Jump to content

Φωτισμός για Reef (By Aquaforest)


submarine1981

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα.

 

Πρόσφατα παρέλαβα ενα βιβλιαράκι με τα προιόντα της Aquaforest και διαβάζοντας για τους τύπους των ενυδρείων είδα τα παρακάτω.

 

- Soft , LPS, corals and Fish aquarium : .....For an aquarium of this type we recommend strong circulation, LED lighting,metal halide,T5, or hybrid (T5+LED)

 

- Aquarium with LPS and less demanding SPS corals : ..... For an aquarium of this type we recommend a moderately strong circulation, LED lighting, T5, or hybrid (T5 + LED), HQI + T5

 

          

                                                                                                       και τωρα το φλέγον ζήτημα

 

 

- SPS coral Aquarium run by Aquaforest probiotic method :  .....For a tank of this type we recommend strong circulation and good quality lighting HQI + T5 or  T5.

 

 

Απο τα παραπάνω εγώ καταλαβαίνω οτι για SPS κοράλλια να μην χρησιμοποιήσω LED παρά μόνο Τ5. 

 

Γιατί το λέει αυτό? μήπως τα  LED δεν κάνουν για SPS (απαιτητικά) κοράλλια ?    

 

Είμαι με LED 3 χρόνια και αρχίζω να σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω Τ5 μονο και μόνο για πείραμα να δώ αν θα υπάρχει διαφορά σε ανάπτυξη και χρώμα.

 

Τι λέτε εσείς ?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα για εμένα είναι αν τα led μπορούν να σηκώσουν ενα απαιτητικό σύστημα sps ?

Δεν μπορώ να απαντήσω περνοντας ως οδηγό μια εταιρία που εχει ενυδρειακα συμπληρώματα διότι παει εκ του ασφαλούς !

Άρα στην δοκιμασμένη λύση των Τ5!

Η απάντηση πρεπει να δωθεί από τους παγκόσμιους χρήστες λεντ !

Δηλαδή έχουμε ενυδρεία που τρέχουν 4-5 χρόνια με τέτοια φωτιστικά ; Είναι πετυχημένα ; Ποιο είναι το κέρδος ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω ετρεχα led και με το update στο ενυδρειο αλλαξα σε μονο τ5, ειδα σπουδαίες διαφορες σε χρωμα(ολα σχεδον τα sps αλλαξαν χρωματισμο) και διαφορετικη αναπτυξη (πιο γρηγορη και πολυποδες μεχρι κατω στην βαση λογω της καλυτερης διαχεισης του φωτος). Δεν ειναι τυχαιο οτι τα καλυτερα sps ενυδρεια τρεχουν με t5 ή έστω t5+led. Δεν ειναι τυχαιο που πολλοι (τουλαχιστον στο εξωτερικο) αλλαξαν σε led και πηγαν πισω σε τ5.

 

Δεν λεω οτι τα led δεν μπορουν να μεγαλωσουν ωραια και ομορφα sps, λεω οτι με τις τ5 η επιτυχια ειναι πιο σιγουρη και πιο ευκολη θα ελεγα (δεν χρειαζεται να μπεις στην λογικη να βρεις τις σωστες αναλογιες blue, white, red κλπ). Ειναι και λιγο υποκειμενικο θεμα, δηλαδη καποιοι θελουν την οικονομια των led με λιγο χειροτερα αποτελεσματα, αλλοι οπως εγω θελουν το 100% ή έστω εκει κοντα απο αυτα που εχουν να δωσουν τα sps.

Έγινε επεξεργασία - Marou
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Γιωργο ποσα watt φωτισμο εχεις?και σε ποσα λιτρα?

Εγω με τα led τον τελευταιο καιρο ειμαι 50% ευχαριστημενος. Σε ακροπορες δεν βλεπω καμια τρελη αναπτυξη. Χρωματα σιγουρα ειναι καλα. Αναπτυξη καλη βλεπω στα lps και στα μ****α μονο.

Επειδη προσφατα πηγα σε μεγαλυτερο σκιμερ θελω να δω αν θα εχω καλα αποτελεσματα.Αν μεινουν στασιμα τα πραγματα τοτε και μονο απο πειραματισμο σκεφτομαι να βαλω τ5. Τα LED τα δουλευω 3 χρονια. Οποτε εχω μια εικονα. Αν βαλω τ5 πιστευω θα μπορω να κρινω για το τι παει καλυτερα στο ενυδρειο.

Καποιος αλλος που να εχει αντιστοιχη εμπειρια με τον Γιωργο(Marou)?

Link to comment
Share on other sites

Εχω 6x24w με λαμπες της ΑΤΙ. Οι ακροπορες ειναι πολυ αργες γενικα, ισως ειναι το μονο κοραλλι που πρεπει να αφησεις εκτος οταν κοιτας την αναπτυξη στο ενυδρειο σου, και εγω παρατηρω οτι οι ακροπορες δεν μεγαλωνουν με τιποτα! Αλλα sps ομως οπως μοντιπορες,σεριατοπορες, ποσιλοπορες, στυλοπορες πανε σφαιρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θύμαμαι όταν ξεκίνησε η αγορά να γεμίζει led φωτιστικά παρακολουθουσα γνωστό φόρουμ του εξωτερικού Πολύ έτρεξαν και αλλάξανε τα φωτιστικά τους σε led μετά από κάποιο διάστημα το μεγαλύτερο ποσοστό γύρισε στα κλασικά t5 η μεταλα.

Καλά μην κρίνετε τώρα την ανάπτυξη στις ακροπορες μόνο από το φως παίζουν πόλοι παράγοντες όπως βιταμίνες, τροφή, σε ποιο διάστημα τις ημέρας Ρίχνουμε τα συμπληρώματα για τα κοραλια, διαύγεια, φωτοπεριοδος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν έτσι όπως τα λέει η AF γιατί να ασχοληθούν επώνυμες εταιρίες να κατασκευάσουν πανάκριβα φωτιστικά?

Ενυδρεία με led είναι αποδεδειγμένο πως έχουν και ανάπτυξη στα sps και χρώμα καθώς ο φωτισμός δεν είναι ο μόνος παράγοντας ανάπτυξης.

Γιατί να εμπιστευτώ τα λεγόμενα μιας εταιρείας που στο κάτω κάτω μόνο ζουμιά κατασκευάζει.

Έχετε δει καμιά άλλη μεγάλη εταιρεία να λέει για ανάπτυξη στα sps τρέξτε τα ενυδρεία μα Τ5 η led η οτιδήποτε άλλο? 

Link to comment
Share on other sites

Γιωργο καπως ετσι ειναι τα πραγματα με το LED που εχω. Οι ακροπορες υπερβολικα αργες,μοντιπορες ικανοποιητικα θα ελεγα. Για lps δεν εχω προσεξει κατι που να με ενοχλει.

Μάνο εχεις δικιο ειναι συνολο παραγόντων που παιζουν ρολο. Απλα επειδη το ειδα στην Aquaforest ειπα μηπως ξερει κατι παραπανο. Ομως οπως ειπε ο Διονυσης ισως να μιλαει η εταιρια εκ του ασφαλους.

Link to comment
Share on other sites

Λεντ είναι κάτι πολύ σύγχρονο και πολύ πιο καλό από ενεργειακής απόψεως .

από την δύναμη .

ή που μιλάμε για απαιτήσεις μιλάμε για ακροπορες και όχι υπό παράγοντα σεριατοπορες μοντιπορες κ.α.

Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν δουλεύουν τα υπόλοιπα συστήματα .

Αλλά ο καθένας πρέπει να βάλει λίγο το μυαλό του να δουλέψει .

π.χ. λέει κάποιο είχα Λεντ χωρίς φακούς τα έκανε ένας φίλος με πολλά χρώματα λάθος ρεύματα και ανέβασαν 2-3 μέρες θερμοκρασία επειδή κάηκε και ο ανεμιστήρας .

Μετά από όλα αυτά λογικό να μην αποδίδει αφού και δεν είχε σωστή δέσμη φάσμα και δυναμη.

Μετά από καιρό ακούει η διαβάζει κάτι εταιρίες να λένε μόνο τ5 η μεγάλα .

Πρέπει να βάλει λίγο πονηράδα και να πει μα γιατί να λένε τ5 και μεγάλα .

γιατί με αυτά τα φωτιστικά γίνεσαι πελάτης τους καθημερινός πως αλλάζοντας από 6 μήνες μέχρι και χρόνο το πολύ όταν μιλάμε για έξτριμ λάμπες .

Οπότε πουλώντας ένα 6αρι η 8αρι λάμπες θέλεις κάθε χρόνο το λιγότερο 100 για φωτιστικό .

αλλά επειδή δεν μπορείς να πάρεις μόνο λάμπες θα πάρεις και κανένα ζωντανό σύνολο πολύ παραπάνω .

Παίρνεις ένα καλό αποτέλεσμα με τουλάχιστον 3 φορές πιο μεγάλος κόστος για να φωτίσεις το ενυδρείο .

Τώρα τι κερδίζεις με τα "σωστά" Λεντ

γλιτώνεις για τουλάχιστον 4 χρόνια αλλαγή Λεντ να μην πω 6-7

Φυσικά με κάποια κριτήρια θερμοκρασία και σωστό ρεύμα (θερμικές ασφαλιες και σώστε τροφοδοτικό )

Μετά από κατανάλωση τουλάχιστον μισή . Που εξοικονομείς πολλά λεφτά στον λογαριασμό της ΔΕΗ που είδη πονάει με της αύξησης τα τελευταία χρόνια .

Τώρα για το αποτέλεσμα θα πω 3 πράγματα .

Τα κοράλλια δεν καταλαβαινουν Λεντ τ5 η μεγάλα. Θέλουν λούμεν-παρ και φάσμα .

2 εταιρίες προτινουν ότι θέλουν αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα ενυδρεία έχουν άτομα όλη μέρα από πάνω και τους ρίχνουν κάθε στοιχείο ξεχωριστά κάτι που δεν γίνεται με έναν ααπλό χόμπιστα

3 μετά από δοκιμή σε Λεντ και τ5 με ίδια κατανάλωση είδα ότι οι τ5 δεν φθουρανε τπτ στηνιίδια κατανάλωση .

Υστερόγραφο το μεγαλύτερο κοράλλι από ακροπορες πάντα το είδα κάτω από Λεντ μέσα σε 4-5 χρόνια 67εκ διάμετρο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Φίλε sakisdramino μπορεί να είναι όπως τα λες αναφορικά με τα σωστά led,που πολύ αμφιβάλω (απο την δικιά σου εμπειρία στο ενυδρειο σου?led δεν έχεις?)

αλλα τα πάντα ειναι μαθηματικά και αν μπεις στην κατηγορία ενυδρεία μελών του φόρουμ τα περισσότερα παιδιά που έχουν ενυδρειάρες φωτίζονται με t5 ...

Τυχαίο ?δεν νομίζω?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε sakisdramino μπορεί να είναι όπως τα λες αναφορικά με τα σωστά led,που πολύ αμφιβάλω (απο την δικιά σου εμπειρία στο ενυδρειο σου?led δεν έχεις?)

αλλα τα πάντα ειναι μαθηματικά και αν μπεις στην κατηγορία ενυδρεία μελών του φόρουμ τα περισσότερα παιδιά που έχουν ενυδρειάρες φωτίζονται με t5 ...

Τυχαίο ?δεν νομίζω?

Τότε φίλε μου γιατί πληρώνονται τα Kessil τα  Razor και τα υπόλοιπα ένα σκασμό λεφτά?

Τυχαίο? Και εγώ δεν νομίζω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν σημαίνει οτι επειδη κατι το πληρωνεις ακριβα ειναι και αποδοτικό, η τεχνολογια των led οντας καινουρια ειναι και ακριβη, αλλα οπως και να εχει τ5 ή λεντ το θεμα ειναι παντα υποκειμενικο. Μπορει ο οποιοσδηποτε να μπει να δει ενυδρεια στην ενοτητα με τα ενυδρεια μελών να δει με τι φωτίζονται και να κρίνει μονος του. Εγω προσωπικα εχω δει ενυδρεια πολυ καλα με φωτισμο λεντ, αλλα 9/10 ενυδρεια που πραγματικα μου αρεσουν ειναι τ5 ή τ5/led. 

 

Ο φωτισμος ομως θα συμφωνισω δεν ειναι ο μονος παραγωντας. Δεν σημαινει οτι εχω τ5 εχω και ενυδρειαρα, ειναι ενα σωρό αλλα πραγματα που παιζουν ρολο που πραγματικα μπορει να κανουμε και μια ασήμαντη κουβεντα αυτη την στιγμη :P

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο όταν παίρνεις ένα επώνυμο φωτιστικό  δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την απόδοση αυτό είναι δεδομένο.

Οι Τ5 είναι παλιά και εγγυημένη λύση και δεν υπάρχει αμφιβολία γιαυτό. Αυτό που θέλω να πω είναι και το ξέρουμε όλοι ότι για να έχεις ανάπτυξη και χρώμα στα sps δεν αρκεί  μόνο ο φωτισμός. Θα συμφωνήσω με τον Σάκη πιο πάνω ότι τα κοράλλια δεν ξέρουν από Τ5 η led η οτιδήποτε άλλο. Θέλουν lumen per και φάσμα πράγμα που νομίζω το έχουν τα επώνυμα πάντα λέω φωτιστικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Yautja

Καταρχήν δεν θέλω να δημιουργήσω αντιπαράθεση λέω απλά την γνώμη μου μέσα από εμπειρία και από άλλα ενυδρεία που είδα σε όλη την Ελλάδα .

Δευτερων είπα κάτι δεν σημάνει οτι με τους υπολοιπους τροπους δεν μπορουμε να εχουμε το ιδιο αποτελεσμα .

Τρίτων και μάλλον κυριότερο που λογικά το ξέχασες είναι ότι αυτά που λέω στηρίζονται σε πράξης και όχι αναφορές .

δεν είναι τυχαίο που η μεγαλύτερη ακροπορα στην Ελλάδα μεγάλωσε κατω απο λεντ και ήταν 67 διάμετρο και ισως αππντα ωραιοτερα ενυδρεια στην ελλαδα .

Αυτό μπορεί να στο πουν και άλλα άτομα όπως ο Nik Nik και ο manolisreefopoulos .

Κάτι τελευταίο μεγάλο ρόλο παίζει και οι παράμετροι όπως και η ροή γιαυτό και είπα ότι σε δοκιμή σε ιδιες καταναλωσης μεταξυ τ5 με λεντ οι τ5 υστερούν .

Σε αυτό το σημείο και αφού εξέφρασα την άποψη μου καλό είναι να μην συνεχίσω .

Δεν θέλω να δημιουργήσω διαμάχη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειχα και δεν έχω σκοπό για καμιά αντιπαράθεση απλά εξέφρασα την άποψη μου και πιστεύω αυτος είναι ο σκοπός του φόρουμ.....

Απο την δικιά μου οπτική και με τόσα ενυδρεία που βλέπω οι τ5 εχουν μεγάλο προβάδισμα και θέλει αρκετά ευράκια και αρκετά watt ενα  led για να προσφέρει σε απαιτητικό reef σε συνάρτηση με την εμπειρία του χομπίστα κ.λ.π
Και πάλι εντελώς σε φιλικό τόνο

Κώστας...

Link to comment
Share on other sites

Να πω και την δική μου γνώμη όποιος θέλει ένα γρήγορο δάσος πάει μέταλλα και είναι σίγουρος ότι ακροπορα θα βάλει στον αραγονιτη και θα πιάσει απλά το θέμα είναι πάντα τι θέλει ο καθένας και πόσο μπορεί να αντέξει το κόστος τις καταναλώσεις που έχουν!

Link to comment
Share on other sites

Τα μέταλλα δεν έχουν όμως μεγάλη αποβολή θερμότητας? τί γινεται σε αυτή την περίπτωση?

έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου απλά το χειμώνα δεν υπάρχει θέμα ίσως Ναι και καλό Γιατί δουλεύουν και λιγότερο οι θερμοστατες αλλά το καλοκαίρι δεν είχα θέμα λόγω ότι είχα ψυκτικό.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα ηθελα να πω τα εξης ,χωρις καμια μα καμια αμφιβολια τα μεταλα και οι Τ5 ειναι δοκιμασμενη χρονια συνταγη με μεγαλη και σταθερη επιτυχια.Τα λεντ ειναι μια σχετικα νεα επιλογη φωτισμου .Ειμαι οπαδος των λεντ διοτι αυτο που μου προσφερουν στο ματι μου ειναι πραγματι μοναδικο.Σαφος παιζουν ρολο τα φασματα και η ενταση.Ωμος να ξεκαθαρισουμε κατι οτι οσα φωτα και να βαλεις και οσα χρηματα και να ριξεις δεν σημαινει οτι θα εχεις σιγουρα και ενυδρειοΤο δικο μου τρεχει με λεντ και ειμαι πολυ ευχαριστημενος,η επιλογη ειναι καθαρα προσωπικη.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και ειναι προσωπική επιλογή Νίκο. Απλά εμένα μου φάνηκε περίεργο που ενω στις ποιο "light" κατηγορίες κοραλλιών η Aquaforest προτείνει LED, στα SPS δεν το συνιστά. Και αυτό λίγο θα μπορούσα να πω με ενόχλησε γιατί κατά κάποιο λόγο και γώ είμαι λίγο οπαδός των LED.

 

Αλλά αμα μια εταιρία (Aquaforest) εχει ψαχτεί με επιστήμονες και πειράματα και κατέληξε οτι οι Τ5 ειναι καλύτερες για τα δυσκολα SPS τότε....εγω προσωπικά θα σκεφτόμουν ή να γύρναγα το ενυδρειο σε full LPS  ή να έβαζα Τ5 και να γέμιζα acropores.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοι φιλοι.

Να αναφερω κι εγω την δικη μου εμπειρια σχετικα με τον φωτισμο led.

Αγορασα μεταχειρισμενα τρια ecotech radion (χωρις να ξερω ειναι η αληθεια ποσο καιρο δουλεψαν στο παρελθον) για να φωτισω 500 λιτρα mix reef. Λιγοστα sps, αρκετα lps και ανεμωνες.

Με ρουτινες και διαχειριση αρχαριου, τα δυο τελευταια πηγαιναν σταθερα καλα, οχι ομως και τα sps.

Αλγες και κυανο ομως ειχαν αυξημενη αναπτυξη.

Στον χρονο πανω μαλιστα, η φωτεινοτητα, δεν ξερω πως αλλιως να το πω επεσε στο μισο με αποτελεσμα οτι sps και να εβαζα, το εχανα.

Αλλαζω σε τ5 και αναφερω το εξης:

Χωρις να αλλαξω ρουτινες, χωρις να χρησιμοποιησω συμπληρωματα, χωρις να σταθεροποιησω τις τιμες μου που ομολογω πως ειναι τραγικα ασχημες λογο αμελειας δικιας μου, τα sps μου, αυτα τα λιγα, αναπτυσσονται και μαλιστα γρηγορα.

Οι αλγες περιοριστικαν, το κυανο εξαφανιστηκε, τα τζαμια ξεθολωσαν.

Ειναι κατι που μου κανει τρομερη εντυπωση κι εμενα γιατι μου το ελεγαν πολυ φιλοι και δεν μπορουσα να το πιστεψω.

Θεωρω βαση της εμπειριας μου, πως δικαιως η aquaforest δεν προτεινει led φωτισμο για sps reef..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και ειναι προσωπική επιλογή Νίκο. Απλά εμένα μου φάνηκε περίεργο που ενω στις ποιο "light" κατηγορίες κοραλλιών η Aquaforest προτείνει LED, στα SPS δεν το συνιστά. Και αυτό λίγο θα μπορούσα να πω με ενόχλησε γιατί κατά κάποιο λόγο και γώ είμαι λίγο οπαδός των LED.

 

Αλλά αμα μια εταιρία (Aquaforest) εχει ψαχτεί με επιστήμονες και πειράματα και κατέληξε οτι οι Τ5 ειναι καλύτερες για τα δυσκολα SPS τότε....εγω προσωπικά θα σκεφτόμουν ή να γύρναγα το ενυδρειο σε full LPS  ή να έβαζα Τ5 και να γέμιζα acropores.

Ευγένιε και οι κατασκευαστές των φωτιστικών κάνουν έρευνα και ψάχνονται με επιστήμονες. Δεν νομίζω πως φτιάχνουν ένα φωτιστικό στην τύχη.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κατα την γνωμη μου και την εμπειρια που εχω πανω στο θεμα ειναι η εξης. 

Οι λαμπες τ5 ναι ειναι καλυτερες για το φασμα που μπορουν να προσφερουν με τους αναλογους ανακλαστηρες, και αναλογα με το συνδιασμο φωτος που θελουμε να παιξουμε πανω στο ενυδρειο μας, αλλα για εμενα δεν ειναι οικονομικες,γιατι εαν θελω πχ 100ευρω το 6μηνο για να ειμαι καλυμενος μην χασω αποδοση.... Παμε στα 200 τον χρόνο. Σε 2 χρονια παμε 400 και ουτο καθε ξης.  

Η λυση led ναι για εμενα ειναι καλυτερη απο θεμα οικονομιας σε βαθος χρονου τα βγαζεις τα λεφτα σου και με το παραπανω.

Και μπορεις να παιξεις και με τα χρωματα που θες.εφόσον το υποστηριζει το μηχανιμα αυτο.

Το φασμα που βγαζουν οι τ5 δεν θα το βγαλει η led, αλλα αν πληρωσεις και παρεις ενα καλο φωτιστικο led ναι θα δεις διαφορα και δεν θα εχει να ζηλεψει τιποτα η τ5 μπροστα του  Αρκει να υπαρχει το σωστο φασμα και ο σωστος φωτισμος για αυτο που θες να καλυψεις. 

Οπως πλεον τελικα βγαινει πως ειναι μυθος αυτο που λενε watt ανα λιτρο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή έτυχε να έχω μετάλλου φωτιστικό στο ενυδρείο για κάποιο διάστημα, να πω οτι η εμπειρία αυτου του φωτισμού δεν συγκρίνεται με τιποτε άλλο. Ο λόγος που τον έβγαλα είναι η πλαστική μεσαία κόντρα στο ενυδρείο μου που εμπόδιζε το φως στο κέντρο.

 

Η led τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια παρόλο που με ενοχλεί η σημειακή πηγή φωτός που βγάζει ανεπιθύμητες σκιές. Ενα μεγάλο πλεονέκτημα των Τ5 είναι η διάχυση που προσφέρουν και η ευκολία στην επιλογή φάσματος.

 

Πάντως, αν είχα χρήματα για αλλαγή φωτιστικού θα πήγαινα σε led. Κυρίως λόγω οικονομίας και μεγαλύτερης απόσβεσης σε βάθος χρόνου. Ισως τελικά μια υβριδική λύση να είναι η καλύτερη.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...