Jump to content

Nέος για φυτεμένο στα 180 lit


Recommended Posts

Επιτέλους, με το κλείσιμο των 4 εβδομάδων, το ΝΟ2 έπεσε κάτω από το 0,3 που μετράει το τέστ της tetra σαν μινιμουμ, ενώ και τα λευκά στίγματα εξαφανίστηκαν από το θηλυκό... Τα μέτρα καταστολής θα διατηρηθούνε προληπτικά για 3-4 μέρες ακόμη.

ΝΗ4 0

ΝΟ3 10

ΡΗ 7,5

GH 10

KH 6

μετρημένα λίγο πριν κλείσουνε οι λάμπες και με ανοιχτή την παροχή CO2

Επόμενο βήμα το στήσιμο καραντίνας (η δανεική επιστράφηκε σήμερα), ώστε να μπούνε σε κανα μήνα σταδιακά και οι υπόλοιποι ένοικοι. Για το στήσιμό της θα ανοίξω νέο τόπικ.

Εδώ θέλω γνώμες για το τι άλλα ψαράκια μπορώ να φιλοξενήσω σταδιακά. Ιδανικά θα προτιμούσα κάτι μεγαλύτερο από τα guppies και με σχετικά έντονα χρώματα. Πρώτη σκέψη είναι για sailfin mollies, αλλά τα κόκκινα που μου άρεσαν μεγαλώνουνε πολύ (13 cm max)...

Η επόμενη προσθήκη θα γίνει σε κανα μήνα, ενώ παράλληλα θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση των πολλών ταχείας ανάπτυξη φυτών με κάποια πιο "ψαγμένα".

Τέλος να ευχαριστήσω και πάλι τον Μιχάλη- neon, τον Ντίνο- filoxenos, το Σταύρο - Steven1268 (?δεν θυμάμαι το νούμερο) για τη βοήθειά και την υπομονή τους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

:hysterical: Επιτέλους το ΝΟ2 είναι 0 :rasp::rasp::P

Έγινε σχολαστικό καθάρισμα του βυθού για να μαζευτούνε τυχόν σπόροι ich, ενώ το θηλυκό φαίνεται να έχει απαλλαγεί πλήρως. Η θερμοκρασία θα μείνει στους 28 για 2 ακόμη μέρες προληπτικά. Αλάτι δεν προστέθηκε.

Επίσης καθαρίστηκε η επιφάνεια, στην οποία είχε σχηματιστεί ένα λεπτό φίλμ που δεν άφηνε το σωστό αερισμό, ενώ ήτανε και αρκετά άσχημο.

Ορίστε και μια φωτό από το μικρούλη μου που που τον χάνεις που τον βρίσκεις γυροφέρνει το συγκεκριμένο φυτό...

post-3950-1179782845_thumb.jpg

Μιλάμε για τρελλή αγάπη...

Έγινε επεξεργασία - dimkasta
Link to comment
Share on other sites

Όλα πάνε καλά με τα ψαράκια. Αυτές τις μέρες θα προστεθούνε κάποια platies και ίσως κάποια corydoras.

Ετοιμάζεται και μετατροπή του καπακιού για να μπούνε οι Τ5 μαζί με τις τωρινές Τ8, ενώ θα μπεί σύστημα ελέγχου ανεμiστήρων, τόσο για το ενυδρείο, όσο και για τα ballast (Σταύρο περιμένω νέα για το eliwell).

Στις Τ8 (gro-lux + daylight @30W) προστέθηκαν ανακλαστήρες οι οποίοι έχουνε ήδη βελτιώσει πολύ την ένταση του φωτισμού. Μέχρι και το πολύσπερμα άρχισε να κοκκινίζει στην κορυφή του.

Το κακό είναι ότι άρχισε να κάνει την εμφάνισή της κάποια πράσινη άλγη πάνω στο μπροστινό τζάμι. Γι αυτό η φωτοπερίοδος μειώθηκε στις 8 ώρες, από 11 μέχρι 19. Γι αυτό σκέφτομαι και για τα corydoras, σε περίπτωση που δεν την περιορίσει η μείωση της φωτοπεριόδου και τα σαλιγγάρια. Καλού κακού θα πάρω και κανένα μαγνητάκι να έχω...

Το εσωτερικό φίλτρο ξαναγέμισε σφουγγάρια για στρώσιμο για την καραντίνα, ενώ αύριο θα προστεθεί και αεραντλία για λειτουργία το βράδυ.

Τάισμα γίνεται 2 φορές την ημέρα με τροφή flake Tetra-Guppy σε σχετικά μικρή ποσότητα. Μέχρι χτές έριχνα καθημερινά και από 3-4 ταμπλέτες Sera Vipachips για τα σαλιγγάρια και τις γαρίδες, αλλά θα τις σταματήσω μπας και πλακώσουνε την άλγη. Τέλος μια φορά την εβδομάδα ξεκίνησα ταμπλέτες spirulina της Sera στη θέση του πρωινού ταίσματος με το flake.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως δε χρειαζεται πιά να ρίχνεις ταμπλέτες για τα σαλιγκάρια και τις γαρίδες.

Εμένα στο 100αρι δεν υπάρχει πια σημαντική (ορατή) άλγη, αλλά αυτά τρώνε και χέ..ουνε κανονικά και μάλιστα οι γαρίδες γεννήσανε και τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν.

Επίσης η πράσινη άλγη με επισκεύτηκε για ένα διάστημα, αλλά πολύ "ευγενικά"... ήρθε κι έφυγε χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα παρότι είχε φτάσει να κρέμονται 20 πόντοι άλγες στη limnophila (δεν την καθάριζα για να κρύβονται τα μωρά).

Σίγουρα πάντως η ισορροπία με τις άλγες δεν έχει δείξει ακόμα ποιά θα είναι αφού είναι νωρίς, αλλά και θα προσθέσεις φως.

Link to comment
Share on other sites

Το πέρασμα στις Τ5 θα γίνει σβήνοντας τις Τ8 αφού σταθεροποιηθεί η άλγη και χωρίς τους ανακλαστήρες, για να εκμεταλευτώ και το σύστημα sunrise-sunset. Αφού σταθεροποιηθεί και εκεί θα μπούνε και οι ανακλαστήρες της arcadia. Αφού σταθεροποιηθεί κι εκεί, θα ανάβουνε για μερικές ώρες και οι Τ8 σταδιακά πάλι...

Συνολική ισχύς θα είναι περίπου 0,7/1 με τα λίτρα μαζί με τους ανακλαστήρες...

Link to comment
Share on other sites

Τα corydoras σε καμία περίπτωση δεν είναι αλγοκαθαριστές. Αυτή τη "δουλειά" την κάνουν οι γαρίδες, τα σαλιγκάρια, τα SAE, τα CAE, οι Pleco, οι Otocinclus... και αυτά ανά περίπτωση. Η μείωση της τροφής για σαλιγκάρια & γαρίδες μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος, σε συνδυασμό με καλύτερη ισορροπία των σχετικών παραμέτρων (φωτοπερίοδος, ένταση, διοξείδιο, λιπάσματα, φυτομάζα, είδη φυτών).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα Ντίνο :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Προστέθηκαν σήμερα 8 μικρά Comet Platties, ευγενική προσφορά του jimfyttakis και της μητέρας του, ακαθορίστου φύλλου, μιας και είναι μικρά και φαίνονται όλα θηλυκά.. (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ)

Eίναι κουκλιά...

Ταυτόχρονα μπήκανε και 5 SAE. Τα 3 μας τα έφερε μια φίλη της αδερφής μου και σκοπεύω να τα δώσω άμεσα γιατί είναι υπερβολικά για τα λίτρα μου, αλλά και γιατί στρεσσάρονται τα ζωοτόκα από το ζωηρό χαρακτήρα τους.

Στο τεχνικό μέρος, προστέθηκε αεραντλία η οποία θα λειτουργεί μόνο το βράδυ, γιατί κανά 3ωρο μετά το κλείσιμο των φώτων παρατήρησα ότι όλα ανεβαίνανε στην επιφάνεια και δείχνανε να λαχανιάζουνε... Μέχρι στιγμής με την αεραντλία δεν έχω τέτοιο πρόβλημα.

Παρεπιπτώντως, πολύ ενδιαφέρον το κοπάδιασμα των SAE...

Link to comment
Share on other sites

Έγινε αλλαγή σήμερα και συμμάζεμα των φυτών που είχανε γίνει ζούγλα. Τα κλαδέματα μπήκανε δίπλα στα μητρικά φυτά, ενώ και ο βυθός σιφωνιάστηκε σχολαστικά.

To glossostigma ψιλοσάπισε οπότε το μάζεψα, ενώ εντύπωση μου κάνει η ludwigia granduloza που μου έδωσε ο neon σαν απλό κοτσάνι και τώρα έχει βγάλει 3 νέα πανέμορφα φυτά...

post-3950-1180283478_thumb.jpg

Τα πλάτυ είναι απλά πανέμορφα... Δεν χορταίνω να τα χαζεύω :rasp:

Τα SAE ηρέμησαν αρκετά και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα προσθήκη στο ενυδρείο. Χαίρομαι πολύ που τα κράτησα. Θα προσπαθήσω να βγάλω μια φωτό όταν κοπαδιάζουνε στο βυθό. :hysterical:

Τα νεαρά θηλυκά guppies δείχνουνε κάποια εχθρικότητα προς το καινούριο και αρκετά πιο μεγαλόσωμο θηλυκό. Της τσιμπάνε συχνά την πλάτη και την ουρά. Ελπίζω σιγά σιγά να την αποδεχθούνε....

Ορίστε και μια φωτό με την παρούσα εικόνα

post-3950-1180283501_thumb.jpg

Αύριο έχει σειρά το τελείωμα της τοποθέτησης των Τ5, αλλαγή της Τ8 daylight με μια δεύτερη gro-lux. Για τις Τ5 έχω μια Plant Pro και μια daylιght, αλλά σκοπεύω να βάλω κάτι άλλο. Αρχικά σκοπεύω να δοκιμάσω μια ακτινική της arcadia και αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα, τόσο οπτικά όσο και στα φυτά, θα μπεί άλλη μια gro-lux.

To σίγουρο είναι ότι τα φυτά προτιμούνε ξεκάθαρα την gro-lux από την daylight. Όρίστε μια φωτό από το πλάι του ενυδρείου. Φαντάζομαι μπορείτε να μαντέψετε σε ποιά θέση του καπακιού είναι η gro-lux...

post-3950-1180283525_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο γίνεται..! Μ' αρέσει. :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, πολύ καλό το αποτέλεσμα της αναζήτησης πληροφοριών και των κόπων σου!

Link to comment
Share on other sites

Έγινε σήμερα εγκατάσταση των Τ5 και γενικά συμμάζεμα των λαμπών και χρονοδιακοπτών :rasp::rasp:

Παρεπιπτόντως χρειάζονται επιγώντως συμμάζεμα τα ηλεκτρολογικά...

Η T8 daylight αντικαταστάθηκε από μια original tropical (30W), η οποία δουλεύει στο ίδιο ballast με μια gro-lux. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω... (Μόνες οι Τ8)

post-3950-1180372654_thumb.jpg

Σαφώς καλύτερο χρώμα από την daylight.

Από τις Τ5 μία είναι plant pro και η άλλη μια marine blue actinic :P και οι δύο της arcadia. Αγοράστηκαν και ανακλαστήρες, αλλά τοποθετήθηκαν μόνο στην ακτινική για να τονιστεί το μπλέ. Το αποτέλεσμα των Τ5 μόνων φαίνεται παρακάτω.

post-3950-1180372788_thumb.jpg

Οι Τ5 είναι επίσης συνδεδεμένες σε σύστημα dimmer και είναι οι λάμπες που θα χρησιμοποιήσω τώρα και θα κάνω σιγά σιγά προσαρμογή για να μην έχουμε ξεσπάσματα άλγης. Οι ανακλαστήρες θεωρώ ότι είναι υπερβολικοί σε αυτή τη φάση. Ειδικά η plant pro είναι απίστευτα φωτεινή. Με τον ανακλαστήρα νομίζεις ότι θα ψήσει τα ψάρια...

Παρακάτω το αποτέλεσμα και με τις 4 λάμπες αναμμένες. Σαφώς καλύτερο. Αν παίξω και λίγο με τις κλήσεις των ανακλαστήρων όταν αυτοί μπούνε, θα είναι πιστεύω αρκετά καλύτερο το αποτέλεσμα.

post-3950-1180373053_thumb.jpg

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ακτινικής είναι αρκετά εξωγήινο για το συγκεκριμένο είδος. Στη φωτογραφία φαίνεται αρκετά μετριασμένο το χρωματικό αποτέλεσμα... Αυτό φαίνεται ενισχυμένο στην πλαϊνή άποψη...

Κάπου εδώ προσγειώθηκε και ο Ε.Τ. :P

post-3950-1180373215_thumb.jpg

Τέλος, ποιός είπε ότι δεν μπορείς να έχεις κοραλλίνη σε φυτεμένο?

τίτλος φωτογραφίας.... Άλγη, κοραλίνη και τα μυαλά στα κάγγελα... :hysterical:

post-3950-1180373301_thumb.jpg

Θα την κρατήσω προς το παρόν, μιας και με ζαλίζει και η αδερφή μου να μην την αλλάξω γιατί της άρεσε πολύ.

Αργότερα το πιό πιθανό είναι να την αντικαταστήσω με άλλη μία plant pro, ειδικά αν ξεκινήσω το reef, όπου θα πιάσει περισσότερο τόπο η ακτινική....

Άντε να δούμε

Link to comment
Share on other sites

Η φωτοπερίοδος μειώθηκε άλλη μια ώρα λόγω επανεμφάνισης πράσινης άλγης στο τζάμι, αλλά και στο βραχάκι. Σύνολο 7 ώρες και 1 ώρα ξημέρωμα και νύχτωμα (11:00-19:00), ενώ οι λάμπες μένουνε στο 10% μέχρι τις 2 το βράδυ σαν moonlight.

To καλό είναι ότι τα φυτά ανταποκρίθηκαν καλά στο φώς. Όλα άρχισαν να κοκκινίζουνε περισσότερο. Τα φύλλα της ludwigia είναι πλέον κατακόκκινα, ενώ μέχρι και οι άκρες από κάποια κλωνάρια κερατόφυλλου άρχισαν να κοκκινίζουνε :P .

Επίσης πολύ καλά φαίνονται να αντιδρούν και τα ψαράκια με το φωτισμό. Βγαίνουνε πολύ συχνά στο τζάμι, ενώ πλέον δεν τρομάζουνε καθόλου από την παρουσία μας, ακόμη και κολλητά στο ενυδρείο....

Τέλος τα SAE κάνανε και πάλι την έκπληξη. Αρχικά αγχώθηκα αλλά όλα καλά :P .

Παρατηρούσα το ενυδρείο με τις λάμπες χαμηλωμένες (δυστυχώς γυρνάω σπίτι συνήθως κατά το σβήσιμο των λαμπών). Κάπου εκεί, παρατηρώ 2 SAE να έχουνε χάσει τελείως τη ρίγα τους. Με έπιασε άγχος μήπως δεν πάει κάτι καλά με το νερό ή μήπως δεν τρώνε σωστά και έψαξα κατευθείαν για το τι μπορεί να παίζει. Όπως φαίνεται, τα SAE συμπεριφέρονται έτσι όταν ζευγαρώνουνε. Χάνεται σταδιακά η ρίγα τους και ακολουθεί ένα παιχνίδι σαν να επιτίθεται το ένα στο άλλο, χωρίς φυσικά να υπάρχουνε τραυματισμοί.

Γύρισα στο ενυδρείο και τα είδα όντως να "παίζουνε" :thumbup: το ένα με το άλλο. Μακάρι να είχα πρόχειρη τη φωτογραφική να έπαιρνα ένα videaki. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! :rasp:

Μετά από λίγο χάθηκαν στα φυτά. Λέτε να χω αυγά κάπου? :hysterical:

Οι ρίγες επανήλθαν μετά από κανα 20λεπτο όπως ήτανε αναμενόμενο.

Απ'όσο διαβάζω, η αναπαραγωγή τους είναι δύσκολη. Κάτι πρέπει να κάνω σωστά :rasp:

Όλα καλά...

Link to comment
Share on other sites

Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ τα polysperma και βλέπω διάφορες κιτρινίλες στα φύλα, ενώ στα χαμηλότερα στρώματα βλέπω κάποιες τρύπες. Απ'ότι φαίνεται, κάτι λείπει από θρεπτικά. Μέτρηση ΡΟ4 έδειξε απόλυτο 0. Ίσως έτσι εξηγείται και η GSA που δείχνει αυξημένη τελευταία.

Αγόρασα Seachem flourish σήμερα, αλλά όταν το άνοιξα παρατήρησα ότι το χαρτονάκι που το σφραγίζει ήτανε αλλοιωμένο, μουσκεμένο και είχε τρέξει λίγο υγρό. Η όψη του υγρού είναι καφέ, ενώ έχει μια σχετικά έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά. Άνοιξα σχετικό ξεχωριστό τόπικ όπου έχω και φωτό για να μου πείτε αν είναι εντάξει το υγρό, αλλιώς να το επιστρέψω.

Στον τομέα CO2, οι μετρήσεις μου είναι σταθερά PH 7,5 GH 9 και ΚΗ 6, γεγονός που δείχνει μηδαμινή διάχυση του CO2. Έφτιαξα φρέσκο μείγμα και πρόσθεσα και μια σκαλίτσα. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά παρατηρώ τις φυσαλίδες συχνά να κολλάνε στα σκαλοπάτια. Αυτό προφανώς με βολεύει αφού παραμένει πιο πολύ ώρα το CO2 για διάχυση, αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί δεν τσουλάει...

Τέλος, η ακτινική αντικαταστάθηκε από ακόμη μία Plant pro και ξαναμπήκανε σε λειτουργία οι Τ5 (Ελπίζω κάποιος να τη χρειαστεί για να μην την έχω να κάθεται...). Ο dimmer ρυθμίστηκε στο demo mode όπου το φώς ακολουθεί μια συνεχή ακολουθία ξημερώματος-βασιλέματος, με σκοπό να κομπλάρω την GSA η οποία απ'όσο διάβασα θέλει συνεχές φώς, ενώ τα φυτά δεν ζορίζονται ιδιαίτερα. Ελπίζω να μην αγχωθούνε και τα ψαράκια...

Στα φυτά έγινε νέο κλάδεμα του κερατόφυλλου. Την επόμενη φορά θα πρέπει να το δώσω κάπου γιατί έχω αρχίσει και ξεμένω από χώρο, ενώ ψιλιάζομαι ότι μου ρουφάει όλα τα θρεπτικά από τα υπόλοιπα φυτά...

Τέλος χτές προστέθηκαν 10 νεαρές γαριδούλες red cherry. Το μέγεθός τους είναι το πολύ 1 εκατοστό και τις βλέπω σπάνια, καθώς είναι μόνιμα χωμένες στα φυτά. Μεγαλώνοντας γίνονται μάξ 2-3 πόντους, ενώ οι θηλυκές ανταγωνίζονται ισάξια άλλα πλάσματα αρμυρού νερού σε ομορφιά. Ελπίζω μόνο να μην φαγωθούνε...

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, η σκαλίτσα θέλει μερικές μέρες για να "τσουλάει" στρωτά. Θα πιάσει μια γλύτσα και οι σταγόνες δε θα κολλάνε.

EDIT: α, και επίσης πρέπει να την έχεις εντελώς κατακόρυφα, αλλιώς η μια κατεύθυνση θα δυσκολεύεται.

Έγινε επεξεργασία - chrisb
Link to comment
Share on other sites

Σωστός Χρήστο. Έτσι έγινε και τώρα τσουλάει μια χαρά με ρυθμό 1φυσαλίδα/δευτερόλεπτο.

Αύριο θα γίνει αλλαγή και θα μπεί και μια δόση flourish να αρχίσουνε να συνέρχονται και τα φυτά.

Παρεπιπτώντως μετά τη γέννα άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά να δώσω τις θηλυκές γκαπίνες. Τα μωρά είναι ανθεκτικά μέχρι αηδίας :thumbdown: Τρώνε και βολτάρουνε εκτός κερατόφυλλου ανάμεσα στα ενήλικα χωρίς πρόβλημα. Απλά αναρωτιέμαι τι έχει να γίνει άμα αρχίσουνε να μεγαλώνουνε. Σήμερα μια βδομάδα μετά τη γέννα μετράω τουλάχιστον 25-30...

Στη θέση των 7 θηλυκών σκέφτομαι για ένα dwarf gourami και 2-3 από τα sunset platies. (Ξέρεις εσύ Χρήστο :) )

Για τη gro-lux που λέγαμε δεν βρήκα τελικά. Μόνο παραγγελία στον Σκρέκη...

Link to comment
Share on other sites

παντως θα μπορουσε να γινει ενα φαντασμαγορικο,γκαποενυδρειο με φανταστικα χρωματα και μεγαλη ποικιλια......

για σκεψου το καλυτερα....

θα μπορεις να βγαζεις δικες σου ποικιλιες χρωματων......!!!!(εαν βεβαια ασχοληθεις συστηματικα..)

Link to comment
Share on other sites

Η σκέψη αναπαραγωγής αν και δελεαστική, απαιτεί μια μεγάλη επένδυση τόσο σε προσπάθεια,όσο και σε ενυδρειακό χώρο, τον οποίο δεν διαθέτω.

Σκέψου 8 θηλυκά να γεννάνε από 20-70 μικρά το μήνα, για τα οποία ανά 2μηνο θα πρέπει να βρίσκω καινούριο σπίτι πρίν με τη σειρά τους αρχίσουν να αναπαράγονται...

Θα προτιμούσα να κρατάω μερικά επιλεγμένα αρσενικά και να έχω κάποιο χώρο για μερικά άλλα ψαράκια που μου αρέσουνε. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

οκ.παντως ξερω καποιον που σε μεγαλο βεβαια ενυδρειο..διατηρουσε πριν χρονια,αρκετες εκατονταδες πολυχρωμες ουριτσες.........

απο τα ομορφοτερα θεαματα που δημιουργησε ποτε η φυση...!!!!!

Link to comment
Share on other sites

απο τα ομορφοτερα θεαματα που δημιουργησε ποτε η φυση...!!!!!

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Klaz. Τα guppies όταν κυνηγιούνται ή όταν πέφτει τροφή στο ενυδρείο είναι απίστευτο θέαμα!

Δημήτρη το ενυδρείο σου ομορφαίνει μέρα με την μέρα! Φτου, φτου...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Σταύρο.

Για τα guppy συμφωνώ απόλυτα, γι' αυτό θα κρατήσω τα 3 αρσενικά του Ντίνου, μαζί με άλλα 2 που μας έφεραν δώρο. Παρ'όλα αυτά, για μένα βασικό είναι και το θέμα της συμπεριφοράς, τομέας που τα guppy είναι μάλλον μονότονα (για μένα....).

Προς το παρόν τα αγαπημένα μου στο ενυδρείο είναι τα SAE, τα οποία στην αρχή ήθελα να τα δώσω, ενώ τώρα με ξαφνιάζουνε καθημερινά με το ζωηρό χαρακτήρα και το κοπάδιασμά τους. Μπορεί να μην έχουνε το χρώμα των guppies, αλλά είναι φοβερά όμορφα (τα λέπια τους έχουνε μια απίστευτη βελούδινη όψη) και είναι απίστευτα ενδιαφέροντα πλασματάκια.

Link to comment
Share on other sites

...Προς το παρόν τα αγαπημένα μου στο ενυδρείο είναι τα SAE, τα οποία στην αρχή ήθελα να τα δώσω, ενώ τώρα με ξαφνιάζουνε καθημερινά με το ζωηρό χαρακτήρα και το κοπάδιασμά τους. Μπορεί να μην έχουνε το χρώμα των guppies, αλλά είναι φοβερά όμορφα (τα λέπια τους έχουνε μια απίστευτη βελούδινη όψη) και είναι απίστευτα ενδιαφέροντα πλασματάκια.

Καλώς ήρθες στο Μαγικό κόσμο των Ενυδρείων..! :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και 3 μέρες λόγω κιτρινίλας και τρυπών στα φυτά, προσθέτω 1ml seachem flourish. Η διαφορά είναι παραπάνω από εμφανής. Το ενυδρείο είναι γεμάτο μικροσκοπικές φυσσαλίδες οξυγόνου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, η αποβολή του από το πολύσπερμα είναι τόση ώστε σχηματίζει "ουρίτσες" προς την επιφάνεια :thumbdown: .

Δυστυχώς το ΡΟ4 είναι ακόμη 0. Δεν ξέρω πως το σκέφτηκα, αλλά ήθελα να αγοράσω PO4 το προηγούμενο Σ/Κ και τελικά αγόρασα Potassium (Κάλιο) :) αυτο το ΡΟ(tassium) με έφαγε προφανώς... :);)

Θα πρέπει σύντομα να αγοράσω και ΡΟ4 γιατί η GSA έχει αρχίσει να κάνει party.

Mέσα στην εβδομάδα θα γίνει ένα καλό καθάρισμα του κερατόφυλλου και του πολύσπερμα και σταδιακή αντικατάστασή του μεγαλύτερου μέρους του με κάτι λιγότερο γρήγορο σε ανάπτυξη. Από χτες μέχρι σήμερα η ανάπτυξή του ήτανε τουλαχιστον 6-7 εκατοστά... Το πολύσπερμα ακολουθεί με πιο αργούς ρυθμούς αλλά έχει πυκνώσει πολύ με αποτέλεσμα να μην φωτίζεται σωστά το κάτω μέρος του.

Στα σχέδια είναι να μπεί κάτι γκαζονοειδές μπροστά, και κάτι σαν το micranthemoides προς τα πίσω και μπροστά από το πολύσπερμα.

Μετρήσεις με τέστ τέτρα:

ΡΟ4 0

ΝΗ4 0

ΝΟ2 0

ΝΟ3 10

ΡΗ 7,5

GH 8

KH 6

Nα ανησυχώ για το GH? Δεν έχει πέσει πολύ? Τι μπορώ να κάνω για να το ανεβάσω?

Υπόψιν ότι έχω αεραντλία να λειτουργεί μέρα νύχτα...

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, από πόσο μετράει το PO4 test της tetra?

Πιθανό να έχεις λίγο και να μη στο μετράει.

Αν τέλος πάντων τα ΝΟ3 σου είναι 10 από το τάισμα, λογικά θα υπάρχει και αρκετό PO4.

Επίσης η έλλειψη σε PO4 kai iron είναι από τους κυριότερους τροφικούς περιορισμούς για να υπερισχύσουν τα φυτά έναντι της άλγης, οπότε συνήθως πρέπει να είναι χαμηλά. (ειδικά το iron).

Το GH ανεβαίνει εύκολα, αλλά το θέμα είναι "γιατί πέφτει?"

Έχεις κάνει πρόσφατα συγκριτικό με νερό βρύσης να δεις αν είναι οκ το τεστ?

Μήπως έχεις πάρα πολλά σαλιγκάρια και δεν αλλάζεις συχνά νερό?

Link to comment
Share on other sites

Το τέστ μετράει από 0, 0,2 0,5 .... μέχρι 5.

Η άλγη που έχω δεν είναι τριχοειδής κλπ. Είναι τα στίγματα στο τζάμι (Green spot algea), για την οποία έχω διαβάσει ότι αντιμετωπίζεται αρχικά με ανέβασμα του ΡΟ4 στο 0,2 ή και παραπάνω, με την προϋπόθεση ότι και τα υπόλοιπα είναι σε ισορροπία, ή με black out.

Δυστυχώς απ ότι φαίνεται το κερατόφυλλο και το πολύσπερμα ρουφάνε τα πάντα οπότε πρέπει επειγόντως να τα αραιώσω...

Σαλιγκάρια έχω μπόλικα μικρά (melanoides) και 5 apple snails. Αλλαγές κάνω τις τακτικές συστηνώμενες κάθε Κυριακή γύρω στο 30%.

Yπάρχει περίπτωση να μου βγήκε τούρμπο το diy CO2 και γι αυτό να πέφτει το GH?

Ή μήπως από το flourish?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...