Jump to content

Recommended Posts

 

 

 

Poecilia sphenops Black Molly, Mexican Molly, Molly

 

Επιστημονικό Όνομα: Poecilia sphenops (Valenciennes, 1846)
Κοινές Ονομασίες: Black Molly, Mexican Molly, Molly
Ελληνικό Όνομα: Μόλυ
Γενική κατηγορία: Ζωοτόκα
Τάξη: Cyprinodontiformes
Οικογένεια: Poeciliidae

Μέγεθος: Αρσενικά έως 4 εκατοστά (TL) , Θηλυκά έως 6 εκατοστά (TL) , με μέγιστο μήκος 8 και 12 εκατοστά αντίστοιχα.

Βιότοπος: Είναι ενδημικό είδος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, (Κολομβία, Νησιά του Κουκ, Κουρακάο, Μεξικό και Βενεζουέλα). Έχει εισαχθεί και στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Συναντάται σε γλυκά και υφάλμυρα νερά καθώς και σε παράκτιες περιοχές της θάλασσας του Ειρηνικού.

Συντήρηση στο ενυδρείο
pH: 7,5-8,2
KH: -
GH: 11-30°dGH
Θερμοκρασία: 18-28°C (Όρια διαβίωσης: 15-35°C)

Λίτρα: Συνίσταται να κρατούνται σε ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον 60 εκατοστά, με ιδανικές μίνιμουμ διαστάσεις 90*30*30 εκατοστά (80 λίτρα).

Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό ψάρι, με ειρηνική συμπεριφορά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Ενδείκνυται να διατηρείται σε χαρέμια (1 αρσενικό προς 3 θηλυκά) καθώς το συνεχές κυνηγητό για ζευγάρωμα ενδέχεται να στρεσάρει ακόμα και θανάσιμα το θηλυκό άτομο.

Διαχωρισμός φύλου: Υπάρχει διακριτός φυλετικός διαχωρισμός. Τα αρσενικά άτομα ξεχωρίζουν από τα θηλυκά καθώς φέρουν το γονοπόδιο (διαφοροποιημένο εδρικό πτερύγιο) το οποίο χρησιμοποιείται ως αναπαραγωγικό όργανο. Γενικά τα θηλυκά άτομα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και όταν είναι γονιμοποιημένα φέρουν φουσκωμένη και στρογγυλεμένη κοιλιά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ιδανικό είναι ένα αρκετά φυτεμένο ενυδρείο, το οποίο όμως παρέχει μεγάλη κολυμβητική περιοχή. Εάν σκοπεύουμε να δούμε γέννες προτείνεται η ύπαρξη και αρκετών φυτών επιφανείας, ώστε να δημιουργούνται φυσικές κρυψώνες για τα μικρά ψαράκια. Επιθυμητή είναι και η χρήση ενυδρειακού αλατιού σε μικρή ποσότητα.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπά σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου, αλλά συνήθως στη μεσαία ζώνη.

Διατροφή: Στη φύση τρέφονται με σκουλήκια, καρκινοειδή, έντομα, detritus και φυτική ύλη. Στο ενυδρείο διατρέφεται με πράσινη άλγη και αποξηραμένη τροφή εμπορίου. Τα μικρά μπορούν να τραφούν μ ε θρυμματισμένη αποξηραμένη τροφή αλλά και με ναύπλιους αρτέμιας.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι ένα ήρεμο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με άλλα ψάρια σε κοινωνικό ενυδρείο. Συγκατοικεί άνετα με άλλα ζωοτόκα ψάρια που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού (ελαφρώς υφάλμυρο νερό). Προσοχή χρειάζεται κατά τη συγκατοίκηση του με το είδος Poecilia latipina καθώς μπορούν να προκύψουν υβρίδια.

Υποείδη και υβρίδια: Το φυσικό τους χρώμα είναι γκριζωπό με μαύρες, καφέ ή /και πράσινες λεπτομέρειες. Τα πτερύγιά τους είναι μικρά και αποστρογγυλοποιημένα. Ο πολύ διαδεδομένος μαύρος χρωματισμός (Black Molly) είναι προϊόν επιλεκτικών αναπαραγωγών. Από επιλεκτικές αναπαραγωγές έχουν προκύψει ποικιλίες με ουραίο πτερύγιο Lyretail καθώς και η ποικιλία Balloon Molly. Η συγκεκριμένη ποικιλία χαρακτηρίζεται από την παραμορφωμένη σπονδυλική η οποία δίνει το σχήμα μπαλονιού στο ψάρι. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της νηκτικής κύστης καθώς και στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο του ψαριού.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η γονιμοποίηση γίνεται στο εσωτερικό του θηλυκό, ύστερα από την απόθεση του σπέρματος από το αρσενικό με τη βοήθεια του γονοποδίου. Η κάθε εναπόθεση σπέρματος είναι αρκετή για 4-5 γέννες. Η «εγκυμοσύνη» κρατά συνήθως 28 ημέρες αλλά εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού. Το θηλυκό «γεννά» 20-150 μικρά, τα οποία είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και να τραφούν. Επειδή η γονική φροντίδα τελειώνει με την αποβολή των μικρών στο νερό, καλό θα ήταν τα μικρά να απομακρύνονται από τα ενήλικα άτομα ή να τους προσφέρονται αρκετές κρυψώνες ώστε να μη φαγωθούν. Τα νεογέννητα ιχθύδια μπορούν να τραφούν με θρυμματισμένη τροφή και ναύπλιους αρτέμιας.

Γενικές πληροφορίες: Είναι ιδανικά ψάρια για αρχάριους, που μπορούν να δώσουν εύκολα απογόνους. Συνίσταται να διατηρούνται όχι σε γλυκό αλλά σε ελαφρώς υφάλμυρο νερό με την προσθήκη ενυδρειακού αλατιού, ώστε να διατηρείται η υγεία τους.
 

Αρσενικό (κάτω) και θηλυκό (πάνω) black molly

Black Molly, Mexican Molly, Molly

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Hristo Hristov, πηγή: petshop-zoomania.com

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη irinichan στα πλαίσια των εργασιών της GupTeam]GupTeam

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...