Jump to content

Ερωτήσεις για ενυδρείο


Recommended Posts

Καλησπέρα

Μετά από ένα μήνα και κάτι μέρες πιστεύω ότι το ενυδρείο μου είναι έτοιμο για ψάρια :lol: .

Αυτή τη στιγμή το ενυδρείο μου παρουσιάζει τις εξής τιμές:

NH3-4:0

NO2 :0

NO3 :100

PH :8

KH :3

GH :10

Το ενυδρείο μου είναι ενα 96άρι του Carrefour φυτεμένο (80X30X40) και με σαλιγκάρια :)

συνεχίζω μέ την αμμωνία μέχρι και αύριο καθώς σχεδιάζω να βάλω ψάρια την τρίτη όπότε αύριο δευτέρα θα κάνω τη μεγάλη αλλαγή του νερού σε ποσοστό 80%.

Είχα σχεδιάσει να βάλω tetra και rasbora αλλά εγκαταλήφθηκε η ιδέα καθώς αν και θα μπορούσα να κατεβάσω το PH και τη σκληρότητα αυτό θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο που δεν είχα. Έτσι είπα να πάω σε κάτι πιο ανεκτικό. Παρεπιπτόντως το νερό της βρύσης μου είναι:

PH :8

KH :6

GH :8

Σκέφτομαι να βάλω μέσα κατ'αρχήν 3-4 Botia sidthimunki για να τα έχω για τα σαλιγκάρια. Επίσης λέω να βάλω από τα παρακάτω είδη:

Poecilia reticulata

Xiphophorus maculatus ή Xiphophorus helleri (κάπου διάβασα ότι είναι ασυμβίβαστα, τσακώνονται)

Αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σε κάποιες απορείες που έχω θα σας ήμουν υπόχρεος

1) Το στρώσιμο το έχω κάνει με αμμωνία. Εαν βάλω μόνο τρία ψάρια θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τις αποικίες βακτηρίων που έχει αναπτυχθεί ή θα πρέπει ότι βάλω να το βάλω μαζί. Η ερώτηση μου είναι γιατί αν πεθάνουν οι πλεονάζουζες αποικίες μήπως μετά αρχίζουν και ανεβοκατεβαίνουν η αμμωνία και τα ΝΟ2; (η ερώτηση προήλθε από το προηγούμενο post :bowdown: )

2) Πόσα γκάπι πρέπει και μπόρω να βάλω στο ενυδρείο μου;

3) Το ίδιο για τα πλατύ ή τους ξιφοφόρους (ισχύει αύτο που διάβασα για εχθρηκότητα μεταξύ τους);

4) Τί μπορείται να μου προτείνεται επιπλέον ή εναλλακτικά (δεν έχω ακόμη αντίληψη του ύψους της ιχθυοφόρτωσης που μπορώ να κάνω); λαμβάνοντας υπόψιν χημεία νερού, μέγεθος ενυδρείου και του γεγονότος ότι δεν θέλω σαλιγκάρια στο ενυδρείο και ότι θέλω γκάπις;

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε πρέπει να ανοίξεις ξεχωριστό θέμα για να πάρεις απαντήσεις, αφού εδώ σε θέμα άλλου το οποίο μάλιστα έχει σχετικά καλυφθεί, η πιθανότητα να το δουν κάποιοι το ερώτημά σου είναι μικρή οπότε είναι μάλλον απίθανο να πάρεις πολλές απόψεις.

Σχετικά με τα ερωτήματά σου θα έλεγα να ξεκινήσεις από τα guppies ή τα platies και μετά να βάλεις botia. Το θέμα της διατήρησης των αποικιών έχει να κάνει με την ποσότητα αμμωνίας που έριχνες κατά το στρώσιμο, αυτό όμως είναι κάτι που μάλλον δύσκολα μπορείς να το ελέγξεις ή να το συγκρίνεις με την ιχθυοφόρτωση. Εγώ σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσα τον κανόνα "λίγα ψαράκια κάθε φορά και σε βάθος χρόνου η συνολική ιχθυοφόρτωση". Αν ακολουθήσεις τον παραπάνω κανόνα αμμωνία κλπ δεν θα ανεβοκατεβαίνουν ανεξέλεγκτα. Μπορείς να ξεκινήσεις με 1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά guppies. Σε μία εβδομάδα - 10 ημέρες προσθέτεις και την ομάδα των platies. Δεν γνωρίζω για εχθρικότητα μεταξύ platies και ξιφοφόρων αλλά ίσως καλό θα ήταν να παραμείνεις σε μία από τις δύο φυλές (όταν έρθει η ώρα 1-2 αρσενικά 3-4 θηλυκά). Κάποια στιγμή θα βάλεις και μία μικρή ομάδα corydoras στο βυθό ή και κανένα SAE. Τα σαλιγκάρια θα καταπολεμηθούν από τα botia αλλά μη σε πιάνει και πανικός με αυτά. Υπάρχουν αρκετά posts σχετικά με σαλιγκάρια στο forum αν θέλεις κάνε ένα ψάξιμο.

Φιλικά

Ανδρέας

Έγινε επεξεργασία - acg301
Link to comment
Share on other sites

Ανδρέα ευχαριστώ για την απάντηση σου (όπως και τον istellas που έκανε το split)

Σχετικά με τα ερωτήματά σου θα έλεγα να ξεκινήσεις από τα guppies ή τα platies και μετά να βάλεις botia.

Υπάρχει κάποιος λόγος. Εμένα ο μόνος λόγος που λέω πρώτα για botia είναι ότι δεν είδα guppies που να μου αρέσουν. Θα ψάξω βέβαια και άλλο γιατί δεν πρόλαβα κιόλας.

....θα βάλεις και μία μικρή ομάδα corydoras στο βυθό...

Υπάρχει πιθανότητα να τσακωθούν με τα botia;

Link to comment
Share on other sites

Ανδρέα ευχαριστώ για την απάντηση σου (όπως και τον istellas που έκανε το split)

Υπάρχει κάποιος λόγος. Εμένα ο μόνος λόγος που λέω πρώτα για botia είναι ότι δεν είδα guppies που να μου αρέσουν. Θα ψάξω βέβαια και άλλο γιατί δεν πρόλαβα κιόλας.

Υπάρχει πιθανότητα να τσακωθούν με τα botia;

Εγώ έχω yo yo loach και δεν βλέπω προβλήματα (είναι και μικρά τα yo yo σε τελικό μέγεθος).

Δεν ξέρω με τα clown loaches τι γίνεται ας απαντήσει κάποιος άλλος φίλος. Γενικά είναι φιλήσυχα είναι πάντως.

Φιλικά

Ανδρέας

Link to comment
Share on other sites

Μετά από όλο αυτό το καιρό αναμονής χτές μπήκαν τα πρώτα ψάρια.

Έβαλα 4 botia sidthimunki. Παρόλο που ο Ανδρέας μου είπε να βάλω πρώτα guppies επειδή δε βρήκα κάποια που να μου αρέσουν, ξεκίνησα με αυτά. :lol:

Προς το παρών είναι όλα οκ. Για κανένα 20 λεπτο ήταν φοβισμένα και κρύφτηκαν αλλά μετα άρχισαν τα ζιγκ ζαγκ με απίστευτη ταχύτητα. Σαν δαιμονισμένα κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...