Jump to content

Καλώς σας βρήκα


Feeder

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστώ για την αποδοχή της εγγραφής μου. Ονομάζομαι Γιώργος και είμαι από το Ηράκλειο Κρήτης. Ενυδρείο δεν έχω και δεν έχω ασχοληθεί με τα ενυδρεία γενικά εκτός από κάποια χρυσόψαρα που είχα κερδίσει αντί για φλουρί σε βασιλόπιτα (μην γελάτε) τα οποία παραλίγο να φάει η γάτα μου κι ας τα είχα στο τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης.

Σας παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας...

Ψάχνω να βρω ελληνική βιβλιογραφία για τη διατροφή των ψαριών αλλά πέρα από γενικές πληροφορίες δεν έχω βρει τίποτα εξειδικευμένο. Έχω κάποιες απορίες που θα ήθελα κάποιος με εμπειρία να μου λύσει:

Η διατροφή κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλάζει; Πρέπει να είναι αυξημένη σε πρωτεϊνες π.χ.; Επίσης θα με ενδιέφερε να μάθω τις μεθόδους κατάψυξης (χρειάζονται ειδικά εργαστήρια κατάψυξης και εξειδικευμένες τεχνικές);

Έχω και άλλα πολλά αλλά στην ώρα τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Γιώργο και καλώς μας ήρθες!

 

Το θέμα με τις τροφές που αναφέρεις είναι 'τεράστιο' μιάς και όχι μόνο η τροφή αλλάζει κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλά και είναι τελείως διαφορετική από είδος σε είδος αλλά και γεωγραφική περιοχή.

 

Τα περισσότερα είδη ψαριών έχουν εξελιχθεί και αναπτύξει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (δόντια, σαγόνι, στόμα) ανάλογα με την τροφή που καταναλώνουν στον βιοτοπό τους.

 

Εσύ για ποιά ψάρια ενδιαφέρεσε?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από ότι διάβασα στο forum χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες σύμφωνα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Σε ψάρια του πυθμένα-βυθού, στα ψάρια στη μέση του ενυδρείου και σε αυτά που τρέφονται στην επιφάνεια διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ενδιαφέρομαι και για τις τρεις κατηγορίες που να μπορούν να συνυπάρξουν σε πρώτη φάση. Η βασική μου απορία είναι αν μπορούν να τραφούν με ζωντανές τροφές όπως π.χ. Beeswax moth (Galeria Melonela) ή Δροσόφιλα (Drosophila Hydei) ή/και λάρβες (προνυμφιακό στάδιο) μελισσών (Apis melifera) τα οποία και τα τρία είναι πλούσια σε πρωτεϊνες.

Ιδιαίτερα για τις λάρβες μελισσών αν και έψαξα στο δίκτυο για κάποιο paper δεν βρήκα κάτι το οποίο να πλησιάζει στην αναζήτηση μου. Επειδή υπάρχει πληθώρα σε λάρβες ιδιαίτερα μελισσών θα με ενδιέφερε λόγω του ότι ασχολούμε επισταμένα. Επίσης στο προσεχές διάστημα θα σετάρω μια "αποικία" κηροσκορων και μια αποικία Δροσόφιλα.

Θα μπορούσατε επίσης να μου υποδείξετε κάποιο βιβλίο για αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με ενυδρεία, στα ελληνικά αν είναι δυνατόν.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φιλαρακι και καλως ηρθες. Αυτα που ρωτας ειναι αρκετα ενδιαφεροντα. Καλυτερα λοιπον να ανοιξεις στην κατηγορια του γλυκου νερου το αναλογο θεμα και να μας πεις και το ακριβως θελεις να κανεις.

Εδω το θεμα σου ειναι για καλωσορισμα και θα κλειδωσει σε λιγες μερες.

Send from the Heart of Amazonas

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα...

Ενδεικτικα εκτος απο τις κατηγοριες που αναφερες τα ψαρια σαν ειδη ξεχωριστα εχουν ιδιαιτεροτητες στις διατροφικες τους συνηθειες...

Συνηθως της επιφανειας ειναι αυτα που "προτιμουν" της λαρβες και γιαυτο εχουν προσαρμοσει μεσα στους αιωνες τα σκελετικα οστα τα πτερυγια και της αναπνευστικες οδους τους ετσι ωστε να μπορουν να τις "λαμβανουν"....

Χωρις ομως να αποτελει κανονα...

Πχ..οι πλεκοστομοι σαν κατηγορια ψαριων εχουν ιδιαιτεροτητες διατροφικες με 5-6 κατηγοριες ανα ειδη...

Με ψαρια που λατρευουν το ξυλο...

Τα εντομοφαγα..

Τα σαρκοφαγα..

Χορτοφαγα..

Και καμποσα ειδη πιο "κοινα"πανφαγα....

Καλο ειναι βεβαια οπως αναφερθηκε να ανοιξεις ενα θεμα ξεχωριστο να το συζητησουμε...

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...