Jump to content

Υψηλό PH και σκληρότητα


Recommended Posts

Παιδια Καλημερα.

Ενω χθες αναφερα οτι το Ph κατεβηκε στα 8 μετα που προσθεσα διαλυμα για μειωση και ειπα οτι παμε καλα, σημερα το πρωι ανεβηκε παλι στα 8.2.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα

Με την ανθρακική σκληρότητα που έχεις είναι αρκετά δύσκολο να ρίξεις το ph. Θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες του πρόσθετου φαντάζομαι να ρίχνεις καθημερινά προκειμένου να σταθεροποιηθεί χαμηλότερα.

Με τη συσκευή αντίστροφης όσμωσης θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα.

Η τύρφη είναι μία σχετικά καλή μέθοδος, αλλά μην περιμένεις θαύματα και μακροπρόθεσμα θα κοστίζει πολύ ακριβότερα από μία α/ο, καθώς θα χρειάζεσαι μεγάλες ποσότητες.

Link to comment
Share on other sites

Μιχαλη καλημερα.

Αντιλαμβανομαι οτι η λυση της αντιστροφης οσμωσης ειναι η σιγουρη και η πιο οικονομικη (?) μακροπροθεσμα λυση τουλαχιστο για τις παραμετρους του PH και της σκληροτητας. Φανταζομαι οτι θα πρεπει να κανω και συχνες αλλαγες ή οχι? Εγω που η θελα να βαλω δισκους τι να κανω? :blush:

Οι οδηγιες του προσθετου για μειωση του PH ειναι να ριχνεις καθε δυο ωρες μεχρι να πετυχεις την επιθυμητη τιμη χωρις φυσικα αποτομες μεταβολες. Πως να γινει ομως, αφου ενω το εριξα στο 8 και θα περιμενα κανα δυο μερες για να το ριξω και αλλο, ανεβηκε παλι στα 8.2?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε adonis καλημέρα,

όπως σου είπε και ο Μιχάλης με την τιμή της ανθρακικής σκληρότητας που έχεις είναι δύσκολο να ρίξεις το pH. Πρέπει πρώτα να προσπαθήσεις να ρίξεις την ανθρακική και μετά το pH. H λύση της τύρφης, την οποία και χρησιμοποιούσα παλιότερα είναι οικονομική (σχετικά) αλλά μόνο για μικρά ενυδρεία και για μικρές σχετικά μεταβολές της σκληρότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται άμα αποφασίσεις αργότερα να βάλεις CO2 για τυχόν φυτά. Με τις τιμές που έχεις θα χρειάζεσαι μεγάλες ποσότητες τύρφης και σχετικά συχνή αλλαγή της ώστε να ρίξεις τη σκληρότητα. Και μην φανταστείς ότι από 17 θα πέσεις στα 3-5 μέσα σε μια βδομάδα. Δοκίμασε να βάλεις κάνα mopani στο ενυδρείο αν σου αρέσει, θα βοηθήσει κι αυτό. Δίσκους κατά τη γνώμη μου με τέτοιες συνθήκες μάλλον πρέπει να τους ξεχάσεις. Γιατί δεν το γυρίζεις σε αφρικάνικα ψάρια? Θα ήταν τέλεια με το νερό σου :blush: . Σοβαρά τώρα αν θες οπωσδήποτε δίσκους πρέπει να πάρεις αντίστροφη όσμωση. Σκέψου και την υγεία σας με το νερό που πίνετε! Φθηνές για ενυδρειακή χρήση έχει και στο site RO-MAN.

Για δες και σκέψου λίγο τα πράγματα και τα ξανασυζητάμε :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Μην μπερδεύεις τις συχνές αλλαγές νερού με την α/ο.

Αλλαγές νερού θα πρέπει να κάνεις ούτως ή άλλως τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα σε ποσοστό που εξαρτάται από το πόσο ταίζεις, πόσα ψάρια έχεις, αν έχεις φυτά κλπ (20-30 ή 40%) και θα το δεις αφού παρατηρήσεις με τεστ το πόσο επιβαρύνεται το νερό σου μεταξύ δύο αλλαγών νερού.

Με την συσκευή αντίστροφης όσμωσης θα έχεις μαλακό νερό και μηδενική (σχεδόν)ανθρακική σκληρότητα που σημαίνει ότι με κάποια κατάλληλα πρόσθετα θα μπορείς να ρυθμίσεις το ph σου εκεί που θέλεις. Διάβασε σχετικά εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=64

Αν θέλεις δίσκους η απόκτηση α/ο είναι υποχρεωτική.

Σχετικά με το PH down, θα πρέπει να ρίχνεις καθημερινά και μετά να μετράς έως ότου πετύχεις την τιμή που θέλεις.

Υ.Γ. Δεν μας είπες αν είδες βελτίωση στο θέμα του ικ. Αν πηγαίνει καλά, ας κάνουμε το θέμα split γιατί τώρα συζητάμε για διαφορετικά πράγματα και παραμεγαλώνει.

Link to comment
Share on other sites

Γιαννη καλημερα και σε σενα.

Η αληθεια ειναι, με την τρελλα που με εχει πιασει για το ωραιο αυτο hobby, πρωτο θελω να εξαφανισω ολα τα ψευτικα ντεκορ και να φυτεψω το ενυδρειο (το πως ειμαι σιγουρος οτι θα εχω τη βοηθεια σας) :blush: και δευτερο θα ηθελα οπωσδηποτε να βαλω δισκους καποια στιγμη που αγνοουσα μεχρι πριν λιγο καιρο την υπαρξη τους. :blush: Ισως και να γελατε τωρα και να λετε ο τυπος ανακαλυψε τον τροχο αλλα αυτη ειναι η αληθεια.

Ρε παιδια δηλαδη αν θελω να κανω αλλαγη νερου 100 λιτρα, με νερο απο βρυση σκληροτητας μεγαλυτερη απο 20 και επιθυμητη σκληροτητα νερου ας πουμε γυρω στα 10 στο ενυδρειο, χρειαζομαι 50 λιτρα νερο απο συσκευη αντιστροφης οσμωσης, συνολο 250 λιτρα. Λιγο προχειρα το υπολογισα, αλλα πως γινεται ρε παιδια αυτο σε ενα διαμερισμα, ποσο βολικο ειναι ας πουμε για εβδομαδιαια αλλαγη. Θα φαω ξυλο μου φαινεται :hysterical::blush:

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια δηλαδη αν θελω να κανω αλλαγη νερου 100 λιτρα, με νερο απο βρυση σκληροτητας μεγαλυτερη απο 20 και επιθυμητη σκληροτητα νερου ας πουμε  γυρω στα 10 στο ενυδρειο, χρειαζομαι 50 λιτρα νερο απο συσκευη αντιστροφης οσμωσης, συνολο 250 λιτρα. Λιγο προχειρα το υπολογισα, αλλα πως γινεται ρε παιδια αυτο σε ενα διαμερισμα, ποσο βολικο ειναι ας πουμε για εβδομαδιαια αλλαγη. Θα φαω ξυλο μου φαινεται :blush:  :hysterical:

5255[/snapback]

Οχι απαραιτητα. Το νερο που βγαινει απο την αντιστροφη οσμωση δεν χρειαζεται να το πετας. Μπορειτε να το χρησιμοποιειτε στο σπιτι για σφουγγαρισμα, πλυσιμο αυτοκινητου, μπανιο, ποτισμα φυτων κτλ. Αν δε θελεις παλι να κανεις εβδομαδιαια αλλαγη και αυτο γινεται. Απλα μην παραφορτωσεις το ενυδρειο με ψαρια. Επιστρεφεις και τα pagasius φυσικα, γιατι ειναι μεγαλα και θα σου δημιουργουν προβλημα αποβλητων. Οσο λιγοτερα / μικροτερα ψαρια εχεις τοσο λιγοτερες αλλαγες επιβαλλονται.

Link to comment
Share on other sites

Τι ειναι το mopani που συστηνει ο Γιαννης? :blush:

Link to comment
Share on other sites

Τι ειναι το mopani που συστηνει ο Γιαννης? :blush:

5269[/snapback]

Το mopani ειναι ξυλο που χρησιμοποιειται για τη διακοσμηση του ενυδρειου και φυσικα για φωλιες ψαριων. Αλλα - οπως ειπε και ο Μιχαλης - εδω μπαινουμε σε αλλη θεματικη ενοτητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας και Χρονια Πολλα με τις καλυτερες μου ευχες.

Επιστρεφω στο θεμα αυτο για να αναφερω οτι εχω παρει συσκευη α/ο (RO MAN 6 ΣΤΑΔΙΩΝ) και προκειται να κανω την πρωτη αλλαγη νερου με νερο απο τη συσκευη.

Οι τιμες του νερου στο ενυδρειο εξακολουθουν να ειναι ψηλες( PH = 8.2, GH=20, KH= 12).

Ποια βηματα θα με συμβουλευατε να ακολουθησω σε πρωτη φαση? Το νερο απο τη συσκευη α/ο χρειαζεται καποια προσθετα πριν να μπει στο ενυδρειο?

Link to comment
Share on other sites

Αφού το νερό σου ήταν μέχρι τώρα από τη βρύση, μπορείς να μην προσθέσεις τίποτα κατά την αλλαγή νερού. Δηλ. αδειάζεις τα λίτρα που ήθελες να αλλάξεις, βάζεις το σωληνάκι της ΑΟ στο ενυδρείο και το αφήνεις να γεμίσει. Φαντάζομαι ότι η αλλαγή δεν θα είναι της τάξης του 100%. Αν αλλάξεις όλο το νερό τότε χρειάζεται μέσα πρόσθετα. Φρόντισε να καθαρίσεις πρώτα καλά τα προφίλτρα όπως λένε μέσα οι οδηγίες.

Θα μπορούσες να μας πεις όταν τη δουλέψεις, τα 100 ml σε πόσα δευτερόλεπτα τα βγάζει, καθώς και τι πίεση δείχνει το μανόμετρο? , απλά για να συγκρίνουμε με την 4αρων σταδίων που έχω πάρει εγώ.

Ευχαριστώ και Καλή Χρονιά

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Γιαννη.

Τη συσκευη την εχω δουλεψει, καθαρισα τα προφιλτρα και περιπου βγαζει 12 λ/ω με πιεση γυρω στα 46-47 psi. Σημερα το πρωι ειχα κατι παραπανω απο 50 πιεση και καλυτερη αποδοση. Στην εισοδο του νερου ειχα 440 ppm και στην εξοδο 4 ppm και πιστευω οτι θα κατεβει και αλλο.

Εχω συνδεσει τη συσκευη σε βρυση στο μπαλκονι και μαζευω το νερο σε μεγαλο δοχειο και απο εκει με αντλια θα το περασω στο ενυδρειο. Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι καλυτερα να κατεβασω τα επιπεδα της σκληροτητας στα επιθυμητα με μια αλλαγη ή σιγα-σιγα?

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς να γνωρίζεις ότι όποιες μεταβολές κάνεις στο ενυδρείο σου πρέπει να γίνονται με αργούς ρυθμούς για να μην στρεσσαριστούν τα ψάρια. Κάνε τις πράξεις και βρες πόσο θα πέσουν οι σκληρότητες και το pH αλλάζοντας κάποια X λίτρα νερό. Καλό είναι το pH να μην μεταβληθεί απότομα και το ίδιο ισχύει και με τις σκληρότητες. Αν θες πες μας τα καθαρά λίτρα νερού που έχεις στο ενυδρείο, πες μας και πόσα λίτρα θες να αλλάξεις, πες μας τις τιμές των pH & σκληροτήτων στο ενυδρείο και θα σου πούμε αν οι μεταβολές είναι εντάξει ή όχι και πόσο θα μεταβληθούν οι παραπάνω τιμές.

Όσο αφορά τη συσκευή ΑΟ εμένα μου βγάζει 7,2 λτ/ωρα (4 στάδια, 50 gal/ημερα) με νερό κρύο βρύσης. Μια χαρά είσαι! Ωραίο μηχάνημα πήρες!

Τα λέμε :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρειο εχει 330 λιτρα νερο. Τους υπολογισμους αντιλαμβανομαι πως μπορουν να γινουν. Οπως επισης οτι οι τιμες δεν πρεπει να μεταβληθουν αποτομα κυριως φανταζομαι το PH. Δεν εχω μετρησει PH του νερου της α/ο, σε τι τιμες κυμαινεται? Γιατι πιστευω απο το σημειο αυτο πρεπει να αρχισω για να υπολογισω το νερο της αλλαγης.

Γιαννη τι πιεση εχεις εσυ? Ποσα ppm εχεις στην εξοδο?

Link to comment
Share on other sites

Αdoni καλησπέρα.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τα ppm στην έξοδο γιατί η έκδοση που πήρα δεν έχει TDS meter πάνω... Παρόλα αυτά περιμένω ένα χειρός από εβδομάδα, οπότε και θα σου πω. Από πίεση κι εγώ στα ίδια με σένα (και χειρότερα) κυμαίνομαι (από 35 την μέρα έως 55 το βράδυ). Το pH που μου δίνει εμένα η ΑΟ είναι ελαφρώς όξινο και ακριβώς 6.8 (ότι πρέπει!)

Για μέτρα κι εσύ και πες μας σε σύγκριση με τη βρύση σου :busted_cop:

Τα λέμε

Link to comment
Share on other sites

Eχω PH νερου απο βρυση 7.4 και 6.6 απο νερο α/ο.

Oι τιμες σκληροτητες ειναι μηδενικες του νερου α/ο?

Eχω μετρησει GH=5 και KH=2. Eκτος και αν κατι δεν κανω σωστα. Δεν τα παω και πολυ καλα με αυτα τα τεστ.

Link to comment
Share on other sites

Τα τεστ θα πρέπει να σου δείχνουν μηδενικές τιμές για τη σκληρότητα. Το GH=5 και KH=2 είναι τιμές από την α/ο;

Link to comment
Share on other sites

Nαι ειναι απο το νερο α/ο. Oταν λες μηδενικη τιμη στο τεστ σκληροτητας τι εννοεις?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που εννοεί ο Μιχάλης είναι ότι στα τεστ σκληρότητας μόλις ρίξεις μια σταγόνα θα πρέπει να δεις κατευθείαν να αλλάζει χρώμα. Όπως λες με 4 ppm στην έξοδο θα έπρεπε να μετράς με τα τεστ μηδενικές τιμές. Για ξανατσέκαρε και πες μας.

Καλή Χρονιά στην όμορφη Κύπρο!

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Για να ξεκαθαρισω κατι με τα τεστ και συγκεγκριμενα με τα τεστ σκληροτητας. Οταν με τη πρωτη σταγονα που ριχνεις στο νερο το χρωμα ειναι αποχρωση του τελικου χρωματος αυτο σημαινει μηδενικη σκληροτητα?

Γιατι οταν εγω ειχα πει οτι μετρησα τιμες σκληροτητας στο νερο της α/ο εριχνα σταγονες μεχρι το δειγμα να παρει ακριβως (οσο το δυνατο) το τελικο χρωμα που φαινεται στην καρτα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Για να ξεκαθαρισω κατι με τα τεστ και συγκεγκριμενα με τα τεστ σκληροτητας. Οταν με τη πρωτη σταγονα που ριχνεις στο νερο το χρωμα ειναι αποχρωση του τελικου χρωματος αυτο σημαινει μηδενικη σκληροτητα?

Ναι! :busted_cop:

Καλή Χρονιά και σε σένα! :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Μιχαλη ευχαριστω.

Καθαρο. Αρα οι τιμες σκληροτητας του νερου α/ο ειναι μηδενικες. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημερα.

Εδω και μια βδομαδα αρχισα να κανω αλλαγες νερου χρησιμοποιωντας νερο απο α/ο για να ριξω σταδιακα τις τιμες της σκληροτητας που ηταν πολυ ψηλες. Συγκεγκριμενα εκανα 3 αλλαγες: 4/1 30% (1/2 νερο α/ο & 1/2 νερο βρυσης)

7/1 20% (νερο α/ο)

11/1 20% (νερο α/ο)

Οι αρχικες τιμες πριν την πρωτη αλλαγη ηταν: PH=8.4, GH=27, KH=14

Μετα και την χθεσινη αλλαγη εχω: PH=8.2, GH=16, KH=8

Η ερωτηση ειναι η εξης: κανονικα δεν θα επρεπε να κατεβει και το PH περισσοτερο δεδομενου οτι το νερο απο α/ο ειναι οξινο?

Να αναφερω οτι μετα την 2η αλλαγη προσθεσα PH- και ενω προσωρινα το PH κατεβηκε στα 8 μετα ανεβηκε και παλι στα 8.2.

Επισης μετρησα αμμωνια πριν την χθεσινη αλλαγη 0,04 ppm και μετα την αλλαγη 0,02. Θα μειωσω την τροφη και ισως κανω αλλη μια αλλαγη νερου.

Περιμενω τις αποψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Η ερωτηση ειναι η εξης: κανονικα δεν θα επρεπε να κατεβει και το PH περισσοτερο δεδομενου οτι το νερο απο α/ο ειναι οξινο?

Να αναφερω οτι μετα την 2η αλλαγη προσθεσα PH- και ενω προσωρινα το PH κατεβηκε στα 8 μετα ανεβηκε και παλι στα 8.2.

καλημέρα και καλή χρονια σε όλους

Adonis

Παρόλο που έχεις κάνει αυτές τις αλλαγές συνεχίζει να υπάρχει ακόμη απο το παλιο νερό μέσα στο ενυδρείο.

Οπότε και συνεχίζει να παραμένει αλκαλικό.

Οταν πέσουν κιάλλο οι τιμές του ΚΗ φυσιολογικά θα πέσουν και οι τιμές των αλκαλικων στοιχείων.

Συνεχίζοντας τις αλλαγές του νερού σιγά σιγα θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές GH KH.

Το ph μπορείς να το μειώσεις με την προσθήκη co2.

Ερώτηση

Υπάρχουν ασβεστολιθικές πέτρες μέσα στο ενυδρείο?

Το χαλίκι ειναι ουδέτερο?

Υπάρχουν καθόλου φυτά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...