Jump to content

Recommended Posts

Betta imbellis

 

Επιστημονικό Όνομα: Betta imbellis (Ladiges, 1975)
Κοινές ονομασίες: Crescent Betta, Peaceful Betta
Ελληνικό Όνομα: 
-

Γενική κατηγορία: Labyrinthfish

Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Osphronemidae

 

Μέγεθος: 5-6 εκατοστά.

 

Βιότοπος: Ζει στην Ασία και συγκεκριμένα στα ρηχά νερά της Μαλαισίας, της νότιας Ταϊλάνδης και της βόρειας Σουμάτρα. Πληθυσμοί από διαφορετικές περιοχές εμφανίζουν διαφορετικούς χρωματισμούς και σχήματα. Κατοικεί σε ορυζώνες, βάλτους, ρυάκια και λίμνες τα οποία έχουν πυκνή βλάστηση, άμμο, λάσπη ή απορρίμματα φύλλων για υπόστρωμα και οι συνθήκες τους ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Πολλές φορές η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο είναι μικρή.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7 (Ιδανικά 6-7)
KH: 5-19 °dKH
GH: 5-19 °dGH
Θερμοκρασία: 24 - 28°C

 (Ιδανικά 25-27°C)

 

Λίτρα: Ένα ενυδρείο 40 λίτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ζευγάρι ως species tank.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά φιλήσυχο ψάρι το οποίο όμως δεν συνιστάται για κάθε κοινωνικό ενυδρείο.Είναι προτιμότερο να ζει σε species tank με ένα αρσενικό, εκτός αν το ενυδρείο είναι αρκετά μεγάλο και προσφέρει κάλυψη. Γενικά αν θέλουμε να αναπαράγουμε το είδος προτιμάται species tank για ένα ζευγάρι. Σε ενυδρείο με το σωστό στήσιμο μπορεί να συμβιώσει με άλλα ψάρια που δεν ανήκουν στην οικογένεια των λαβυρινθόψαρων, είναι φιλήσυχα και μικρά σε μέγεθος όπως κάποια μικρά Cyprinids και Loaches.

 

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και πιο εντυπωσιακά και μεγάλα πτερύγια.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Το Betta Imbellis χρειάζεται φυτεμένο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες και σημεία με σκιά. Φυτά επιφάνειας αλλά και φυτά όπως οι Nymphaea, Cryptocoryne spp, Salvinia, Riccia , Microsorum και Taxiphyllum spp. καθώς και οι ρίζες ξύλων, οι κρυψώνες από καρύδες,σωλήνες,μικρές γλάστρες και τα αποξηραμένα φύλλα δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον. Η φίλτρανση πρέπει να έχει χαμηλή ροή και το ενυδρείο χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι, γιατί τα Betta είναι εξαιρετικοί άλτες.

 

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες και κυρίως στο βυθό.

 

Διατροφή: Τα ψάρια μεγαλωμένα σε αιχμαλωσία δέχονται συνήθως αποξηραμένες τροφές αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει παροχή ποικιλίας κατεψυγμένων και ζωντανών τροφών για την σωστή ανάπτυξη και τους χρωματισμούς του ψαριού. Τάισμα 1 με 2 φορές την ημέρα σε ποσότητα που καταναλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Προσοχή στο υπερβολικό τάισμα επειδή τα ψάρια της οικογένειας Betta δεν έχουν μέτρο και τρώνε υπερβολικές ποσότητες που τους προκαλούν προβλήματα.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Ζούνε 3 με 5 χρόνια.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Όπως αναφέρθηκε, αν και είναι καλύτερα το είδος να ζει μόνο του, μπορεί να συμβιώσει με άλλα μικρά και φιλήσυχα ψάρια τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Προτείνονται σαν συγκάτοικοι ψάρια από την οικογένεια των Loaches και των Cyprinids, με προϋπόθεση να υπάρχει κατάλληλο στήσιμο.

 

Υποείδη και υβρίδια: Τα Betta imbellis ανήκουν στην τεράστια οικογένεια του Betta Splendens (Μονομάχος) και παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με αυτόν και κυρίως με την μορφή Plakat με την οποία πολλές φορές μπερδεύεται από τους χομπίστες σαν το ίδιο είδος. Για να επιτευχθούν κάποιοι χρωματισμοί το Betta Impellis υβριδίζει κάποιες φορές με το Betta Splendens και Smaragdina από τους εκτροφείς των ψαριών. Έτσι γεννιούνται ψάρια με χρωματισμούς που δεν υπάρχουν στην φύση.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη, είναι παρόμοια με των Μονομάχων (διαβάστε και το προφίλ του Betta Splendens για πρόσθετες πληροφορίες), αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές. Για το ζευγάρωμα χρειάζεται ξεχωριστό ενυδρείο για το ζευγάρι, τουλάχιστον 30 λίτρων, εκτός αν υπάρχει ήδη ενυδρείο με δυο ψάρια μέσα. Δεν χρειάζονται κάποια ειδική προετοιμασία ή διαχωρισμό όπως γίνεται με τους μονομάχους. Η παροχή σωστών συνθηκών και μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία κυρίως ζωντανών τροφών θα βοηθήσει πολύ. Ο αρσενικός δημιουργεί μια φωλιά στην επιφάνεια ανάμεσα από φυτά ή σε πλαστικό κυκλικό σωλήνα με φυσαλίδες και η θηλυκιά εμφανίζει μαύρες γραμμές πριν το ζευγάρωμα. Η θηλυκιά δεν συμμετέχει καθόλου στην δημιουργία τις φωλιάς ή την φροντίδα των γόνων, κάτι το οποίο αναλαμβάνει αποκλειστικά το αρσενικό μέχρι τα μικρά να αρχίσουν να κολυμπούν. Αντίθετα με τους μονομάχους τα Crescent Betta δεν συνηθίζουν να τρώνε τα μικρά τους , αλλά το σωστό και συστηματικό τάισμα τους κατά την περίοδο της αναπαραγωγής είναι σημαντικό για να αποθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο. Τα ψάρια αναπαράγονται αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο αρκετές διαδοχικές φορές. Ο αρσενικός μαζεύει τα αυγά που δημιουργούνται μετά από κάθε φορά. Συνιστάται η χρήση υποστρώματος τέτοιου που θα διευκολύνει τον πατέρα να βρει τα αυγά καθώς πέφτουν από την φωλιά (π.χ. χαλαζιακή άμμος και αφαίρεση των ξερών φύλλων κάτω από τη φωλιά και συνεχής χαμηλός φωτισμός στο σημείο της φωλιάς). Απαιτείται η χρήση καπακιού, το οποίο θα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού, τόσο ώστε να διατηρείται ζεστός ο ατμοσφαιρικός αέρας και να μπορεί να γίνει σωστή δημιουργία του λαβύρινθου του γόνου (αναπνευστικό όργανο όλων των λαβυρινθόψαρων που τους επιτρέπει να αναπνέουν τον ατμοσφαιρικό αέρα). Τέλος κάποιοι προτείνουν την αφαίρεση νερού από το ενυδρείο, τόσο όσο η στάθμη να πέσει 15-20 εκατοστά.Τα αυγά εκκολάπτονται σε 1-2 μέρες και αρχίζουν να κολυμπούν ελεύθερα μετά από 3-4 μέρες, αφού καταναλώνεται ο λεκιθικός σάκος. Ταΐστε τις πρώτες μέρες με infusoria και μετά με microworms και ναύπλιους artemia salina.Υπάρχουν αναφορές ότι η συστηματική κατανάλωση των τελευταίων δύο βλάπτει τα ψάρια και για αυτό συνιστάται τάισμα με μεγάλη ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες, πολλές φορές την μέρα. Τέλος οι μεγάλες αλλαγές νερού στο ενυδρείο του γόνου μπορεί να αποβούν μοιραίες, για αυτό προτείνονται μικρές αλλαγές σε συστηματική βάση.

 

Γενικές πληροφορίες: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οικογένεια Betta δεν υπάρχει καν αν και αποτελείται από τουλάχιστον 70 είδη με πολλές υποκατηγορίες.Το Betta Imbellis ανήκει στο σύμπλεγμα του κοντινού ξαδέρφου του Betta Splendens, χωρίς να έχει όμως το επιθετικό ταμπεραμέντο του. Στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο και λίγοι είχαν ποτέ την ευκαιρία να το δουν από κοντά. Έχει εκπληκτικά χρώματα, είναι ντροπαλό και χρειάζεται πολύ προσεκτική προσαρμογή, αλλά αν καλυφθούν οι απαιτήσεις του θα μας ανταμείψει με την συμπεριφορά του. Γενικά δεν είναι ευαίσθητο ψάρι και ζει σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών. Ένας πρόχειρος τρόπος για να το ξεχωρίσουμε από τα Plakat Betta Splendens είναι το ότι έχουν έντονο στα πτερύγιά τους κυρίως το κόκκινο και το μπλε και το καφέ ή μαύρο στο σώμα τους, αν και αυτό δεν επαληθεύει απόλυτα την γνησιότητα του ψαριού.

 

αρσενικό:

Betta ιmbellis male

 

θηλυκό:

Betta ιmbellis female

πηγή: commons.wikimedia.org

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη bbetta στα πλαίσια των εργασιών της BetTeam

 

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...