Jump to content

Ερυθρομυκίνη και κυανό


Safarpn

Recommended Posts

Έχει αναφερθεί ότι όταν καταπολεμούμε το κυανοβακτηριο με ερυθρομυκίνη, αν αυτό ξαναεμφανιστεί κάποια στιγμή, θα είναι πιο δυνατό στην αντιβίωση και θα τη βγάλει καθαρή. Αυτό είναι διαπιστωμένο ή μια απλή εικασία επειδή μιλάμε για βακτήριο και αυτά συμπεριφερονται έτσι; Το ρωτάω γιατί αν κάποιοι θυμάστε, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου αντιμετώπισα κυανοβακτηριο και 4 φορές το πάλεψα με συσκότιση και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται και εκείνο επέμενε να εμφανίζεται μετά από 2-3 εβδομάδες. Τελθκα του έριξα ερυθρομυκίνη και ξεμπέρδεψα μια και καλή. Από χθες βλέπω πάλι κάτι που μου θυμίζει κυανό. Ξεκινήσανε χθες απομάκρυνση λίγης άμμου που μάλλον το κυανό ξεκίνησε εκεί και συσκότιση που θα κρατήσω για 5 μέρες. Αν είναι κυανό, ειναι σε πάρα πολύ αρχικό στάδιο. Σαν τελευταία λύση η ερυθρομυκίνη θα το αντιμετωπίσει ή θέλει ξήλωμα το ενυδρείο και απολύμανση; Πράγματι το κυανό λοιπόν έχει ανοσία στην αντιβίωση ή έτσι πιστεύουμε; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία;

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις.

Να είναι πιο δυνατή στην αντιβίωση που είχες χορηγήσει πριν 1μιση χρόνο μου φαίνεται απίθανο. Κάθε ίχνος του έχει εξαφανιστεί. Στην κατάψυξη την φυλάει τόσο καιρό;

Εκτός και αν σε κάποιο σημείο που δεν βλέπεις είχε μείνει μια πολύ πολύ μικρή ποσότητα και άρχισε τώρα πάλι να αναπτύσσεται από εκεί.

Η σκέψη μου δηλαδή είναι ότι για να βγει πιο δυνατό την δεύτερη φορά, θα πρέπει να ξαναβγεί το ίδιο βακτήριο που είχε αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν, όχι παρόμοιο.

Έγινε επεξεργασία - AgMa
Link to comment
Share on other sites

Το σκέφτηκα κι αυτό και μου ακούγεται λογικό. Αυτό είναι κάτι καινούριο, δεν είναι το ίδιο και πιστεύω ότι μετά από τόσο καιρό, δε θα είχε μείνει τίποτα στο ενυδρείο ειδικά μετά την αντιβίωση. Αν έμενε κάτι, θα έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, γενικά θα ήθελα να μάθω αν κάποιος έχει εμπειρία πάνω στο θέμα έστω και με κυανό που είχε, που το καταπολεμησε με ερυθρομυκίνη και όταν εκείνο ξαναβρήκε σχετικά σύντομα, τι έγινε; Η αντιβίωση έκανε τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

Από διάφορες συζητήσεις  που έχουν γίνει, πιστεύω πως με τη χρήση της  ερυθρομυκίνης στο τέλος, και στις περισσότερες των περιπτώσεων,  το κυανοβακτήριο υποχωρεί.

Πάντως η σειρά των ενεργειών είναι αυτή που γράφεις. Πρώτα αντιμετώπιση με συσκότιση και τέλος εάν υπάρξει αποτυχία τότε χρησιμοποιούμε την ερυθρομυκίνη. Ειδικά εάν είναι σε αρχικό στάδιο η αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη.

Τι μετρήσεις έχεις από νιτρικά?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εμένα από την 1η μέρα η ερυθρομυκίνη γκρέμισε τα τείχη!

 

Έχω ακόμα βέβαια και συνεχίζω..

 

Και εμφανίστηκε όταν είχα 1 νο3 και χαμηλότερη ροή. Βασικότατες αιτίες.

Έγινε επεξεργασία - Light0r
Link to comment
Share on other sites

Από διάφορες συζητήσεις που έχουν γίνει, πιστεύω πως με τη χρήση της ερυθρομυκίνης στο τέλος, και στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κυανοβακτήριο υποχωρεί.

Πάντως η σειρά των ενεργειών είναι αυτή που γράφεις. Πρώτα αντιμετώπιση με συσκότιση και τέλος εάν υπάρξει αποτυχία τότε χρησιμοποιούμε την ερυθρομυκίνη. Ειδικά εάν είναι σε αρχικό στάδιο η αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη.

Τι μετρήσεις έχεις από νιτρικά?

Σωτήρη δε ξέρω νιτρικά τι έχω γιατί έχουν λήξει τα τεστ και τα πέταξα. Πάντα όμως θυμάμαι είχα ελάχιστα (1,2 κάπου εκεί). Λες στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι με τη μία το εξαφανίζεις....Σε άλλη περίπτωση δηλαδή ξεστήνεις; Αυτό που λέμε παραπάνω με τον AgMa ότι μετά από τόσο καιρό μιλάμε για κάτι καινούριο (νέο βακτήριο) οπότε δεσπόζει να βγει πιο ισχυρό στην αντιβίωση αφού ακόμα δε την έχει φάει, δε σου φαίνεται λογικό εσένα;
Link to comment
Share on other sites

Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι, ελάχιστες είναι οι φορές που έχω ακούσει κάποιον να ξεστήσει ενυδρείο. Δεν πιστεύω όμως, ότι έχει σχέση η τωρινή εμφάνιση του κυανού με το βακτήριο που είχες στο ενυδρείο σου πριν από ενάμιση χρόνο. Απλά κάποιες συνθήκες το ευνόησαν και βγήκε (μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι αλλαγές που έκανες στο ενυδρείο σου).  Οπότε η γνώμη μου είναι πως δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα μετά τη διαδικασία θεραπείας. Απλά να εστιάσεις στην αιτία που το δημιούργησε, και λόγοι αυτής μπορεί να είναι ο πολύ έντονος φωτισμός, τα νεκρά σημεία από κυκλοφορία, και τα χαμηλά νιτρικά.

Δεν υπάρχει τρόπος, δυστυχώς, όλα τα πράγματα να εξηγηθούν με την απλή λογική, μιας και τα ενυδρεία μας είναι πολύπλοκα συστήματα που εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους.

 

Link to comment
Share on other sites

Λάμπες έχω μια με 6500Κ και μια με 4500Κ. Με το νέο ενυδρείο, έκανα τις παρακάτω αλλαγές και πιστεύω ότι ίσως αυτές είναι και η αιτία:

1. έβγαλα τα δύο wave makers που είχα στο αφρικανικό γιατί τα ψάρια μου δε προτιμούν τα ρεύματα και την κίνηση του νερού γενικά.

2. Χαμήλωσα τα σπρέι μπαρ να μη προκαλούν πολύ μεγάλη ανατάραξη

3. Πριν 5 μέρες το ένα σπρέι μπαρ το αντικατέστησα με ένα άλλο με μεγαλύτερες τρύπες ώστε να βγαίνει χωρίς πίεση το νερό.

4. Αντικατέστησα τη μία λάμπα που είχα στο αφρικανικό με 11.000Κ με εκείνη με τα 6500Κ.

Αυτομάτως προκάλεσα έλλειψη κυκλοφορίας νερού και έλλειψη καλής οξυγόνωσης, πράγματα που μισεί το κυανό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...