Jump to content

  

33 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Πλεον το χομπυ του ενυδρειου ειναι στις ζωες των ανθρωπων αρκετα χρονια...δυστυχως ομως ακομα και σημερα ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα που εχουν αντιμετωπισει ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ οι χομπυστες ανα τον κοσμο,ειναι το γνωστο ick!

Ακομα δεν εχει βρεθει ενα "μαγικο" υγρο το οποιο να μπορει να μπαινει αφοβα στα reef ενυδρεια και να μας απαλλασει απο αυτην την ασθενεια με 100% ασφαλεια για τα κοραλια και ολους τους υπολοιπους οργανισμους του ενυδρειου.

Και δυστυχως για πολλους λογους το στησιμο καραντινας δεν ειναι μια δημοφιλης μεθοδος οσο και αν εχει πολλες πιθανοτητες να μας βοηθησει να εχουμε ενα καθαρο απο ick ενυδρειο η' να σωσει τα αρρωστα ψαρακια.

Οποτε...εαν εχετε μια επιτυχημενη ιστορια με καποιο-α ψαρι-α τα οποια καταφεραν και ξεπερασαν το ick χωρις καραντινα μοιραστητε το μαζι μας. :thumbsu:

Θα ειναι πολυ χρησιμο και να αναφερετε καποιες απο τις διαδικασιες που ακολουθησατε.

Μπορει να δωσετε ελπιδα και πληροφοριες σε καποιους συνχομπυστες που περνανε αυτη τη φαση

με το ενυδρειο τους.

Δεκτες φυσικα και οι ιστοριες οπου τα ψαρακια δεν τα καταφεραν ωστε να αποφυγουμε καποια "γιατροσοφια" τα οποια δεν ειχαν αποτελεσμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ ωραιο θεμα με παρα πολυ ενδιαφερον θα ανεφερθω σε ενα παλιο περιστατικο μιας και αυτο που περνω τωρα ειναι σταθερο

οταν εστησα το ενυδρειο που εχω τωρα πολυ συντομα και ακομα φρεσκο το ενυδρειο βαζω ενα nigrigans οπου περιπου 10 μερες ηταν καθαρος μετα βαζω και τα υπολοιπα ψαρια που ειχα στο νανο που ειχα και ετρεχε συνολικά 2 κλοουν και ενα μανταρινο σε 4 μερες το πρωτο σημαδι!!!! τοτε εκανα χρηση απο το Herbtana και τηρούσα με πιστή εβλαβεια τις οδηγιες εριχνα και βιταμινες στην τροφη αυτο κρατησε ενα μηνα κοντα οπου μετα ξεκινησαν οι απωλειες μια μια οπου τα εχασα ολα...οταν δεν υπηρχε πλεον ζωη το αφησα να τρεξει χωρις τιποτα 2 μηνες κοντα και μετα ξαναεβαλα ζωντανα! αυτα τα λιγα απο την πρωτη επαφη μου με το παρασιτο τωρα θα δουμε πως θα παει τωρα...

Link to comment
Share on other sites

mad με την σειρά μου να αιτιολογήσω τις ψήφους μου...

Εννοείτε πως έχω περάσει κάποιες καταστάσεις με ick (στο γλυκό περισσότερες εννοείτε) τα τελευταία 5,5 χρόνια στην θάλασσα.....

Καραντίνα δεν είχα, και δεν θα κάνω, γιατί δεν έχω τον χώρο (στο κάτω κάτω σε σπίτι ζώ, και όχι σε pet shop με τόσα που έχω εδώ)

Συγκεκριμένα ήταν 4 αυτές, οι δύο απανωτές, και οι 4 στην ίδια οικογένεια ψαριών (tangs, τι σπάνιο φαινόμενο.........!)

Κλασσικά η πρώτη μου ήταν με Blue Tang, το 2007, το οποίο το έχασα, όχι από την ασθένεια, αλλά μπήκε μέσα σε ανεμώνη (έκανε "παρέα" πάντα με τα κλόουν μου, και τα ζήλεψε μάλλον). Καπάκι έπαθε και το επόμενο, που παρεμπιπτόντως ήταν από το ίδιο μαγαζί, και αυτό το καθάρισε απλά ο "γιατρός"

Τρίτο, σε Yellow Tang, το 2009, το οποίο το κατάλαβα λίγο αργά (λόγο χρώματος) και αυτό όμως το είχα θεραπεύσει με Aquarium Munster Proto-Marin Coral, το οποίο έκανα την θεραπεία μέσα στο κυρίως ενυδρείο, παρουσία των κοραλιών, και πραγματικά δεν πίστευα ότι υπάρχει φάρμακο που δεν επηρεάζει τα κοράλια.... (από τότε το έχω πάντα στο φαρμακείο μου). Ταυτόχρονα τάιζα και Dr. bassleer biofish food garlic

Τέταρτη φορά, ήταν πριν λίγες μέρες (1-1-14) όταν είχε έρθει σπίτι για επίσκεψη, ένας "Μητσοτάκης" που έχω στο σόι μου.... Με το που είπε "πώ, τι όμορφο ψάρι" την επόμενη, ήταν λες και έπεσε μέσα στην ζάχαρη..... στις 13-01-14 είπα τελικά ότι είναι αμαρτία να το αφήνω έτσι, αν και το ψάρι δεν είχε κανένα θέμα μιας και καθημερινά έτρωγε 3-5 φορές, και είπα να ξανακάνω την 3ήμερη θεραπεία του Proto-Marin Coral όπως και έκανα, απλά την μέρα που το ξεκίνησα, έβαλα και τον θερμαστάτη στους 28 βαθμούς (στο ενυδρείο από λάθος καλυμπράρισμα είχα 22), και για τις επόμενες 2 μερες (μέχρι σήμερα) το έριξα στους 26.... Ταυτόχρονα το ψάρι έτρωγε καθημερινά, 2-3 φορές, Tropical D-Allio plus gran

Link to comment
Share on other sites

Πριν όχι πολύ καιρό έχασα σχεδόν όλα μου τα ψάρια από oodinium....ο χαβανέζος είχε γίνει κάτασπρος και η πούδρα που είχε επάνω του δεν υπήρχε πουθενά....έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση και τον "βούτηξα" σε γλυκό νερό....το ψάρι σήμερα είναι θραφταράκι και υγειέστατο!!

Έγινε επεξεργασία - kostaskappa
Link to comment
Share on other sites

Γιωργο πολυ ενδιαφερον αυτο που λες για το proto marin :thumbsu:

Ποτε δεν πιστεψα σε αυτες τις reef safe λυσεις και καμια δεν μου δουλεψε ποτε χωρις απωλειες οργανισμων η με 100% επιτυχια

στα ψαρακια.

Ασε που νομιζω πως βοηθανε(ΑΝ) μεχρι καποιο συγκεκριμενο σταδιο.

Δηλαδη αν τα ψαρακια περασουν το οποιο σταδιο "επιστροφης" απο την ασθενεια δεν κανουν απολυτως τιποτα.

Πρεπει δηλαδη να να χορηγηθουν πολυ νωρις ακομα και προληπτικα.

Νομιζω το πηρε ο λυκουργος να το δοκιμασει οποτε θα εχουμε ακομα μια αναφορα.

Προσωπικα εχω περασει 3-4 επιτυχημενες περιπετειες με το ick.

Σε ολες υπηρχε ενα η' και περισσοτερα tang τα οποια ειναι ισως τα πιο ευαισθητα-ευαλωτα σε αυτο.

Το μονο που εκανα ηταν να εχω μεγαλη ποικιλια τροφης,συχνα ταισματα,πολυ καλη ποιοτητα νερου με συχνες αλλαγες(αλλα οχι απο το κεντρικο ενυδρειο ωστε να αποφευγω χερια μεσα κτλ) και βιταμινες.

Ειδικα σε μια περιπτωση ενας japonicus που ειχα καθαρισε 2 μηνες μετα αφου ειχε γινει ενας απολυτος "λουκουμας" απο τα τοσα στιγματα που ειχε πανω του.

Φυσικα και εχω χασει ψαρακια παρα το οτι τα εκανα ολα αυτα.

Παιζει μεγαλο ρολο και το ποσο υγειες ειναι το ψαρακι πριν εκτεθει στο παρασιτο.

Έγινε επεξεργασία - mad23
Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς εγω το εχασα το ψαρι ελπιζω να ειναι η τελευταία φορα αν και αυτην την φορα δεν εβαλα φαρμακο μονο βιταμινες σκορδο και μπολικο φαγητο και κράτησε αυτο 4 1/2 μηνες!

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς εγω το εχασα το ψαρι ελπιζω να ειναι η τελευταία φορα αν και αυτην την φορα δεν εβαλα φαρμακο μονο βιταμινες σκορδο και μπολικο φαγητο και κράτησε αυτο 4 1/2 μηνες!

Λυκούργο,είμαι σίγουρος πως έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.....πάμε για άλλα πλέον!:)
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δυστηχως εμενα το yellow tank εγινε σε 1 βραδυ μεσα κατασπρο και δεν το εσωσα παρολο που εριξα σκορδοζουμο στο φαγητο και μετα απο 2 μερες εμφανισαν και οι νεμο μου αλλα πιστευω πως με σκορδοζουμο και με αλλαγες θα τα σωσω.
Δεν θελω να παιξω με υποαλατοτιτα γιατι δεν ειμαι και πολυ εμπειρος και δεν θελω να ρισκαρω με τα κοραλια μου. Οσο για το μπανιο στο γλυκο νερο δεν ξερω αν μπορει καποιος ας μου δωσει πληροφοριες ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε vagelis1

Κριμα για το ψαρακι σου αλλα μην απογοητευεσαι.Ολοι εχουμε χασει ψαρακια απο το παλιο-ick. :unsure:

Πολυ σωστα τα ειπες.Αν εχεις κοραλια μεσα μην παιξεις με υποαλατοτητα.

Και το "μπανιο" σε γλυκο νερο δεν ειναι κατι ευκολο.

Γενικοτερα αν μπεις στην διαδικασια η' παρεις το ρισκο προσπαθησε...

-να ειναι με νερο οσμωσης

-να ταιριαξεις τη θερμοκρασια με αυτη του ενυδρειου(ιδανικο) η' τουλαχιστον να μην εχει μεγαλη διαφορα.

-Τσεκαρε και την τιμη του ph πριν ξεκινησεις τη διαδικασια.

-Βαλε και μια αεραντλια στο ενυδρειο που το κανεις "μπανιο"

Το ποσο θα διαρκεσει το "μπανιο" θα στο δειξουν οι ανασεις του ψαριου.

Για παραδειγμα,οταν το ειχα εφαρμοσει σε ενα λευκοστερνο ειχε αντεξει μιση ωρα μεχρι να βαρυνουν οι ανασες του.

Ξεκινας συνηθως απο 5 λεπτα και παρατηρεις το ψαρακι.

Τα αποτελεσματα που θα δεις δεν θα ειναι μονιμα αφου παρα το γεγονος οτι θα πεσουν αρκετες κυστες απο πανω του(ακομα και απο τα βραγχια που ειναι το σημειο που δημιουργειται το μεγαλυτερο προβλημα),οταν επιστρεψει το ψαρακι στο ενυδρειο θα προσβληθει παλι απο το παρασιτο.

Ειναι σχετικα προσωρινη η ανακουφιση που θα νοιωσει.Ωστοσο ισως να βοηθησει σε ενα βαθμο αν το παρασιτο δεν ειναι σε εξαρση μεσα στο κεντρικο ενυδρειο.

Δεν ειναι κατι ευκολο και θελει πολυ πολυ προσοχη γιατι μπορει πολυ ευκολα να δημιουργηθουν προβληματα.

Μακαρι φιλε μου να τη γλυτωσουν τα υπολοιπα :thumbup:

p.s

Εισαι σιγουρος πως ηταν ick? :umm:

Link to comment
Share on other sites

Σε προχωρημένη ασθένεια ick δεν το προλαβαίνουμε. .αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. .οταν το μικρόβιο ick (εν συντομία) είναι στο αρχικό του στάδιο δεν είναι ορατό,βρίσκεται επάνω στο ψάρι προσκολλημενο και τρέφεται απο τα σωματικα του υγρα..οταν είναι ορατό τότε πλέον έχει μεγαλώσει και μετά φεύγει από το ψάρι και εγκαθίσταται στο ενυδρείο,στην άμμο,στα βράχια,εκεί πολλαπλασιαζεται και αναζητά το επόμενο θύμα του να προσκολλήσει..Τώρα..Όσο το παράσιτο είναι προσκολλημενο στο ψάρι τοτε χώνεται βαθιά στους ιστούς του και το φάρμακο δεν μπορεί να το εξολοθρέυσει..το φάρμακο σκοτώνει αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα.Τοτε λοιπόν έρχεται το "μπάνιο" σε γλυκό νερό ενυδρείου. .το παράσιτο με αυτον το τροπο θα υποστεί σοκ υποαλατοτητας και θα σκοτωθεί. ..τοποθετούμε το ψάρι μεσα σε ένα κουβα με το νερό που αναφερω παραπάνω για 3-4 λεπτά..προσπάθησε να έχει το νερό αν οχι την ιδια αλλά με μικρή διαφορά τη θερμοκρασία του..Το ψάρι δεν παθαίνει τίποτα. .μη φοβάσαι.εχω κάνει ολα τα ψάρια μπανιο .κάποια ψάρια και καποιοι καρχαρίες που ζουν κοντά σε εκβολές ποταμού μπαίνουν για μια βόλτα στο ποταμι για να καθαριστουν απο παρασιτα..Τώρα αυτό το επαναλαμβάνεις μερα παρα μερα ή και καθε μέρα...Για μένα είναι ο πρώτος τροπος αντιμετώπισης...

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία να το πιάσεις με την απόχη για να το μεταφέρεις δεν στρεσάρει ακόμη περισσότερο το ψάρι?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την βοηθεια παιδια μολις ξυπνησα τσεκαρα το ενυδρειο ο μικρος μου ο νεμο δεν εχει εμφανισει ακομα τιποτα οσο για τον μεγαλο απο 2-3 σπιθουρακια που ειχε τωρα ειναι 5-6 σημερα λεω να του ριξω βιταμινες και μια αλλαγη νερου 5% (εκανα και προχθες) αν και το ψαρι ειναι υγιεστατο εδω και 5-6 μηνες απλος τωρα αλλαξα ενυδρειο εφτιαξα ενα μεγαλυτερο και στην πρωτη αλλαγη καθαρισα το ats εντελος και ανεβικαν αποτομα να νιτρικα και το Yellow που ειχα μεσα σε 1 μερα ειχε γινει κατασπρο και λογικα κολισε και τους νεμο μου τωρα βεβαια ο κιτρινουλις εχει πεθανει. Σημερα ειδα και μια μικρη απτεζια πανω στα zoanthus μου, προσπαθισα να ριξω με την σιριγκα λεμονι στο στομα της αλλα ειναι πολυ μικρη και μαζευεται ευκολα τι μπορω να κανω?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την βοηθεια παιδια μολις ξυπνησα τσεκαρα το ενυδρειο ο μικρος μου ο νεμο δεν εχει εμφανισει ακομα τιποτα οσο για τον μεγαλο απο 2-3 σπιθουρακια που ειχε τωρα ειναι 5-6 σημερα λεω να του ριξω βιταμινες και μια αλλαγη νερου 5% (εκανα και προχθες) αν και το ψαρι ειναι υγιεστατο εδω και 5-6 μηνες απλος τωρα αλλαξα ενυδρειο εφτιαξα ενα μεγαλυτερο και στην πρωτη αλλαγη καθαρισα το ats εντελος και ανεβικαν αποτομα να νιτρικα και το Yellow που ειχα μεσα σε 1 μερα ειχε γινει κατασπρο και λογικα κολισε και τους νεμο μου τωρα βεβαια ο κιτρινουλις εχει πεθανει. Σημερα ειδα και μια μικρη απτεζια πανω στα zoanthus μου, προσπαθισα να ριξω με την σιριγκα λεμονι στο στομα της αλλα ειναι πολυ μικρη και μαζευεται ευκολα τι μπορω να κανω?

Vagelis1 , επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή , θα σου πρότεινα να βάλεις στα σχέδια σου χρήση ΟΖΟΝ .

Εγώ το δουλεύω 3-4 ώρες ημέρα παρά ημέρα και με έχει βοηθήσει και στα υπάρχοντα ζωντανά αλλά και στους νέους αφού αποστειρώνει ότι κουβαλάνε από παράσιτα

Link to comment
Share on other sites

Εχεις ενα δικιο σε αυτο αλλα αυτη την στιγμη τι μπορω να κανω για να μην εξαπλοθει? συμφωνεις να ριξω βιταμινες και σκορδοζουμο για να θεραπευτει το ψαρι? να κανω αλλαγες νερου μερα παρα μερα μεχρι να φυγει η αρρωστια?

Έγινε επεξεργασία - Vagelis1
Link to comment
Share on other sites

Εχεις ενα δικιο σε αυτο αλλα αυτη την στιγμη τι μπορω να κανω για να μην εξαπλοθει? συμφωνεις να ριξω βιταμινες και σκορδοζουμο για να θεραπευτει το ψαρι? να κανω αλλαγες νερου μερα παρα μερα μεχρι να φυγει η αρρωστια?

Άκου , οι βιταμίνες και το σκορδόζουμο κάνουν δουλειά όταν δίνονται με μέτρο . Όταν δηλαδή δεν βοηθήσουν στις πρώτες ημέρες , και συνεχίζεις να ρίχνεις βιταμίνες και σκορδοζουμο , επιβαρύνεις το νερό , τ ο ph κ.λ.π. Αν κάνεις συχνές αλλάγές στρεσάρεις τα ψάρια και έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

Εγώ ( δεν έχω καραντίνα) όσες φορές προέκυψε ick , έβαλα νερό από το ενυδρείο σε ένα μεγάλο κουβά εκεί έβαλα μία αεραντλία και ένα θερμοστάτη και λίγο φωτισμό και έβαλα το άρρωστο ψάρι και έριχνα βιταμίνες και σκορδόζουμο στο φαγητό και χρησιμοποιούσα ανά 12 ώρες εναλλάξ HERBTANA και ARTEMIS και έκανα αλλάγες νερού ανά 3 ημέρες., μετά από καμιά εβδομάδα το ψάρι ήταν ΟΚ.

Αλλά έκανα χρήση ΟΖΟΝ στο κυρίως ενυδρείο για να εξαλείψω τελείως το ick.

Link to comment
Share on other sites

εχω ενα ενυδρειο για να βαλω τα ψαρακια μεσα αλλα τι χρειαζεται για το οζον δεν ξερω τα ψαρια δειχνουν να γινονται καλα σημερα ειναι πιο ζωηρα τωρα για φαρμακα δεν εχω τιποτα οι βιταμινες μου ειναι sera fishtamin

Link to comment
Share on other sites

εχω ενα ενυδρειο για να βαλω τα ψαρακια μεσα αλλα τι χρειαζεται για το οζον δεν ξερω τα ψαρια δειχνουν να γινονται καλα σημερα ειναι πιο ζωηρα τωρα για φαρμακα δεν εχω τιποτα οι βιταμινες μου ειναι sera fishtamin

Αφού δείχνουν ότι πάνε καλύτερα τα ψαράκια , συνέχισε όπως άρχισες και τα ξαναλέμε ( τις βιταμίνες και το σκορδόζουμο με ΜΕΤΡΟ)

Link to comment
Share on other sites

βιταμινες βραδυ μολις κλεισουν τα φωτα 3 σταγωνες στην τροφη και λιγο σκορδοζουμο το μεσημερακι που αναβουν τα φωτα παλι με λιγο φαι ;)

Link to comment
Share on other sites

βιταμινες βραδυ μολις κλεισουν τα φωτα 3 σταγωνες στην τροφη και λιγο σκορδοζουμο το μεσημερακι που αναβουν τα φωτα παλι με λιγο φαι ;)

Ωραία !!!! Όχι για περισσότερο από 5-6 ημέρες.

Link to comment
Share on other sites

βιταμινες βραδυ μολις κλεισουν τα φωτα 3 σταγωνες στην τροφη και λιγο σκορδοζουμο το μεσημερακι που αναβουν τα φωτα παλι με λιγο φαι ;)

Μήπως μπερδευτηκες λίγο με τα φώτα ;;;;

Τα ψάρια δεν τρώνε με κλειστά τα φώτα.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως μπερδευτηκες λίγο με τα φώτα ;;;;

Τα ψάρια δεν τρώνε με κλειστά τα φώτα.

γιατι δεν τρωνε με τα φωτα κλειστα φιλε Σταμο?

Link to comment
Share on other sites

γιατι δεν τρωνε με τα φωτα κλειστα φιλε Σταμο?

Niknik , έχω την εντύπωση ότι δεν τρώνε ΟΛΗ την τροφή επιβαρύνει το νερό.

Link to comment
Share on other sites

Niknik , έχω την εντύπωση ότι δεν τρώνε ΟΛΗ την τροφή επιβαρύνει το νερό.

την τρωνε εξαλου την νυχτα βγαινουν και αλλοι θηρευτες που επισεις τρωνε,γαριδες καβουρια σαλιγκαρια σκουλικια κ.λ.π.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...