Jump to content

Προβλημα με μαυρη τριχοειδη αλγη


Dio45

Recommended Posts

Καταρχην να πω καλως σας βρηκα. Εχω ενα ενυδρειο 80λ το οποιο ειναι στημενο εδω και 7 μηνες. εχω βαλει φυτα ( bacopa,echinodorus kai vallisneria) απο ενα το καθενα και εκανα λιπανση τακτικα και σε αυτο το διαστημα εχουν αναπτυχθει πολυ καλα. Εδω και κανα μηνα παρατηρησα την μαυρη τριχοειδη αλγη.Αρχικα σταματησα την λιπανση και εδω και 10 μερες αρχισα να προσθετω καθημερινα διπλη δοση απο την αναγραφομενη floyrish excell. Αρχισε να υποχωρει η αλγη, οχι εντελως ομως και δεν ξερω πως θα εξελιχθει αλλα αρχισανε απο ελλειψη οξυγονου τα ψαρια να ανεβαινουν στην επιφανεια. Ανοιξα τις φυσσαλιδες αερα που φαινετε να βοηθουν καπως αλλα οσο και εντυπωσιακες και αν ειναι για μας τα ψαρακια νομιζω δεν το βλεπουν το ιδιο και στρεσσαροντε. Να σας πω οτι και με αυτα που διαβασα στην σελιδα σας τα ψαρια που εχω μεσα ειναι πολλα. Μονο τα σκαλαρια ειναι 7 και 3 εκ των οποιων μεγαλουτσικα ( και με το πανω πτερυγιο ορθιο ca 10cm) και εχω και αλλα 15 περιπου μικρα διαφορα ειδη,βυθου και γλυφτες.Επισης καποιες γαριδες και αγνωστος αριθμος λαθρεπιβατων. Μην φωναξετε ξερω ειναι πολλα για τα λιτρα μου. Ο εμπορος οταν το συζητησα μαζι του μου ειπε δεν ειναι και πολλα, τεσπα. Θα ηθελα λοιπον να μου πειτε τι μπορω να κανω?  ευχαριστω προκαταβολικα για την οποια βοηθεια

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου και εγώ είχα πρόβλημα με τις άλγες και μου πρότειναν να βουτήξω τα φυτά σε οξυζενέ.

Το δοκίμασα και δούλεψε!

Αφού σε βοηθήσουν και οι εμπειρότεροι, διάλεξε έναν τρόπο και εφάρμοσέ τον. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Μετρήσεις, φώτο και γενικά φόρμα διάγνωσης δεν έχεις βάλει. Τα λιπάσματα κακώς τα σταμάτησες, τα φυτά ανταγωνίζονται τις άλγες και αν δεν έχουν τα τραβήξουν, θα σταματήσει η ανάπτυξή τους.

Κάποια ανισορροπία σου την κάνει την δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστω και τους δυο! θα ετοιμασω την φορμα διαγνωσης συντομα! βλεπω θελει αρκετα πραγματα!

Link to comment
Share on other sites

λοιπον το προβλημα εχει αρχισει να διορθωνεται σε μεγαλο βαθμο.το πιο πιθανο μπορει να ηταν ανισσοροπια στο CO2 που ειπε ο δευτερος φιλος. παρατηρησα απο οταν εγραψα το θεμα οτι η αλγη συνεχισε να υποχωρει οποτε θεωρησα καλο να συνεχισω την προσθηκη flourish excel αρχικα στη διπλη δοση απο την αναγραφομενη. τωρα προσθετω καθημερινα την δοση που πρεπει για τα λιτρα μου. εκανα με stripes τις μετρησεις μου και αυτο που ξεφευγε λιγο ηταν η σκληροτητα απο τα ανθακικα >14. χρησιμοποιωντας και ενα πινακα που δινει απο το ph και την ανθρακικη σκληροτητα το CO2 στο νερο μου δινει μια τιμη γυρω στα 10 mg/l που ειναι οκ για τα ψαρια μας. επισης ανοιγω για καποιες ωρες την αντλια αερα και γυρισα και την εξοδο της αντλιας νερου ετσι ωστε να προκαλει μεγαλυτερη αναταραξη και βλεπω τα ψαρακια μου να μην βγαινουν στην επιφανεια για αερα. στην αποκολληση της αλγης βοηθανε πολυ τα αεικινητα corydoras τα botia και τα gyrinochelius που εχω και προσθεσα και 4 sae. σιγουρα δεν φαγανε ολη αυτη την αλγη αλλα βοηθουν στην αποκολληση της απο τα φυτα και τον πυθμενα. ευχομαι αυτο να ηταν το προβλημα. ευχαριστω φιλοι για το ενδιαφερον :)

Link to comment
Share on other sites

To co2 που μετρας ειναι πολυ λιγο.

Επισης κατι πρεπει να κανεις με τα ψαρια σου και προσωπικα θεωρω λαθος την επιλογη των sae.

Link to comment
Share on other sites

θα ξανακανω μετρηση και θα σας πω τα ευρηματα! θα σκαναρω και το πινακακι που εχω απο ενα σχετικο βιβλιο! υποθετω οτι αυτο που λες για τα ψαρια ειναι οτι εχω παρα πολλα! για τα sae ομως δεν ξερω τι προβλημα μπορει να εχουν? δειχνουν πολλοι ανετα στο περιβαλλον παντως και ουτε τα ενοχλουν τα αλλα ειδη που εχω μεσα.

Link to comment
Share on other sites

θα ξανακανω μετρηση και θα σας πω τα ευρηματα! θα σκαναρω και το πινακακι που εχω απο ενα σχετικο βιβλιο! υποθετω οτι αυτο που λες για τα ψαρια ειναι οτι εχω παρα πολλα! για τα sae ομως δεν ξερω τι προβλημα μπορει να εχουν? δειχνουν πολλοι ανετα στο περιβαλλον παντως και ουτε τα ενοχλουν τα αλλα ειδη που εχω μεσα.

 

Αυτο που λεω ειναι οτι εχεις λαθος ψαρια,ψαρια που δεν κανουν για τα λιτρα σου.

Τα sae δεν ενοχλουν τωρα,σε λιγο που θα μεγαλωσουν θα αλλαξεις γνωμη και δεν τρωνε και αλγη οσο μεγαλωνουν.

Ασε που και αυτα δεν κανουν για το ενυδρειο σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα! Εχεις συστημα για Co2 ή μονο το echel? Εγω στην θεση σου θα εβαζα καποιο ασπονδυλο(ramshorn,γαριδουλες) κανουν καλυτερη δουλεια απο τα SAE 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

φιλοι συγνωμη που καθυστερησα να σας απαντησω. εκανα μετρηση με stripes σημερα και οι μετρησεις μου δεν ειναι τοσο καλες.

σε θερμοκρασια 26 β ειχα:

PH  7,2

KH  3

CH  >14

NO2 1

NO3  250

Cl  0

βασει αυτων και του πινακα που επισυναπτω βγαζω και CO2 5,5 αν δεν κανω καποιο λαθος.ειναι στα γερμανικα και δεν ξερω αν φαινεται και καθαρα σε εσας. τα νιτρικα και νιτρωδη βλεπω τσιμπησανε απο την προηγουμενη μετρηση μου πριν απο 15 μερες. εριξα αμεσως bionitrivec και θα ξανακανω μετρηση. υποθετω οτι αυτο ειναι λογω οτι εχω πολλα ψαρακια αλλα αν εχετε μικρα παιδια θα καταλαβετε οτι παντα ζητανε κατι καινουργιο.δεν θελω βεβαια τα ψαρια σε καμια περιπτωση να υποφερουν. Δεν εχω καποια εξωτερικη παροχη CO2 παρα μονο το excel ανα 2 μερες. Γαριδουλες εχω 5-6 αλλα δεν πολυεμφανιζοντε στο ενυδρειο! 2 ανακαλυψα χτες ειναι μεσα στο χωρο του φιλτρου! εχω ξαναβρει εκει οταν καθαριζω το φιλτρο και μαλλον ξαρφαλωνουν απο πανω γιατι απο τα ανοιγματα για το νερο νομιζω δεν χωρανε. Η αλγη εχει υποχωρησει αρκετα παντως που δεν ειναι ενοχλητικη παντως! σας ευχαριστω για το ενδιαφερον και τη βοηθεια και ανυπομονω για περαιτερω συμβουλες!post-61964-0-58012200-1454601330_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φιλος δεν μπορεις να βασιζεσαι στα τεστακια αυτα και να υπολογιζεις το co2.

Λενε αλλα και αλλα... :)

Τα νιτρικα ειναι 25 ή 250?

Για βαλε μια φωτο του ενυδρειου.

Και συμπληρωσε την φορμα για να εχουμε μια γενικη ιδέα...

http://www.aquazone.gr/forums/topic/69926-φόρμα-διάγνωσης-και-περιγραφής-προβλήματος-φυ/?p=613723

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

οκ φιλε μου ευχαριστω! θα ετοιμασω την φορμα το συντομοτερο. τα νιτρικα βαση του χρωματος του στραιπ για 250 τα ειδα. σε καθε περιπτωση μαζι με την φορμα θα κανω και νεο τεστ

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

καλησπερα φιλοι μετα απο καιρο! για λογους αλλους να με συγχωρειτε δεν απαντησα νωριτερα! ακολουθησα πολλες απο τις συμβουλες σας και το ενυδρειο μου παει πολυ καλυτερα! επισης εψαξα γενικα πολυ στο ιντερνετ και διορθωσα αρκετα πραγματα! τρεχει τωρα περιπου εναμιση χρονο και δεν εχω πια απωλειες. μου ειχατε πει οτι ηταν πολλα και οταν ειδα να χανω ψαρακια χαρισα μερικα! δυστυχως εχασα και καποια. Βεβαια ακομη τα ειδη που εχω ισως δεν ταιριαζουν και καποια δεν κανουν για τα λιτρα μου και καποια μειναν μονα. θα το διορθωσω και αυτο! το καλο ειναι οτι καποια τα εχω απο οταν ξεκινησα το ενυδρειο. αυτη την στιγμη εχω μεσα 3 σκαλαρια εκ των οποιων τα 2 μου γεννησανε κιολας αλλα τα αυγα τα τρωνε μεχρι στιγμης ( ξερω δεν κανουν αλλα αυτα τα ειχα παρει πολυ μικρα), 1 γκουραμι μπλε, 2 samler, 2 κορυ μπρονζε, 1 ancisrus, 1 Botia lochiata, 1 gyrinocheilus χρυσο, trombet snails αρκετα και ισως και καποιες γαριδες και μονο ζωντανα φυτα τα οποια δεν μου πανε πολυ καλα. επιθετικοτητα μεγαλη ειδα οταν τα σκαλαρια γεννησαν προς ολα τα ειδη και ειδικα στο αλλο σκαλαρι το οποιο ειναι και μεγαλυτερο, οπως επισης γενικα επιθετικος ειναι και ο γυρινοχειλος προς ολα τα ειδη. αυτα γενικα με την πορεια του ενυδρειου μου, θελω να δω τωρα για συσκευη CO2 που μου ειπες Κοσμα γιατι με το excel δεν γινεται τιποτα και μαλλον γιαυτο τα φυτα μου υποφερουν. Επισης επειδη στρωνω ενα εικοσαρακι ενυδρειο για λιγες γαριδουλες θελω να παρω και υγρα τεστ γιατι τα stripes δεν τα εχω εμπιστοσυνη πια. Οποιοδηποτε σχολιο σας θαναι χρησιμο.

Link to comment
Share on other sites

και συμπληρωματικα το βασικο που ανοιξα το θεμα για την μαυρη αλγη εχει λυθει, υπαρχει μεν αλλα σε μικρο βαθμο ,οπως και η πρασινη σποτ αλγη αλλα και αυτη σε πολυ μικρο βαθμο που δεν εχω θεμα!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου γιατι δεν διαλεγεις μια ηπειρο απο θεμα ψαριων;

Επισης Co2 και υγρα τεστ θα σου σταθεροποιησουν σιγα σιγα το ενυδρειο και θα ξερεις ακριβως που βρισκεσαι απο μετρησεις αντιστοιχα...

Προσεχε γιατι το ζευγαρι με τα σκαλαρακια στο τελος θα το σκοτωσουν το τριτο...

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
Link to comment
Share on other sites

ναι εχεις δικιο Σταθη! Σιγα σιγα αυτο θα κανω! απλα δεν θελω να δωσω οπου να ναι και να πανε στα χειροτερα!  Τουλαχιστον εδω ειναι ηρεμα! Εκτος αυτο που λες για το τριτο το σκαλαρι που οντως το εχουν αποκλεισει στην αλλη γωνια και μου ερχεται και μενα κριμα! Οσο για το CO2 και τα τεστ θα ειναι η επομενη αγορα μου!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...