Jump to content

Τα φωτα σας παρακαλω :)


Recommended Posts

παιδια καλησπερα, αντιμετωπιζω προβλημα στο ενυδρειο (μαλλον με το νερο).

εξαψα να βρω καποιο θεμα αντιστοιχο στο ιντερνετ αλλα δεν βρηκα κατι και ειπα να απευθυνθω στους συνχομπιστες εδω του φορουμ.

εχω ενα 120λιτρο και ενω ειναι στημενο και λειτουργει κανονικα για χρονια, φυτεμενο, βλεπω τους τελευταιους μηνες ψαρια και σαλιγκαρια να αραιωνουν σιγα σιγα. 
η αληθεια ειναι οτι το ειχα "παραμελησει" λιγο λογω υποχρεωσεων.
αυτην την εβδομαδα βρηκα χρονο και ορεξη και ειπα να του δωσω λιγο ζωη, βαζοντας 2 νεα ψαρακια μεσα. μετα απο 3 μερες το πολυ εμφανιστηκαν και τα πρωτα συμπτωματα (εξασθενηση χρωματος και ασπρα σημαδια σε πτερυγια). ειναι εμφανες δηλαδη πως κατι τρεχει αλλα δεν ξερω ακριβως τι μπορει να ειναι.

ανεφερα το προβλημα σε πετ σοπ και ζητησα καποιο τεστ νερου που θα μπορουσε να στοχευσει κατευθειαν στο προβλημα.

μου προτεινε το τεστ αμμωνιας σαν το κυριοτερο τεστ και βακτηρια, ενω μου αδειασε στο παγκο 5 διαφορετικα υγρα τεστ νερου που αν τα επαιρνα ολα αγοραζα καινουριο ενυδρειο.

εκανα το τεστ και η τιμη της αμμωνιας ηταν μηδενικη. οποτε δεν ειναι αυτο. δεν εχω κανει αλλα τεστ ποτε γιατι ποτε δεν ειχα τετοιο προβλημα. τοτε πολλαπλασιαζονταν, τωρα αραιωνουν... εβγαζα το χλωριο της βρυσης, ταιζα και καθαριζα το φιλτρο καθε μηνα και ολα πηγαιναν ρολοι.

σιγουρα θα ειχε καποιος στο παρελθον το ιδιο προβλημα, οποτε δωστε καμια συμβουλη. 

να βγαλω μηπως τα μισα φυτα? να κανω αλλαγες νερου? να αδειασω το πορτοφολι σε τεστ? να ακολουθησω καμια θεραπεια στο ενυδρειο?

Link to comment
Share on other sites

Περιέγραψε μας αναλυτικά πως είναι το ενυδρείο, τι οργανισμούς φιλοξενείς, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείς. Δώσε μας κ φωτογραφίες. Κάθε πότε κ πόσο κάνεις αλλαγή;

Χωρίς αναλυτική παρουσίαση, απλά μαντευουμε.

Απ όσο κατάλαβα το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά την εισαγωγή των νέων ψαριών. Ίσως τα ψάρια να ήταν άρρωστα κ έφεραν κάποια ασθένεια στο ενυδρείο σου :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω παιδια για την ανταποκριση, ευχαριστω μανο για το καλωσορισμα :)

το ενυδρειο ειναι juwel 120 λιτρα με πολυ χωρο δηλαδη, υποστρωμα εχω βαλει ενα φτηνο που ειχα παρει (manado), φυτακια ευκολα που μεγαλωνουν και αναπτυσσονται κανονικα, το φιλτρο μου εχει μακαρονι, 2 σφουγγαρια και υαλοβαμβακα. (εχω και ανθρακα αλλα εχω καιρο να προσθεσω καλτσουλα στο φιλτρο)

το προβλημα εμφανιστηκε τους τελευταιους 3 μηνες οταν εβλεπα αδεια κελυφη απο τα ramshorns και τα γκαπακια να με αφηνουν το ενα πισω απο το αλλο. αυτα απο οργανισμους.

τα ψαρια μια χαρα ηταν τα τσεκαρα, οπως μια χαρα ηταν και τα σαλιγκαρια και τα γκαπακια. απο την "βουτια" στο ενυδρειο μου και μετα βρηκαν μπελα.

γεννες εχω στα σαλιγκαρια αλλα η διαρκεια ζωης των "μεγαλων" δεν ειναι κανονικη. δεν φτανουν σε μεγαλο μεγεθος, δεν ζουσαν οπως οταν το ειχα πρωτοστησει το ενυδρειο

αλλαγες νερου δεν κανω, μονο προσθετω νερο. (ισως απο τα μεγαλυτερα φαουλ)

Link to comment
Share on other sites

επισης εχω καιρο να κανω καθαρισμο βυθου, με το μαναντο δεν μου ειναι τοσο ευκολο. δε νομιζω να παιζει ρολο αλλα εξομολογουμαι αυτην την στιγμη και σας λεω ολες μου τις αμαρτιες...

σε περιπτωση που υπαρχει καποια αρρωστια, που αυτο πιστευω ειναι, τι πυρομαχικα μπορω να παω να παρω για να την αντιμετωπισω και να δω αυτα τα 2 ψαρια που φιλοξενω να γινονται καλυτερα και τα σαλιγκαρια μου να φτανουν παλι σε τελικο μεγεθος?

Link to comment
Share on other sites

Αδερφε στα 120 λιτρα θες τουλάχιστον 2 αλλαγες νερου την εβδομάδα,

Εγω εχω 200 λιτρα και αν δεν κανω τουλάχιστον 1 αλλαγη γεμιζω μπιχλα παρολο που εχω

Εξωτερικο φιλτρο με 4 καλαθια.

Οταν δεν κανεις καθολου αλλαγες νερου η μπιχλα στο βυθο παραγει περισσότερη αμμωνια

Απ οσο μπορουν να αφομοίωσουν τα βακτήρια στο φιλτρο σου.

Απο τεστ νερου το πιο βασικο ειναι το Nh3/Nh4 αμμωνιας, Αμμωνια σε συνδυασμό με λαθος Ph = Θανατος

Ας με διορθώσουν οι ποιο εμπειροι.

Link to comment
Share on other sites

ναι ετσι διαβασα και ετσι μου ειπαν, το τεστ αμμωνιας παει πακετο με το τεστ ph και θα παω να παρω ενα τεστακι το συντομοτερο!
αυτο που δεν γνωριζω ειναι πως αλλαζεις τις τιμες αν κατι βγει λαθος στα τεστ...?..  :unsure:   
οι αλλαγες νερου ξανακαθιερωθηκαν, σημερα κιολλας αδειασα το μισο ενυδρειο. εβαλα στο φιλτρο και ανθρακα, παλαιοτερα που τον χρησιμοποιουσα δεν ειχα κανενα προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα Iolos. Θα πρότεινα να μελετήσεις μερικά άρθρα ώστε να έχεις μια συνολική εικόνα για τις ανάγκες του ενυδρείου. Εδώ θα βρεις βασικές και απαραίτητες πληροφορίες και επικεντρώσου σε θέματα όπως "Συντήρηση του ενυδρείου" και "Το νερό του ενυδρείου". Η συντήρηση του ενυδρείου πρέπει να έχει μια συνέχεια με σταθερές ρουτίνες διαφορετικά δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα. Το αν το ph είναι αρκετά χαμηλό για να κάνει την αμμωνία λιγότερο τοξική, είναι αδιάφορο (και ψιλά γράμματα), αφού δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου αμμωνία στο ενυδρείο! Η μελέτη θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι χρειάζεται να κάνεις (και πως) σε εβδομαδιαία βάση (αλλαγές νερού, καθαρισμός κλπ) και να φιλτράρεις πληροφορίες όπως η παραπάνω που αυτή τη στιγμή περισσότερο σε προβληματίζουν παρά σε βοηθούν.

Το φίλτρο που χρησιμοποιείς είναι το εσωτερικό που έχει το ενυδρείο; Ποια είναι η ποσότητα του βιολογικού υλικού (μακαρόνι) που υπάρχει στο φίλτρο; Άνθρακα δε χρειάζεται να βάλεις αν δενέχει προηγηθεί κάποια θεραπεία και θα πρέπει να βγάλεις τον παλιό (μαύρο σφουγγάρι) από το φίλτρο. Πόσοι και ποιοί οργανισμοί φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο σου; Με ποια τεστ (μάρκα) μέτρησες την αμμωνία; Θα χρειαστεί να μετρήσεις νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3) ώστε να δούμε αν το ενυδρείο είναι στρωμένο. Μερικές φωτογραφίες θα ήταν πολύ χρήσιμες!

Έγινε επεξεργασία - kadmos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αδερφε στα 120 λιτρα θες τουλάχιστον 2 αλλαγες νερου την εβδομάδα,

Εγω εχω 200 λιτρα και αν δεν κανω τουλάχιστον 1 αλλαγη γεμιζω μπιχλα παρολο που εχω

Εξωτερικο φιλτρο με 4 καλαθια.

Οταν δεν κανεις καθολου αλλαγες νερου η μπιχλα στο βυθο παραγει περισσότερη αμμωνια

Απ οσο μπορουν να αφομοίωσουν τα βακτήρια στο φιλτρο σου.

Απο τεστ νερου το πιο βασικο ειναι το Nh3/Nh4 αμμωνιας, Αμμωνια σε συνδυασμό με λαθος Ph = Θανατος

Ας με διορθώσουν οι ποιο εμπειροι.

Αυτο δεν ισχυει.Μια αλλαγη νερου την εβδομαδα ειναι μια χαρα σχεδον οτι ενυδρειο και αν εχεις.

Βεβαια παιζουν πολλα ρολο σ αυτο αλλα μια αλλαγη την εβδομαδα ειναι αρκετη.

Link to comment
Share on other sites

κανε αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα 20-30% (ανάλογα τον αριθμώ ψαριών που έχεις)

το τεστ ΝΗ δεν είναι το μόνο σημαντικότετρο τεστ αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το ΝΟ2.

Αν το ΝΗ είναι οκ δεν πάει να πει ότι θα είναι και το ΝΟ2.

Αν πάρεις τεστ πάρε αυτά τα δυο αλλιώς μην παίρνεις κανένα γιατί θα βγάλεις λάθος συμπεράσματα.

Προσωπικά δεν θα έπαιρνα κανένα τεστ, αν φροντίζεις το ενυδρείο σου σε εβδομαδιαία βάση (αλλαγές νερού, καθαριότητα, σωστό τάισμα) και δεν το φλομώσεις με ψάρια τότε η μετρήσεις είναι περιττές.

 

 

Τέλος η μπίχλα σωστότερα ιζήματα δεν ανεβάζουν το ΝΗ ούτε το ΝΟ2 παρά μόνο αν μαζευτεί πολλή δημιουργεί χουμικά οξέα που μόνο καλό κάνουν στο ενυδρείο μας.

 

Τα προβλήματα που αναφέρεις στο ενυδρείο σου οφείλονται 100% στην μη αλλαγή νερού και στην συμπλήρωση του νερού ( εύχομαι να συμπλήρωνες με νερό από ΑΟ ή απιονισμένο).

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο επειδη δεν ειμαι των τεστ, νομιζω πως το δικο σου σχολιο με βοηθησε περισσοτερο... οι αλλαγες νερου λυνουν και προλαβαινουν πολλα τετοια προβληματα πιστευω.. ειναι σαν να κανεις "μερικο εβδομαδιαιο" φορματ στο ενυδρειο. την τακτικη που αναφερεις (αλλαγές νερού, καθαριότητα, σωστό τάισμα) ακολουθουσα παλαιοτερα και δεν ειχα κανενα προβλημα, και χωρις τεστ κτλπ. αλλα ξεκινησα να φυτευω και αυτοματα παρατησα την σκουπα βυθου και μετα παρατησα τις αλλαγες νερου που εκει ειναι το λαθος..

 

αυτο που σκεφτομαι να κανω guys ειναι να ξαναβαλω στο προγραμμα μου 1 μερικη αλλαγη νερου την εβδομαδα οπωσδηποτε, να αλλαζω το 30% του νερου δηλαδη με νερου βρυσης (βγαζοντας το χλωριο), να προσθετω κανα καπακι την εβδομαδα βακτηρια, να παρω και ενα τεστακι για ph μιας και μπηκα στην διαδικασια με τα τεστ και να παρω και ψαρια βυθου γλυφτες η γατοψαρα 90% για να τρωνε τυχων υπολοιματα και 10% να μου σκουπιζουν λιγακι τον βυθο με την ουρα στελνοντας και κανα σκατουλακι στο φιλτρο. ^_^  :D

 

εχετε να κανετε καμια προταση για υλικα στο φιλτρο? θα παω που θα παω μες την εβδομαδα στο πετ...
το φιλτρο μου ειναι εσωτερικο και εχει με την σειρα υαλοβαμβακα, ανθρακα (που θα τον βγαλω την αλλη εβδομαδα μιας και δεν χρειαζεται συμφωνα με τον φιλο kadmos) δυο σφουγγαρια και μακαρονι. 
πειτε μου αν κατα την γνωμη σας χρειαζεται η θα ηταν καλο να ειχα και κατι αλλο μεσα. τυρφη ας πουμε που δεν ειχα ποτε...

 

και κατι ακομα μιας και βρηκα σχετικο παρεακι να τα πω.. την αεροαντλια πρεπει να την εχω ολη μερα σε λειτουργεια η κυριως βραδυ? (η καθολου)

Link to comment
Share on other sites

Τι ψάρια έχεις τώρα μέσα ?

Τα βυθόψαρα προτιμούν κυρίως βυθό με άμμο και ο πλέκο δεν θα σκουπίζει τον βυθό με την ουρά του.

Το test ph δεν νομίζω πως σου χρειάζεται εφόσον χρησιμοποιείς νερό βρύσης.

Βακτήρια ρίχνουμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στην συσκευασία.

Καλό θα είναι να κάνεις τακτικές αλλαγές νερού όπως προαναφέθηκε.Το μέγεθος και η συχνότητα αυτών εξαρτάται από

την φίλτρανση,των αριθμό των ψαριών,τα φυτά....

Η αεραντλία δεν χρειάζεται.Δημιουργησε με την έξοδο του φίλτρου σου μια ελαφρια αναταραξη στην επιφάνεια του ενυδρείου σου

και θα είσαι μια χαρά.

 

Το εσωτερικό φίλτρο που έχεις είναι το "μαμα" του ενυδρείου??

Μπορείς να βάλεις μια φώτο να δούμε και εμείς το ενυδρείο σου ??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...