) θελει να ζει ανετα, να εχει τις πιο πολλες ευκολιες που μπορει να εχει στη ζωη του, ετσι και ψαρια πρεπει να ζουν ομορφα τουλαχιστον, αφου θες να τα εχεις σε ενα κοσμο..πολυ μακρια απο τον δικο τους πρεπει να κανεις οτι μπορεις ετσι ωστε να τους προσφερεις οσο το δυνατον περισσοτερα, που να μοιαζουν στην φυση..ειτε ειναι ενα απλο μικρο χρυσοψαρακι ειτε δεν ξερω και εγω τι..καρχαριας :D

Ετσι κι αυτα θα σε ανταμοιψουν με αυτο που θελεις..την ομορφια τους και οχι μονο!

Θα μπορουσες να ζησεις σε ενα δωματιο 1 Χ 1? με τουαλετα-κουζινα στον ιδιο χωρο?..δεν νομιζω,

ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα..αφου μπορεις γιατι να μην τα προσφερεις?

Εγω ειμαι της αποψης οτι ενυδρειο και γενικα οτιδηποτε κατοικιδιο πρεπει να εχει οποιος πραγματικα το αγαπαει..και χαιρεται οταν το βλεπει να ειναι γεματο ζωη :) ..και οχι οταν βασανιζεται!

Αυτη βεβαια ειναι η δικη μου αποψη.. :P

Και παλι καλη επιτυχια..και καλες γιορτες!

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις λιπών ένα χρυσόψαρο 20εκ. τότε το ψάρι αυτό θέλει όντως 40 λίτρα.???????????????????????????????????? ελεος,εισαι και Guru.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις λιπών ένα χρυσόψαρο 20εκ. τότε το ψάρι αυτό θέλει όντως 40 λίτρα.???????????????????????????????????? ελεος,εισαι και Guru.

Μήπως αναφέρεσαι σε εμένα; αν ναι τότε τεκμηρίωσε την άποψη σου επιστημονικά αν διαφωνείς.

Δεν είναι δυνατών επιστήμονες και το μεγαλύτερο μέρος της σοβαρής βιβλιογραφίας να υποστηρίζει τον κανόνα αυτό. Μίνιμουμ 1,5λιτ. Ανά εκατοστό ψαριού ιδανικά 2λιτ. Ανά εκατοστό ψαριού. Όταν λιπών ένα ψάρι έχει μήκος 20εκ. επί 2λιτ. Νομίζω μας κάνουν 40 λίτρα. Ο κανόνας αυτός δεν είναι δική μου επινόηση.

Δικαίωμα σου να διαφωνείς αλλά μην προσπαθείς να απαξιώσεις κάτι που άλλη με κόπο ανακάλυψαν και το προσφέρανε σε εμάς.

Ανέφερε λιπών την λογική της διαφωνίας σου.

Link to comment
Share on other sites

20εκ. - 40 λίτρα , 40εκ.-80 λίτρα , 80εκ. - 160 λίτρα ,δηλαδη καρχαριας σε 200λιτρο....ας ειμαστε σοβαροι και προσεκτικοι σε αυτα που γραφουμε...μας ακουει κοσμος.Ναι για σενα το εγραψα.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για μικρά ψάρια του ενυδρείου όχι για καρχαρίες και εξαιρέσεις.

Και ο κανόνας αυτός έχεις εξαιρέσεις. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σου.

Απλός άμα γνωρίζεις κάτι παραπάνω το οποίο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ανέφερε το μας και άσε τα αιωρούμενα λόγια και τους καρχαρίες από έξω.

Εξάλλου είμαστε στο φόρουμ για να μάθουμε εμείς και να βοηθήσουμε αυτούς που δεν ξέρουν. Όχι για να δούμε ποιος είναι πιο πολλή guru. Και ένας guru μην ξεχνάς είναι άνθρωπος και κάνη και λάθη και μαθαίνει.

Εάν λιπών γνωρίζει κάτι καινούργιο που ανατρέπει αυτήν την θεωρία που οπός σου είπα δεν είναι δικιά μου τότε διαφώτισε μας. Εάν δεν γνωρίζεις μπορείς να πεις ευγενικά «εγώ διαφωνώ με αυτήν την θεωρία». Και όχι να ειρωνεύεσαι. Για κάτι που δεν αποδέχεσαι.

Εξάλλου εάν κάνω λάθος εδώ είναι η συντονιστές του φόρουμ και ας με διορθώσουν

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

υλικα για την μειωση του στρες

Για κάποιο νέο στο χόμπι αυτό όντως ακούγεται υπερβολή. Αυτό όμως οφείλεται στη λάθος μετάφραση και σε τίποτε άλλο. Όταν λέμε οτι ένα ψάρι "στρεσάρεται" δεν εννοούμε μόνο οτι φοβάται και έχει άγχος για τη ζωή του.

Στρες είναι και η κατάσταση όπου ταλαιπωρείται και καταστρέφεται το υλικό που προστατεύει εξωτερικά το ψάρι, κατά την επαφή του με το δίχτυ και τη μεταφορά του. Αυτό το βλεννώδες υλικό προστατεύει το ψάρι από διάφορα παράσιτα και όταν καταστραφεί, χρειάζεται κάποιες ουσίες που θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη επαναδημιουργία του.

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο,αν εσυ γουσταρεις να εχεις ενα ψαρι 40 εκ. σε 80 λιτρα νερο,καντο.Το να θεωρεις οτι ειναι και λογικο ομως ,εσενα προσβαλλει.Δεν εχω ουτε ορεξη ουτε χρονο για προσωπικες κοντρες,αλλωστε εισαι guru ειπαμε.[ οι mods γνωριζουν τη δουλεια τους]

Link to comment
Share on other sites

Ούτε και εγώ θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση.

Αλλά ίσος να διατύπωσα τα λεγόμενα μου λάθος για αυτό θα τα αναφέρω πιο σωστά.

Εννοείται ένα ψάρι 40 εκατοστών δεν θα το έβαζα ποτέ σε ένα ενυδρείο με 80 λίτρα μια κίνηση να κάνη θα φτάσει στην άλλη άκρη του ενυδρείου. Λογικό είναι.

Όταν έχουμε ένα ενυδρείο 200λιτ. Πως θα καταλάβουμε ότι τα ψάρια που βάλαμε μέσα δεν είναι πολλά; εδώ ερχόμαστε και εφαρμόζουμε τον κανόνα ώστε τον σύνολο των πόντων από όλα τα ψάρια που έχουμε να είναι το μισό από τα λίτρα του ενυδρείου μας δηλαδή μην υπερβαίνει τους 100 πόντους.

Και όχι ότι μπορούμε να βάλουμε ένα ψάρι με μέγεθος 100 πόντους αδιανόητο επιλέγουμε ψάρια που να είναι συμβατά για το συγκεκριμένο μέγεθος του ενυδρείου μας. Με απλά λόγια ο κανόνας αυτός μας βοηθάει να μην παραγεμίσουμε το ενυδρείο με πολλά ψάρια. Πιστεύω τώρα να έγινα κατανοητός και να λύθηκε η παρεξήγηση.

:)

Link to comment
Share on other sites

...διαβαζω σε διαφορα ποστ αποψεις που μου φαινονται λιγο υπερβολικες, πχ 40 λιτρα για ενα χρυσοψαρο...

Πριν από κάμποσο καιρό είχα γράψει κάτι σχετικό σε ένα ποστ και σας παραπέμπω να το διαβάσετε. Βρίσκετε ΕΔΩ. Νομίζω ότι βοηθάει στο να λυθεί αυτό το θέμα και να γίνει κατανοητή η όποια αναλογία ψαριών και όγκου νερού, παντα κατά τη γνώμη μου βέβαια... Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο παίζει η συνείδηση του κάθε ακουαρίστα αλλά και το τι σημαίνει ενυδρείο και ζωντανοί οργανισμοί για τον καθ' ένα μας.

...διαβαζω σε διαφορα ποστ αποψεις που μου φαινονται λιγο υπερβολικες, πχ να βαζουμε σπιρουλινα, βιταμινες, υλικα για την μειωση του στρες κλπ...

Φίλε μου, από τη στιγμή που αποφασίζεις να διατηρήσεις ένα ενυδρείο με ψάρια, γίνεσαι ένας "Μικρός Θεός" για αυτά. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή και η υγεία τους εξαρτάται από εσένα και μόνο. Από το τι συνθήκες τους προσφέρεις να ζήσουν, τι φαγητό τους δίνεις και αρκετά άλλα. Τα ψάρια είναι ευαίσθητοι οργανισμοί και τις περισσότερες φορές αυτά που παίρνουμε από μαγαζιά είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένα ή άρρωστα ή με προδιάθεση να αρρωστήσουν, λόγω των συνθηκών που συνήθως ζουν εκεί - αλήθεια, έχετε μετρήσει ποτέ το νερό διαφόρων μαγαζιών να δείτε τι τιμές παίζουν? (το έχω κάνει επανειλημμένως και απορώ πως ζουν ψάρια με τέτοια νιτρικά, αλλά και όχι μόνο...). Θα πρέπει λοιπόν ο νέος φροντιστής τους - και δη χομπίστας - να προσπαθεί να τους προσφέρει ότι το καλύτερο. Και σε επίπεδο χώρου και σε επίπεδο ποιότητας περιβάλλοντος/νερού και σε επίπεδο τροφής και σε επίπεδο συγκατοίκων και σε ΟΛΑ!. Δεν μιλάμε για μικρά ψεύτικα πραγματάκια αλλά για ζωντανούς οργανισμούς που τους αναγκάζουμε να ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, με γνώσεις που δεν πλησιάζουν ούτε το απαραίτητο επίπεδο σωστής συντήρησης/διατήρησης (τις περισσότερες φορές...). Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικά ευσυνείδητος χομπίστας θα πρέπει να διαβάζει πολύ σχετικά, να ενημερώνεται για τις πραγματικές ανάγκες των ζωντανών που διατηρεί και να φροντίζει να τους παρέχει αυτά που πραγματικά χρειάζονται και όχι αυτά που νομίζει ότι χρειάζονται...

...δεν ειμαι της αποψης να βαλω νερο τροφη και οποιο ειναι ανθεκτικο θα ζησει αλλα νομιζω οτι υπαρχει καπου ενα οριο περα απο το οποιο ξεκιναει η υπερβολη...

Αυτό είναι αλήθεια. Το όριο όμως είναι οι πραγματικές ανάγκες των όποιων ζώων και η υπερβολή είναι αυτά τα ελάχιστα (ή λάθος) που συνήθως τους προσφέρουμε λόγω της άγνοιάς μας, αλλά και λόγω της αδιαφορίας μας σε πολλές περιπτώσεις (δυστυχώς...).

Πιστεύω ότι ο κάθε χομπίστας θα πρέπει να καλλιεργεί και τον ίδιο του τον εαυτό σε επίπεδο συνειδητότητας, παράλληλα με την καλλιέργειά του σε επίπεδο γνώσεων για το αντικείμενό του. Η εξέλιξή μας σαν άτομα θα βοηθήσει πολύ και τα ψάρια μας στο να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο κοντά μας...

Καλώς ήρθες στο χόμπι φίλε orck και Καλές Γιορτές σε όλους! :D:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...