Jump to content

Στησιμο ενυδρειου


Recommended Posts

Γεια σας,

οπως εχω αναφερει στην παρουσιαση μου ως νεο μελος, εχω στην κατοχη μου ενα αδειο ενυδρειο 130lt και θελω να το ζωντανεψω μετακομιζοντας εκει το υπάρχων 40lt με τα 4 τιγρακια μου και τον πλεκο μου.

Επειδη δεν θελω να κανω καποιο τραγικο λαθος ειπα να φτιαξω αυτο το θεμα και πριν απο καθε βημα μου να ρωταω ωστε να αποφυγω να κανω κατι βλακωδες.

Τις επομενες ημερες θα ξεκινησω το στρωσιμο του νερου αλλα πρωτα πρεπει να βαλω υποστρωμα. Θελω να βαλω αμμο αλλα εχω μπερδευτει. Μπορω να βαλω αμμο θαλασης? Εχω ακουσει οτι αν την βρασω καλα για αποστειρωση μπορω, αλλα η διαισθηση μου λεει οχι (σιγουρα θα υπαρχουν υπολειματα απο οστρακα τα οποια σαν ασβεστολιθος θα σκληρηνουν το νερο, σωστα?)

Εχω διαβασει επισης οτι τα ψαρια προτιμουν σκουρο υποστρωμα αφου τα σκουρα χρωματα τα ηρεμουν, αληθευει αυτο?

Γενικα τι υποστρωμα προτεινετε? ποσο βαθος πρεπει να εχει?

Στο ενυδρειο δεν σκοπευω να βαλω αληθινα φυτα και περα απο τον πλεκο θα κατοικειται μονο απο τιγρακια.

Ευχαριστω

Νικος

Link to comment
Share on other sites

αλλα η διαισθηση μου λεει οχι (σιγουρα θα υπαρχουν υπολειματα απο οστρακα τα οποια σαν ασβεστολιθος θα σκληρηνουν το νερο, σωστα?)

Καλα σου λεει η διαισθηση σου.Ξεχνα την αμμο!

Εχω διαβασει επισης οτι τα ψαρια προτιμουν σκουρο υποστρωμα αφου τα σκουρα χρωματα τα ηρεμουν, αληθευει αυτο?

Γενικα τι υποστρωμα προτεινετε? ποσο βαθος πρεπει να εχει?

Οντως αληθευει οτι το πολυ ανοιχτου χρωματος υποστρωμα στρεσσαρει τα ψαρια.Θα σου προτεινα να χρησιμοποιησεις καποιο φυσικο ενυδρειακο χαλικι διαμετρου 2-3 χιλιοστων!Ενα καλο παχος υποστρωματος ειδικοτερα αν το θες φυτεμμενο ειναι τα 5-6 εκατοστα!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας! :)

Επομενο προβλημα μου το φιλτρο που θα χρησιμοποιησω. Μαζι με το ενυδρειο μου εδωσαν και τα εξης φιλτρα:

Ενα fluval 3 εσωτερικο, αγνωστων λοιπων στοιχειων. :excl:

Το φιλτρο που εδωσε η juwel μαζι με το ενυδρειο το οποιο ειναι εσωτερικο 400lt/h (μου φαινεται ταλαιπωρημενο)

Ενα εξωτερικο eheim 2013 των 390 lt/h

Υπαρχει και η πιθανοτητα να βρω ενα εσωτερικο hydor των 800lt/h

Αρχικη μου σκεψη ειναι να χρησιμοποιησω το εξωτερικο της eheim (εκτος και αν με συμβουλεψετε κατι αλλο). Το δουλευει κανεις το συγκεκριμενο φιλτρο?Στο εσωτερικο του εχει διαφορα σακουλακια με περιεργα πραγματα!! Τι προτεινετε να βαλω μεσα? Δεν θελω να κρατησω τα υπαρχοντα υλικα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο αλλα το site της eheim δεν το αναφερει καθολου..

Link to comment
Share on other sites

παντως για τα φυτα που δεν θελεις, εγω σου προτεινω να βαλεις οπωσδηποτε για να αντιμετωπισεις πιθανα προβληματα στις τιμες του ενυδρειου σου, ξεκινωντας με κατι ευκολο και ανθεκτικο οπως οι ανουμπιες.

οσο για την αμμο, εγω χρησιμοποιησα χαλικι απο οικοδομικα υλικα με πολυ καλο πλυσιμο... και πετρες απο θαλασσα χωρις κανενα προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το ενυδρειο βρισκεται στο στρωσιμο, αλλα εχω ενα προβλημα, χρησιμοποιησα για να βαλω νερο μεσα εναν καινουργιο κουβα ο οποιος μολις αγοραστηκε και δεν ειχε χρησιμοποιηθει. Εκανα το λαθος να μην τον ξεπλυνω πρωτα και τωρα εχω φουσκαλες στην επιφανεια του νερου.. :D

Εχω προσπαθησει να αφαιρεσω νερο απο την επιφανεια και τις εχω μειωσει αρκετα αλλα δεν τις εχω εξαφανισει..

Τι νομιζετε πως πρεπει να κανω? Αφαιρεση ολου του νερου, καθαρισμα και φτου και απο την αρχη ή υπαρχει αλλος τροπος? ;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως φταίει ο κουβάς για τις φουσκάλες στην επιφάνεια. Εκτός κι αν είχε κάποια άλλη ουσία που δεν μπορείς να ξέρεις. Μου φαίνεται λίγο δύσκολο πάντως.

Κι εγώ την περίοδο του στρωσίματος είχα φουσκαλες στην επιφάνεια οι οποίες έφυγαν μετά από λίγες μέρες. Πρέπει να είναι κάποια διεργασία στη χημεία/βιολογία του ενυδρείου που τις προκαλει. Βέβαια, θα απαντήσουν και εμπειρότεροι από μένα σίγουρα, οπότε θα πάρεις και πιο έγκυρες γνώμες.

Θα σου πρότεινα να το αφήσεις πάντως.

Καλή αρχή

Link to comment
Share on other sites

χαλίκι έβαλες? αν ναι το ξέπλυνες καλά?

Link to comment
Share on other sites

χαλίκι έβαλες? αν ναι το ξέπλυνες καλά?

Εχω βαλει ψιλο χαλικι το οποιο το ξεπλυνα πολυ καλα. Πριν γινει αυτο με τον κουβα το ειχα να δουλευει 2-3 μερες με λιγοτερο νερο και δεν ειχα καθολου αφρο, για αυτο και υποπτευομαι οτι ο κουβας εκανε ζημια..

Link to comment
Share on other sites

εγω προτείνω να κάνεις μια αλλαγη νερού περίπου 30%-40% αλλά θα σου καθυστερήσει το στρώσιμο να δεις αν θα υπάρξει αλλάγη. φωτογραφία μπορείς να βάλεις να δούμε πώς είναι πριν κάνεις αλλαγή?

Link to comment
Share on other sites

Ο "αφρός" μπορεί να είναι από διάφορες άλλες αιτίες και όχι απαραίτητα από σαπούνια ή άλλα χημικά καθαρισμού. Μήπως έβαλες περισσότερο αντιχλώριο από το κανονικό? Μερικές μάρκες δημιουργούν αφρό για λίγο διάστημα εάν μπει μεγάλη ποσότητα. Εάν από τις μετρήσεις βλέπεις πτώση της αμμωνίας και ανέβασμα των ΝΟ2, σημαίνει ότι αναπτύσσεται κανονικά η αποικία βακτηριδίων, άρα δεν έχεις πρόβλημα. Τι και ποια άλλα πρόσθετα έχεις βάλει στο νερό σου μέχρι στιγμής?

Πάντως εάν είναι από σαπούνια ή χλωρίνες κλπ, πρέπει να το αδειάσεις όλο, να το ξεπλύνεις πολύ καλά και να βάλεις τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα αντιχλώριου και ενεργό άνθρακα για 3-4 ημέρες για να καθαρίσει. Και μετά πάλι αλλαγή όλο το νερό με φρέσκο και ξεκινάς στρώσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, ειμαι υποχρεωμενος.. ;)

Δεν χρησιμοποιω προσθετα για το νερο γιατι το νερο το παιρνω απευθειας απο μια πηγη και δεν ειναι χλωριωμενο (ζω στην επαρχια βλεπετε :D ). Θα κανω μια μεγαλη αλλαγη νερου και θα προσθεσω ανθρακα στο φιλτρο οπως μου ειπατε και θα περιμενω να δω την εξελιξη, αν δεν γινει τιποτα θα το παω απο την αρχη..

ΥΓ. Δυστυχως δεν μπορω να ανεβασω φωτο αμεσα

Link to comment
Share on other sites

Εχεις τσεκάρει το νερό αυτό? Αν αποκτήσει κάποια στιγμή πρόσθετα φυτοφαρμάκων και άλλων τέτοιων "ωραίων" ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής της πηγής ή κάποιο σημείο της διαδρομής του νερού, πως θα το μάθεις για να προστατευθείς εσύ και τα ψάρια σου? Θεωρώ μεγάλο ρίσκο κάτι τέτοιο και σε αυτή τη περίπτωση καλό θα είναι να πάρεις τα μέτρα σου - προετοιμασία του νερού από πριν σε δοχεία με χρήση τουλάχιστον ενεργού άνθρακα και συχνές μετρήσεις. Ασε που τα διάφορα σκευάσματα για αποχλωρίωση που κυκλοφορούν δεν είναι μόνο για το χλώριο, αλλά και για άλλα πράγματα - πχ βαρέα μέταλλα ή περιέχουν και aloe vera για προστασία της μεμβράνης των ψαριών κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές σκέψεις για την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιώ:

Για αυτό που λες για τα φυτοφάρμακα δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, η ανάλυση του νερού για υπολειμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστήριο και πέρα από την αντίστροφη όσμωση δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τίποτα. Αυτα που είναι κοινά είναι τα υπολειματα λιπασμάτων οπότε μιλάμε κυρίως για νιτρικά,νιτρώδη και φωσφορικά άλατα τα οποία φαίνονται στα τεστ που έχουμε, και για τα οποία δεν φαίνεται να έχω πρόβλημα. Τα βαρέα μέταλλα κυρίως βρίσκονται σε νερό που είναι μολυσμένο με λύματα από βόθρους, αποχετεύσεις και βιομηχανικά κατάλοιπα και δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσω κάποιο σκεύασμα για αυτά, αν και ένας λόγος που χρησιμοποιώ αυτή την πηγή είναι ότι λόγω θέσης είναι δύσκολο να μολυνθεί από τέτοιους παράγοντες.

Link to comment
Share on other sites

Βαζε αντιχλωριο καλο μπορει να κανει στο νερο του ενυδρειου κακο οχι.

Link to comment
Share on other sites

Βαζε αντιχλωριο καλο μπορει να κανει στο νερο του ενυδρειου κακο οχι.

;) συμφωνω απολυτα.

αν διαβασεις τι λενε καποια απο τα αντιχλωρια , ειναι οτι δημιουργουν μεμβρανες πανω στα βραγχια των ψαριων που δρουν προστατευτικα.

προσωπικα ακομα και στο νερο της ΑΟ προσθετω λιγο αντιχλωριο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...