Jump to content

Προσωρινή αλλαγή λάμπας


johnnix

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!!!

 

Στο ενυδρειάκι μου έχω τη διπλή λάμπας της Aquael με 2x11 άσπρες λάμπες. Προχθές η μία σταμάτησε να παίζει και την αντικατέστησα με μια ροζ που είχα (11 watt και αυτή). Η ροζ λάμπα τόνισε τα κόκκινα φυτά και τον αστακό (μοιάζει σαν να φωσφορίζει πορτοκαλί!!!) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει αυτός ο φωτισμός την κούβα που έχω για χαλάκι (γιατί στο μάτι μου η φωτεινότητα φαίνεται ότι έπεσε). Μπορεί η προσθήκη της νέας λάμπας να ευνοήσει την ανάπτυξη κάποιας άλγης?

 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!!!

Link to comment
Share on other sites

Λογικό να σου φαίνεται ότι έπεσε η φωτεινότητα. Οι ροζ λάμπες, δεν είναι για να "φωτίσεις" το ενυδρείο μιας και έχουν πολύ λίγα lumen. Εκπέμπουν κυρίως στα 2 βασικά φάσματα που φωτοσυνθέτουν τα φυτά: στο μπλε και στο κόκκινο.

Άρα μπορεί να βοηθήσει την κούβα, αλλά μην ξεχνάς ότι αυτό το γρασίδι θέλει αρκετό φωτισμό σε ένταση, δηλαδή αν ασχολείσαι μόνο με την κούβα καλύτερα να ξαναβάλεις άλλη μία άσπρη σαν αυτή που σου κάηκε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!!! Η αλήθεια είναι ότι τα φυτά που έχω εκτίμησαν δεόντως την νέα λάμπα αν κρίνω ότι κοκκίνισαν από την βάση τους πλέον, με την άσπρη λάμπα κοκκίνιζαν τα φύλλα μόνο όταν φτάνανε ψηλά και κοντά στην λάμπα. Βλέπω επίσης ότι εξαφανίστηκε η σποτ άλγη από τα φύλλα τους (δεν είχα ιδιάιτερο πρόβλημα) που εμφανιζόταν λόγο του υψηλού φωτισμού μάλλον? Βλέπω λίγο perling στην κούβα αλλά 2 βδομάδες τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν είδα σημάδια υποχώρησης. Η ροζ λάμπα είναι στα 8000Κ νομίζω και θα την κρατήσω μου φαίνεται, απλά μόλις την χάσω και αυτή μετά θα έχω θέμα γιατί η Aquael δεν τις βγάζει πλέον .....

Link to comment
Share on other sites

Σε εμένα πάντως η spot δεν έφευγε από τα φύλλα. Ίσως να έγιναν πιο σκούρα πράσινα και να σου φαίνεται. Πάντως η spot είναι λόγω χαμηλών φωσφορικών.

Link to comment
Share on other sites

Προσθέτω φωσφορικά, κι εγώ νόμιζα ότι απλά επειδή άλλαξαν χρώμα τα φύλλα (έγιναν πιο κόκκινα) δεν φαίνεται αλλά μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι μεγαλώνουν πιο γρήγορα? Θα την αφήσω λοιπόν και βλέπωντας και κάνοντας. Να ρψτήσω όμως αν υπάρχει κανά φωτιστικό διπλό άλλης εταιρίας που μπορώ να χρησιμοποιήσω στον κύβο μου?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τελικά με τη μωβ λάμπα τα κόκκινα φυτά μου "τρελλάθηκαν" στην ανάπτυξη αλλά η κούβα μου σταμάτησε το pearling (κανένα άλλο σημάδι υποχώρησης ευτυχώς) .... 

post-7240-0-16439200-1459415771_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ναι γιατί τα κόκκινα είναι stem και ανεβαίνουν προς τα πάνω. Έτσι φτάνουν πιο κοντά στην λάμπα και παίρνουν αυτό το ωραίο κόκκινο. Αν σβήσεις όλες τις λάμπες και αφήσεις μόνο την grolux, θα δεις ότι το ενυδρείο είναι σκοτεινό.

Η grolux είναι συμπλήρωμα όταν έχεις τις βασικές λάμπες, δεν την αντικαθιστάς με μία βασική!

Έγινε επεξεργασία - AgMa
Link to comment
Share on other sites

Κοκκινίζουν πλέον από χαμηλά, με τις 2 βασικές μόνο τα φύλλα κοντά στην επιφάνεια γίνονταν κόκκινα. Τώρα τι να κάνω που είμαι σε δίλλημα? Έχω ενα Leddy της Aquael, να το προσθέσω μπροστά για να βοηθήσω λίγο την κούβα? Αν το βάλω όμως αναγκαστικά η διπλή θα πάει λίγο πιο πίσω και δεν ξέρω αν είναι καλό να είναι ακριβώς πάνω από τα φυτά

Link to comment
Share on other sites

http://www.aquael.pl/en/about/sklepy-firmowe#greece. Ο αντιπροσωπος της aquael.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...