Jump to content

Νοημοσυνη ψαριων.. υπαρχει?


Recommended Posts

Κατα καιρους πολλα λεγονται για την νοημοσυνη των ψαριων.Προσωπικα πιστευω πως υπαρχει, παρα τα σχολια καποιων φιλων. Εχω παρατηρησει την συμπεριφορα των ψαριων μου και εχω ερθει σε αυτο το συμπερασμα, ειδικα την ωρα του φαγητου. Ειναι λες και το ξερουν.Πηγαινω ως συνηθως μια συγκεκριμενη ωρα σπιτι μετα την δουλεια και αμεσως τα ταιζω.Με το που ανοιγω την πορτα και με βλεπουν, κανουν σαν τρελα, πηδαει το ενα πανω στο αλλο για να φτασουν οσο το δυνατον πιο κοντα στην επιφανεια του νερου και περιμενουν.Μολις φανε, ολα τα παραπανω τελειωνουν.Οσες φορες και να περασω απο μπροστα τους δεν δινουν σημασια.. Ισως να φταιει η υπερβολικη μου αγαπη γι αυτα και να υπερβαλλω, αλλα ειναι δυνατον να με γνωριζουν? Οταν παει καποιος αλλος δεν συμβαινει το ιδιο! Το γεγονος αυτο δειχνει τουλαχιστον την υπαρξη μνημης, αλλα και η μνημη τι ειναι? Δεν ειναι νοημοσυνη? Τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Η μνήμη είναι ένα σίγουρο σημάδι νοημοσύνης. Κάθε είδος πάνω στον πλανήτη έχει το δικό του επίπεδο "νοημοσύνης". Αυτόματα καταλαβαίνεις πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο είδος νοημοσύνης κάθε οργανισμού.

Το γεγονός ότι τα ψάρια έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν συγκεκριμένες κινήσεις με το τάισμά τους σημαίνει πως ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, μαθαίνουν δηλαδή, που έχουν να κάνουν με κάποιες βασικές ανάγκες τους. Από κει και πέρα αυτή η ικανότητα των ψαριών να επιβιώνουν ουσιαστικά, γιατί στη φύση είναι θέμα επιβίωσης, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη νοημοσύνη ανώτερων εξελικτικά οργανισμών, όπως πουλιών και θηλαστικών.

Βέβαια θα δεις για παράδειγμα κάποια ψάρια να αντιδρούν πιο έξυπνα από κάποια θηλαστικά κι αυτό δείχνει πόσο διαφορετικές συνθήκες έπρεπε να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν, οπότε η κλίμακα της εξέλιξης που ανέφερα πριν δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την νοημοσύνη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι συγκεκριμένες δομές σκέψεις είναι κοινές σε όλους τους οργανισμούς είτε σε απλουστευμένη είτε σε πιο σύνθετη μορφή και γι'αυτό βλέπουμε ομοιότητες στις συμπεριφορές των ζώων και εντυπωσιαζόμαστε από το "πόσο σαν άνθρωποι λειτουργούν".

Ελπίζω να βοήθησα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είδη χαμηλότερης νοημοσύνης από τους ανθρώπους έχουν το δικαίωμα στο να ζουν σε συνθήκες κατάλληλες χωρίς στρες, όταν μάλιστα δεν έχουν την επιλογή για το πού θα ζήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

και εγώ θα συμφωνήσω οτι τα ψάρια έχουν νοημοσύνη και ισος καλύτερη απο άλλα ζώα. Απο προσωπική μου εμπειρία στο ζευγάρι με τα σκαλαρια που έχω επειδή κάθομαι με της ώρες και τα προσέχω (μέχρι που τους μιλάω :) ) δεν τρομάζουν καθόλου όταν βάζω τα χέρια μου μέσα,

μάλιστα την ώρα του φαγητού αν δεν τα ταΐσω εγώ δυσκολεύονται να φανέ απο άλλον.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω μαζί σας, έχω guppy και βλέπω την συμπεριφορά τους όταν πλησιάζω το ενυδρείο...

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ.ΤΟ OSCAR ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΙΣΜΑ.ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΦΟΒΑΤΑΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΔΕΥΩ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ.

Link to comment
Share on other sites

Παιδια εγω δεν ξερω για το τι βλεπουν η για το πως βλεπουν τα ψαρια τον κοσμο μας, αλλα ειμαι σιγουρη οτι γνωριζουν προσωπα με τον εναν η τον αλλο τροπο....!

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν είδη ψαριών που έχουν πολύ υψηλότερη νοημοσύνη από όσο

πιστεύουμε ή είναι η επικρατούσα άποψη. Είναι σαφές ότι εκτός από τη μνήμη που είναι όντως ένα σημάδι νοημοσύνης έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες μάθησης από όσο γενικά πιστεύουμε. Το θέμα αυτό συζητείται αρκετά τα τελευταία χρόνια και σε επιστημονικό επίπεδο.

Ρίξετε μια ματιά στα ακόλουθα

http://www.aquahobby.com/articles/e_intelligence.php

http://www.fishinghurts.com/

http://www.fish-school.com/links.htm

Φιλικά

Ανδρέας

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Μιας και ειχα αυτην την απορια πριν ανοιξω καινουργιο τοπικ εψαξα και βρηκα αυτο !(λιγο παλιο βεβαια)

αληθεια τι πιστευετε?

εχουν η οχι τα ψαρια στο ενυδρειο νοημοσυνη?

πως μας αντιλαμβανοντε?

μας ξεχωριζουν?

τι νιωθουν?

Link to comment
Share on other sites

πρέπει να έχουν μνήμη αλλά δεν πρέπει να έχουν λογική......και εγω πιστευω μας αντιλαμβανονται και καλά μάλιστα με ποιον τρόπο δεν γνωρίζω αλλά σίγουρα και ειδικά όταν τα ταιζω φαίνονται οτι το περιμένουν απο εμένα....

Link to comment
Share on other sites

Αρα εχουν και λογική ....τρομερό....

Link to comment
Share on other sites

Αρα εχουν και λογική ....τρομερό....

Ναι, κι έτσι όπως το πάνε σε λίγο θα αρχίσουν να μας ζητάνε και συλλογικές συμβάσεις για να μένουν στα ενυδρεία μας. :bigemo_harabe_net-111:

Link to comment
Share on other sites

Οι εννοιες νοημοσυνη και μνημη οπως πολυ σωστα αννεφερε ο φιλος Silinde ειναι διαφορετικη απο ειδος σε ειδος. Πχ το ψαρι δεν θα σου λυσει εξισωση 3ου βαθμου αλλα σιγουρα ειναι εξυπνο αρκετα να ξερει οταν δει κινδυνο να κρυφτει. Δεν θυμαται με ποιο αλλο ψαρι τσακωθηκε για να ζευγαρωσει ουτε κραταει κακια σε αυτο το ψαρι επειδη του εφαγε την θυληκια αλλα σιγουρα θυμαται οτι οταν πχ πλησιαζει καποιος προς το τζαμι ισως και να φαει! Ολα τα παραπανω βεβαια εχουν να κανουν και με τα ενστικτα κατι που εμεις οι ανθρωποι πολλες φορες μπερδευουμε με νοημοσυνη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...