gadragon

Σκουληκιασαν Τα.. Σκουληκια Μου! :p

5 δημοσιεύσεις σε αυτό το θέμα

Διατηρω για λιγους μηνες καλλιεργειες microworms σε πουρε πατατας και μαγια. Ολα καλα! Σημερα ανοιγω μια απο αυτες και βλεπω περα του αναμενομενου, σκουληκακια ασπρα, κατι λιγοτερο απο μισο εκατοστο, απο αυτα που βγαινουν οταν χαλαει το φαγητο (ζυμαρικα κτλ, οι φοιτητες ξερουν.. grin.gif). Κολυμπουσαν στο μειγμα αλλα ανεβεναν κ στα πλαινα.

Δοκιμαστικα ταισα ενα-δυο το μονομαχο μου και τα γκαπακια και τα τιμησαν δεόντως.

Εχει δοκιμασει κανεις κατι αντιστοιχο? Ειναι επικίνδυνο?

Θα μπορουσα λετε να αναπτυξω αποικια με αυτα? evil.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω ιδέα για τα συγκεκριμένα αλλά ότι δεν προορίζεται για ενυδρειακή χρήση μπορεί να φέρει κάποια ασθένεια που να μολύνει ή και να σκοτώσει το ψάρι.Γνώμη μου είναι να μείνεις στα microworms.... :bigemo_harabe_net-64:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω ιδέα για τα συγκεκριμένα αλλά ότι δεν προορίζεται για ενυδρειακή χρήση μπορεί να φέρει κάποια ασθένεια που να μολύνει ή και να σκοτώσει το ψάρι.Γνώμη μου είναι να μείνεις στα microworms.... :bigemo_harabe_net-64:

Θεωρητικά δεν τιθεται θεμα ασθενειας εφοσον ζουν και αναπαραγωνται σε ελεγχομενο περιβαλλον, ετσι δεν ειναι? Τι αλλο θεμα μη καταλληλοτητας μπορει να τιθεται?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν τα βλέπεις στρουμπουλά σχετικά τότε πιθανώς να είναι προνυμφες από μύγες. Νοστιμότατες!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν τα βλέπεις στρουμπουλά σχετικά τότε πιθανώς να είναι προνυμφες από μύγες. Νοστιμότατες!!

Ναι ειναι λιγο στρουμπουλα! Περιεργα γαστρονομικα γουστα εχεις! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!


Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.


Είσοδος

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Σχετικό περιεχόμενο

    • Από Husky_Jim
      Πρίν απο λίγο καιρό είχα κάνει στη facebook στην σελίδα του Ακουαζον (https://m.facebook.com/aquazone.gr) ένα live βίντεο για το πώς φτιάχνουμε μιά καλλιέργεια microworms.Ο ίδιος τρόπος υσχύει και για τα bananaworms και walterworms!
       
      Εδώ και το βίντεο:
       
      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154314049138117&id=138470553116
       
      Για όποιες απορίες περιμένω τις ερωτήσεις σας!
       
       
    • Από theodor72
      ΓΕΝΙΚΑ
      Τα microworms είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής για το πρώτο τάισμα λαρβών που είτε είναι πολύ μεγάλες για infusoria ή πολύ μικρές για να τραφούν με ναυπλίους αρτέμιας. Το είδος που συνήθως καλλιεργείται από τους χομπίστες είναι το Panagrellus redivivus. Τρέφονται ευκαιριακά με βακτήρια. Ωστόσο, είναι πιθανό να καλλιεργείται από τους χομπίστες ένας αριθμός διαφορετικών ειδών.

      Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα από τα λίγα που δε γεννά αβγά, αλλά μικρά. Τα βακτηριοφάγα nematodes είναι γνωστά ως μια ενδεχόμενη πηγή τροφή για τις λάρβες ψαριών. Είναι εύκολο να ανατραφούν σε μεγάλες ποσότητες σε μια καλλιέργεια. Έχουν μικρό κύκλο ζωής και υψηλή γονιμότητα. Είναι μικροσκοπικά με μήκος από 0.5 ως 2.0 mm και διάμετρο 0.05 mm. Κάθε σκουληκάκι δημιουργεί 10 - 40 μικρά κάθε 5-7 ημέρες για μια περίοδο 26-36 ημερών που είναι και η διάρκεια ζωής του. Τα μικρά αποκτούν σεξουαλική ωριμότητα σε τρεις περίπου ημέρες. Τριπλασιάζουν το μέγεθος τους την πρώτη ημέρα και τις επόμενες τρεις ημέρες το αυξάνουν κατά 5-6 φορές.

      Το μικρό τους μέγεθος και η ευκολία καλλιέργειας τους, τα έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο, ιδίως σε σύγκριση με το αυξανόμενο κόστος και τον αμφίβολο αριθμό των εκκολαπτόμενων αυγών της αρτέμια. Πολλοί θεωρούν πως είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας αλλά αυτό μάλλον δεν ευσταθεί και πρέπει να είναι ισάξια αν όχι καλύτερα από την νεοεκκολαφθείσα αρτέμια.

      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
      Τα miroworms είναι η πιο απλή καλλιέργεια ζωντανής τροφής. Όταν αφεθούν να αναπτυχθούν στις σωστές συνθήκες, θα πολλαπλασιαστούν σε τεράστιους αριθμούς. Είναι αξιόλογη ζωντανή τροφή και ανεκτική σε σχέση με τις συνθήκες που απαιτεί. Τα miroworms αγαπούν τη ζέστη και ένα εύρος θερμοκρασιών από 20 ως 25 °C είναι ιδανικό. Αν η θερμοκρασία κυμανθεί πέρα από αυτά τα όρια, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, ο ρυθμός που αναπαράγονται θα μειωθεί. Ωστόσο θα διατηρήσουν τον βιολογικό τους κύκλο και σε θερμοκρασίες από 5 ως και 37 °C. Επίσης έχουν το πλεονέκτημα πως παραμένουν ζωντανά και μέσα στο νερό για αρκετές ώρες (διάφορες πηγές αναφέρουν από 5 ως και περισσότερες από 24 ώρες) διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει όλα να έχουν καταναλωθεί.

      Πραγματικά, υπάρχουν άπειρα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φιλοξενήσουμε και να αναπτύξουμε μια καλλιέργεια miroworms. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρει κανείς το υλικό που τον βολεύει περισσότερο. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε ρηχό, επίπεδο, στεγανό δοχείο με εφαρμοστό καπάκι. Αυτό αποτρέπει την μόλυνση της καλλιέργειας από έντομα ή άλλα ζωύφια, αλλά και την αφυδάτωση της. Μικρές τρύπες θα πρέπει να ανοιχτούν στο καπάκι, για την κυκλοφορία του αέρα και τα δοχεία να τοποθετηθούν σε αεριζόμενο χώρο. Θα μπορούμε να συλλέγουμε miroworms καθημερινά για ένα διάστημα 28-56 ημερών χωρίς να αλλάξουμε το υλικό της καλλιέργειας. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιούμε. Μετά από κάποιες εβδομάδες (ανάλογα με την θερμοκρασία) το μείγμα θα αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη μυρωδιά και να φαίνεται αρκετά πιο σκούρο από πριν. Τότε θα πρέπει η καλλιέργεια να αντικατασταθεί. Είναι καλή ιδέα να έχουμε τουλάχιστον δύο καλλιέργειες ταυτόχρονα σε εξέλιξη, καθώς η παραγωγή μιας καλλιέργειας μπορεί να μειωθεί εξαιρετικά απότομα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την δεύτερη καλλιέργεια περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη.

      Μια καλλιέργεια μπορεί να ετοιμαστεί από οποιοδήποτε αλεύρι σιτηρών, μαγιά και νερό. Ωστόσο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της.

      Ένα υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι το αλεύρι από σιτάρι. Το αλεύρι ανακατεύεται με νερό ώστε να σχηματίσει έναν λείο πολτό και τοποθετείται στο δοχείο μας. Η προσθήκη μαγιάς στην αρχική προετοιμασία του υλικού δε φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην παραγωγικότητα των miroworms. Όμως η προσθήκη μαγιάς σε μια ήδη αναπτυγμένη καλλιέργεια σε εβδομαδιαία βάση, έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση τη παραγωγής μας. Μετά το «μπόλιασμα» του μείγματος μας με ζωντανά σκουλήκια μπορούμε να προσθέτουμε 5 ml διαλύματος μαγιάς (αναλογία : 1gr μαγιάς σε 10 ml νερού) με ψεκασμό πάνω στο μείγμα κάθε 7 ημέρες. Η προσθήκη μαγιάς εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη μυκήτων.

      Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης (quaker). Αναμειγνύουμε ένα μέρος νερού με ένα μέρος βρώμης, απλώνουμε το μείγμα στο δοχείο της καλλιέργειας δημιουργώντας ένα στρώμα 15-25 χιλιοστών και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα υγρό πανί ότι υλικό έχει παραμείνει στα πλευρικά τοιχώματα του δοχείου. Αφού κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε τα αρχικά σκουλήκια στην επιφάνεια του μείγματος. Μέσα σε 3 – 6 ημέρες θα πρέπει να δούμε την επιφάνεια να κινείται. Με την χρήση μεγεθυντικού φακού μπορούμε να δούμε εκατοντάδες μικροσκοπικά σκουληκάκια.

      Και εδώ μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή σκουληκιών πασπαλίζοντας σκόνη μαγιάς στην επιφάνεια του μίγματος. Αυτό θα βοηθήσει μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες και μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αρκεί. Αν το μείγμα γίνει πολύ νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε στο δοχείο μια φέτα ψωμί για να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία. Η προσθήκη του ψωμιού έχει παρόμοια επίδραση με αυτή της μαγιάς μπύρας.

      Μια ακόμη μέθοδος απαιτεί μόνο μια φέτα ψωμί και μαγιά μπύρας. Καταρχήν αφαιρούμε την κόρα από τη φέτα του ψωμιού και την τοποθετούμε έτσι ώστε να κάτσει καλά στον πάτο του δοχείου. Ανακατεύουμε 5 γραμμάρια μαγιά μπύρας με 1/4 του φλιτζανιού νερό και ρίχνουμε το μείγμα στο ψωμί φροντίζοντας να μουλιάσει εντελώς. Είναι πολύ σημαντικό να μην περισσεύει παρά ελάχιστο νερό όταν γείρουμε το δοχείο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο υγρή είναι μια καλλιέργεια, τόσο χαμηλότερη είναι και η παραγωγή σκουληκιών.

      Στη συνέχεια προσθέτουμε την αρχική καλλιέργεια microworms, σκορπίζοντας την στην επιφάνεια του ψωμιού. Εφαρμόζουμε καλά το καπάκι του δοχείου και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, η καλλιέργεια θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με σκουλήκια να μετακινούνται στην επιφάνεια του. Καθώς καταναλώνεται το ψωμί, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια φέτα ψωμιού για να κρατήσουμε ενεργή την καλλιέργεια. Μετά την προσθήκη 3 – 4 φετών ψωμί η καλλιέργεια θα πρέπει να αντικατασταθεί.

      ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ MICROWORMS
      Η συλλογή των σκουληκιών είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Απλά περιμένουμε μέχρι τα σκουλήκια να αρχίσουν να ανεβαίνουν στα τοιχώματα του δοχείου και τα μαζεύουμε από εκεί «ξύνοντας» με μια σκληρή βούρτσα, ένα πλαστικό μαχαίρι ή οτιδήποτε άλλο μας βολεύει στην επιφάνεια του δοχείου. Ξεπλένουμε τη βούρτσα ή το μαχαίρι σε ένα ποτηράκι με 2 – 3 εκατοστά νερό. Μετά από μερικές επαναλήψεις, θα μπορούμε να δούμε στο νερό αναρίθμητα σκουλήκια να «παλεύουν» στο νερό. Μπορούμε τότε να ταΐσουμε στις λάρβες χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο. Καλό είναι όταν συλλέγουμε τα σκουλήκια να μην ερχόμαστε σε επαφή με το υλικό της καλλιέργειας για να μη μεταφερθεί υλικό στο ενυδρείο και να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση του νερού. Εναλλακτικά μπορούμε να απλώσουμε στην επιφάνεια της καλλιέργειας μικρά επίπεδα ξυλάκια ( π.χ. ξυλάκια παγωτού ή κάτι ανάλογο). Τα σκουλήκια θα συρθούν πάνω τους και από εκεί μπορούμε εύκολα να ταΐσουμε στις λάρβες. Μια άλλη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ενός κομματιού χοντρού χαρτιού κουζίνας κομμένο έτσι ώστε να καλύπτει περίπου τη μισή επιφάνεια της καλλιέργειας. Το μέγεθος του θα καθορίσει και το μέγεθος της «σοδειάς» μας. Καλό είναι το χαρτί κουζίνας να είναι υγρό, ώστε να μην αφαιρέσει υγρασία από την καλλιέργεια μας. Περιμένουμε για μερικές ώρες και μετά ξεπλένουμε το χαρτί με καθαρό νερό πάνω από ένα χάρτινου φίλτρου (αυτά τα κωνικά που χρησιμοποιούμε στον καφέ). Αυτό που θα παραμείνει στο φίλτρο είναι εκατομμύρια σκουλήκια για να ταΐσουμε τις λάρβες μας.

      Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα σκουλήκια δε φαγωθούν θα πεθάνουν και θα μολύνουν το νερό ιδιαίτερα σε ένα μικρό ενυδρείο. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αποδεκατιστεί ολόκληρη «φουρνιά» λαρβών μέσα σε λίγες ώρες. Για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα, προσπαθούμε να ταΐζουμε τις λάρβες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα με μικρές ποσότητες, παρά μια ή δύο φορές με μεγαλύτερες ποσότητες.



      --------------------
      Infusoria, Η απαραίτητη τροφή για νεοεκκολαφθείσες λάρβες
      Grindal, Θρεπτική και οικονομική ζωντανή τροφή
      Προνύμφες κουνουπιών, Μια καλοκαιρινή λιχουδιά
    • Από Husky_Jim
      Καλημέρα σε όλους.
       
      Υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρετε για καλλιέργειες White Worms ή Microworms?
       
      Θα υπάρχουν διαθέσιμες στην επόμενη συνάντηση του Aquazone αλλά η διαθεσιμότητα προς το παρόν είναι μικρή, οπότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
      Η τιμή θα είιναι συμβολική μόνο για το κόστος του τάπερ/βάζου..
       
      Οι καλλιέργειες θα είναι 'starter' όχι έτοιμες για τάισμα δηλαδή (θα χρειαστούν 2 εβδομάδες περίπου).
       
      Τα White Worms είναι ιδανικά για το τάισμα των περισσότερων ψαριών δίσκοι, κιχλίδες, γατόψαρα, κ.α. ενώ τα microworms είναι ιδανικά για το μεγάλωμα μικρών καθώς και για μικρά ψάρια όπως τέτρα, rasbora, celestichthys κ.α.
       
       
      Λοιπόν έχουμε μέχρι τώρα:
       
      argy1 - 1m + 1w rastaman - 1m discus fan - 1m + 1w koala_ - 1m yannis2307 - ??? ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ - 1w . . . . . . . . . .