Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα συνχομπίστες και συνχομπίστριες :lol2:,

 

είμαι καινούργια και για αυτό θα παρακαλούσα την υπομονή σας σε μερικά ενδεχομένως λάθη μου. Πρόσφατα τελείωσα με την κατασκευή ενός 126 λίτρων ενυδρείου. Από την αρχή θεώρησα ότι τα καθαρά λίτρα θα ήταν γύρω στα 100-110 οπότε αγόρασα τον εξοπλισμό έχοντας αυτά κατά νου. Αναλυτικότερα έχω προμηθευτεί: φίλτρο fluval 206 (από το οποίο έχω αφαιρέσει τον ενεργό άνθρακα προς το παρόν), θερμοστάτη fluval 100w, ψηφιακό θερμόμετρο, τεστ νερού (ph, αμμωνίας, νιτρώδη, νιτρικά), αεραντλία jbl a300 και φωτισμό DIY led μικρής ισχύος με τηλεχειριστήριο (πολύ ενδιαφέρον gadget) :sarcasm:.

 

Το ph μου είναι 7,6. (το αναφέρω τώρα αλλά θα επιστρέψω σε αυτή την πληροφορία και αργότερα). Έστησα όλα τα παραπάνω καθώς επίσης έβαλα και γύρω στα 15 κιλά μαύρο λεπτόκοκο γυαλιστερό χαλίκι και μπλε σκούρο φόντο (δεν ολοκλήρωσα όλη την διακόσμηση πριν την έναρξη του στρωσίματος λόγω ανυπομονησίας αλλά και μη αποφασιστικότητας).

Μετά από σχετική μελέτη αποφάσισα για το στρώσιμο να ακολουθήσω μια διαδικασία με εισαγωγή μικρής ποσότητας βακτηρίων αλλά και συνδυασμό με hardyfish, δηλαδή έβαλα και δύο χρυσόψαρα (ξέρω ότι είναι βάναυσο :blush:).

 

Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και ακόμα δεν έχω καταλήξει στην τελική διακόσμηση. Θα ήταν τέλειο αν θέλετε και έχετε την διάθεση να με βοηθήσετε στην περάτωση αυτού του άθλου. ^_^

 

Σχετικά με τους κάτοικους (τι έχω έως τώρα στο μυαλό μου): :shifty:

  • σίγουρα 9 guppies (3 αρσενικά και 6 θηλυκά). Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσα να τα αγοράσω επίσης από κάποιον συχομπίστα του φόρουμ.
  • 5 άσπρα balloon mollies (1 αρσενικό και 4 θηλυκά)
  • 5  dwarf corydoras (για αυτά δεν είμαι σίγουρος διότι έχω διαβάσει ότι δεν ταιριάζουν με guppies αφού δεν τους αρέσει το αλάτι και απαιτούν και πιο χαμηλό ph. Τα έχω όμως ακόμη στην wish list μου διότι ο πετσοπάς μου είπε με απόλυτη σιγουριά ότι ταιριάζουν με όλα τα ψάρια.)
  • 5-6 red cherry
  • ίσως 2-3 apple snails

 

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν θέλω σε καμία περίπτωση να βάλω φυτά. :excl: Αισθητικά μου αρέσουν απίστευτα τα ενυδρεία με πέτρες (https://i.ytimg.com/vi/PA-c-nMidKI/maxresdefault.jpg, https://farm1.staticflickr.com/51/135172714_c3715b2059_z.jpg?zz=1 , http://fish-etc.com/wp-content/uploads/2012/04/Hardscaping-12-strata1.jpg ...). Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς μη ασβεστολιθικές αλλά σκέφτομαι ότι με γνώμονα το ότι τα guppies θέλουν ph έως και 8,5, δεν θα πείραζε να έβαζα ασβεστολιθικές (πάντα τεστάροντας το νερό για να μην ξεπεραστούν τα όρια) ή ακόμη και κάποιο καθάρο μάρμαρο (έχω στην οικογένεια βιομηχανία μαρμάρου και πολύ εύκολα θα μπορούσα να βρω στρογγυλεμένα μάρμαρα που να μην έχουν αιχμές).  BTW: διάβασα ότι τέτοια ενυδρεία είναι ιδανικά για κιχλίδες αλλά προς το παρόν έχω ερωτευτεί τα παραπάνω ζωοτόκα.

 

Αρχικά είχα φανταστεί ότι θα ήταν ωραίο και κάποιο κάστρο (π.χ.: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSUMKJ89wb_TDmAR0_3Mu88yqLqwTOM8ePd5SDOh0_jujGM37QX ) αλλά πέραν του ότι κατέληξα στο ότι μπορεί σαν αποτέλεσμα να ήταν cheesy και ψεύτικο, τέτοιου είδους κάστρα βρήκα μόνο σε site εξωτερικού και δεν ξέρω αν αξίζει να μπω στην όλη διαδικασία αγοραπωλησίας.

 

Τέλος, βασικοί μου στόχοι είναι με την διακόσμηση να κρύψω κάπως την παρουσία των εισόδων-εξόδων φίλτρου και του θερμοστάτη, αλλά αυτό να μην επηρεάσει την κυκλοφορία του νερού και την ομοιομορφία της θερμοκρασίας.

 

Ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Αναμένω δικές σας ιδέες για την διακόσμηση αλλά και σχόλια για τα παραπάνω :bigemo_harabe_net-162:

Ελένη

post-62170-0-38043400-1457827208_thumb.jpg

post-62170-0-60197300-1457827219_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα Ελένη,

 

Καλή αρχή στο όμορφο χόμπι του ενυδρείου!

 

Αρχικά να σου πω πως οι τεχνικές επιλογές σου στον εξοπλισμό είναι ιδανικές για τα λίτρα σου , ξεκινώντας με το φίλτρο σου το οποίο έχω το ίδιο και είναι πολύ ικανοποιητικό. Φαντάζομαι στη θέση του άνθρακα έβαλες βιολογικό υλικό, σωστά;

 

Όσον αφορά το φως σου με προβλήματίζει λίγο το dyi led. Απότι καταλαβαίνω έχεις Led RGB με controller, αλλαγές χρωμάτων, εφεδιές, breathing Κλπ! Ωραίο γενικά, για το ενυδρείο ίσως υπάρξει θέμα όμως. Ειδικά με το μωβ που βλέπω στις φωτογραφίες οι άλγες θα σε επισκεφτούν σύντομα έχεις δεν έχεις φυτά! Για να μην τα λέμε όμως και τα πράγματα καταστροφικά, βάλε το ψυχρό λευκό που έχεις ως επιλογή , μην αλλάζεις χρώματα κλπ και θα είναι το πιο ασφαλές.

 

Σχετικά με το πως έστρωσες το ενυδρείο, να μην ανησυχείς. Αν τήρησες τις οδηγίες των βακτηρίων όπως αναγράφονται κανένα χρυσόψαρο δεν βασανίστηκε για να στρωθεί το ενυδρείο! Τα βακτήρια που ρίχνεις δεν επιτρέπουν σε αμμωνία, νιτρώδη να ανέβουν και από την στιγμή που βάζεις ρύπο μέσα στο ενυδρείο (ψάρι), ξεκινάει ο κύκλος του αζώτου. Βέβαια στην δικιά σου περίπτωση διάλεξες ένα πολύ ρυπογόνο ψάρι και για αυτό καλό θα είναι να μετράς αμμωνία και νιτρώδη συχνά για να προλάβεις τυχόν πρόβλημα και να παρέμβεις.

 

Μετράς με υγρά τεστ; (Είναι τα πιο αξιόπιστα).

 

Σχετικά με τις ψαροεπιλογές, θέλεις όπως φαίνεται να κάνεις ένα κοινωνικού τύπου ενυδρείο με κίνηση σε όλα τα στρώματα. Εγώ δεν είμαι ο κατάληλος να σου πω για την συμβατότητα. Σε αυτό θα σου απαντήσουν άλλοι. Μου φαίνονται όμως πολλά αυτά που θες για τα λίτρα και αν σκεφτείς και τις γέννες=πρόβλημα.

 

Κάστρα κλπ καλά λες , ψευτίζουν πολύ και είναι κρίμα γιατί μπορείς να φτιάξεις κάτι όμορφο με φυσικό περιβάλλον!

Για τις πέτρες θα βρεις μη ασβεστολιθικές. Κοίταξε τις πέτρες λάβας που είναι όμορφες και δες αν σου κάνουν.

 

Για τον θερμοστάτη και την είσοδο μπορείς να την κρύψεις. Βάλε τον Θερμοστάτη κοντά στην είσοδο όπου εκεί έχει και καλή κυκλοφορία και εφ΄όσον χρησιμοποιήσεις πέτρες θα βρεις τον τρόπο. Προσοχή στο στερέωμα τους μην έχουμε άλλα μετά :)

Την έξοδο δεν θα την καλύψεις γιατί δεν καλύπτεται :)

Γενικά μη τους πνίξεις τους σωλήνες αυτούς , να επιτρέπεις το νερό να κυκλοφορεί εύκολα. Και εφόσον θα παίξεις μόνο με πέτρες γνώμη μου είναι να μπουν πρώτα αυτές και από πάνω το υπόστρωμα . Έτσι θα στερεωθούν καλύτερα και δεν θα σχηματιστούν και κενά κάτω από αυτές που θα μαζεύον βρώμα που δεν θα μπορείς να καθαρίζεις!

 

Εδώ είμαστε για ότι χρειαστείς.

 

Καλή αρχή!

 

ΥΓ. Τον πετσοπά μην τον ακούς πολύ, ειδικά για τα ψάρια. Αυτός θα σου λέει να μην ακούς εδώ αλλά επειδή και εγώ νεός στο χόμπι είμαι και άκουσα πολλά από τα πετσοπ, μπορώ να σε διαβεβαίωσω πως η εμπειρία των μελών δεν συγκρίνεται με κανέναν πετσοπά :)

Έγινε επεξεργασία - Light0r
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου.

Όσον αφορά τα τεστ χρησιμοποιώ υγρά, jbl για ph και τα υπόλοιπα sera.

Τον θερμοστάτη δυστυχώς δεν μπορώ να τον αλλάξω γιατί κάναμε στην γωνία του τζαμιού μικρή τρύπα και περάσαμε από εκεί το καλώδιο όπου στην συνέχεια το "εγκλωβίσαμε" με την ακρογωνία από πάνω. Παρόλ' αυτά τον έχω ακριβώς δίπλα από την έξοδο οπότε υποθέτω πως θα εξυπηρετηθεί το θέμα της ομοιομορφίας. Επιπλέον έχω βάλει ψηφιακό θερμόμετρο στην απέναντι άκρη του ενυδρείου και είναι σταθερές και σωστές οι τιμές.

Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σου :)

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες.

Καταρχην σε βρισκω αρκετα διαβασμενη και αυτο ειναι καλο.

Ας ξεκινησουμε απο το στρωσιμο. Αφου ακολουθεις το στρωσιμο με βακτηρια,καλο θα ηταν να εβαζες τα ψαρια που θα ασχοληθεις,λιγα απο αυτα, και οχι χρυσοψαρα.

Μετρησεις υπαρχουν? Ταιζεις κανονικα τα ψαρια?

Οσον αφορα την ψαροσυνθεση τωρα.

Οπως ειπες τα ζωοτοκα με τα κορυ δεν ταιριαζουν λογο διαφορετικων συνθικων και αλατιου. Επισης τα κορυ θελουν αμμο και οχι χαλικι γιατι τραυματιζουν τα μουστακια τους.

Τα μπαλουν καλυτερα αστα..δεν υπαρχουν στην φυση και ειναι γεννετικα τροποποιημενα ψαρια,τα εχει φτιαξει ο ανθρωπος και καλο ειναι να μη περνουμε τετοια ψαρια,γενικως δεν συμφωνουμε με τα μεταλαγμενα ψαρια.

Παμε τωρα στη διακοσμηση.Αυτα τα ενυδρεια που εχεις βαλει εινα για κιχλιδες οπως πολυ σωστα ειπες.

Και τα ψαρια που εχεις διαλεξει αλλα και οι γαριδες, θελουν δυστοιχως φυτα. Τα μεν ψαρια εκει που ζουν εχουν φυτα,με τα φυτα θα σωζονται περισσοτερα μωρα και θα νοιωθουν και πιο ανετα, οι δε γαριδες απο τα φυτα και ειδικα τις μοςς τρωνε διαφορους μικροοργανισμους και γενικα ζουν καλυτερα μ αυτα.

Οπωτε θεωρω ψιλοαπαραιτητα τα φυτα με αυτα που εχεις διαλεξει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ αγαπητέ για την γρήγορη απάντησή σου,

δεν έχω βάλει ακόμα guppies ακριβώς γιατί δεν έχω καταλήξει ολοκληρωτικά στην ψαροσύνθεσή μου.

Για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι το ότι δεν μου αρέσουν καθόλου τα φυτεμένα αισθητικά. Ίσως πρέπει να αλλάξω τις πληθυσμιακές επιλογές μου για να ταιριάζουν με αυτό (θα προτιμούσα να θυσιάσω την επιλογή των guppies, παρόλο που μου αρέσουν πάρα πολύ, παρά να βάλω φυτά).

Σε κανάλι youtuber χομπίστα είδα πάντως ότι περιβαλλοντικά τα ψάρια που έχουμε σήμερα στα ενυδρεία μας είναι εξοικειωμένα με τις ενυδρειακές συνθήκες και δεν είναι απαραίτητο (μάλιστα παρουσιάζεται ως μάταιο) το να προσπαθούμε να αναπαριστήσουμε στο έπακρο τις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών του ίδιου είδους που θα ζούσαν ελεύθερα στην φύση.

(Δηλαδή αυτά τα ψάρια πιθανόν γεννήθηκαν σε άδειες δεξαμενές, μεγάλωσαν στα ενυδρεία των pet shop που πιθανώς δεν ήταν φυτεμένα και δεν χρειάζονται ντε και καλά φυτά για να δούμε κοινωνικές συμπεριφορές και γενικότερα να είναι καλά το ψάρι μας).

Θα με ενδιέφερε η άποψη σας πάνω σε αυτό.

Όσον αφορά τα τεστ:

Ph: 7,6

Nh3/nh4: 0

N02: 0

N03: 0,2

Για gh και kh δεν έχω προμηθευτεί ακόμη τεστ. Η αμμωνία δεν μου ανέβηκε ποτέ, πράγμα το οποίο με παραξενεύει αλλά υποθέτω είναι ακόμη σχετικά νωρίς (1η βδομάδα λειτουργιας).

Θα μπορούσα επίσης να "στίψω" ένα μικρό σφουγγάρι από ήδη στρωμένο ενυδρειάκι μου μεσα στο φίλτρο του μεγάλου, αλλά δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο.

Τα χρυσόψαρα τα ταίζω 2 φορές την μέρα και βάζω λίγο extra τροφή γιατί έχω διαβάσει ότι βοηθά στο στρώσιμο. Τον θερμοστάτη τον έχω ρυθμίσει στους 23,5 C.

Σχετικά με τα ballon mollies δεν το ήξερα και ευχαριστώ για την πληροφορία, αν και μου αρέσουν πάρα πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί είναι απαγορευτικό να τα φιλοξενούμε. Υπάρχει ουσιαστικός λόγος ή απλά λόγω ιδεολογίας; Αν αυτό το είδος είναι αποτέλεσμα και μόνο συνεχούς στοχοποιημένης γονιμοποίησης δεν βλέπω κάτι το αρνητικό.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας :)

Ελένη

Link to comment
Share on other sites

Και τα ψαρια που εχεις διαλεξει αλλα και οι γαριδες, θελουν δυστοιχως φυτα. Τα μεν ψαρια εκει που ζουν εχουν φυτα,με τα φυτα θα σωζονται περισσοτερα μωρα και θα νοιωθουν και πιο ανετα, οι δε γαριδες απο τα φυτα και ειδικα τις μοςς τρωνε διαφορους μικροοργανισμους και γενικα ζουν καλυτερα μ αυτα.

Οπωτε θεωρω ψιλοαπαραιτητα τα φυτα με αυτα που εχεις διαλεξει.

Βρήκα αυτό το post http://guppyfishcare.com/do-guppies-need-plants-and-gravel/ (συγνώμη που δεν το επισύναψα ως σύνδεσμο αλλά είμαι από κινητό) αν εξαιρέσουμε γαρίδες τα guppie ίσως μπορώ να τα φιλοξένησε χωρίς φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Τα φυτα θα σε βοηθησουν με τα συγκεκριμενα ψαρια στην αναπαραγωγη...

Εκτος αν θες να βαλεις γεννηστρες....

Έγινε επεξεργασία - stathis spithas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...