Jump to content

Καθοδηγήστε έναν αρχάριο


than

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Πριν τέσσερις μέρες ξενίνησα το στερώσιμο του πρώτο μου ενυδρείου 96l (80Χ30Χ40) με φίλτρο EHEIM (8.3l/min) και θερμαντήρα JAGER 100W. Για υπόστρωμα έχω βάλει χώμα της TETRA (CompletaSubtstrate) και πολύ ψιλό καφέ χαλίκι. Το στρώσιμο γίνεται με αντιχλώριο και βακτηρίδια και φυσικά χωρίς ψάρια. Δύο μέρες μετά πρόσθεσα τροφή (το διάβασα σε κάποιο post) για να βοηθήσω τη διαδικασία στρωσίματος. Σήμερα το πρωί ανακάλυψα ότι η επιφάνεια του νερού ήταν καλυμένη με μία ουσία. Το απόγευμα ήρθε η δεύτερη απογοήτευση. Τα τρία φυτά που υπάρχουν είχαν στα φύλλα τους μικρή ποσότητα άλγης. Εκείνη τη στιγμή αφαίρεσα όσο καλύτερα μπορούσα την ουσία από την επιφάνεια του νερού. Μπορεί κάποιος να μου πει αν έχω κάνει κάτι λάθος και πως να το διοθώσω.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ στο χόμπι και στο Aquazone!

Περιέγραψε λίγο καλύτερα την "ουσία" της επιφάνειας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Επίσης δεν κατάλαβα ποιο και τι φίλτρο έχεις. Λίγο πιο αναλυτικά γίνεται?

Ακόμα, θα πρέπει να περιγράψεις την άλγη που λες. Καφέ άλγη ήταν? Ή μήπως κάτι άλλο?

Χρήσιμο ακόμα να μας πεις μάρκες από τα υγρά που χρησιμοποιείς, αναλυτικά τι φωτισμό έχεις (και ώρες), καθώς και τι φυτά έχεις.

Μετρήσεις μπορείς να κάνεις στο νερό σου? Εχεις πάρει τεστ? Και ποια?

Οι πληροφορίες που δίνεις είναι λίγες για να μπορέσει κάποιος να σε βοηθήσει ουσιαστικά... Εχεις διαβάσει τα σχετικά με το στρώσιμο και τον κύκλο του αζώτου άρθρα? Αν όχι, σου προτείνω να ξεκινήσεις από ΕΔΩ για να κατανοήσεις πλήρως τη διαδικασία.

Αν έχεις κάποιον γνωστό σου που έχει ενυδρείο, καλύτερα να πάρεις λίγη μούργα από το φίλτρο του για να ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα με το στρώσιμο (και με την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν έχει αρρώστιες στο ενυδρείο του).

Link to comment
Share on other sites

Καλώς σας βρήκα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας γνωστός που να έχει σχέσει με ενυδρεία. Τη διαδικασία με την αμμωνία τη "φοβήθηκα" λίγο γιατί είναι λίγο πολύπλοκη για έναν αρχάριο. Ολες μου οι γνώσεις (όσες είναι) οφείλονται στα διάφορα forum.

Η ουσία ήταν κατι σαν λάδι με πράσινο χρώμα. Το χρώμα του νερού και ο περιβάλον χώρος από το φωτισμό είχε και αυτός πράσινο χρώμα. Από τη στιγμή που την αφαίρεσα έχουν καθαρίσει τα πάντα εκτός από τα φυτά.

Το φίλτρο είναι εσωτερικό EHEIM 2010 με πράσινο σφουγγάρι.

Αυτό που ονομάζω αλγη έχει πράσινο χρώμα και είναι κατι σαν ψιλό βαμβάκι πάνω στα φύλλα.

Τα υγρά που χρησιμοποιώ (αυτά μου πρότεινε το κατάστημα) ειναι: ΑPI STRESS COAT και API STRESS ZYME.

Φωτισμός 10 ώρες περίπου με τη λάμπα που είχε το ενυδρείο.

Τα φυτα είναι μία Ηygrophila Corymbosa "Siamensis53B" και δύο Cryptocoryne undulata.

Οι μετρήσεις που έκανα την 17/02/07 ήταν: gH=12, kH=13, pH=8, NO2<0,3, NO2=5. Αμμωνία δεν έχω πάρει ακόμα. Ισος αύριο.

Ελπίζω τα στοιxεία μου να είναι αρκετά.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα καλώς όρισες στον κόσμο τις άλγης.Κλείσε τον φωτισμό σου και κάλυψε όλο το ενυδρείο σου να μην το βλέπει καθόλου φως ημέρας για 3 μέρες και μετά δες τι γίνετε.Αν και το συνήθες σε νέα ενυδρεία να έχειςι καφέ άλγη εσύ έπεσες στα δύσκολα.Μην το βάζεις κάτω κάνε αυτό και μας λες νέα σου.Η λάμπα που έχεις είναι daylight;Αν ναι τότε θα πρέπει να την αλλάξεις και να βάλεις μία που εκπέμπει στο κυανέρυθρο φάσμα δηλαδή να βγάζει ροζ χρώμα και όχι μπλε.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς καλός ήρθες

Μπορούμε να στρώσουμε το ενυδρείο με τροφή υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ταυτόχρονα πολλά φυτά στο ενυδρείο μας ώστε να μπορούν να καταναλώνουν το ΡΟ4 που περιέχει ή τροφή. Εάν δεν έχουμε πολλά φυτά ή έχουμε φυτά πολλή αργής ανάπτυξης τότε το ΡΟ4 δεν προλαβαίνει να καταναλωθεί. Αποτέλεσμα είναι να ευνοούμε της αλγης μιας και το ΡΟ4 είναι η αγαπημένη τους τροφή, και επειδή δεν έχει στρώση ακόμη το ενυδρείο σου είναι πιο επιρρεπή στης αλγης. Το ότι πρασίνισε λοιπόν το νερό σου οφείλετε μάλλον σε αιωρούμενοι άλγη. Επειδή λοιπόν έχεις λίγα φυτά και δυο ευαίσθητα τα κριπτο δεν σε συνιστώ να το στρώσης με τροφή. Εάν τώρα δεν βάλλεις αμμωνία τότε τα βακτηρίδια τσάπα τα βάζεις. διότι και τα βακτηρίδια χρειάζονται τροφή και ή τροφή τούς είναι σε πρώτη φάση ή αμμωνία από όπου προκύπτει σε δεύτερη φάση ΝΟ2 και σε τρίτη φάση το ΝΟ3. Αυτός είναι πολλή συνοπτικά εν μέρη ο κύκλος του αζώτου.

Υ.Γ. πόσες μέρες έχει που στρώνεις το ενυδρείο σου.

Να συμπληρώσω αντιχλώριο μην βάζεις συνέχεια δεν έχει νόημα. Το αντιχλώριο το βάζουμε μόνο στο νέο νερό που θα προσθέτουμε στο ενυδρείο μας.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο ευχαριστώ για τις συμβουλές. Σήμερα το απόγευμα θα τοποθετήσω και άλλα φυτά, καθώς επίσης θα ξεκινήσω και το στρώσιμο με αμμωνία.

Το ενυδρείο ξεκίνησα να το στρώνω την Πέμπτη 15 Φεβ. 2007.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...