Jump to content

Πως μεταφραζονται


sotos

Recommended Posts

Θα ηθελα να ρωτησω πως μεταφραζονται οι βαθμοι microsiemens σε βαθμους GH!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Σώτο καλησπέρα.

Οι βαθμοί microsiemens από μόνοι τους δεν λένε τίποτα. Τι εννοώ: είναι σαν να λες ότι θες μετατροπή κιλών σε μονάδα ανθρώπου, χωρίς να ξέρεις αν ο άνθρωπος είναι χοντρός ή αδύνατος. Δεν μπορείς να πεις ότι 100 κιλά μεταφράζονται σε 1.5 άνθρωπο αν δεν ξέρεις τι άνθρωπος είναι (παράδειγμα είναι αυτό, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις :lol: )

Αυτό που φαντάζομαι ότι σε προβληματίζει είναι ότι μιλάς για μετρήσεις από όργανο TDS. Σωστά? Αν έχω δίκιο σε αυτό που λέω, τότε μπορείς και να συνεχίσεις να διαβάζεις την απάντησή μου. Λοιπόν το TDS μετράει (είτε σε microsiemens είτε σε ppm) την αγωγιμότητα ενός υγρού. Αν μετρήσεις σε ένα υγρό (π.χ. νερό) 400 ppm ή μsiemens δεν σημαίνει ότι έχεις 5 ή 10 γερμανικούς βαθμούς γενικής ή ανθρακικής σκληρότητας. Ένα πείραμα που μπορείς να κάνεις είναι σε νερό μηδενικής σκληρότητας και αγωγιμότητας (από Α/Ο) να ρίξεις θειικό κάλιο (Κ2SO4). Το όργανο TDS θα δείξει τιμές αυξημένες (οι οποίες θα δικαιολογούσαν σκληρότητες μετρήσιμες από ένα υγρό τεστ) ενώ τα τεστ θα συνεχίσουν να δείχνουν μηδενικές τιμές από σκληρότητες. Κι αυτό γιατί το θειικό κάλιο δεν μεταβάλει τις σκληρότητες αλλά την αγωγιμότητα του νερού.

Αυτό συμβαίνει γιατί το TDS δεν μετράει σκληρότητες (γενική ή/και ανθρακική), αλλά αγωγιμότητα.

Αυτό που θα μπορούσες να πεις είναι ότι 17.85 ppm CaCO3 αντιστοιχούν σε ένα γερμανικό βαθμό ανθρακικής σκληρότητας (dH). Η γενικότητα 17.85 ppm αντιστοιχούν σε ένα γερμανικό βαθμό ανθρακικής σκληρότητας δεν ισχύει.

Πιστεύω ότι για περισσότερες και λεπτομερέστερες απαντήσεις σχετικά με τα TDS meters μπορείς να δεις στο άρθρο του Μιχάλη Πλαδέδη (neon) ΕΔΩ.

Οποιαδήποτε άλλη ερώτηση πάνω στο θέμα μην διστάσεις να τη συζητήσουμε :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Γιαννη για την αμεση απαντηση!

Την ερωτηση την εκανα με την αφορμη της απαντησης του Heiko bleher προς τον nidal οτι οι αγριοι δισκοι(καφε-πρασινοι)ζουν σε νερα με 20ms και oi hackel κατω απο 10ms.

Εγω μεχρι στιγμης διαιρουσα τους βαθμους ms δια 33 δηλαδη 120msδια 33=3.6 βαθμοι σκληροτητας GH

Ετσι τουλαχιστον ελεγε το manule οταν αγορασα το αγωγημωμετρο!

Αλλα απο οτι διαβασα στο αρθρο αυτο ειναι λαθος!

Οποτε πρεπει να παρω ενα οργανο που να μετραει κατευθειαν ppm!

Έγινε επεξεργασία - sotos
Link to comment
Share on other sites

Οποτε πρεπει να παρω ενα οργανο που να μετραει κατευθειαν ppm!

Λάθος! Δεν χρειάζεσαι όργανο που να μετράει σε ppm

Αν υπήρχε/υπάρχει (δεν το γνωρίζω) χρειάζεσαι όργανο που να μετράει ppm CaO (δηλ. ppm ασβεστίου-μαγνησίου (γενική σκληρότητα)). Μόνο τότε μπορείς να μετρήσεις γενική σκληρότητα. Αν το όργανο μετράει τα στοιχεία που επηρεάζουν τη γενική σκληρότητα.

π.χ. το δικό μου όργανο TDS μετράει την αγωγιμότητα σε ppm και όχι σε microsiemens. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετράει σκληρότητα...

Link to comment
Share on other sites

Ο τροπος που ανέφερα παραπανω μετατροπης ms σε gh σωστος?

Εχω της american marine που μετραει σε μς εχεις να μου προτηνεις κατι καλυτερο?

Και κατι αλλο,

αν μετατρεψουμε τα 20μς σε gh ειναι 0.6 περιπου μισος βαθμος σκληροτητας δηλαδη το νερο απο R/O δεν θελει καμια μετατροπη οταν προκειται για αγριους δισκους!

Με συνχωρεις αν επαναλαμβανομαι αλλα εχω μπερδευτει :lol:

Link to comment
Share on other sites

Επισης στο αρθρο λεει οτι μπορουμε να εχουμε ακριβεις μετρηση gh!

Μέτρηση της σκληρότητας του νερού

Με κάποιο όργανο μέτρησης αγωγιμότητας ή TDS μπορούμε να έχουμε μια ακριβή μέτρηση της σκληρότητας (GH) του νερού σε ppm. Αυτό απαιτείται όταν θέλουμε π.χ. να μαλακώσουμε το νερό αρκετά, προκειμένου να επιτύχουμε αναπαραγωγές σε κάποια είδη που προέρχονται από μαλακά νερά π.χ. ψάρια Αμαζονίου.

33ms=1βαθμος gh σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Επισης στο αρθρο λεει οτι μπορουμε να εχουμε ακριβεις μετρηση gh!

Αυτό δεν ισχύει μετρώντας με ένα TDS

Μέτρηση της σκληρότητας του νερού

Με κάποιο όργανο μέτρησης αγωγιμότητας ή TDS μπορούμε να έχουμε μια ακριβή μέτρηση της σκληρότητας (GH) του νερού σε ppm.

OXI!!!

Αυτό απαιτείται όταν θέλουμε π.χ. να μαλακώσουμε το νερό αρκετά, προκειμένου να επιτύχουμε αναπαραγωγές σε κάποια είδη που προέρχονται από μαλακά νερά π.χ. ψάρια Αμαζονίου.

33ms=1βαθμος gh σωστα?

ΛΑΘΟΣ!!!

Πάμε λίγο απο την αρχή γιατί δεν κατάλαβες τι σου είπε ο Γιάννης (istellas) παραπάνω.

To TDSμετρο είναι ένα όργανο που μετράει την αγωγιμότητα του νερού.

Τι είναι η αγωγιμότητα ; Είναι η ικανότητά του νερού να μεταφέρει - άγει ηλεκτρικά φορτία. Η ικανότητα αυτή εξαρτάται από την παρουσία ιόντων, από τη συγκέντρωσή τους, την ευκινησία, το σθένος και τη θερμοκρασία.

Μετράει τα μέταλλα που είναι διαλυμένα μέσα στο νερό και σου δείχνει την ποσότητα αυτών για να το πω απλά. Όλων των μετάλλων όμως που βρίσκονται μέσα στο νερό.

Ρίξε μια ματιά στο σύνδεσμο παρακάτω για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι/κάνει το TDSμετρο

http://www.tdsmeter.com/abouttds_aquaculture.html

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Κι εγώ πήρα ένα TDSμετρο πριν λίγο καιρό μόνο και μόνο για να μετράω το νερό της R.O μιας και οι αλλαγές νερού στο ενυδρείο είναι συχνές.

Τώρα γνωρίζοντας το ότι το νερό της βρύσης μου έχει σκληρότητα 16 και μS 330 μπορώ να το προσθέσω (χρησιμοποιώντας πάντα προφύλτρα) στο νερό της R.O (σκληρότητα 0-1 και μS 15-30) σε αναλογία 15-30% και να έχω απευθείας το νερό που επιθυμώ για τους δίσκους μου. Ελέγχω βεβαίως ανά διαστήματα τη σκληρότητα GH για να είμαι σίγουρος για το TDSμετρο.

Όλα αυτά βέβαια πριν προσθέσω ηλεκτρολύτες trace και λιπάσματα.

Στο νερό του ενυδρείου χρησιμοποιώ πάντα δείκτες GH-KH !!!

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Ο κ.Bleher στην απάντηση του αναφέρει τις προτεινόμενες παραμέτρους νερού για τους δίσκους που προέρχονται από 2 διαφορετικές περιοχές του Αμαζονίου. Αναφέρει pH και αγωγιμότητα. Πουθενά δεν αναφέρει γενική σκληρότητα. Η γενική σκληρότητα GH είναι μια τιμή/παράμετρος που εξυπηρετεί καθαρά ενυδρειακές ανάγκες και δίνει μια ένδειξη της σκληρότητας του νερού ως CaCO3.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο "Για καθαρά πρακτικούς λόγους και για χρήση που προορίζεται για ενυδρεία ισχύει η παρακάτω σχέση: 33μS=17.9 ppm= 1 dh (βαθμός σκληρότητας)". Αυτό ισχύει αλλά όπως ανέφεραν και οι φίλοι παραπάνω δεν είναι απόλυτο είναι απλά μια ένδειξη. Όσο περισσότερα και διαφορετικής μορφής άλατα υπάρχουν διαλελυμένα στο νερό μας τόσο χαλάει η σχέση GH/ppm ή μS.

Κάνε ένα απλό πείραμα. Πάρε 1 λίτρο νερό α/ο και ρίξε μέσα ενυδρειακό ή τυροκομικό αλάτι (NaCl). Μετά πάρε μια μέτρηση με το tds meter για να δεις τη διαφορά. Υποθέτουμε ότι θα δείξει π.χ. 500μS και παρόλα αυτά το test GH να δείξει 0. Ξέρουμε ότι οι δίσκοι που αναφερόμαστε θέλουν χαμηλή σκληρότητα (σε όρους ενυδρειακούς) καθώς προέρχονται από αντίστοιχους βιότοπους. Το ότι η γενική σκληρότητα GH είναι 0-1 ενώ η μέτρηση tds μας δίνει είναι 500μS σημαίνει ότι το νερό είναι κατάλληλο γι αυτούς τους δίσκους; Όχι βέβαια.

Ένα tds meter είναι πολύ χρήσιμο όταν γνωρίζουμε τι ακριβώς και σε τι ποσότητες προσθέτουμε στο νερό μας. Αν κάνεις αλλαγές μόνο με νερό α/ο τότε μπορείς να προσδιορίσεις την αγωγιμότητα προσθέτοντας ένα-ένα τα άλατα (π.χ. CaCO3, MgSO4, traces) προκειμένου να φέρεις το νερό στις ίδιες τιμές σε όρους αγωγιμότητας με του αντίστοιχου βιότοπου. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει έρευνας προκειμένου να ξέρεις πόσο Ca, Mg, K, Na, Fe, κλπ έχει μετρηθεί στους αντίστοιχους βιότοπους. Αν ψάξεις μάλλον θα βρεις τις τιμές που έχουν καταγραφεί από επιστημονικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολυ ολους!

Βοηθήσατε αρκετα! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...