Jump to content

Πόσα Λίτρα Χρειάζονται Επιτέλους Οι Δίσκοι; - "ένα Μίνι Άρθο Του Diskus Fan"


Husky_Jim

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ειμαι ετοιμος να βαλω τα κλαματα .....

Γεια σου Fan ποιητη !!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παντως για το 50λιτρο και αν θα ειναι ευτυχισμενο το ψαρι επετρεψε μου να διαφωνησω (αν μιλαμε για ψαρι εκτροφης και οχι αγριο και κατω απο συγκεκριμμενες προυποθεσεις και λογους).

Και για να το εξηγησω λιγο, οταν μιλαω για 50λιτρο (στην δικη μου περιπτωση 65 λιτρα) το ψαρι που γεννηιθηκε και απομονωθηκε και μεγαλωσε εκει δεν ηταν ποτε δυσαρεστημενο....

Και για να προλαβω καποιους και να μην μπουμε σε διαδικασιες ερωταπαντησεων, νομιζω οτι ειμαι σε θεση να μπορω να καταλαβω αν συνεβαινε το αντιθετο η οχι.

Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ χρησιμο

δεν εχω ουτε ειχα ασχοληθει ποτε

με δισκους

αλλα εχεις δικιο

Link to comment
Share on other sites

αλλαξτε μονο τον τιτλο γιατι με μια πρωτη ματια διαβαζεται :

Πόσα λιτρα χρειαζονται επιτελους οι δισκοι του Discus Fan ?

Έγινε επεξεργασία - ReBeLoS
Link to comment
Share on other sites

Και να ισχυαν μονο για τους δισκους οσα γραφεις...

Link to comment
Share on other sites

1. Να ΄στε καλά. :)

2. Καλέ μου κύριε... Diskus Fan... με k. :busted_cop::bigemo_harabe_net-77:

3. Ορίστε κι ο τίτλος με τόνους... "Πόσα λίτρα χρειάζονται επιτέλους οι δίσκοι".- ;)

Link to comment
Share on other sites

“ΠΟΣΑ ΛΙΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .... ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ; ”

Συγγραφέας: “Diskus Fan

Από τότε που άρχισα την διαδικτυακή μου επαφή με τα fora που ασχολούνται με τα ενυδρεία (3 χρόνια περίπου), διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται αρκετά συχνά και που προκαλεί διαμάχες:

- Έχω ένα ενυδρείο Χ λίτρα (συνήθως λιγότερα κι' από 300) .... πόσους δίσκους μπορώ να βάλω;

Παρακάτω λοιπόν θα γράψω αυτά που, κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ο "επίδοξος" νέος δισκάς, ώστε να επιλέξει το μέγεθος της γυάλας.

Με το ερώτημα αυτό τίθεται εξ' αρχής το θέμα .... σε ΛΑΘΟΣ "βάση". Εφ' όσον κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τους δίσκους... καλό θα ήταν να γνωρίζει περισσότερα πράγματα γι' αυτούς εκτός των λίτρων που "χρειάζονται", ώστε να προχωρήσει πιο σωστά μαζί τους.

Οι δίσκοι στην φύση ζουν σε ομάδες και μάλιστα πολύ μεγάλες (έχουν βρεθεί ομάδες αποτελούμενες από 300-400 άτομα). Επίσης αν κάποιος έχει δει αναπαραγωγή, σίγουρα θα έχει θαυμάσει το "σμήνος" από τα μικρά δισκάκια στις πλάτες των γονέων τους, απ' όπου τρώνε την πρώτη τους τροφή.

Αυτά τα 2 στοιχεία και μόνο, αποτελούν απόδειξη της ανάγκης των δίσκων να βρίσκονται σε ομάδα, μέσα στην οποία νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το πιο συνηθισμένο μέγεθος απόκτησης από τις προθήκες των καταστημάτων αυτών των ψαριών, κυρίως λόγω κόστους, είναι τα 5-6 εκατοστά... ψάρια δηλαδή ηλικίας 2-3 μηνών.

Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος τους, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουν την ομάδα... κι' ο αριθμός 2,3,4 ψαριών... φυσικά ΔΕΝ αποτελεί ομάδα.

Υπάρχει όμως και το "εμπόδιο" που λέγεται ενυδρείο... δεν μπορούμε σε κάθε περίπτωση να έχου-με την δυνατότητα για 2 τόνων ενυδρείο... οπότε όπως είναι φυσικό... αρχίζουν οι συμβιβασμοί. Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά μπορούμε να πούμε ότι 10 άτομα είναι ένας "καλός" αριθμός για ξεκίνημα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και το ότι ως γνωστόν... όσο μεγαλώνει η ομάδα... τόσο περισσότερο "σπάει" η επιθετικότητα. Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις είναι σοβαρότατο λάθος να επιλέξεις να έχεις μικρό τον αριθμό των δίσκων σου (π.χ. 2-3), για να είναι "σύμφωνα" με τα λίτρα του μικρού ενυδρείου σου. Άλλωστε όσο μικρό και να είναι... το μικρό τους (ακόμα) μέγεθος διευ-κολύνει στην τοποθέτηση περισσότερων ψαριών.

Υπάρχει όμως και η συνέχεια στην οποία πρέπει επίσης να δείξουμε μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον, για να αποφύγουμε τα μελλοντικά προβλήματα.

Οι δίσκοι είναι κιχλίδες και συμπεριφέρονται σαν "τέτοιες" από πολύ νωρίς. Ακόμα και 20-30 ημε-ρών δισκάκια έχουν αψιμαχίες, οι οποίες στο μέλλον θα καθορίσουν την θέση τους μέσα στην ομάδα. Όσο ο καιρός περνάει και το μέγεθος αυξάνεται (το τελικό μέγεθος των δίσκων εξαρτάται από το είδος και συνήθως φτάνει τα 20 εκ.) οι αψιμαχίες γίνονται πιο "σοβαρές, γιατί πρόκειται να ακολουθήσει το ενδιαφέρον για κυριαρχία (πέραν της ομάδας) και στο ζευγάρωμα.

Τα ζευγάρια των δίσκων (στη φύση) αποκόπτονται από την υπόλοιπη ομάδα για ολόκληρη την αναπαραγωγική διάρκεια και οι γονείς γίνονται πολύ επιθετικοί, ενάντια στους εισβολείς. Αυτό στο χώρο ενός ενυδρείου, μπορεί να έχει πολύ "άσχημες" συνέπειες. Αν ο χώρος είναι μικρός ... μπορεί ακόμα και να θανατωθούν ψάρια. Η φάση της αναπαραγωγικής διαδικασίας προσδιορίζεται στην ηλικία των 15-16 μηνών (κάποιες φορές ενδέχεται και νωρίτερα ανάλογα με την χρωματική ποικιλία).

Από τις προσωπικές μου παρατηρήσεις έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια μέση απόσταση 60-80 εκ. ακτίνας γύρω από το σημείο εναπόθεσης των αυγών, είναι συνήθως αυτή την οποία οι γονείς φυλάνε πιο δυναμικά. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας του χαρακτήρα του ΚΑΘΕ ψαριού ξεχωριστά. Άλλοι είναι υπερβολικά επιθετικοί και άλλοι πιο "ήπιοι".

Όπως και να έχει όμως αν το δούμε σε παράδειγμα... θα καταλάβουμε τι ΠΡΕΠΕΙ να περιμένουμε. Ας υποθέσουμε ότι το ενυδρείο μας έχει μήκος 1,5 μέτρο και μέσα έχουμε 8-10 ψάρια... όταν σχηματισθούν 2 ζευγάρια (και αυτό θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ' όσο φαντάζεσαι), θα "πιάσουν" συνήθως τα δύο άκρα... από την μία πλευρά 60-80 εκ. και άλλα τόσα από την άλλη... με ότι περισσεύει για να χωρέσουν οι υπόλοιποι. Το μέγεθος που έχουν οι δίσκοι σε αυτή την "φάση" κυμαίνεται από τα 8-12 εκ. ... φαντάσου λοιπόν δίσκους αυτού του μεγέθους, να προσπαθούν να βολευτούν στον κενό χώρο που τους μένει. Όπως και να έχει το πράγμα είναι σαφές ότι... έχει έρθει η στιγμή, που πρέπει να ληφθούν μέτρα προς αποφυγή των συνεπειών. Η πιο απλή αιτία για να παρουσιασθούν ασθένειες, είναι το "στρεσάρισμα" των δίσκων και οι διαμάχες... είναι μια πολύ καλή αιτία.

Μην ξεχνάμε βέβαια και τον "αδύναμο κρίκο" κάθε ομάδας. Αν χώρος όμως είναι αρκετά μεγάλος τότε τα δυσάρεστα ενδέχεται να αποφευχθούν.

Στην εποχή μας όμως έχει αλλάξει και ο τρόπος κατασκευής... τα ενυδρεία πολλές φορές είναι πιο "φαρδιά" με αποτέλεσμα να έχουν παραπάνω συνολικά λίτρα αλλά μικρότερο μήκος και αυτό μπορεί να παραπλανήσει τον αγοραστή. Όπως είδαμε λοιπόν πιο πάνω... και το μήκος παίζει σημαντικό ρόλο.

Βέβαια λύσεις υπάρχουν με ίσως καλύτερη την απομάκρυνση του(ών) ζευγαριού(ών) (αν και θα αποδειχτεί αρκετά δύσκολο το εγχείρημα)... σε γεννήστρες όπου και η αναπαραγωγή θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχής. Αυτό προϋποθέτει όμως επιπλέον εγκαταστάσεις ενυδρείων... και ίσως προβλημάτων που δεν αφορούν το παρόν θέμα, αφού αποτελούν άλλο κεφάλαιο.

ΜΗΝ προσπαθήσεις όμως να πείσεις τον εαυτό σου ότι... δεν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή γιατί δεν θα καταφέρεις να το κάνεις ούτε σε μένα αλλά (περισσότερο) ούτε στα ψάρια σου.

Ένα είναι σίγουρο... οι δίσκοι (και αναφέρομαι κυρίως στους εκτροφής γιατί είναι πολύ σπάνιο κάποιος "αρχάριος" δισκάς να ξεκινήσει με "άγριους", για πολλούς και διάφορους λόγους) γεννοβολάνε πλέον σαν τα γκάπυ και ΔΕΝ ζητάνε την άδεια από τον χομπίστα.

Όταν μάλιστα επιλέγονται για αγορά σε μέγεθος 10-12 εκ. το πιθανότερο είναι να γεννήσουν σε διάστημα πολύ μικρότερο του μήνα από την ημέρα της εισαγωγής τους στο ενυδρείο (τις περισσότερες φορές ακόμα και μέσα στην πρώτη εβδομάδα, εφ' όσον οι συνθήκες νερού είναι κατάλληλες). Η άποψη λοιπόν για τα 40-60 λίτρα ανά δίσκο ... πρέπει μάλλον να ξεκίνησε κάπως έτσι... όσο περισσότερα τα λίτρα, τόσο μεγαλύτερο και το μέγεθος τού ενυδρείου.

Κάποιος που έχει την εμπειρία μπορεί να ζήσει δίσκο σε ένα 50λιτρο (ίσως και με μεγάλη άνεση)... το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής:

- Θα είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ αυτό το ψάρι;

Όταν αποφασίζουμε να φιλοξενήσουμε ένα είδος θα ΠΡΕΠΕΙ να του διαθέτουμε ότι καλύτερο γίνεται .... άλλωστε δεν ζητήσαμε την άποψη του για το αν επιθυμεί να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του (υπάρχουν αναφορές για δίσκους 10-15 ετών) μαζί μας. Είναι μεγάλο κρίμα ένας ζωντανός οργανισμός να περιμένει την ημέρα που θα "ταξιδέψει", για να απαλλαγεί επιτέλους από το μαρτύριο που του έχουμε επιβάλει. Όπως καταλαβαίνεις για να κάνεις σωστή αρχή ... θα πρέπει να έχεις σχεδιάσει σωστά… το μέλλον.

Ο "βασικός άξονας" που πρέπει να κινείται (κατά την άποψη μου πάντα) ένας χομπίστας είναι η σωστή ΔΙΑβίωση των ψαριών του και όχι η ΕΠΙβίωση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να "κερδίσει" από αυτόν τον μαγικό... και άγνωστο για τους άλλους... υποβρύχιο κόσμο.

Αν ακόμα αναρωτιέσαι... τελικά πόσα λίτρα χρειάζονται οι δίσκοι... μάλλον δεν κατάλαβες τίποτα γι' αυτό θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια... με τον γνωστό δικό μου (τσεκουράτο) τρόπο.......

"Τσιγκουνιές" και "εκπτώσεις" ....... ΔΕΝ έχουν θέση δίπλα σε ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ δίσκους... το έχεις ξαναδιαβάσει… δώσε στον ΒΑΣΙΛΙΑ των ενυδρείων γλυκού νερού αυτό που του ΑΞΙΖΕΙ .... ο λόγος απλός... για να τον χαρείς και να σε χαρεί.

Μόνο έτσι θα είσαι ΑΞΙΟΣ, να φέρεις τον τίτλο του δισκόφιλου.

Υ.Γ.: Εγώ που στα γράφω αυτά .... ΔΕΝ ξεκίνησα σωστά με τους δίσκους... περπάτησα τον "δύσκολο" δρόμο για να μάθω, τότε που ελάχιστοι σε αυτήν την χώρα γνώριζαν (αλλά και δεν έλεγαν τίποτα και σε κανέναν), ούτε υπήρχε η "ευκολία" του διαδικτύου .... και τώρα προσπαθώ να σε πείσω, να μην κάνεις τα ίδια λάθη (και κυρίως τα περιττά έξοδα) που έκανα εγώ ..... όταν ξεκίναγα μαζί τους το 1982.-

Οταν καποια στιγμη ετυχε και βρεθηκαμε απο κοντα σε καποιο καταστημα και μου το εξηγησε αυτο ( που πολλες φορες

διατυμπανιζει ) που εχω επισημανει, καταλαβα γιατι το λεει.

Link to comment
Share on other sites

40 λιτρα ο ενας!

Κερδισα;;;

Ομορφο αρθρο.

Το μοναδικο αρνητικο, ηταν η επιμονή του συγγραφεα να χρησιμοποιησει ενα μονο χρωμα για το κειμενο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 λιτρα ο ενας!

Κερδισα;;;

Ομορφο αρθρο.

Το μοναδικο αρνητικο, ηταν η επιμονή του συγγραφεα να χρησιμοποιησει ενα μονο χρωμα για το κειμενο

Το αυθεντικό... είναι πολύχρωμο (αλλά το αφαίρεσα)!!!!! :bigemo_harabe_net-112:

:bigemo_harabe_net-77:

Link to comment
Share on other sites

Στα 450 λιτρα εδω και 3 χρονια περιπου, 9 δισκοι δεν εχουν γεννησει ποτε και δεν εχουν κανει ζευγαρια!! Πως το πετυχα αυτο δεν το ξερω πραγματικα.

θα ηθελα τη γνωμη σου Νικο.

Εκτος κι αν μου πεσαν ολοι οι χαντουμηδες........!

Link to comment
Share on other sites

Για να σου δώσω απάντηση... θα πρέπει να έχω κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το ενυδρείο σου.

Μήπως υπάρχει κάποιο link... να το συζητήσουμε στο θέμα σου; ;)

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο αρθρο! Ο πυχης ειναι πολυ ψηλα για το ομορφοτερο ψαρι του γλυκου νερου!!! Ειχα καποτε δισκους και αναγκαστικα να τους δωσω γιατι εφτασαν σε σημειο να μη χωρανε στο ενυδρειο μου που ηταν μονο 200 λιτρα. Τωρα που ειμαι στα 400 πραγματικα πιστευω οτι και τωρα δεν ειναι αρκετα αν καποια στιγμη αποφασισω να γυρισω στο γλυκο νερο. Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι για το χαρακτηρα ενως ψαριου που μονο οποιος το εχει ζησει μπορει να καταλαβει.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως ναι......τα λεμε εκει λιαν συντομως. Συγνωμη που παρελειψα να σε συγχαρω για το αρθρο σου! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο αρθρο! Ο πυχης ειναι πολυ ψηλα για το ομορφοτερο ψαρι του γλυκου νερου!!! Ειχα καποτε δισκους και αναγκαστικα να τους δωσω γιατι εφτασαν σε σημειο να μη χωρανε στο ενυδρειο μου που ηταν μονο 200 λιτρα. Τωρα που ειμαι στα 400 πραγματικα πιστευω οτι και τωρα δεν ειναι αρκετα αν καποια στιγμη αποφασισω να γυρισω στο γλυκο νερο. Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι για το χαρακτηρα ενως ψαριου που μονο οποιος το εχει ζησει μπορει να καταλαβει.

Ειναι ευκολο να μας πειτε δυο λογια για την συμπεριφορα του σ εμας που δεν φιλοξενησαμε ποτε δισκους?

Link to comment
Share on other sites

3. Ορίστε κι ο τίτλος με τόνους... "Πόσα λίτρα χρειάζονται επιτέλους οι δίσκοι".- ;)

Βασικα, κανε καλυτερα την ερωτηση με τονους: ''Ποσους τονους χρειαζονται επιτελους οι Δισκοι?''

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ευκολο να μας πειτε δυο λογια για την συμπεριφορα του σ εμας που δεν φιλοξενησαμε ποτε δισκους?

Μονο την αντιληψη τους οσων αφορα σε οτι γινεται εκτος ενυδρειου να δεις νομιζω οτι αξιζει.

Link to comment
Share on other sites

Βασικα, κανε καλυτερα την ερωτηση με τονους: ''Ποσους τονους χρειαζονται επιτελους οι Δισκοι?''

:thumbup: Αυτό... είναι μια αλήθεια... άλλωστε το εξηγώ και στο κείμενο. :)

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως... ΔΕΝ μπορούν οι περισσότεροι να το κάνουν. Τώρα που έχουν αρχίσει στην χώρα μας από κάποιους να γίνονται δεξαμενές για πιο μεγάλα ψάρια... ΙΣΩΣ μελλοντικά δούμε και κάτι τέτοιο.

Ήταν και στα δικά μου "πλάνα"... αλλά ΔΕΝ κατάφερα να το πραγματοποιήσω... και μάλλον πλέον... είναι αργά.-

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ενας φίλος που ενδιαφέρεται για αγορά ενυδρείου περίπου στα 300 λίτρα ήθελε να βάλει δίσκους. Διαβάζοντας διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό απογοητέυτηκε και δεν θα το επιχειρήσει.

Πως είναι δυνατόν να περνάει αυτή η εντύπωση πως ακόμα και σε 300 λίτρα δεν μπορεί να βάλει δίσκους? Με κάθε σεβασμό στις εμπειρίες σας και στις γνώσεις σας νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.

Αποθαρύνεται ο κόσμος να δει και να μάθει για αυτό το υπέροχο ψάρι με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κλειστή κοινωνία elite (κατά τα μερικούς). Προσωπικά θεωρώ τον δίσκο απο τα ποιό εύκολα και ανθεκτικά ψάρια που έχουν περάσει απο τα χέρια μου ή μάλλον απο το ενυδρείο μου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς... ΔΕΝ κατανόησες πλήρως το κείμενο. Μήπως ΔΕΝ τα εξηγώ... αναλυτικά;

Σε ποίο σημείο είναι λάθος η προσέγγιση μου; Γίνε περισσότερο σαφής.

Έγραψα κάπου ότι... οι δίσκοι ΔΕΝ είναι ανθεκτικά ψάρια;

Για να δει και να μάθει κάποιος τους δίσκους πάντως... σε 300 λίτρα αποκλείεται να το κάνει. ΔΕΝ έχει καμία σχέση το ψάρι ως προς τη συμπεριφορά του... σε μικρό χώρο. Πιθανώς να έχεις ακούσει και κάποιους να λένε ότι... οι δίσκοι είναι ακίνητα ψάρια.

Αυτό είναι κάτι που μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όσοι... από πχ. 300 λίτρα τους έβαλαν σε 700 και πάνω.-

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...